• Sonuç bulunamadı

6. KENT BİLGİ SİSTEMLERİNDE ÜÇ BOYUTLU GÖRSELLEŞTİRME:

6.5. Üç Boyutlu Görselleştirilmiş KBS İle Çayyolu-Ümitköy Yerleşiminin

Çalışma kapsamında Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanına ilişkin değerlendirmeler üç

boyutlu görselleştirilmiş KBS’den yararlanılarak yapılacaktır. Yapılan değerlendirmede tespit edilen durumlar aşağıda örneklerle açıklanmıştır.

Kent planlamada kentlerin kimliklerinin ve karakterlerinin oluşturulmasında silüetin korunması ön planda gelmektedir. Kaldı ki ülkemizdeki mevcut kent bilgi sistemleri ile kentlerin silüetlerine aykırı yapılaşmaların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmaktadır.

Bu çerçevede ilk olarak Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanında yeni yapılan yapıların mevcut kent silüetine uygunluğu incelenecektir. Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanında yapılan çalışmada üç boyutlu görselleştirilmiş KBS ile alanda yeni yapılmış olan binalardan 250m. ve 500m. yarı çapta yeryüzü şekillerine paralel mevcut konut yüksekliklerinin ortalamasında üç boyutlu tampon bölgeleme yapılmıştır. Bölgeleme yapılan alanda yer alan yapıların çoğu 5 veya 3 katlı yapılar olduğu tespit edilmiştir.

Bu değerlendirmeden yola çıkarak oluşan kat yüksekliği ortalamasına göre bir tampon bölgeleme yapılmıştır. Yapılan tampon bölgelemede yeni yapılan binaların mevcut silüete aykırı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte 5 katlı yapılardan bazılarınında bu silueti bozduğu tespit edilmiştir.

Şekil 6.24’de de görüleceği üzere tampon bölgelemenin üst sınırı çizgisini aşan yapılar kentin siluetini bozan yapılar olarak görülmektedir. Bölgelemenin yapıldığı alan Şekil 6.25.’de iki boyutlu olarak görülmesine rağmen silüeti bozan yapılar anlaşılamamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere üç boyutlu görselleştirilmiş KBS ile kentin silüetine aykırı yapılaşmalar tespit edilip, kolayca anlaşılabilir.

Şekil.6.24.Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanının kent silüetine uygunluğunun tespitinin üç boyutlu görselleştirilimiş KBS ile sorgulanması

Şekil.6.25.Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanının kent silüetine uygunluğunun tespitinin iki boyutlu KBS ile sorgulanması

Proje alanının hidrojeolojisinin üç boyutlu görselleştirilmiş KBS ile incelendiğinde Şekil.6.26’de kırmızı çerçeve içine alınan “A” bölgesinde yapıların yağmur suyu akış

yatakları üzerinde yer aldığı ve buradaki suyun yağmur yağdığı zamanlarda ne derece etkili olacağı görülmektedir. Bununla birlikte bu alan içinde kalan yapıların 5 katlı olduğu ve konut alanları olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca Şekil.6.26’de kırmızı çerçeve içine alınan “B” bölgesinde sosyal yapı olarak kullanılan yapınında yağmur suyu akış yerleri içinde yer aldığı tespit edilmiştir.

Şekil 6.26 Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanı için üç boyutlu görselleştirilmiş KBS ile görüntülenen muhtemel yağmur suyu akış güzergahı

Aynı alan için Şekil 6.27’de yağmur suyu akış yerlerinin görüntülendiği iki boyutlu kent bilgi sisteminde kırmızı çerçeve içine alınan “A” bölgesinde yer alan yapıların yağmurlu günlerde yağmur suyu akış yatağında yer aldığı tespit edilebilirken binanın gerek kat sayısı gerekse de kullanımına yönelik bilgileri tek seferde görüntüleme imkanı olmadığı görülmektedir. “B” bölgesindeki yapınında tam kat yüksekliğinin olmaması yapının eğimli bir şekilde yükseldiğininin görülememesi, binada kullanılan malzemenin ne olduğu ve kullanım amacı anlaşılamamaktadır. Ancak her iki durumda da muhtemel yağmur suyu akış güzergahları tespit edilebilmekte ve hangi yapıların bulunduğu alandan geçtiği öğrenilebilmektedir.

