• Sonuç bulunamadı

Trakya Üniversitesinin sahip olduğu üstünlükler şunlardır:

Akademik ve idari personelin nitelikli olması,

Yurt içi ve yurt dışında bulunan üniversitelerle kurulan güçlü ilişkiler,

Öğrenci-öğretim üyesi diyalogunun gelişmiş olması,

Tarihi ve jeo-stratejik konum,

Ulusal ve uluslararası kongre vb. etkinlikleri gerçekleştirmek için gerekli mekânların mevcut olması,

Kendisini yenileyen ve sürekli genişleyen kütüphaneye sahip olmak,

Bölgenin ve Balkanların tarihsel, kültürel mirasına sahip çıkan etkinliklerimizin gelişmiş olması,

Öğrenci odaklı düşüncenin hâkim olması,

Teknopark’ın varlığı,

Uluslararası akreditasyon almış Teknoloji Araştırma Geliştirme Merkezinin (TÜTAGEM) varlığı.

B. Zayıflıklar

Üniversitemizin zayıf yanları ise şu şekilde sıralanabilir:

Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının fazla olması,

Mâli kaynak yetersizliği,

Üniversite - sanayi işbirliğinin yetersizliği,

Mezun öğrencilerle iletişimin yetersizliği,

TÜBİTAK, AB ve SAN-TEZ projelerine katılımın yetersiz olması,

Uluslararası endekslerde yer alan dergilerdeki yayınların yetersiz olması,

Personel sayısının yetersizliği,

Kurumsallaşmanın ve kurumsal kimliğin yeterince gelişmemesi,

Mevzuata bağlı olarak iç işleyişteki bürokratik işlemler sürecinin işleri yavaşlatması sonucu yaşanan sorunlar.

V- ÖNERİ VE TEDBİRLER İLE EKLER

ÖNERİ VE TEDBİRLER

EKLER

V. ÖNERİ VE TEDBİRLER İLE EKLER

A. Öneri ve Tedbirler

Üniversitemiz her geçen gün büyümekte ve bu büyümenin sonucu olarak giderleri de artmaktadır. Bu giderlerin karşılanması konusunda en önemli kaynak bilindiği üzere genel bütçeden alınan hazine yardımı olmaktadır. Ancak bu kaynaktan sağlanan gelir ne yazık ki kurumların kendi döngüsünü sağlamaktan uzaktır. Merkezi idareden üniversite bütçeleri için tahsis edilen ödenekler ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğundan, üniversitelerin temel işlevi olan eğitim-öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin gereği gibi yerine getirilmesi güçleşmekte, bununla beraber verilmekte olan hizmetin kalitesi de düşmektedir. Bu olumsuzluğun giderilmesi için merkezi idareden üniversite bütçeleri için öngörülen ödeneklerin artırılması gerekmektedir.

Üniversitelerin temel dayanağı olan, verilen eğitim öğretim işlevinin ve sunulan hizmetlerin sağlayıcısı olan akademik personelin içinde bulunduğu temel sıkıntılar üniversitelerin sunduğu çıktıları da direk olarak etkilemektedir. Üniversitelerimizin tamamında yaşanan bu sorunu çözmek için üniversitelerin mali ve idari açıdan özerk bir yapıya kavuşturulması ve kendi gelirlerini arttırıcı imkanların sağlanması gerekmektedir.

Üniversitemiz ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gereksinim duyulan insan kaynağını sağlamaya yönelik faaliyetlerine her geçen gün bir yenisini eklemektedir. Bu doğrultuda yeni birimler üniversitemize kazandırılmaktadır. Yeni kurulan Fakülte, Yüksekokul, bölümler ve hizmet genişlemesi yapılarak yeni açılan birimleriyle hızla büyümekte; eğitim gören öğrenci sayısı ile tedavi olan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak kazandırılan bu birimlerin optimum seviyede hizmet verebilmesi için gerekli mali ve beşeri kaynağın sağlanması gerekmektedir. Yeni açılan bu birimlere kadro ihdası yapılmadığı gibi Bütçe Kanunlarına konulan kısıtlamalar nedeniyle mevcut boş bulunan kadrolara da atama yapılamamaktadır. Bu nedenle her geçen gün personel ihtiyacımız artmaktadır. Mali kaynaklar belirli oranda sağlansada personel ihtiyacı yeterli düzeyde temin edilememektedir. Yeni açılan birimler için kadro ihdas edilerek atma izni verilmesi ile ayrılan personelin yerine bire bir atama yapılması durumunda üniversitemizin personel ihtiyacı karşılanacak ve hizmetler daha verimli ve süratli bir şekilde yürütülebilecektir. İdari personel ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte eğitim ve öğretim hizmetlerinde kalitenin artacağı düşünülmektedir.

Üniversitemizin bazı akademik ve idari birimlerinde yaşanan fiziki mekan ve teknik donanım yetersizliğinin giderilerek, kurumsal fiziki ve teknik kapasitenin artırılması gerekmektedir. Öğrenci kontenjanları belirlenirken üniversitelerin insiyatif sahibi olamaması, bölümlere alınan öğrenci sayılarındaki dengesizlik ile sınavsız geçiş gibi unsurlar, eğitim ve öğretimin standartlarını düşürerek, kalıcılığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bilgiye dayalı küresel ekonomik yarış ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerinde yaşanan önemli gelişmeler, her alanda olduğu gibi yükseköğretim alanında da yoğun bir uluslararası ilişkileri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle Üniversitemizin yurt dışı Üniversite ve kuruluşlarla işbirliği, çok merkezli çalışma, proje üretimi ve etkinliklere iştirak faaliyetlerini artırıcı tedbir ve önlemler alınmalıdır.

B. Ekler

Ek-1: Üst Yöneticinin İç Kontrol Güvence Beyanı

Üst yönetici olarak yetkim dâhilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim. Bu raporda açıklanan faaliyetler için bütçe ile tahsis edilmiş kaynakların, planlanmış amaçlar doğrultusunda ve iyi mali yönetim ilkelerine uygun olarak kullanıldığını ve iç kontrol sisteminin işlemlerin yasallık ve düzenliliğine ilişkin yeterli güvenceyi sağladığını bildiririm.

Bu güvence üst yönetici olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dâhilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim.

Ek-2: Mali Hizmetler Birim Yöneticisinin İç Kontrol Güvence Beyanı

Mali hizmetler birim yöneticisi olarak yetkim dâhilinde;

Bu idarede, faaliyetlerin mali yönetim ve kontrol mevzuatı ile diğer mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını temin etmek üzere iç kontrol süreçlerinin işletildiğini, izlendiğini ve gerekli tedbirlerin alınması için düşünce ve önerilerimin zamanında üst yöneticiye raporlandığını beyan ederim.

İdaremizin 2016 yılı Faaliyet Raporunun “III/A- Mali Bilgiler” bölümünde yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu teyit ederim.

Bu rapor

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

tarafından hazırlanmıştır.

Tel: (0284) 2234227 • Faks: (0284) 2234228 E- posta: sgdb@trakya.edu.tr

http://sgdb.trakya.edu.tr Adres: Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

TÜ Balkan Yerleşkesi/ 22030 - EDİRNE