• Sonuç bulunamadı

Tuna Nehri’nin Niğbolu’dan İbrail’e kadar olan bölgelerinde toprakların kullanılması ile alakalı anlaşmazlıkların çözülmesine ve devlete ait vergilerin başkaları tarafından toplanmasının engellenerek adil bir şekilde toplanmasına dair.

Silistre ve İbrail gibi yerlerden Eflak’a gelen tüccarların buradaki halka zarar vermemeleri, gerekli vergileri ödemeleri ve İstanbul’a gönderilecek don yağının elde edilmesine dair.

Eflak’taki hayvancıların var olan düzeni bozmamalarına, bozanların tespit edilerek bölgeden çıkarılmasına, burada var olan hayvancıların adetlerinin bildirilmesi ve hayvancıların belirlenen tarihlerde ve izinsiz Eflak’a girmemelerine dair.

Eflak’ta bulunan hayvan vesaire eşyanın izinsiz olarak Hıristiyan devletlere gönderilmemesine dair.

Eflak voyvodalığına tayin edilen İskerlet-zâde Kostantin’in İstanbul’dan bölgeye gidinceye kadar Eflak’taki boyarların kendisine vekâlet etmesi ve Eflak’ta vergilerin düzenli olarak toplanmasına dair

.

İskerlet-zâde Kostantin’nin Eflak’a voyvoda tayin edilmesine ve İskemle ağası olan Mehmet Paşa’nın kendisiyle Eflak’a gitmesine, bu konuda boyarların bilgilendirilmesine ve daha sonra İstanbul’a gönderilecek olan hububatın gizlenmesinin engellenmesine dair.

3

[4]

4

[4]

5

[4/5]

1

[1/2]

39

7

[5]

8

[5/6]

10

[7]

11

[7]

Eflak voyvodalığı görevinden alınan eski voyvoda İskerlet’in ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmesine dair.

Eflak’taki düzenin eşkıyalar tarafından bozulmaması için Vidin, Niğbolu, Kulle, İbrail, Silistre, Rusçuk, Yergöğü ve Alahor’daki askerlerin görevlendirilmesine dair.

Eflak’tan Dobruca, Mankalya, Köstence ve Çalıkkavak kazalarına ekin biçmek için giden işçilere eziyet edilmemesine, hakları olan ücretlerin ödenmesi ve kendilerinden haksız yere vergilerin alınmamasına dair.

Eflak ve Boğdan’dan ekin biçmek üzere Özi eyaleti dahilindeki kazalara giden işçilerden buralardaki geçitlerde iskele eminleri, voyvodaları ve cizyedarları tarafından haksız vergi alınmaması, bu vergiyi vermemesi dolayısıyla hapsedilenlerin serbest bırakılması ve parası alınan işçilerin de paralarının geri verilmesine dair.

Eflak’tan Karinabat, Çalıkkavak ve Aydos’a ekin biçmek için gelen işçilerden haksız yere vergiler alan cizyedar, iskele eminleri ve voyvodaların aldıkları paraları geri vermelerine, bu nedenle hapsettikleri halkı serbest bırakmalarına ve emre uymadıkları halde haklarından gelineceğine dair.

Niğbolu, Silistre ve Tuna sahilinde bulunan kasaba ve kazalardaki askerlerin Eflak’a gönderilerek burada halka zulm eden eşkıya gurubunun bölgeden çıkarılmasına dair.

9

[6/7]

12

[8]

40

14

[8/9]

15

[9]

16

[9]

17

[10]

19

[10/11 ]

Silistre’den Eflak’a gelen zorbaların buradaki halka eziyet etmelerine, düzme davalar açıp kanunsuz yollardan emir çıkarmalarının ve bu davalara yalan karıştırılmasının engellenmesine dair

.

Eflak’a giden tüccarların eşkıya ile alakadar olmayıp ticaretlerini yapmalarına ve bölge halkına zarar vermemelerine dair.

Eflak memleketinin eşkıyalardan korunması için mübaşir ve molla gönderilmesine böylelikle tüccarların rahat bir şekilde ticaret yapmalarına ve Eflak’ta düzenin korunması için Vidin muhafızına ve yeniçeri zabitine haber verilmesine dair.

