• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MUHASEBE POLİTİKALARI

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MUHASEBE POLİTİKALARI

I. SUNUM ESASLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR 1.Mali tablolar ile bunlara ilişkin açõklama ve dipnotlarõn hazõrlanmasõ:

Banka, 31 Aralõk 2003 ve 31 Aralõk 2002 mali tablolarõnõ 4389 sayõlõ Bankalar Kanunu’nun “Hesap ve Kayõt Düzeni” başlõklõ 13. maddesi hükümlerine dayanõlarak belirlenen tekdüzen hesap planõ ve 1 Ekim 2002 tarihinden itibaren yürürlükte bulunan “Muhasebe Uygulama Yönetmeliği” (MUY) ve bu Yönetmelik’e ilişkin olarak yayõmlanmõş muhasebe standartlarõ tebliğleri kapsamõnda belirlenen esaslar ile bunlara ek veya değişiklikler getiren açõklamalara uygun olarak hazõrlamõştõr.

Banka, mali tablolarõnõ 30 Eylül 2002 tarihine kadar 4389 sayõlõ Bankalar Kanunu’nun “Hesap ve Kayõt Düzeni”

başlõklõ 13.maddesi hükmü çerçevesinde “Bankalarca Uygulanacak Muhasebe Standartlarõ,Tek Düzen Hesap Planõ ve İzahnamesi”ile MUY’un 1 Temmuz 2002 tarihinde yürürlüğe giren 14 Sayõlõ “Mali Tablolarõn Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Düzenlenmesine İlişkin Muhasebe Standardõ” Tebliği hükümlerine göre hazõrlarken, 1 Ekim 2002 tarihinden itibaren 14 Sayõlõ Tebliğ ile birlikte, 1 Ekim 2002 tarihinde yürürlüğe giren Muhasebe Uygulamalarõ Yönetmeliğine ilişkin diğer tebliğlerde belirtilen ve aşağõda detaylarõ açõklanan muhasebe standartlarõ çerçevesinde hazõrlamaya başlamõştõr.Bu çerçevede, varlõklar ve yükümlülükler ilgili tebliğlerde belirtilen esas ve usullere göre 1 Ekim 2002 tarihi itibariyle sõnõflandõrõlmõş ve diğer hesaplar için ilgili tebliğler çerçevesinde gereken değişiklikler yapõlmõş olup, bu değişikliklerin etkileri ilgili dönem kar/zarar tutarõnõn tespitinde dikkate alõnmõştõr.

2. Ölçüm birimi:

Bankanõn ölçüm birimi Türk Lirasõ olup, ilişikte sunulan mali tablolar 1 Temmuz 2002 tarihinden itibaren yürürlükte bulunan “Mali Tablolarõn Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Düzenlenmesine İlişkin Muhasebe Standardõ 14 sayõlõ Tebliğ” uyarõnca paranõn bilanço günündeki cari satõn alma gücü dikkate alõnarak düzenlenmiştir. Bu çerçevede yapõlan düzeltme işlemlerinde Bankacõlõk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafõndan yayõmlanan Toptan Eşya Fiyatlarõ Genel Endeksleri ve Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yayõnladõğõ aynõ bazlõ Toptan Eşya Fiyatlarõ Genel Endeksi baz alõnarak oluşturulan düzeltme katsayõlarõ esas alõnmõştõr. İlişikteki mali tablolarõn ilgili dönem sonlarõ itibariyle 31 Aralõk 2003’de geçerli olan alõm gücü ile ifade edilmesinde kullanõlan fiyat endeksleri ve dönüştürme faktörleri aşağõda sunulmuştur:

Tarih Endeks Düzeltme

Katsayõsõ

31 Aralõk 2001 4,951.7 1.491

31 Aralõk 2002 6,478.8 1.139

31 Aralõk 2003 7,382.1 1.000

Bu çerçevede, yukarõda belirtilen yeniden ifade etme işleminin esaslarõ aşağõdaki gibidir:

Karşõlaştõrmalõ olarak sunulan mali tablolarda, 31 Aralõk 2002 mali tablolarõ önceki yõl bilanço tarihinde geçerli ölçüm birimi ile ifade edilmiş olduğundan karşõlaştõrma yapõlabilmesi amacõyla parasal aktif ve pasifler de dahil olmak üzere tümüyle 31 Aralõk 2003 ölçüm birimiyle düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

31 Aralõk 2003 tarihindeki bilançoda yer alan parasal aktif ve pasif kalemleri, bilanço tarihinde geçerli ölçüm birimi ile ifade edildiğinden düzeltme işlemine tabi tutulmamõştõr.