A

B

Şekil 6.27 Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanı için iki boyutlu KBS ile görüntülenen muhtemel yağmur suyu akış güzergahı

Çayyolu-Ümitköy yerleşim alanı için yapılan görselleştirilmiş üç boyutlu KBS ile mevcut yapının insan ölçeğine uygun olup, olmadığı tespit edilebilir, mevcut yapıların yükseklikleri ve doku biçimleri ekranda ilk bakışta algılanabilir.

Şekil 6.28.Çalışma alanının bir bölümünün insan ölçeğinde görünümü

A

B

Bunun yanında gerekli olması durumunda mekana yönelik sorgulamalarda beraberinde yapılabilir. Bu durum bize arazinin insan ölçeğinde algınanarak kentsel tasarım sırasında yaşanabilecek sorunları önceden tespit etme olanağı sunmaktadır.

Böylece yapılacak çalışmada hata oranı da en düşük seviyede olacaktır. Şekil 6.28’de çalışma alanına insan ölçeğinde bakılarak arazi tüm yönleriyle incelemiştir. Kaldı ki böyle bir durumu ülkemizdeki mevcut kent bilgi sistemleriyle tespit edilmesi olanaksızdır.

Ayrıca yine çalışma alanında tespit edilen bir diğer hususta binaların bazılarında binanın taban alanı imara göre uygun olduğu ancak ikinci kattan itibaren binalarda çıkmalar yapılarak binaların bağımsız bölümleri büyütülmüştür. Burada binaların TAKS değerlerine uyulmuş, ancak emsal değerlerine uyulmamıştır. Bu durumun iki boyutlu kent bilgi sistemi ile tespit edilmesi mümkün değildir. Yapıların ancak üç boyutlu gösterimi ile bu tür sorunların tespiti mümkün olacaktır.

Yine bu tür nedenlerle karşılaşılan bir diğer husus, bazı yapıları çıkmalarının yaya yolları üzerine doğru sarkması nedeniyle bu tür yerlerin iki boyutlu kent bilgi sisteminde gösteriminde yaşanan karmaşadır. Burada binaların uydu görüntüleri ile sayısallaştırılırken mevcut durumdan daha büyük görülmeleri söz konusudur. Ayrıca yaya yoluna taşan kısmın yaya yolunu kapatması nedeniyle mekanın algılanmasında karmaşa yaşanmaktadır. İşte tam burada kent bilgi sistemlerinde üçüncü boyutun kullanımının gerekliliği bir daha karşımıza çıkmaktadır. Böyle durumlarda alanın en iyi şekilde ifadesi için görselleştirilmiş üç boyutlu kent bilgi sistemleri gereklidir.

Böylece yapı dünyadaki gerçek hali ile görüntülendiğinde insanların akıllarında soru işaretleri kalmadan kolaylıkla algılama imkanı doğacaktır (Şekil.6.29).

Şekil 6.29.Çalışma alanınında yer alan binaların yüksekliklerinin üç boyutlu katı modellemesi

Çalışma alanında yer alan 3284 adet binanın tüm kat yükseklikleri veri tabanında depolanarak gerçek topografyada koordinatlı bir şekilde üç boyutlu katı modellemesi yapıldı. Binalara ait yükseklik verileri çalışma alanında yapılan yersel ölçüm teknikleriyle belirlenmiştir. Yapılan çalışmada binalar yüksekliklerine göre renklendirilerek binaların görsel olarak üç boyutlu yükseklik analizi yapılmıştır (Şekil 6.30).

Yapılan bu çalışmada imar planında oluşturulmuş adalarda yaşayan nüfusun, imar adasının alan büyüklüğüne göre oranı yapıldığında yapılaşmanın ada bazında yoğunlaştığı bölgeler kolayca tespit edilebilmektedir. Bu sayede çalışma alanında oluşan yapılaşmanın silüetini görme olanağı sağlamaktadır.

Şekil 6.30.Çalışma alanınında yer alan imar adalarında yaşayan nüfusun imar adasının alan büyüklüğüne oranının renklerle bilgisayar ortamında üç boyutlu katı modellemesi

Şekil 6.31. Çalışma alanınında yer alan imar adalarında yaşayan nüfusa göre adaların renklerle bilgisayar ortamında üç boyutlu katı modellemesi

Bu çalışmada ise imar adalarında yaşayan nüfusa göre üç boyutlu renklendirme yapıldığında diğer çalışmalara göre daha farklı bir durumun ortaya çıktığı görülmüştür. İmar adalarında yaşayan nüfusa göre durum değerlendirildiğinde daha karmaşık bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan incelendiğinde yapılan imar planının nüfus yoğunluğuna göre daha homojen dağıtıldığı, ancak imar adalarında yaşayan nüfusa göre imar adalarının üç boyutlu renklendirildiğinde daha karmaşık bir yapı aldığında görülmektedir (Şekil 6.31).

