• Sonuç bulunamadı

3.2. Araştırmanın Boyutları

3.2.2. Araştırmanın Nitel Boyutu

3.2.2.2. Araştırma Konusu Okulların Profilleri

3.2.2.2.3. Özel Okula İlişkin Bilgiler

Okulun inşaat yapımına 1998 yılında başlanmış ve binası 1999 yılında tamamlanarak okul 1999-2000 öğretim yılında hizmete açılmıştır. Okulun konumu şehir merkezinin dışında, iyi sayılabilecek bir yeşil alan üzerindedir. Geniş bir bahçeye sahip olduğu görülmektedir. Okul binası dört katlı bir yapı olarak inşa edilmiştir. Okulun girişinde geniş bir alan yer almaktadır. Sağ tarafta bir danışma masası var ve burada devamlı görev yapan bir personel ziyaretçileri karşılıyor. Okulda öğrenciler nöbet görevi yapmıyorlar.

Danışma masasının arka kısmında yer alan duvar üzerinde, okulda yapılan etkinliklerin resimleri yerleştirilmiş. Aynı duvar üzerinde yerleştirme sınavlarında başarılı olan öğrencilerin isim ve resimleri asılı. Bu öğrencilerin yerleştirildikleri okul isimlerine de panolarda yer verilmiş. Sol taraf duvar üzerinde ise okulun sportif ve sosyal etkinliklerde kazandığı madalya, plaket ve belgelerin sergilendiği görülmektedir.

Koridor duvarlarında öğrenciler tarafından yapılan çalışmalar var. bu çalışmaların arasına serpiştirilmiş tablolar, öğrencileri bilgilendirmeye yönelik afişler göze çarpmaktadır. Yine, giriş kat koridor duvarlarında okulun gelişim planları, vizyon, misyon ifadeleri ve değerlerine ilişkin duyurular yer almaktadır.

Okulun bakımı ve temizliğinin iyi durumda olduğu gözlenmiştir. Okulun giriş katına merdivenlerle çıkılmakta olup ancak zemin katta öğrencilerin beden eğitimi derslerinde kullanabilecekleri alan ve atölye türü dersliklerin olduğu görülmektedir. Binanın en üst katı yemekhane ve çok amaçlı salon olarak kullanılıyor. Burada sahne ve ses sistemi de mevcut olduğundan, tören ve kutlamaların da bu salonda yapıldığı anlaşılıyor.

20000 m2 alan üzerine inşa edilmiş olan okulun kapalı alanları yaklaşık

800 m2 olup, ihtiyaçtan fazla yönetici odasına ve büyük bir kurucu odasına

sahiptir. Öğretmenlerin rahatça dinlenebileceği ve çalışmalarını yapabileceği geniş bir öğretmenler odasının yanı sıra, personel, rehberlik ve muhasebe için ayrı ofisler bulunmaktadır. Okulda bir adet orta büyüklükte kütüphane, Fen Bilgisi, Kimya, Fizik ve Biyoloji dersleri için ayrı ayrı laboratuvarlar vardır. Bunların yanı sıra İngilizce, Bilgisayar, Resim, Müzik dersleri için özel derslikler mevcuttur. Okulda iki adet projeksiyonlu sunum odası hazırlanmıştır. Satranç için uygun bir derslik tasarlanmıştır. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyüklükte kantin bulunmaktadır.

Sınıf olarak öğrenci sayıları bakımından ders yapmaya uygun olmakla birlikte sınıflarda, laboratuvarlarda ve diğer birim odalarında teknolojik donanım eksikliği bulunmaktadır. Kütüphanedeki kitap çeşidinin az olduğu görülmüştür. Ayrıca, kütüphanede verilen hizmet, geliştirilmesi gereken alanlardandır. Okulun sahip olduğu kapalı alanlar ve birimler ihtiyaçları büyük ölçüde karşılayacak durumdadır.

Okulun ayrı bir yemekhanesi mevcuttur ve 400 kişilik servis alanı kapasitesine sahiptir. Ayrıca yemeklerin yapıldığı mutfak ayrı bir bölümde yer almaktadır. Mutfak temiz ve düzenlidir. Donanım ve çalışanlar açısından yeterlidir. Öğle yemeklerinin burada servis edilmesinin yanı sıra, geniş katılımlı toplantı ve törenler de burada yapılmaktadır. Yani çok amaçlı salon olarak da kullanılmaktadır Yemekhanede ses sistemi mevcuttur. Tören ve toplantı ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitededir.