Bilanço tarihinde cari olan ölçüm biriminde taşõnmayan parasal olmayan aktif ve pasifler ve diğer özkaynaklar kalemleri (yeniden değerleme fonu hariç) aktif ve pasife ilk giriş tarihleri esas alõnarak belirlenen ilgili düzeltme katsayõlarõ kullanõlarak düzeltme işlemine tabi tutulmuşlardõr.

ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ MALİ TABLOLARA İLİŞKİN DİPNOTLAR (Devamõ)

(Birim – 31 Aralõk 2003 tarihindeki satõn alma gücüyle ifade edilmiş Milyar TL)

(15)

Sermaye kaleminin düzeltilmesi işleminde, nakit artõrõmlarõn, ortaklara dağõtõlan kar paylarõnõn ve dağõtõlmamõş karlarõn sermayeye ilaveleri ilgili artõrõm tarihleri ve değerleri dikkate alõnarak düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Gelir tablosunun bütün kalemleri, 31 Aralõk 2003 tarihindeki cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmek amacõyla, gelir ve giderlerin tahakkuk ettiği tarihler esas alõnarak düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Amortisman gideri ve sabit kõymet ve bağlõ ortaklõk elden çõkarõlma ve satõş kar/zararlarõ aktiflerin düzeltilmiş değerleri üzerinden hesaplandõğõndan, gelir tablosunda düzeltme işlemi sonucu bulunan tutar yer almõş ve ayrõca düzeltme işlemine tabi tutulmamõştõr.

Aynõ ay içinde gerçekleşen tüm işlemler için aynõ düzeltme katsayõsõ kullanõlmõştõr.

Yüksek enflasyon dönemlerinde paranõn satõn alma gücündeki düşmeye bağlõ olarak, anapara ve getirileri enflasyona göre değişmeyen parasal varlõk bulundurulmasõ, alõm gücünün düşmesine, anapara ve getirileri enflasyona göre değişmeyen parasal yükümlülük bulundurulmasõ ise alõm gücünün artmasõna yol açmaktadõr.

Net parasal pozisyonlardan kaynaklanan söz konusu kazanç ve kayõplar, 14 sayõlõ Tebliğ’e uygun şekilde hesaplanarak gelir tablosunda “Net Parasal Pozisyon Karõ/Zararõ” hesabõ olarak ayrõ yansõtõlmõştõr.

3. Yabancõ Para İşlemleri:

Banka’nõn yabancõ para ile yapmõş olduğu işlemler, Muhasebe Uygulama Yönetmeliği kapsamõndaki 11 sayõlõ Tebliğ olan “Kur Değişimi Etkilerinin Muhasebeleştirilmesi Standardõ” esas alõnarak muhasebeleştirilmiş olup, işlemin yapõldõğõ günün kurundan Türk lirasõna çevrilmiştir. Yabancõ para cinsinden olan parasal varlõk ve borçlar, bilanço tarihindeki Banka gişe döviz alõş kurlarõndan Türk lirasõna çevrilmiştir. Yabancõ para ile yapõlan işlemlerin ve yabancõ para cinsinden olan varlõk ve borçlarõn çevrilmesi sonucu oluşan kur farkõ gelir ve giderleri ilgili dönemin gelir tablosuna kambiyo karõ veya zararõ olarak yansõtõlmõştõr.

31 Aralõk 2003 tarihi itibariyle Banka’nõn evalüasyon için kullandõğõ ABD$ gişe döviz alõş kuru 1,360,939 TL’dir (31 Aralõk 2002-1,593,638 TL).