Yapılan çalışmada oluşturulan üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemi üzerinde gerekli modellemeler yapılabilmekte, bilgiler tek bir çatı altında depolanmakta, harita üzerinde bulunan tüm veriler sorgulanabilmektedir. Üçüncü boyutun kullanılması ile iki boyutlu haritaların aksine görselleştirme de yapılabilmekte ve mekanın algılanabilirliği artmakta ve kişinin mekanı kavraması çabuklaşmaktadır

7.SONUÇ

Bilgiyi ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen toplumların, yaşadıkları zaman içerisinde en yüksek yaşam koşullarına sahip oldukları görülmektedir. Ancak bilgiye sahip olmak kadar, bilginin aktif kullanılması ve güncel tutulması da önemlidir. Bilgi sistemlerinin kent düzeyindeki uygulaması olan kent bilgi sistemleri ile kent ve kentli için gerekli hizmetlerin sunulması, doğru kararların alınması ve kaynakların daha verimli kullanılması sağlanabilir.

Ülkemizdeki kullanımı son dönemlerde yaygınlaşan kent bilgi sistemlerinin genellikle iki boyutlu olduğu görülmekte, bu ise algılama ve görselleştirme açısından karmaşa yaşanmasına sebep olmaktadır. Gerçek dünyada nesnelerin üç boyutlu olması ve üç boyutlu nesnelerin kent bilgi sistemleri üzerinde iki boyutlu olarak görüntülenmesi, nesnelerin doğru bir şekilde algılanmasını engellemektedir. Kent bilgi sistemlerinde üçüncü boyutun kullanılması, hem algılama, hem sunum, hem de mekanın niteliksel özelliklerinin yansıtılmasında önem taşıyan görselleştirme açısından yararlar sağlayacaktır.

Üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemleri, görsel algının artırılmasında ve iki boyutlu nesnelerin algılanmasında yaşanan algılama farklılıklarının azaltılmasında etkili olmaktadır. İki boyutlu olarak sunulan verilerin tek bir düzlemde gösterilmesi nedeniyle, kişinin algısı amaçlanan yönde gerçekleştirilemeyip, algılama kişinin ilgisi, bilgisi ve dikkatine bırakılmaktadır. Bu durumda iki boyutlu kent bilgi sistemleri ile algılamanın seçicilik ilkesinde yaşanan sorunlar artmaktadır. Ancak bu durum üç boyutlu görselleştirme ile değişmekte ve hazırlanan görselleştirilmiş sunum ile kişinin algısı istenilen yöne çekilerek, belirlenen amaca en kısa zamanda ulaşılabilmektedir.

Algılamanın değişmezlik ilkesinden yola çıkıldığında; iki boyutlu olarak sunulan veri, kişinin öznel nitelikleri, kültürü, çevresi ve içinde yaşadığı sosyal gruplar çerçevesinde algılamakta; bu durumda da algılamada farklılaşma ve karmaşa artmaktadır. Bu sorunun aşılmasında, üç boyutlu görselleştirme ile kişinin zihninde

yer almış nesnelerin değişik durumlarda da olsa hep aynı biçimde algılamasının önüne geçilebilmektedir.

Üç boyutlu görselleştirmenin algılama yönünden sağladığı faydaların yanında;

kentsel uygulamalardaki etkileri de gözardı edilmemelidir. Mekanın üçüncü boyuta çıkarılarak görselleştirilmesi, yapılan planlar doğrultusunda kentsel gelişimin gelecekte ne şekilde gerçekleşeceği ve kentte yaşanacak muhtemel sorunların nasıl kontrol altında tutulabileceği hakkında bizlere ipuçları sağlamaktadır. Örneğin yapılacak kentsel tasarım çalışmalarında tasarımın mevcut çevre ile uyumunu önceden gözlemleme olanağı olacağından, ülkemizdeki kentlerin gelişmesinde izlediğimiz aykırılık, sıradanlaşma ve mekan kimliğinin yok olması sorunlarının önüne geçilebilecektir. Bunun yanında gerçekçi üç boyutlu görüntünün oluşturulması, kentsel dokunun daha iyi algılanarak, daha gerçekçi tasarlanmasına da yardımcı olacak ve mekan kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacaktır.