Okulda ayrı bir spor salonu bulunmamaktadır. Bu nedenle, kış aylarında beden eğitimi dersleri burada yapılmaktadır. Spor odası ve iki adet tenis masası bulunmaktadır. Görüşmelerden katılımcıların yemekhane-çok amaçlı salon ile ilgili memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, alanın büyük olması ve pencere izolasyonunun iyi olmamasından dolayı kış aylarında ısınma sorunları yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

Okulun her branşta öğretmene sahip olduğu görülmektedir. Okulda rehber öğretmenin olması özellikle öğrencilere ve velilere ilişkin bilgilerin toplanması ve velilerle etkili iletişim kurulması bakımından önemli görülebilir.

Özel okulda görev yapan öğretmenlerin kıdem durumları incelendiğinde, büyük bir bölümünün mesleğe yeni başlamış veya devlet okullarından emekli olmuş deneyimli öğretmenler oldukları anlaşılmaktadır. Bu durum okulun geliştirilmesi bakımından iki şekilde değerlendirilebilir. Mesleğe ilk defa bu okulda başlamış az deneyimli öğretmenlerle uzun süre devlet okullarında çalışmış ve emeklilik hakkına sahip, istediği zaman okuldan ayrılmaya hazır öğretmenlerden oluşan bir kadro okulu geliştirme çabalarında yetersiz kalabilir.

Ancak, uzun yıllar deneyim kazanmış eğitimcilerle mesleğe yeni başlamış genç, azimli, istekli öğretmenlerin oluşturduğu bir ekip diğer alanlarda olduğu gibi, okulun geliştirilmesi alanında da önemli başarılar elde edebilir.

Katılımcılarla yapılan görüşmelerde, özel okuldaki öğretmenlerin seçilmeleri ve çalışma süreleri, üzerinde önemle durulan bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Yönetim öğretmen devir oranının yüksek olmasını bir zayıflık olarak değerlendirirken, veliler öğretmenlerin bazılarının deneyimsiz, bazılarının da ileri yaşta olmasına dikkat çekmekteler.

Okulun geleceğine ilişkin planlamalarda önemli rol oynayan etkenlerden birisi de okulun belirlemiş olduğu misyon, vizyon ve sahiplendiği ilkelerdir. Okulun misyon ve vizyon ifadelerine bakıldığında, “tüm çalışanların içten bir duyguyla sahiplendiği, ekip ruhuyla çalıştığı, öğrencilerin eğitim-öğretim imkânlarından faydalanmak için yarıştığı, bölgesinin en seçkin kurumu olarak algılanmak; milli ve evrensel değerlerle donanımlı, ülkesine ve tüm insanlığa faydalı, nitelikli, geleceğe güvenle bakan nesiller yetiştirmek” olarak belirlendiği görülmektedir.

Okulun sahiplendiği değerler listesi incelendiğinde ise birçok okulun belirlediği ortak ifadelerin olduğu görülmektedir. Bunlar arasında önemli olan

beklentilerini ciddiye alma; değişimin gerekliliğine inanma ve çalışanların yeteneklerini geliştirmelerine fırsat vermedir.

İlköğretim müfettişlerince yapılan teftişlerde, yüksek performans gösterdiği değerlendirmesiyle, 2009–2010 Eğitim-Öğretim yılında okulun “Eğitim Bölgesi/Yerleşim Alanı’nda en başarılı Kurum” olarak belirlendiği ve okula İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başarı belgesi verildiği anlaşılmaktadır.

3.2.2.3. Veri Toplama Aracı

Araştırmanın nitel verilerin toplanması için kullanılan araç yarı yapılandırılmış görüşme formlarıdır. Görüşme formlarının hazırlanmasına başlamadan önce, konuya ilişkin kaynaklar taranmış, alandaki akademisyenlerle yazışmalar yapılmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Daha sonra, birinci tez izleme komitesinde, jüri üyelerinin önerileri doğrultusunda formlara son hali verilmiştir.

Görüşme formları yönetici, öğretmen ve veliler için ayrı olarak hazırlanmıştır. Formun giriş bölümünde araştırmacı ve yapılan çalışma hakkında bilgi verilmiş, araştırmanın amacı açıklanmıştır. Diğer bölüm ise kişisel bilgilerin sorulduğu birinci ve açık uçlu soruların yer aldığı ikinci kısımdan oluşmaktadır (Ek 2, 3, 4).