4. Konsolide Olmayan Mali Tablolarda Bağlõ Ortaklõk ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesi:

31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle, bağlõ ortaklõk ve iştirakler, konsolide olmayan mali tablolarda, enflasyona göre düzeltme işlemine tabi tutulmuş değerlerinden varsa değer düşüklüğü indirilmiş tutarlarõyla yansõtõlmõştõr. Enflasyona göre düzeltilmiş değerler, maliyet bedellerinden bu kuruluşlarõn oluşturmalarõna izin verilen yeniden değerleme değer artõş fonu gibi fonlarõn sermayelerine eklenmesi nedeniyle elde edilen tutarlar indirildikten sonra kalan tutarlarõ üzerinden, satõn alma ve sermaye arttõrõmõnõn tahsil tarihleri dikkate alõnarak hesaplanan düzeltme katsayõlarõ kullanõlarak bulunmuştur. Değer düşüklüğünün ayrõlmasõnda, düşüklüğün kalõcõ veya geçici olmasõ gibi kriterler dikkate alõnmõştõr.

Banka, 31 Aralõk 2003 tarihi itibariyle, Beşinci Bölüm I.10 b.1)’de açõklandõğõ üzere, 31 Aralõk 2002 tarihi itibariyle bağlõ ortaklõğõ için ayõrmõş olduğu 7,976 TL tutarõndaki değer düşüklüğünü, başka bir bağõmsõz denetim şirketi tarafõndan hazõrlanan değerleme raporunda yer alan değeri dikkate alarak geri çevirmiştir. Söz konusu raporda gelecekteki tahmini nakit akõşlarõnõn bugüne indirgenmesi ve aynõ sektöre ait piyasa değeri / defter değeri oranlarõ kullanõlarak farklõ değerler tespit edilmiştir. Raporda yer alan ortalama değer 20.9 milyon ABD Dolarõ, en düşük değer ise 16.2 milyon ABD Dolarõ’dõr.

ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ MALİ TABLOLARA İLİŞKİN DİPNOTLAR (Devamõ)

(Birim – 31 Aralõk 2003 tarihindeki satõn alma gücüyle ifade edilmiş Milyar TL)

(16)

II. VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİ İLE TÜREV ÜRÜNLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Banka’nõn riskten korunma amaçlõ türev ürünü bulunmamaktadõr. Tüm türev ürünleri alõm satõm amaçlõdõr.

Banka’nõn ana sözleşmeden ayrõştõrõlmak suretiyle oluşturulan türev ürünleri bulunmamaktadõr.

31 Aralõk 2003 ve 31 Aralõk 2002 tarihleri itibariyle, tüm türev ürünleri, Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne İlişkin 1 Sayõlõ Finansal Araçlarõn Muhasebeleştirilmesi Standardõ uyarõnca muhasebeleştirilmiştir.

Türev işlemlerin ilk olarak kayda alõnmasõnda elde etme maliyeti kullanõlmakta ve bunlara ilişkin işlem maliyetleri elde etme maliyetine dahil edilmektedir. Ayrõca, türev işlemlerden doğan yükümlülükler ve alacaklar sözleşme tutarlarõ üzerinden nazõm hesaplara kaydedilmektedirler.

Türev işlemler kayda alõnmalarõnõ izleyen dönemlerde rayiç değer ile değerlenmekte ve rayiç değerin pozitif veya negatif olmasõna göre bilançoda sõrasõyla, “Faiz ve gelir tahakkuk ve reeskontlarõ” ve “Faiz ve gider reeskontlarõ” içerisinde gösterilmektedir. Yapõlan değerleme sonucu rayiç değerde meydana gelen farklar alõm satõm amaçlõ türev işlemlerde gelir tablosunda “Kambiyo kar/zararõ” hesabõnda yansõtõlmaktadõr.

Döviz ile ilgili türev işlemlerin rayiç değerinin tespitinde, bilanço tarihi itibariyle vadeli döviz kurlarõ piyasa fiyatlarõnõn olmamasõ, işlemlerin vadelerinin çok yakõn olmasõ ve piyasa koşullarõnõn çok değişken olduğu bir ortamda diğer yöntemler kullanõlarak ileriye dönük güvenilebilir tahmin yapõlmasõnõn mümkün olmamasõ nedeniyle, cari piyasa kurlarõnõn, vadede oluşmasõ beklenen kurlarõn bilanço tarihine indirgenmiş değerini yansõttõğõ varsayõlmõştõr. Buna bağlõ olarak rayiç değer farklarõ söz konusu işlemler ile ilgili sözleşme kurlarõnõn etkin faiz yöntemi kullanõlarak bilanço tarihine indirgenmiş değerleri ile dönem sonu Banka gişe döviz alõş kurlarõ karşõlaştõrõlarak hesaplanmõştõr.

Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce türev finansal araçlar Bankalarca Uygulanacak Muhasebe Standartlarõ, Tek Düzen Hesap Planõ ve İzahnamesi"nin Özellik Gösteren İşlemler (Türev Enstrümanlar) ve Muhasebeleştirme Esaslarõ isimli 4. Bölümünde yer alan hükümler uyarõnca nazõm hesaplarda muhasebeleştirilmekteydi. Türev finansal araçlara ilişkin gelir ve gider reeskontlarõ, sözkonusu işlemler ile ilgili sözleşme kurlarõnõn doğrusal yöntem kullanõlarak bilanço tarihine indirgenmiş değerleri ile dönem sonu Banka gişe döviz alõş kurlarõ karşõlaştõrõlarak hesaplanmakta ve ilgili bilanço kalemleri ile kar/zarar hesaplarõna yansõtõlmaktaydõ. Para swaplarõ nazõm hesaplarda valör ve vade değerleriyle birlikte takip edilmekte ve ay sonlarõnda bilanço kuru ile değerlenen alõm ve satõm arasõndaki olumlu veya olumsuz tutarlar kambiyo gelir ve gider hesaplarõnda muhasebeleştirilmekteydi.

III. FİNANSAL ARAÇLARIN NETLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR Finansal varlõklar ve borçlar, Banka’nõn netleştirmeye yönelik yasal bir hakka ve yaptõrõm gücüne sahip olmasõ ve söz konusu varlõk ve borçlarõ net bazda tahsil etme/ ödeme veya eşzamanlõ sonuçlandõrma niyetinin olmasõ durumunda netleştirilir.

Banka’nõn mali tablolarõnda netleştirilen finansal varlõk ve yükümlülükleri bulunmamaktadõr

.

ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ MALİ TABLOLARA İLİŞKİN DİPNOTLAR (Devamõ)

(Birim – 31 Aralõk 2003 tarihindeki satõn alma gücüyle ifade edilmiş Milyar TL)

(17)

IV. FAİZ GELİR VE GİDERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

Etkin faiz oranõ yöntemi kullanõlarak hesaplanan faiz gelirleri ve giderleri tahakkuk esasõna göre muhasebeleştirilmektedir. Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin 1 sayõlõ Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce ise faiz gelir ve giderlerinin hesaplanmasõnda doğrusal yöntem kullanõlmaktaydõ. 31 Aralõk 2003 tarihi itibariyle 30 Haziran 2001 tarih ve 24448 sayõlõ Resmi Gazete’de yayõmlanan 4672 ve 4491 Sayõlõ Kanunlar ile değişik 4389 sayõlõ Bankalar Kanunu’nun 3.maddesinin 11. fõkrasõ ve 11.maddesinin 12.fõkrasõ hükmüne istinaden yayõmlanan “Bankalarca Karşõlõk Ayrõlacak Kredilerin ve Diğer Alacaklarõn Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrõlacak Karşõlõklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkõnda Yönetmelik” ile 31 Ocak 2002 tarih ve 24657 mükerrer sayõlõ Resmi Gazete’de yayõmlanmõş olan “Bankalarca Karşõlõk Ayrõlacak Kredilerin ve Diğer Alacaklarõn Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrõlacak Karşõlõklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkõnda Yönetmelikte Değişiklik Yapõlmasõna İlişkin Yönetmelik” uyarõnca donuk alacak haline gelen kredilerin faiz reeskontlarõ iptal edilmekte ve söz konusu krediler yine aynõ mevzuat uyarõnca canlõ krediler içinde sõnõflandõrõlõncaya veya tahsil edilinceye kadar faiz reeskontu yapõlmamaktadõr. Dövize endeksli kredilerin ve menkul kõymetlerin kur farklarõ faiz gelir ve giderleri içinde muhasebeleştirilmektedir.

V. ÜCRET VE KOMİSYON GELİR VE GİDERLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR Bankacõlõk işlemlerinden alõnan komisyon gelirleri tahsil edildiklerinde gelir kaydedilmekte, diğer gelir ve giderler ise tahakkuk esasõna göre muhasebeleştirilmektedir. Ücret ve komisyon gelir ve giderleri ilişikteki enflasyona göre düzenlenen gelir tablosunda, tahsil ve tahakkuk ettikleri tarihler esas alõnarak düzeltme işlemine tabi tutulmuşlardõr.

