• Sonuç bulunamadı

Üst, Orta ve Alt Düzeyde Başarılı Okullarda; Okul Değerlerinin İlişkisel,

Arasında Anlamlı Bir Fark Var mıdır?

İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgu ve Yorumlar

Araştırmanın bu alt problemine yanıt bulmak amacıyla, problemin,“üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel, yönetimsel ve öğretimsel değerlere ilişkin görüleri ile ilgili verilerin frekans (n), aritmetik ortalama ( ), standart sapma(ss) değerlerine bakılmış, bağımsız gruplar arasındaki fark için de veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile Tukey HSD analizine tabi tutulmuştur.

Okul değerlerinin ilişkisel, yönetimsel ve öğretimsel boyutları açısından yönetici ve öğretmen görüşlerine Tablo 11’de yer verilmektedir.

Tablo 11. Yönetici ve Öğretmenlerin İlişkisel, Yönetimsel ve Öğretimsel Değerlere İlişkin Görüşleri

Okul Değerleri N Seçenek SS F p A.F.

İlişkisel Değerler

Üst düzeyde başarılı okullar 329 4,1 Genellikle ,52

128,061 ,000*

Üst-Orta, Üst-Alt Orta-Alt Orta düzeyde başarılı okullar 272 3,8 Genellikle ,56

Alt düzeyde başarılı okullar 220 3,3 Ara sıra ,56

Toplam 821 3,8 Genellikle ,62

Yönetimsel Değerler

Üst düzeyde başarılı okullar 329 3,9 Genellikle ,53

172,355 ,000*

Üst-Orta, Üst-Alt Orta-Alt Orta düzeyde başarılı okullar 272 3,5 Genellikle ,67

Alt düzeyde başarılı okullar 220 2,9 Ara sıra ,63

Toplam 821 3,5 Genellikle ,73

Öğretimsel Değerler

Üst düzeyde başarılı okullar 329 3,9 Genellikle ,55

186,606 ,000*

Üst-Orta, Üst-Alt Orta-Alt Orta düzeyde başarılı okullar 272 3,5 Genellikle ,71

Alt düzeyde başarılı okullar 220 2,8 Ara sıra ,64

Toplam 821 3,5 Genellikle ,76

*p<,05, İlişkisel değerler, Levene=1,177; p=,309, Yönetimsel değerler, Levene=3,213;p=,051, Öğretimsel değerler, Levene=3,026; p=,050

Tablo 11’de görüldüğü gibi, üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okulun “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin görüşleri =4,1’lik değerle ve orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşleri de =3,8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuşken; alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşleri ise =3,3’lük değerle “ara sıra” düzeyinde bulunmuştur. Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel değerler ile ilgili görüşlerinin toplamı ise =3.8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin görüşleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre F( 2;818)=128,061; p<,000 anlamlı bir fark bulunmuştur. İlişkisel değerler boyutundaki farkın kaynağını belirlemek amacıyla yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre ise üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel değerlere ilişkin görüşleri ile orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel değerlere ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel değerlere ilişkin görüşleri ile alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ilişkisel değerlere ilişkin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur.

Bu bulgulara göre, üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okul değerlerinin ilişkisel boyutuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.

Üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenler, ilişkisel değerlerin kendi okullarında görülme sıklığını yeterli düzeyde gördükleri için orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerden daha yüksek düzeyde görüş belirtmiş olabilirler.

Tablo 11’de görüldüğü gibi, üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, okulun “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin görüşleri =3,9’luk değerle, orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmen görüşleri de =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunurken; alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşleri ise =2,9’lük değerle “ara sıra” düzeyinde bulunmuştur. Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yönetimsel değerlere ilişkin görüşlerinin toplamı ise =3.8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin görüşleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre F(2;818)=171,355; p<,000 anlamlı bir fark bulunmuştur. Yönetimsel değerler boyutundaki farkın kaynağını belirlemek amacıyla yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre ise üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yönetimsel değerlere ilişkin görüşleri ile orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yönetimsel değerlere ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yönetimsel değerlere ilişkin görüşleri ile alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin yönetimsel değerlere ilişkin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur.

Bu bulgulara göre, üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okul değerlerinin yönetimsel boyutuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.

Üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenler, ilişkisel değerler boyutunda olduğu gibi, yönetimsel değerlerin de kendi okullarında görülme sıklığını yeterli düzeyde gördükleri için orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerden daha yüksek düzeyde görüş belirtmiş olabilirler.

Tablo 11’de görüldüğü gibi, üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okulun “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin

görüşleri =3,9’luk değerle, orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşleri de =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuşken; alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşleri ise =2,8’lik değerle “ara sıra” düzeyinde bulunmuştur. Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğretimsel değerlere ilişkin görüşlerinin toplamı ise =3.5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

Üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin görüşleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre F(2;818)=186,606; p<,000 anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğretimsel değerler boyutundaki farkın kaynağını belirlemek amacıyla yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre ise üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğretimsel değerlere ilişkin görüşleri ile orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğretimsel değerlere ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, orta düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğretimsel değerlere ilişkin görüşleri ile alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğretimsel değerlere ilişkin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur.

Bu bulgulara göre, üst, orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okul değerlerinin öğretimsel değerler boyutuna ilişkin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur.

Bu bulgulara göre, üst düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenler, “ilişkisel” ve “yönetimsel” değerler boyutunda olduğu gibi “öğretimsel” değerler boyutunda da okul değerlerinin kendi okullarında görülme sıklığını yeterli düzeyde gördükleri için orta ve alt düzeyde başarılı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerden daha yüksek düzeyde görüş belirtmiş olabilirler.

4. 3. Yönetici ve Öğretmenlerin Okul Değerlerinin İlişkisel, Yönetimsel