Bu tür 3 boyutlu görselleştirilmeler,

• Yapılan imar planlarının uygulama aşamalarında,

• Tarihsel alanların korunmasında ve kent dokusu içindeki yerinin ortaya çıkarılmasında,

• Kentsel alanlardaki peyzaj çalışmalarında,

• Kentsel dokuyla uyumlaşması beklenen yapılara yönelik mimari tasarımlarda,

• Farklı kentsel kullanımların (turizm amaçlı yapılar, üniversiteler, sanayi tesisleri, vb.) tanıtımında,

• Emlak alım satımlarında yapının ve yapının içinde yer aldığı mekanın tanıtımında,

• Üç boyutlu navigasyon uygulamalarında,

• Adres bilgi sistemi, turizm bilgi sistemi, itfaiye bilgi sistemi, emlak bilgi sistemi, kent rehberi ve 112 acil arama sistemi oluşturulmasında kullanılabilmektedir.

Görselleştirmenin iki boyutlu kent bilgi sistemleri üzerinden gerçekleştirilmesi, sadece görsellik yaratmanın dışında eldeki veri tabanıyla sorgulamanın üç boyutlu

olarak yapılmasını da sağlayabilmektedir. Bu sayede veri tabanında yer alan yüksekliğe ve hacime ilişkin veriler üç boyutlu olarak algılanabilmektedir.

Üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemi pek çok açıdan çeşitli yararlar sağlamasına rağmen, bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Sistemin oluşturulması, gerekli program ve yazılım eğitimi almış, konusunda uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Sistemin kurulumu aşamasında mühendis, mimar ve plancılar gibi kalifiye eleman temininde sıkıntılar yaşanmaktadır. Kent bilgi sistemlerinin üç boyutlu görselleştirilmesi sonrasında, görselliğe yönelik verilerin güncellemesinde bazı sıkıntılar yaşanabilir. Yapıların dış cephelerinde yaşanacak değişikliklerin (bina cephesine eklentiler yapılması, cephenin eskimesi, boyanması, başka malzeme ile kaplanması, vb.) belli aralıklarla güncellenmesi gerçekçiliğin sağlanması açısından zorunlu görülmektedir.

Sistemin hem gerçek koordinatlarda çalışması ve hem de görselleştirmenin üç boyutlu olarak gerçekçi bir şekilde yapılması güvenlik yönünden bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle sistemin kullanımının internet üzerinden sınırlı bir şekilde sağlanması güvenli bir biçimde işlemesini garanti altına alabilir.

Üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemlerinin kullanılması kentin gelişmesinde söz sahibi olan, yerel yönetimler, uygulayıcılar ve karar vericiler açısından önem taşımaktadır. Üç boyutlu görselleştirmenin mevcut kent bilgi sistemleri ile birleştirilmesinin olanaklı olması nedeniyle sistemin kurulumu kolaylaşmaktadır.

Bu çalışmada Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Yenimahalle İlçe Belediyesi’ne bağlı Çayyolu Ümitköy yerleşim alanı örnek alan olarak seçilerek, alanın bir bölümünde mevcut kent bilgi sistemleri çalışmalarının üç boyutlu görselleştirilmesi gerçekleştirilmiştir.

Ümitköy-Çayyolu’nda yapılan örnek alan çalışmasında oluşturulan üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemi ile;

• Üç boyutlu arazi modeli ve uydu görüntüsü üzerinde navigasyon yaklaşma ve uzaklaşma yapılabilmekte, bu sayede algılamanın derinlik, değişmezlik ve seçicilik özellikleri ön plana çıkarılabilmektedir.

• Model üzerinde gerçek zamanda uçuş yapılabilmekte, uçuş hızı arttırılıp, azaltılarak mekanın hıza duyarlı algılama biçimine göre tasarımı yapılabilmektedir. Bununla bağlantılı olarak belli hızlara göre algılamada seçicilik özelliğine göre düzenlemeler yapılabilmektedir.