Finansal yükümlülüklere ilişkin olarak diğer kurum ve kuruluşlara ödenen ve işlem maliyetini oluşturan kredi ücret ve komisyon giderleri peşin ödenmiş gider hesabõnda takip edilmekte olup, ilgili kredinin faiz giderinin bir parçasõ olarak değerlendirilmekte ve aylõk gider hesaplarõna yansõtõlmaktadõr.

Temettü gelirleri iştirak ve bağlõ ortaklõklarõn kar dağõtõmlarõnõ gerçekleştirdikleri tarihlerde kayõtlara yansõtõlmaktadõr.

Sözleşmeler yoluyla sağlanan ya da üçüncü bir gerçek veya tüzel kişi için varlõk alõmõ, ortaklõk alõmõ veya satõmõ gibi işlemlere ilişkin danõşmanlõk ve proje hizmetleri yoluyla sağlanan gelirler, niteliğine göre işlemin tamamlanmasõ, hizmetin verilmesi süresince veya tahsil edildiklerinde gelir kaydedilmektedir.

VI. ALIM SATIM AMAÇLI MENKUL DEĞERLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR Alõm satõm amaçlõ menkul değerler, piyasada kõsa dönemde oluşan fiyat ve benzeri unsurlardaki dalgalanmalardan kar sağlama amacõyla elde edilen veya elde edilme nedeninden bağõmsõz olarak, kõsa dönemde kar sağlamaya yönelik bir portföyün parçasõ olan menkul değerlerdir.

Alõm satõm amaçlõ menkul değerler Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin 1 Sayõlõ Finansal Araçlarõn Muhasebeleştirilmesi Standardõ uyarõnca muhasebeleştirilmektedir.

Alõm satõm amaçlõ menkul değerler bilançoya ilk olarak işlem maliyetleri de dahil olmak üzere maliyet değerleri ile yansõtõlmakta ve kayda alõnmalarõnõ müteakiben rayiç değerleri ile değerlemeye tabi tutulmakta ve bu menkul kõymetler ile ilgili olarak oluşan kazanç ve kayõplar kar/zarar hesaplarõna intikal ettirilmektedirler.

Alõm satõm amaçlõ menkul değerlerin elde tutulmasõ esnasõnda kazanõlan faizler öncelikle faiz gelirleri içerisinde ve elde edilen kar paylarõ temettü gelirleri içerisinde gösterilmektedir.

31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle Türk lirasõ devlet iç borçlanma senetleri’nin rayiç değerleri, değerleme günü İMKB’de işlem gören menkul kõymetler için İMKB’de oluşan son gün ağõrlõklõ ortalama fiyatlarõ, işlem görmeyen menkul kõymetler için ise T.C. Merkez Bankasõ fiyatlarõ kullanõlarak tespit edilmiştir. Hisse senetleri için ise bilanço günü dahil geriye doğru 5 işgünü boyunca oluşan günlük ağõrlõklõ fiyatlarõn ortalamasõ kullanõlmõştõr.

ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ MALİ TABLOLARA İLİŞKİN DİPNOTLAR (Devamõ)

(Birim – 31 Aralõk 2003 tarihindeki satõn alma gücüyle ifade edilmiş Milyar TL)

(18)

31 Aralõk 2002 tarihi itibariyle Banka, 18 Haziran 2001 tarihinde gerçekleşen borç takasõ ihalesi neticesinde edinmiş olduğu Türk Parasõ menkul kõymetleri, T.C. Merkez Bankasõ tarafõndan açõklanan değerleri kullanarak değerlemiştir.