Tuna nehrinin iki tarafında yeralan yerleşim yerlerinden ve Özi’den olan şahısların Eflak’a geçip halkın huzurunu bozmaları, burada ve Kara Eflak’ta izinsiz tarım yapmaları üzerine bu huzursuzlukların engellenmesine dair.

Eflak’tan Özi ve Silistre’ye gönderilecek olan orakçıların sayısına ve giden orakçıların işleri bittikten sonra paralarının verilmemesi, kendilerine eziyet ve haksızlıkların yapılması üzerine bu olayların önüne geçilmesine dair.

Eflak’tan Mankalya, Dobruca gibi kasabalara ekin biçmek üzere gönderilen orakçılarla alakalı sorunlar ve bu gönderme işinin Eflak voyvodası tarafından yapılmasına dair.

Silistre, Yergöğü, Rusçuk ve İbrail gibi kasabalardaki cizyedarlar Eflak’a yabancı adamlar arıyoruz diye adam göndererek buradaki

13

[8]

18

[10]

41

21

[11]

22

[12]

23

[12]

24

[13]

halktan zorla mallarını almaları, eziyet etmeleri ve dolandırılmaları üzerine bu tür davranışların ortadan kaldırılmasına dair.

Eflak halkının malına elkoymak ve zulmetmek amacıyla gelen zorbaların ve eşkıyaların bölgeden gönderilmesi için mübaşirlerin ve katiplerin gönderilmesine dair.

İstanbul’dan Eflak’a dönen vilayet askerlerinin Kırkkilise cizyedarı tarafından zorla akçelerinin alınması üzerine bu alınan akçelerin kendilerine geri verilmesine dair.

Eflak toprağına girip sorun çıkaran, halka zarar veren eşkıyaların Niğbolu, Vidin, Kulle, İbrail, Silistre, Rusçuk ve Yergöğü’de bulunan askerler tarafından bölgeden uzaklaştırılmaları ve davası olanların davalarının hukuki bir şekilde görülmesine dair.

Eflak bölgesine girip yerleşen eşkıyaların halka eziyet edip, arazilerini talan etmeleri sebebiyle bu eşkıyaların bölgeden temizlenmesine dair.

Eski Özi valileri ve hala görev yapan valilerin Bender, Vidin ve Hotin muhafızları ve adamlarının Eflak’a uğramayıp doğru yollarından giderken yol üzerindeki görevlilerden menzil arabası ve menzil atlarını almaları fakat ellerinde menzil emri olmayanlara bunların verilmemesi, menzil emri olanlara da çok fazla verilmemesine dair.

Silistre, Rusçuk, Yergöğü ve İbrail kasabalarında bulunan cizyedarların adamlarını Eflak’a yabancı adam arıyoruz bahanesiyle göndererek halka zulüm etmeleri ve mallarına elkoymaları sebebiyle Eflak sınırlarına saldırmamaları ve bu hareketlerin engellenmesine dair.

20

[11]

25

[13]

42

26

[13/14]

27

[14]

29

[15]

31

[16]

32

[16/17]

30

[15]

Komşu kaza halklarının Eflak topraklarında tarım yapmamaları; Silistre, Niğbolu, Rusçuk ve İbrail’de bulunan cizyedarların kendi adamlarını Eflak’a geçirip halktan zorla para almalarının engellenmesine, ayrıca Eflak voyvodalarının Tuna sahilindeki kasabalara adamlar göndermeleri üzerine buradaki voyvodaların gönderilen kişilerden zorla para almamalarına dair.

Kırkkilise cizyedarının on nefer Eflaklıdan aldığı akçelerin geri verilmesine dair.

Eflak ve Kara Eflak sınırları içinde hayvanlarını otlatan halktan oyarit ve yarbarit vergilerinin alınmasına dair.

Eflak ve Kara Eflak’a musallat olan eşkıyaların, Eflak halkının şikâyeti üzerine Niğbolu kadısının durumu yeniçerilere bildirmesi ve eşkıyaların ele geçirilerek gönderilecek emre kadar hapsedilmelerine dair.