• Arazi modeli üzerinden gerçek koordinat, yükseklik ve nesne sorgulaması yapılabilmektedir.

• Her türlü adres, nesne ve parsel sorgulaması yapılabilmektedir.

• Farklı üç boyutlu nesne ve sembol tipleri kullanılabilmektedir (Wavefront Obj, 3ds max)

• Arazinin fiziksel durumunu ve yapılaşma durumu uydu fotografları ile görüntülenebilmektedir.

• Çeşitli veri tabanlarına erişerek farklı sözel veri kullanımı sağlanabilmektedir.

Tüm bunların yanında; meydana gelebilecek arıza, yangın, deprem vb. sorunlara ilişkin gerçek koordinatlarda mekanın sorgulanması ve değerlendirilmesi sağlanabilmektedir. Ayrıca sistem farklı üç boyutlu nesnelerin eklenmesine olanak sağlayan yapısı ile yeni yapılacak yapıların mevcut sistemle bütünleşmesini sağlayabilmekte, bu sayede geleceğe yönelik kararların alınması kolaylaşmaktadır.

Sistem sadece üç boyutlu görselleştirme olmayıp, sistemde yer alan tüm nesneler sözel verilerle birlikte kullanılarak, nüfus yoğunluğu, kat analizi, vb. analizler yapılabilmektedir.

Sistemin genel olarak yeni yerleşim alanlarında kullanımı çok daha kolaydır. Çünkü eski yerleşim alanlarında bina önlerine dikilen ağaçların büyümesi nedeniyle binanın cephe fotoğraflarının çekilmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Çekilen cephe görüntülerinde yapılacak düzenlemeler ise görselleştirmede sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Üç boyutlu görselleştirmeye ilişkin yapılan bu uygulama çalışmasından elde edilen pratik öneriler şu şekilde özetlenebilir:

• Üç boyutlu modelleme çalışmalarında; obje verilerinin elde edilmesi ve sayısal yükseklik modellerinin oluşturulmasında özellikle Ikonos , Spot5, Quickbird gibi yüksek çözünülürlüklü uzaktan algılama görüntülerinin kullanılması, bu tür çalışmaların otomasyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Uzaktan algılama verilerinin kullanılmaması durumunda ise fotogrametrik yöntemle elde edilen haritaların altlık olarak kullanılması uygun olacaktır.

• Oluşturulacak üç boyutlu kent bilgi sistemlerinin sadece animasyon ve görselleştirme aracı olarak kullanılmaması için, elde edilen modelin uygun veri tabanı yazılımlarıyla uyumu sağlanarak, coğrafi bilgi sistemi ile ilişkilendirilmesi gerekir. Bundan dolayı görselleştirme çalışmalarında kullanılan yazılımlar coğrafi bilgi sistemleri ile uyumlu formatta yapılandırılmalıdır ve kent bilgi sistemleri ile interaktif çalışabilecek türleri seçilmelidir.

• Gerçekçiliği yakalamak amacıyla obje yüzeylerinin kaplanması ve objelerin iç yapılarının model içine sayısal görüntü formatında aktarılması, dijital kamera görüntülerinin yersel fotogrametrik tekniklerle işlenerek kullanılması sanal ortamda gerçekçi bir görünümün oluşmasında önemli bir uygulama aşaması olacaktır.

• Sistem ile karşılaşılabilecek güvenlikle ilgili zaafları asgariye indirecek önlemlerin alınması güvenliğin sağlanması için gerekmektedir. Bu hususta sistemin kullanımı sınırlandırılmalıdır. Örneğin gerçek koordinat ve yüksekliklerin sınırlı bir şekilde sunumu yapılmalıdır.

• Sistemin oluşturulma aşamasının zaman olarak uzun sürmesi karşılaşılan bir diğer sorundur. Çünkü sistemin oluşturulmasında binaların tek tek modellenmesi, bina cephe fotoğraflarının tüm binalar için her cepheden çekilmesi, çekilen fotoğrafların hazırlanan modellere giydirilmesi ve binalara ait öznitelik bilgilerinin veritabana aktarılması süreci uzatmaktadır. Günümüzde yeni yapıların mimari çizimlerinin bilgisayar destekli tasarım ortamında yapılması yapıların modellenme sürecini kısaltan bir etken olmaktadır.