31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle Banka, 18 Haziran 2001 tarihinde gerçekleşen borç takasõ ihalesi neticesinde edinmiş olduğu dövize endeksli menkul kõymetlerin alõm satõm amaçlõ menkul kõymetler portföyünde sõnõflandõrõlan kõsmõnõn rayiç değeri olarak Eurobond piyasasõnda 31 Aralõk 2003 ve 31 Aralõk 2002 tarihleri itibariyle oluşan ve Reuters TRGLB06 = RR sayfalarõndan alõnan gösterge niteliğindeki yakõn vadeli Eurobond’larõn alõş ve satõş kotasyonlarõnõn ortalama getiri oranõndan (Yield) %1 düşülmek suretiyle bulunan oranõ kullanarak iskonto edilmiş tutarõ dikkate almõştõr. Bir yõla kadar vadeli kupon ödemelerinde, ilgili kupon ödemesi için sabitlenmiş faiz oranõ veya değerleme gününde Londra piyasalarõnda oluşan 1 yõllõk LIBOR oranõ esas alõnmõştõr. Bir yõldan uzun vadeli kupon ödemelerine esas faiz oranõnõn değişken kõsmõ (LIBOR), her bir kupon ödemesine esas faizin tespit edileceği güne ait ve Reuters RTRSWP1 sayfasõndan alõnmõş olan değişken – sabit faiz swap oranõ kullanõlarak sabit faiz oranõna dönüştürülmüş ve bu şekilde tespit edilecek orana kupon ödemelerine esas faiz oranõnõn sabit kõsmõ (spread) eklenerek bulunacak oran, ilgili dönemin kupon getirisi olarak dikkate alõnmõştõr. Bir yõldan uzun vadeye sahip kupon ödemelerinin ara dönemlere denk gelen kupon faiz oranlarõ ara dönemin bir alt ve bir üst dönemindeki faiz oranlarõnõn ortalamasõ alõnarak hesaplanmõştõr. Söz konusu kõymetler 31 Aralõk 2003 tarihi itibariyle bilanço tarihinden önceki son iki iş günü hariç on iş günü süresince T.C. Merkez Bankasõ tarafõndan yayõnlanmõş döviz satõş kurlarõnõn basit aritmetik ortalamasõ üzerinden değerlenmiştir (31 Aralõk 2002 -TCMB satõş kuru).

31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle yurtdõşõ piyasalarda işlem gören yabancõ para menkul kõymetler uluslararasõ piyasalarda oluşan piyasa değerleri ile değerlenmiştir.

VII. SATIŞ VE GERİ ALIŞ ANLAŞMALARI VE MENKUL DEĞERLERİN ÖDÜNÇ VERİLMESİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

Geri alõm (repo) veya geri satõm taahhütlü (ters repo) menkul değer alõm veya satõmlarõ 1 Şubat 2002 tarihinden itibaren Tek Düzen Hesap Planõ’nda yapõlan değişikliğe uygun olarak Banka tarafõndan bilanço hesaplarõnda izlenmektedir. Buna göre, 31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihli mali tablolarda geri alõm taahhüdüyle satõlan menkul kõymetler Banka portföyünde tutuluş amaçlarõna göre sõnõflandõrõlmõş ve değerlemesi ilgili porföyün değerleme esaslarõna göre yapõlmõştõr. Bu tip işlemler tümüyle devlet borçlanma senetlerini içermektedir. 3l Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle geri alõm taahhüdü ile satõlan menkul kõymetlere ilişkin değerleme günü itibariyle oluşan gelir reeskontu alõm satõm amaçlõ menkul kõymetler için değerleme günü İMKB’de işlem gören menkul kõymetler için İMKB’de oluşan son gün ağõrlõklõ ortalama fiyatlarla; işlem görmeyen menkul kõymetler için TCMB’nin Resmi Gazete’de günlük olarak açõkladõğõ fiyatlarla; gerçekleşen borç takasõ ihalesi neticesinde alõnmõş ve vadeye kadar elde tutulacak dövize endeksli menkul kõymetler için ise iç verim oranõna göre iskonto edilmiş değerleri ile hesaplanmõştõr. Repo işlemine konu edilen menkul kõymetlerin bu şekilde hesaplanan gelir reeskontlarõ ilişikteki bilançoda “Faiz ve Gelir Tahakkuk ve Reeskontlarõ – Menkul Değerlerin” altõnda yansõtõlmõştõr.

Repo işlemlerinden sağlanan fonlar ise pasif hesaplarda “Repo İşlemlerinden Sağlanan Fonlar” olarak yansõtõlmõş olup söz konusu fonlar için vade sonunda müşteriye taahhüt edilen faiz oranõ dikkate alõnarak hesaplanan faiz gider reeskontu “Faiz ve Gider Reeskontlarõ- Repo İşlemlerinin” olarak kaydedilmiştir.