Eflak sınırları dâhilinde hayvanlarını otlatan Nemçe, Erdel ve Praşova gibi kazaların halkından alınan oyarit ve yarbarit vergilerini Eflak halkı gibi eksiksiz olarak ödemesine dair.

Eflak’a mübaşir tayin edilen İbrahim’in Eflak voyvodasıyla birlikte bölgeye musallat olan eşkıyanın uzaklaştırılmalarına ve cezalandırılmalarına dair.

Eflak sınırında bulunan zabitanların menfaatleri için izinsiz olarak Eflak’a ticarete gelen Müslümanlara izin vermeleri nizamın bozulmasına neden olması üzerine bu usulsüzlüklerin engellenmesine

28

43

35

[18]

36

[18]

37

[18]

38

[19]

33

[17]

dair.

Eflak voyvodası tarafından beşlü ağası tayin edilen kişilerin ve askerden firar eden askerlerin Eflak halkına zulüm edip mallarını gasp etmeleri üzerine bu şahısların görevlerine geri gönderilmesine dair.

Eflak voyvodası tarafından beşlü ağası tayin edilen kişilerin ve askerden firar edenlerin Eflak halkına zulmederek düzeni bozmaları üzerine Eflak halkının bu gibi eşkıyalardan korunmasına dair.

Eflak’a giren eşkıyaların voyvoda tarafından tespit edilip yakalanması üzerine arkadaşlarının da yakalanmasına, bunun için her yerin aranmasına ve halka zulüm edilmemesine dair.

Beşlü ağası tayin edilen kişilerin var olan nizama karşı gelerek bazı eşkıyalarla birlik olup halka zarar vermesi üzerine bunların bölgeden çıkarılmasına ve düzenin sağlamasına dair.

Vidin’de yeniçeri zabitinin emirlere karşı gelerek Eflak ve Kara Eflak nizamını bozması ve buradaki beşlü ağasının Vidin’deki yeniçeri zabitine güvenerek halka zulüm etmesi üzerine Vidin yeniçeri zabitlerinin Eflak’a beşlü ağası tayin etmemesine dair.

Eflak voyvodası İskerlet-zâde Kostantin’in bağlılığının ve güvenirliliğinin sürmesine ve merkeze gelecek olan hububatın güvenli olarak gönderilmesine dair.

34

[17]

44

43

[21]

Eflak voyvodaları hizmetinde çalışan şahsın Eflak’ta toplanan vergilere elkoyması ve sahtekarlık yapması üzerine bu tür olayların engellenmesine ve vergilerin nizama uygun bir şekilde toplanmasına dair.

Eflak’ta Boza kazasında oturan Deli Yanko adlı yabancının buradaki halkın hakkını gasp etmesi ve mallarına elkoyarak kaçması üzerine yakalanmasına ve bu tür olayların engellenmesine dair.

Özi, Bender, Hotin ve Vidin muhafızları ve onların adamları gidiş ve gelişlerinde kendilerine menzil arabası ve bargir temin edilmesi, ellerinde izin kağıdı olmayanlara ise araba ve bargirin verilmemesine, Belgrat’tan kaçan eşkıyaların Eflak’a gelmesi sebebiyle halkın zulümler karşısında topraklarını terk etmesinin engellenmesine dair

.

Eflak’a gönderilen Manol adlı kapı kethüdasının ve mahiyetindeki hizmetlilerin Eflak’a varıncaya kadar güvenliğinin sağlanmasına ve Eflak’ta kaldığı süre boyunca ihtiyaçlarının giderilmesine dair.

Eflak voyvodası İskerlet-zâde Kostantin’in güvenirliliği ve sadakati sebebiyle Eflak voyvodalığı görevinin devamına ve halkın güvenliğinin sağlanmasına, gerekli vergilerin düzenli olarak toplanmasına dair.

Laz Uzun Molla İbrahim adlı tüccarın Ümmeti adındaki bir kızı kaçırarak şiddet uygulayıp zorla cariye olarak Eflak voyvodasına satması üzerine Ümmeti adındaki kızın kaçarak mahkemeye başvurmasıyla bu kişinin yakalanarak cezalandırılmasına ve Kostantin voyvodadan aldığı parayı geri vermesine dair.

