• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

4.3 ÜÇÜNCÜ ALT PROBLEME ĐLĐŞKĐN BULGULAR

Araştırmanın üçüncü alt problemi, 2005 yılı ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında yer alan öğrenci kazanımlarından duyuşsal alanla ilgili olanların, Krathwohl, Bloom ve Masia’nın Duyuşsal Alan Taksonomisine göre sınıflandırıldığında nasıl bir dağılımın oluştuğudur. Üçüncü alt probleme ilişkin bulgular, Tablo 4.5 ve Tablo 4.6’da verilmiştir.

Tablo 4.5 Duyuşsal Alanda Yer Alan Öğrenci Kazanımlarının Taksonomik Analizi Kazanımlar A lm a T ep k id e B u lu n m a D er V er m e Ö rgü tl em e K il ti rm e

Atatürk’ün akılcılığa ve bilime verdiği önemi fark eder.

+ Aydınlatma teknolojilerinin gelişimine emek harcayan insanları tanır ve takdir eder.*1

+ Ortamları uygun şekilde aydınlatmanın

önemli olduğunun bilincine varır.*2

+ Aydınlatma araçlarının tasarruflu

kullanımının aile ve ülke ekonomisi bakımından öneminin bilincine varır.*3

+

Hava, toprak ve suyun yaşam için öneminin bilincine varır.*4

+ Çevreyi korumak amacı ile yapılan birçok

faaliyete gönüllü olarak katılır.*5

+ Çevreyi korumak ve geliştirmek için bireysel

sorumluluk bilinci kazanır.*6

+

*1 Aydınlatma teknolojilerinin gelişimine emek harcayan insanları tanır ve takdir eder kazanımında

aydınlatma teknolojilerinin gelişimine emek harcayan insanları takdir ediş öğrencinin, aydınlatma teknolojilerinin gelişimine emek harcayan insanlara değer verdiğini gösterdiği düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin değer verme basamağında olduğu kabul edilmiştir.

*2 Ortamları uygun şekilde aydınlatmanın önemli olduğunun bilincine varır kazanımı, alma basamağında

bir öğrenme ürününü çağrıştırıyorsa da; kazanımda öğrenciden beklenenin, ortamları uygun şekilde aydınlatmanın önemli olduğunu kabullenmesi, onaylaması yani bu konuya önem ve de değer vermesi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin değer verme basamağında olduğu kabul edilmiştir.

*3 Aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımının aile ve ülke ekonomisi bakımından öneminin bilincine

varır kazanımı, alma basamağında bir öğrenme ürününü çağrıştırıyorsa da; kazanımda öğrenciden beklenenin, aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımının aile ve ülke ekonomisi bakımından önemli olduğunu kabullenmesi, onaylaması yani bu konuya önem ve de değer vermesi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin değer verme basamağında olduğu kabul edilmiştir.

*4 Hava, toprak ve suyun yaşam için öneminin bilincine varır kazanımı, alma basamağında bir öğrenme

ürününü çağrıştırıyorsa da; kazanımda öğrenciden beklenenin, hava, toprak ve suyun yaşam için önemli olduğunu kabullenmesi, onaylaması yani bu konuya önem ve de değer vermesi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin değer verme basamağında olduğu kabul edilmiştir.

*5 Çevreyi korumak amacı ile yapılan birçok faaliyete gönüllü olarak katılır kazanımında öğrencinin

çevreyi korumak amacı ile yapılan birçok faaliyete gönüllü olarak katılması, öğrencinin çevreyi korumak için bir şeyler yaptığının yani tepkide bulunduğunun bir göstergesi olarak düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin tepkide bulunma basamağında olduğu kabul edilmiştir.