1 Şubat 2002 tarihinden itibaren repo işlemlerine konu edilen menkul kõymetlerin faiz gelirleri ilişikteki kar-zarar tablosunda “Menkul Değerlerden Alõnan Faizler”, repo işlemlerinden sağlanan fonlara ilişkin faiz giderleri ise “Para Piyasasõ İşlemlerine Verilen Faizler” altõnda yansõtõlmõştõr.

1 Şubat 2002 tarihinden itibaren geri satõm taahhüdü ile alõnmõş menkul kõymetler (ters repo) ise “Para Piyasalarõ- Ters Repo İşlemlerinden Alacaklar” kalemi altõnda takip edilmekte olup, 31 Aralõk 2003 ve 2002 tarihleri itibariyle Banka’nõn ters repo işlemi yoktur.

ALTERNATİFBANK ANONİM ŞİRKETİ

31 ARALIK 2003 VE 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE SONA EREN HESAP DÖNEMLERİNE AİT ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ MALİ TABLOLARA İLİŞKİN DİPNOTLAR (Devamõ)

(Birim – 31 Aralõk 2003 tarihindeki satõn alma gücüyle ifade edilmiş Milyar TL)

(19)

1 Şubat 2002 tarihinden önce gerçekleştirilen geri alõm veya geri satõm taahhütlü menkul değer alõm veya satõmlarõ ise nihai alõm satõm olarak kaydedilmiş ve bu işlemlere ilişkin oluşan kar veya zararlar “Sermaye Piyasasõ İşlem Karlarõ /Zararõ (Net)” olarak yansõtõlmõştõr. Mali tablolarda herhangi bir şekilde ödünce konu edilmiş menkul değerler bulunmamaktadõr.

VIII. VADEYE KADAR ELDE TUTULACAK MENKUL DEĞERLER, SATILMAYA HAZIR MENKUL DEĞERLER VE BANKA KAYNAKLI KREDİLER VE ALACAKLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

1- Banka, Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin 1 Sayõlõ Finansal Araçlarõn Muhasebeleştirilmesi Standardõ uyarõnca vadesine kadar saklama niyeti ile elinde tuttuğu ve fonlama kabiliyeti dahil olmak üzere vade sonuna kadar elde tutulabilmesi için gerekli koşullarõn sağlanmõş olduğu, sabit veya belirlenebilir ödemeleri ile sabit vadesi bulunan menkul kõymetleri Vadeye Kadar Elde Tutulacak Finansal Varlõklar olarak sõnõflandõrmõştõr.

Yine aynõ Standart uyarõnca, borçluya para, mal veya hizmet sağlama yoluyla yaratõlanlardan alõm-satõm ya da kõsa vadede satõlma amacõyla elde tutulanlar dõşõnda kalan finansal varlõklar Banka kaynaklõ krediler ve alacaklar olarak sõnõflandõrõlmõştõr.

Banka kaynaklõ krediler ve alacaklar, vadeye kadar elde tutulacaklar ile alõm satõm amaçlõlar dõşõnda kalan menkul kõymetler, satõlmaya hazõr menkul kõymetler olarak sõnõflandõrõlmõştõr.

Satõlmaya hazõr menkul kõymetler, vadeye kadar elde tutulacak menkul kõymetler ve banka kaynaklõ kredilerin tasnifi anõlan varlõklarõn edinilmesi esnasõnda yapõlmaktadõr.

Banka, 18 Haziran 2001 tarihinde gerçekleşen iç borç takasõ ihalesi kapsamõnda edinilmiş 3 ve 5 yõl vadeli dövize endeksli menkul kõymetleri, 20 Haziran 2002 tarih ve 24791 sayõlõ Resmi Gazete’de yayõmlanan

“Ara Dönem Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde değerlemektedir. Buna göre, ilgili mevzuat gereği, 13 Mayõs 2002 tarih ve 14/D sayõlõ Yönetim Kurulu kararõ ile 328,000,000 ABD Dolarõ nominal değer

“Ara Dönem Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde değerlemektedir. Buna göre, ilgili mevzuat gereği, 13 Mayõs 2002 tarih ve 14/D sayõlõ Yönetim Kurulu kararõ ile 328,000,000 ABD Dolarõ nominal değer