39

[19]

40

[20]

41

[20]

42

[21]

44

[22]

45

45

[22]

46

[23]

47

[23]

49

[24]

50

[24/25]

51

[25/26]

Eflak ve Kara Eflak halkının eşkıyaların zulümlerinden şikâyetleri üzerine bu zorbaların evlerinin yıkılmasına ve bölgeden temizlenmelerine dair.

Seferlerde isyan edip firar edenlerin toplanarak halka zarar vermeleri ve mallarını gasp etmeleri üzerine bu kişilerin derhal yakalanıp cezalandırılmalarına ve zapt ettikleri paraların İstanbul’a gönderilmesine dair.

Eflak’a ticaret yapmak için gelen Müslüman tüccarların firar etmiş olan askerlere katılarak halkın huzurunu bozmaları üzerine bu zorbaların yakalanmasına dair.

Daha önceleri borç sebebiyle sorunlar yaşanmazken Eflak’a giren bir takım zorbaların bu sebepten dolayı halka zulüm etmesi ve nizamı bozmaları sebebiyle bu zorbaların yakalanmasına dair.

Eflak’ta yaşanan gasp olaylarının engellenmesine ve bu tür kişilerin yakalanıp cezalandırılmasına dair.

Eskinden beri süre gelen vergilerini ödeyen ve hallerinden gayet memnun olan Eflak halkının arasına fesat karışması neticesinde bu vergilerini ödememeleri ve bu fesada sebep olanların uyarılarak terbiye edilmesine dair.

1174 yılında Eflak voyvodalığına getirilen İskerlid-zade Kostantin’in 1176 yılında tekrar Eflak voyvodalığına tayin edilmesine dair.

48

[24]

46

53

[26]

54

[27]

Eflak’ta sakin Silistreli Ömer Beşe ve Seyit Mehmet Beşe’nin aralarında çıkan husumetin merkeze bildirilmesi üzerine bölge halkını ve Eflak voyvodasını tehdit etmeleri neticesinde olayın tetkik edilmesi ve husumetin çözülmesine dair.

1176 yılında Eflak voyvodalığına getirilen Mihal-zade Kostantin’in Eflak’a varıncaya kadar bölgenin korunması ve gerekli vergilerin toplanarak düzenin sağlanmasına yönelik voyvoda tarafından görevlendirilen boyarlara dair.

Eflak voyvodalığına yeniden getirilen Mihal-zâde Kostantin’in görevlerine dair.

Eflak’ta eski voyvoda İskerlet’in azlinden yirmi gün sonra vergi tahsili yapıldığı ve bu borcun yeni voyvoda tarafından ödenmesine dair.

Eflak boyarlarından Dodoşkoloğlu? Nikola’nın düzeni bozarak halka zarar vermesi ve bir takım mallara zarar vermesi üzerine yakalanarak Midilli’ye sürülmesi fakat bir müddet sonra serbest kaldığında yinede akıllanmaması üzerine Eflak voyvodasının bu konuyla ilgilenmesine dair.

Mihail-zâde Kostantin voyvodanın tayin edildiği Ramazan ayında toplanan vakarit vergisinin eski voyvodanın borcu karşılığı göndermesi ve halka dağıtılan vakarit akçesinin halktan istenmemesine dair.

Vidin’de bulunan askeri taifenin Eflak arazisine geçerek burayı işlemeleri ve yerleşmeleri, mallara zarar vermeleri bu nedenle halkın şikâyet etmesi üzerine buradaki taifenin derhal çıkarılmasına, asker olanların görev yerlerine gönderilmelerine, gitmeyenlerin derhal cezalandırılmasına ve düzenin sağlanmasına dair.

52

[26]

55

[27/28]

56

[28]

57

[28]

58

[28/29]

47

61

[30]

Çevre beldelerden gelen bir takım zorbaların Eflak’taki halkın arazilerini satın almaları ve halka zulüm ederek üstlerine düşen vergileri vermemeleri, buradaki karaborsacılarla işbirliği yaparak birçok işe hile karıştırmaları üzerine bu şahısların derhal Eflak’tan çıkarılarak cezalandırılmalarına ve düzenin sağlanmasına dair.

