• Sonuç bulunamadı

Üçüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

5.1. Sonuçlar

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

1. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin yönetici görüşlerinin aritmetik ortalaması =4,0’lık değerle, öğretmen görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,7’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin yönetici görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,7’lik değerle, öğretmen görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin yönetici görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,7’lik değerle, öğretmen görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,4’lük değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

2. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (t=6,427; p<0,05). Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (t=4,900; p<0,05). Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (t=4,636; p<0,05).

3. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin kadın katılımcı görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,8’lik değerle, erkek katılımcı görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin kadın katılımcı görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, erkek katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin kadın katılımcı görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, erkek katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

4. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin kadın ve erkek katılımcı görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,617; p>0,05). Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin kadın ve erkek katılımcı görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,115; p>0,05). Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin kadın ve erkek katılımcı görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,344; p>0,05).

5. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,8’lik değerle, branş öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, branş öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, branş öğretmenlerinin görüşlerinin aritmetik ortalaması ise ( =3,5)’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

6. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,293; p>0,05). Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,088; p>0,05). Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,066; p>0,05).

7. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,8’lik değerle, çalışılan okuldaki görev süresi 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,8’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, çalışılan okuldaki görev süresi 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,6’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,5’lik değerle, çalışılan okuldaki görev süresi 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,5’lik değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

8. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl ile 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,209; p>0,05). Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl ile 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,673; p>0,05). Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin çalışılan okuldaki görev süresi 1-5 yıl ile 6 yıl ve üstü olan katılımcıların görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (t=,841; p>0,05).

9. Okul değerlerinin “İlişkisel değerler” boyutuna ilişkin mesleki kıdemi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,6’lık değerle, mesleki kıdemi 6-10 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,7’lik değerle ve mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcıların aritmetik

ortalaması da =3,9’lık değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “Yönetimsel değerler” boyutuna ilişkin mesleki kıdemi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ( =3,3)’lük değerle, mesleki kıdemi 6-10 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise ( =3,5)’lik değerle ve mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcıların aritmetik ortalaması da =3,6’lık değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur. Okul değerlerinin “Öğretimsel değerler” boyutuna ilişkin mesleki kıdemi 1-5 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması =3,2’lik değerle, mesleki kıdemi 6-10 yıl olan katılımcıların görüşlerinin aritmetik ortalaması ise =3,4’lük değerle “ara sıra” düzeyinde bulunmuşken; mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcıların aritmetik ortalaması da =3,6’lık değerle “genellikle” düzeyinde bulunmuştur.

10. Okul değerlerinin “ilişkisel değerler” boyutu ile ilgili katılımcıların mesleki kıdem değişkeni açısından görüşleri arasında görülen bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek için yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonucuna göre mesleki kıdemi 1-5 yıl, 6-10 yıl ve 11 yıl ve üstü olan katılımcı gruplar ile ilgili F değeri F(2;818)=11,098; p<,000 bulunduğu için p<,05 olduğundan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Farkın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre, mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcılar ile mesleki kıdemi 6-10 yıl ve 1-5 yıl olan katılımcılar arasında, ayrıca mesleki kıdemi 6-10 yıl ile 1-5 yıl olan katılımcı gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.

11. Okul değerlerinin “yönetimsel değerler” boyutu ile ilgili katılımcıların mesleki kıdem değişkeni açısından görüşleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonucuna göre mesleki kıdemi 1-5 yıl, 6-10 yıl ve 11 yıl ve üstü olan katılımcı gruplar ile ilgili F değeri F(2;818)=10,203; p<,000 bulunduğu için p<,05 olduğundan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Fark hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre, mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcılar ile mesleki kıdemi 6-10 yıl ve 1-5 yıl olan katılımcılar arasında, ayrıca mesleki kıdemi 6-10 yıl ile 1-5 yıl olan katılımcı gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.

12. Okul değerlerinin “öğretimsel değerler” boyutu ile ilgili katılımcıların mesleki kıdem değişkeni açısından görüşleri arasında yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonucuna göre mesleki kıdemi 1-5 yıl, 6-10 yıl ve 11 yıl ve üstü olan katılımcı gruplar ile ilgili F değeri F(2;818)=12,344; p<,000 bulunduğu için p<,05 olduğundan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Fark hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için yapılan Tukey HSD testi sonucuna göre, mesleki kıdemi 11 yıl ve üstü olan katılımcılar ile mesleki kıdemi 6-10 yıl ve 1-5 yıl olan katılımcılar arasında, ayrıca mesleki kıdemi 6-10 yıl ile 1-5 yıl olan katılımcı gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.