• Sistemin mevcut kent bilgi sistemleri çalışmaları üzerinden de oluşturulabilme olanağının bulunması sistemin oluşturulması sürecini kısaltan önemli bir etkendir.

Mevcut kent bilgi sistemleri veri tabanlarında yapıların yükseklikleri veya kat adetlerine ilişkin verilerin bulunması ve yapılara ait çekilmiş fotoğraf görüntülerinin bulunması sistemin oluşturulmasında süreci kısaltmakta önemli bir unsur olmaktadır.

Örnek uygulama üzerinden elde edilen sonuçlar ve konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalardan yola çıkarak, görselleştirilmiş üç boyutlu kent bilgi çalışmaları ile sağlanacak yararlar “planlama” ve “yönetimsel” açıdan gruplandırılabilir:

Planlama olarak,

• Kentsel alanlarda yeni tasarımlar, yerleşim alanı planlama, imar uygulamaları, koruma alanları ve tarihi mekanların restorasyonu ve tanıtım amaçlı modellenmesi, üç boyutlu kadastro uygulamaları, mekansal nesneleri içine alan park ve bahçe gibi peyzaj düzenlemeleri, ulaşım planlaması gibi konularda sanal ortamda gerçek dünyaya uyumlu üç boyutlu görselleştirilmiş güncel modeller yapılabilir.

• Gerçekçi üç boyutlu görüntülerle mekanın niteliksel özellikleri ön plana çıkarılarak kentsel mekanların kalitesi artırılabilir.

• Doğal afetlere karşı alınacak önlemler hızlı ve etkin bir şekilde planlanabilir.

• Kentte yaşanabilecek muhtemel acil durumlar (yangın, deprem gibi) ile ilgili acil eylem planları daha sağlıklı bir şekilde hazırlanabilir.

• Koruma amaçlı planlarda tarihi ve kültürel yapının mevcut durumu üç boyutlu olarak görülebileceğinden planların çevresiyle uyumu sağlanabilecek, planın yapımı için gerekli bazı altlıklar zaman ve maliyetten tasarruf sağlanarak elde edilebilecektir.

• Yapılacak imar planlarının üç boyutlu görselleştirilmesi ile ileride kentin alacağı durum ve yaşanacak sıkıntılar önceden gözlemlenerek planların düzenlenmesi ve yönlendirmesi sağlanabilir. Bu sayede imar planlarında yapılaşma ile ilgili alınan kararların doğruluğu önceden test edilerek, planın uygulama aşamasına geçmeden önce gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamaktadır.

• Peyzaj tasarımları, park ve bahçe düzenlemelerinde mevcut dokuya uygun doku, hacim, yükseklik ve renk hususunda uygun kararlar verilebilir.

• Kentlerin çok hızlı olarak gelişmesinden kaynaklanan çeşitli mülkiyet hakkı ihlalleri oluşmaktadır. Oluşturulan üç boyutlu bilgi sistemiyle bu ihlaller görüntülenebilir ve gerekli önlemler zaman kaybetmeden alınabilir.

Yönetimsel olarak;

• Görselleştirilmiş üç boyutlu kent bilgi sistemlerinde verilerin modellenebilir, depolanabilir, sorgulanabilir ve görselleştirilebilir olması oluşturulan bu bilgi sistemi ile doğru ve güncel bilgiyi tüm kullanıcıların tüm iş süreçlerinde kullanması ve üretkenliğinin arttırılması sağlanabilir.

• Bu sistemle algılanabilirlik artırılarak vatandaşla birebir iletişim kurulması sağlanabilir ve böylece belediye ile diğer kamu ve özel sektör hizmetlerinin en etkin şekilde sunulması sağlanabilir.

• Kent yöneticileri gerçekçi görsellik sayesinde kente hakim olarak, geleceğe yönelik daha doğru kararlar verebilir.

• Sağlıklı kentleşmenin önü açılarak kentlerin, kent plancıların öngördüğü şekilde gelişmesi sağlanacaktır. Kentlerin üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemleri ile irdelenmesi neticesinde planlarda yapılacak tadilatlarda daha doğru kararların

• Sağlıklı kentleşmenin önü açılarak kentlerin, kent plancıların öngördüğü şekilde gelişmesi sağlanacaktır. Kentlerin üç boyutlu görselleştirilmiş kent bilgi sistemleri ile irdelenmesi neticesinde planlarda yapılacak tadilatlarda daha doğru kararların