Eflak ve Kara Eflak dahilinde eskiden beri alınagelen oyarit ve yarbarit vergilerinin halka zulüm edilmeden alınmasına ve bölgedeki halkın voyvodaların gaddarlığından korunmasına dair.

Özi ve Hotin gibi bölgelerden İstanbul’a gidip gelen görevlilerin Eflak toprağından geçtikleri sırada bölgedeki halka zarar verdikleri gerekçesiyle başka bir yol kullanmalarına dair.

Eflak halkının eşkıyaların zulmünden şikâyet etmesi üzerine bu eşkıyaların tespit edilip yakalanmasına ve halkın korunmasına dair.

Düzme davalar nedeniyle divan-ı hümayuna yapılan şikâyetler neticesinde İstanbul’dan görevlilerin gönderilerek bu davaların hakkıyla görülmesi ve görülen düzmece davaların ücretlerinin halktan toplatılmamasına dair.

Eflak’ta eskiden beri alınan vergilerin toplanmasında herhangi bir sorun yaşanmaz iken Arnavut taifesinden olan şahısların Eflak’ta vergi vermekte direnmeleri üzerine bu kişilerin tespit edilmesine ve gereğinin yapılmasına dair.

59

[29/30]

60

[30]

62

[30/31]

63

[31]

64

[31/32]

48

Çevre kazalardan Eflak ve Kırayova’ya zuhur eden eşkıyaların bu bölgelere gelerek halka zulüm etmeleri üzerine eşkıyaların tespit edilip, uzaklaştırılmalarına dair.

Eflak voyvodası tarafından beşlü ağası seçilen kimselerin itaatsiz davranarak Eflak halkına zarar vermesi üzerine bu kişilerin yakalanarak bölgeden çıkarılmasına dair

.

Daha önce Eflak ahalisi iken eşkıya zulmü yüzünden diğer kazalara dağılan ve perişan olan halkın Eflak’a dönmek istediklerinde herhangi bir sorunun çıkmamasına dair.

Eflak’ta fukaranın malını almak için zorbaların düzme davalar açmaları ve halka zulüm etmeleri üzerine Yergöğü kadısına başvurularak bu davaların adaletle görülmesine dair.

Civar kazalardaki halkın eşkıyalara güvenerek Eflak ve Kara Eflak topraklarına girmeleri ve istedikleri yerlerde ziraat yapmaları üzerine bu kişilerin tespit edilerek bölgeden çıkarılmaları ve huzurun sağlanmasına dair.

Eflak voyvodasının halka zulmünden dolayı azledilerek Midilliye sürülmesine ve yerine tayin olunan kaymakamın yeni voyvodanın göreve gelmesine değin düzeni korumasına dair.

Tuna nehri civarındaki kasaba va kaza sakinlerinin çeşitli yollarla Eflak’a girip halka zarar vermeleri ve düzme davalar açarak halkın mallarına el koymaları üzerine bu şahısların Eflak toprağından çıkarılmasına dair.

65

[32]

66

[33]

67

[33/34]

68

[34]

69

[34/35]

70

[35]

71

[35]

49

Eflak’ta civar bölgelerden gelen eşkıyaların halka zulüm etmesi üzerine bu eşkıyaların bölgeden çıkarılıp huzurun sağlanması için yeniçeri ocağından bir Turnacıbaşı ve yardımcılarının Eflak’a gönderilmesine dair.

Eflak civarından hayvanlarını otlatmak için gelenlerin vergi vermemek için hayvanlarını Eflak’ta bulunan çiftliklerdeki hayvanların arasına karıştırmasından dolayı vergilerin toplanamaması ve hayvancıların kafalarına göre Eflak’a girmesi üzerine bu ihlallerin ortadan kaldırılmasına dair.