*6 Çevreyi korumak ve geliştirmek için bireysel sorumluluk bilinci kazanır kazanımında öğrencinin

çevreyi korumak ve geliştirmek için bireysel sorumluluk alması öğrencinin çevreyi korumaya ve geliştirmeye ne kadar önem verdiğini gösterdiği düşünülmektedir. Bu yüzden de kazanımın öğrenme düzeyinin değer verme basamağında olduğu kabul edilmiştir.

Tablo 4.6 Duyuşsal Alanda Yer Alan Öğrenci Kazanımlarının Krathwohl, Bloom ve Masia’nın Duyuşsal Alan Taksonomisine Göre Dağılımı

Krathwohl, Bloom ve Masia’nın Duyuşsal Alan Taksonomisi Öğrenme Düzeyleri f % Alma 1 14,29 Tepkide Bulunma 1 14,29 Değer Verme 5 71,43 Örgütleme __ __ Kişileştirme __ __

Tablo 4.6 incelendiğinde; sadece bir öğrenci kazanımının duyuşsal alanın alma basamağında yer aldığı görülmektedir. Bu da öğrenme sürecinde öğrencinin herhangi bir nesne veya objenin farkında olmasına ve bu nesne veya objeden gelen uyarıcıya açık olmasına imkan veren yeteri kadar öğrenci kazanımının programda yer almadığını göstermektedir. Bu yüzden de 2005 yılı ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında öğrenci kazanımları belirlenirken, duyuşsal alanın alma basamağına gereken önemin verilmediği söylenebilir.

Tablo 4.6 incelendiğinde; sadece bir öğrenci kazanımının duyuşsal alanın tepkide bulunma basamağında yer aldığı görülmektedir. Bu da öğrencinin herhangi bir nesne veya objeye olan ilgisini eyleme ya da faaliyete dökmesine imkan veren yeteri kadar öğrenci kazanımının programda yer almadığını göstermektedir. Bu yüzden de 2005 yılı ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında öğrenci

kazanımları belirlenirken, duyuşsal alanın tepkide bulunma basamağına gereken önemin verilmediği söylenebilir.

Tablo 4.6 incelendiğinde; duyuşsal alanda yer alan öğrenci kazanımlarının en fazla değer verme basamağında (% 71,43) yer aldığı görülmektedir. Bu da öğrencinin belli bir inancının, tutumunun ve değerinin oluşmasına imkan veren öğrenci kazanımlarının programda yer aldığını göstermektedir. Fakat öğrenci kazanımlarının yoğun olarak değer verme basamağında oluşu öğrenme ilkeleri açısından hiyerarşik dizilimin iyi olmadığını göstermektedir. Öğrenciden, ön koşul tutumlar kazandırılmadan değer oluşturmasını beklemek yanlış olur. Bu yüzden de programda yer alan öğrenci kazanımları belirlenirken, öğrenciyi değer verme basamağına hazırlayan ön koşul öğrenmelere de hitap edilmesinin daha uygun olacağı söylenebilir.

Tablo 4.6 incelendiğinde; hiçbir öğrenci kazanımının duyuşsal alanın örgütleme basamağında yer almadığı görülmektedir. Bu da öğrencinin kendi içinde çelişmeyen bir değerler sistemi geliştirmesine imkan veren öğrenci kazanımlarının programda yer almadığını göstermektedir. Bu yüzden de 2005 yılı ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında öğrenci kazanımları belirlenirken, duyuşsal alanın örgütleme basamağına gereken önemin verilmediği söylenebilir.

Tablo 4.6 incelendiğinde; hiçbir öğrenci kazanımının duyuşsal alanın nitelenmişlik basamağında yer almadığı görülmektedir. Bu da öğrencinin tutarlı ve kararlı bir dünya görüşü, bir yaşam anlayışı oluşturmasına imkan veren öğrenci kazanımlarının programda yer almadığını göstermektedir. Bu yüzden de 2005 yılı ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında öğrenci kazanımları belirlenirken, duyuşsal alanın nitelenmişlik basamağına gereken önemin verilmediği söylenebilir.