Tuna sahillerindeki kale, kasaba ve köylerde oturan askeri ve gayrı askeri kişilerin gereksiz yere Eflak’a geçerek halk arasında davalar ortaya çıkarmaları, fukaraya ceza vermeleri ve onları suçlamaları nedeniyle bu kişilerin def edilmesine ve fukara halkın korunmasına dair.

Silistre nazırı Halil ile Eflak voyvodası arasındaki çekişme ve Silistre nazırı Halil’in Eflak’a yaptığı taarruzlar nedeniyle bu konunun araştırılması, adalar, göller ve mahaller zapt eden nazırın bunları geri teslim etmesi, bu konunun araştırılmasına dair.

Eflak voyvodalığının Mihal-zade Istefan voyvodaya verilmesine ve voyvoda Eflak’a varıncaya kadar bölgedeki boyarların güvenliği sağlamalarına ve düzenin bozulmamasına dikkat etmelerine dair.

Eflak voyvodalığına tayin edilen Mihal-zade Istefan voyvodanın sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesine ve görevlerine dair.

72

[36]

73

[36]

74

[37]

75

[37/38]

76

[39]

77

[39]

50

78

[39/40]

Eflak’ın mahallelerinde fesada karışan Silistre nazırının davasının araştırılması için eski Dergah-ı Muallam kapıcıbaşılarından Cebecibaşı Mehmet’in mübaşir, Girîdî Ahmet’in ise molla tayin edilip olayın araştırılarak gereğinin yapılmasına dair.

Yergöğü halkından bazı insanların Eflak’ta hayvanlarını otlatması üzerine kendilerinden oyarit ve yarbarit vergilerinin alınmasına, vermekte zorluk çıkarmamalarına dair.

Silistre nazırı Halil’in Eflak’taki mahalleri zaptetmesi haberinin doğruluğunun araştırılması ve eğer olay doğruysa nazırın Eflak’ta ziraat yapmaktan men edilmesine dair.

Beylik işlerine engel olan şahısların, boyarların desteğini alarak zorbalık yapmaları ve bazı önemli evraklara el koymaları üzerine bu şahısların yakalanarak Eflak voyvodası Istefan tarafından İstanbul’a gönderilmesine dair.

Silistre ve Eflak arasındaki toprak meselelerinin yaşanması üzerine bu olayların araştırılarak bir sonuca bağlanmasına dair.

Eflak’ta ikamet eden boyarların hizmetlileri Eflak reayasının arazilerini almaları ve bir takım olaylara karışıp zorbalık yapmaları üzerine Eflak’tan sürülmeleri, arazi ve emlaka verdikleri akçelerin teslim edilmesine dair.

Vergilerini zamanında ödeyemeyen Eflak halkına zulüm edilmesi üzerine Eflak halkının korunmasına, Fatma ve Yahudi kişilerin davalarının Yergöğü kadısı tarafından görülmesine dair.

79

[41]

80

[41]

81

[41]

82

[42/43]

83

[43]

84

[44]

51

Özi kalesini tamir etmek için memur edilen dört kişinin ferman almadan Eflak’a gitmeleri, kendi ihtiyaçlarını karşılamaları nedeniyle buna izin veren alaybeylerinin zaptedilmesi ve bu üç neferin bahane ile akçe almalarının engellenmesine dair.

Özi kalesini tamir etmek için memur edilen kişilerin Eflak ve Boğdan’daki halkın mal ve erzakını gasp etmeleri üzerine Eflak ve Boğdan’a geçişlerine izin verilmemesine dair.

Özi kalesini tamir etmek için memur edilen kişilerin Eflak ve Boğdan’daki halkın mal ve erzakını gasp etmeleri nedeniyle bu kişilerin aldıkları malları sahiplerine teslim etmelerine dair.

Özi kalesini tamir etmek için memur edilen kişilerin Eflak ve Boğdan’daki halkın mal ve erzakını gasp etmeleri nedeniyle bu kişilerin Eflak toprağına alınmamasına dair

.

Toprağı ekip biçmek için Eflak’tan Özi’ye gelen halktan, iskele eminleri ve voyvodalar tarafından cizye ve çeşitli vergiler talebiyle akçe alınmaması ve rencide edilmemelerine dair.

Beşlü olarak tayin olunan kişilerin fakir halka zulüm etmeleri, voyvodalara karşı gelmeleri nedeniyle başka adamlar tayin edilip bu kişilerin zapt edilmesine dair.

Eflak’ta işleri olmayan kişilerin Eflak’a uğramaması, zorla menzil bargiri ve menzil arabası isteyenlere bunların verilmemesi, fermansız menzilhanelere giden kişilere bargir verilmemesi ayrıca verilen

85

[44]

86

[45]

87

[45]

88

[45/46]

89

[46]

90

[46]

91

[47]

52

93

[48/49]

bargirlerin ücretlerinin bargir sahiplerine verilmesi ve fermansız Eflak’a gelenlerin bölgeden çıkarılmasına dair.

Fethülislâm voyvodalarının Eflak reayasından cizye ve ispençe vergisi alarak halka zulüm etmeleri üzerine bu gibi olayların engellenmesine dair.

Özi valileri ve Hotin muhafızlarının işleri olmadığı müddetçe Eflak’a uğramamaları ve halkı yemek, bargir vs. almak için rencide etmemelerine dair.

Gereksiz yere Eflak memleketine gelip Eflak reayasına zulüm eden kişilerin def edilmesi ve reayanın korunmasına dair.

Eflak toprağında her kimde kovan varsa sayısına göre verilmesi gereken kovan resmini ödemesi ve muhalefet etmemesine dair.

Eflak halkına zulmeden eşkıyanın Eflak’tan def edilmesine ve reayanın eşkıyalara karşı korunmasına dair.

Özi ve Hotin kalelerine memur olan sipahilerin izin kağıtları olmadan Silistre nazırı tarafından geçit akçesi almak için sipahilere kılavuz tutarak Eflak memleketine girmelerine izin vermeleri ve Eflak reayasına rencide etmeleri üzerine gereğinin yapılmasına dair.

Eflak’a çevre kazalardan topladıkları sahte ve değeri düşük akçelerle gelip alış-veriş yapan zorba ve tüccarların halkı dolandırarak zulüm yapmaları üzerine bu şahısların Eflak’tan def edilmesine dair.

92

[48]

94

[49]

95

[49/50]

96

[50]

97

[50]

98

[51]

53

Eflak ve Boğdan’dan her sene orakçılık için diğer mahallere giden halkın ücretlerini aldıktan sonra köy ve çiftliklerde yerleşmeyip tekrar Eflak ve Boğdan’a dönmelerine dair.

Abid isimli bir eşkıyanın alacağım vardır bahanesiyle Armes kazasında Bonyul köyündeki Kostantin isimli kişinin beş hayvanını ve kızını kaçırması üzerine bu eşkıyaya karşı gereğinin yapılmasına dair

.

Eflak’a tayin edilen Seyit İbrahim’in elinde bulunan emirlere ve mektuplara eşkıyalar tarafından el koyulması üzerine bunların tekrar gönderilmesine ve eşkıyaların Eflak’tan çıkarılıp, huzurun sağlanmasına dair.

Eflak’tan İstanbul’a eşya nakleden tüccarlara eşkıya tarafından müdahale edilmemesine dair.

Eflak ve Kırayova bölgelerine görevli olarak ikamet etmek için ocaktan Küçükçavuş Ebubekir’in gönderilmesine ve bölgede huzurun sağlanmasına dair..

Vidin ve Niğbolu yamaklığı iddiasında olanların Eflak ve Kara Eflak’a gelip reayaya zulüm etmeleri nedeniyle bu bölgelere uygun yamaklar seçilmesine ve halkın himaye edilmesine dair

.

Eflak’ta reayaya zulüm eden Vidin ve Niğbolu yamaklarının def edilmesine dair.

99

[51]

100

[51]

101

[52]

102

[52]

103

[52]

104

[53]

105

[53/54]

54

Vidin ve Niğbolu yamaklarının Eflak ve Kırayova’ya firar ederek buradaki otlak ve kışlakları tahrip etmesi üzerine mübaşir tayin edilerek, yamakların Eflak ve Kara Eflak’a girmelerine izin verilmemesine dair.

Benzer Belgeler