• Sonuç bulunamadı

2.1 ARAŞTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESİ

2.1.1 Öz Bilgi

2.1.1.12 Öz bilgi ve şemalar

Bilişsel yaklaşıma göre benlikle ilgili bilgilerin benlik şeması şeklinde kişinin zihninde bulunduğu düşünülmektedir. Benlik şeması bireyin sosyal ilişkilerinde ve yaşantılarında var olan benlikle ilgili bilgilerin işlenmesini, organize eden, düzenleyen, yönlendiren ve yönlendirilen, geçmiş yaşantıları yoluyla oluşturulmuş, benlikle ilgili genellemeler ve temsiller olarak tanımlanmaktadır (Markus, 1977). Bu semalar da hangi bilgiyi farkettiğimizi, bu bilgiyi nasıl yorumlayıp açıkladığımızı ve neyi hatırladığımızı etkilemektedir (Brown, 1998; Myers, 1996).

Benlik şeması, bireyin kendisi hakkındaki “benlik” bilgisinin işlenmesini ve düzenlenmesini sağlamaktadır. Benlik bilgisi ise kişinin tercihleri, değerleri, hedefleri, motivasyonları, davranışlarını düzenleme ve kontrol etme kural ve stratejilerinin bilgisi olarak “dinamik benliği” oluşturmaktadır (Markus, 1977). İnsanların kendileri hakkında çok çeşitli düşünceleri bulunmaktadır ve bunlar kendi içinde belli bir organizasyona sahiptir. Birey için önemli olan ve anlamlı bir kesinlik içerisinde tutulan kendine ilişkin bakış açısı, benlik semaları olarak

tanımlanmaktadır. Semalar, dünyamızı düzenlememizde kullandığımız, bilgi işleme sürecini yönlendiren zihinsel yapılardır (Markus, 1977; Myers, 1996).

Bilişsel psikoloji alanında şemalarla ilgili ilk açıklamalar, anısal bellek ile anlamsal bellek arasında bir ayırımın olduğunu gösteren çalışmalara dayanır. Bellekte ve kavrama sürecinde daha önce var olan bilgilerin rollerinin anlaşılması bu ayırımın temelini oluşturur. Hatırlama sürecinde anlamsal kodlamanın ve organizasyonunun olduğunun görülmesiyle, uzun süreli bellekteki bilgi yapılarının çevresel yapıları yorumlamaya; algılanan konuları kavramaya ve hatırlamaya yaradığı anlaşılmıştır (Yaka, 2011).

Benlik şeması verilen bir alan ile ilgi organize edilmiş bilgi sistemidir. Bu sebeple Markus (1977) benliği bir bilgi yapısı olarak kabul etmiştir. Bilişsel bir yapıya sahip olabilmek için enformasyon veya bilgi sistemlerini organize eden içerikler arasında bağlantı ve ilişki kurmak gerekir. Benlik, öz- şema adı verilen çoklu yapılardan oluşmuştur. “Benlik şeması, geçmiş deneyimlerden çıkarılan benlik hakkındaki bilişsel genellemelerdir, bireyin sosyal deneyimlerini kapsayan benlik ile ilgili bilgilerin işlenmesini organize eder” (Markus, 1977, s. 64).

Benlik, bellekte bulunan benliğin gelecek ile ilgili yargıları, davranışları, kararları ve çıkarımları kapsayan bilgiyi işler. Öz-şemanın varlığı ancak bazı karakteristik özellikler var olduğunda iddia edilebilir.

Eğer bir kişi Benlik şeması oluşturursa, o kişi verilen bir alandaki benlikle ilgili bilgileri kolayca işleyebilir (bir yargıda bulunmak ya da karar vermek), alandaki davranışsal kanıtları bulup getirebilir, o alanda gelecekteki davranışlarını tahmin edebilir ve kendisi hakkındaki karşı-şema bilgilerine karşı koyabilir (Markus, 1977, s. 65).

Benlik şemaları, geçmiş tecrübelerden gelen, benlik ile ilgili işlemlere rehberlik eden, benlik hakkındaki bilgi yapılarıdır; bireyin ilgilerini, yatırımlarını ve göze çarpan yönlerini yansıtır. Bireyin benlik bilgisi, şemalar üzerine kurulurken her yeni bilgi daha önce oluşmuş şema tarafından seçilir, yorumlanır ve özümsenir. Benlik şemaları ile bireyler benliklerini rasyonel olarak işlemleyebilir, gelecekteki davranışlarını tahmin edebilir ve yeni bilgiyi değerlendirebilirler. Örneğin, bireyin benlik şeması “şiddet dolu/saldırgan” kavramını barındırıyorsa, kişi kendisinde ve diğerlerinde bu kavramla ilgili konulara karşı daha duyarlı olacak ve sosyal ilişkilerini bu konu öne çıkacak şekilde ayarlayacaktır. Birey, şemasında yer alan özelliğe göre bilişsel temsillere sahip olacaktır. Sadece bilişsel kontrolü desteklemede değil aynı zamanda davranışın ortaya çıkması ve düzenlenmesinde ve

gelecekteki davranışlar üzerinde de şemanın etkisi olduğu düşünülmektedir (Markus, 1983).

Benlik şemaları yapısal olarak, benlik kavramının sıfatlarla ve özelliklerle tanımlanması ile düzenlenir ve işlevsel olarak kendi kendini kanıtlayıcı, bilgi işleyişinin şifrelenmesi, depolanması ve tekrarlanması ile kontrol edilir. Benlik şemasının kazanılması ve düzenlenmesinde bireyin durumlar ve ilişkiler karşısında ne yaptığına ve ne yaşadığına dikkat etmesi ve sonra değişmesi imkansız özelliklerini tekrar tekrar sınıflandırması, açıklaması ve özetlemesi gerekir (Özen, 2003).

Olayların ya da objelerin, anlamsal bellekteki belirli kavramsal temsillere göre kodlanıp kavranması gibi çevresel olaylar, ilişkiler ve hikayelerin de şema yapısı (schemata) olarak adlandırılan daha geniş sürekli bellek yapılarına göre hatırlanıp yorumlandığı belirtilmiştir. Bellek yapıları olarak ifade edilen şema yapılarının (schemata), kavramlardan daha spesifik olan teoriksel yapılar olduğu ve bu yapılar arasındaki ilişkilerin de anlamsal bellekte depolandığı ifade edilmiştir. Anlamsal bellekte depolanan şema yapısının (schemata), bellek yapıları olarak bilgi işleme sürecinin temelini oluşturduğu ve genel olarak birleştirilmiş yapı ve şekil olguları olarak tanımlandığı görülmüştür. Şema yapılarının (schemata) ayrıca hiyerarşik olarak organize olabilen yapılar olduğu ve bu organizasyonun da farklı ancak birbiriyle ilişkili olan yapılardan oluştuğu anlaşılmıştır (Yaka, 2011).

Şema yapısı (schemata), kodlamadan, depolama süreçlerinden ve hatta yeniden yapılandırıcı hatırlama süreçlerinden yararlanır. Bununla birlikte hatırlama ve algılamayla ilgili bozulmalar, deneyim ve bununla en çok ilgili olan şemanın tam olarak uyuşmamasından kaynaklanır. Duyusal bilgiyi kodlamada veya konuşma ve yazı dilini kavramada, şema yapısı (schemata) hangi girdinin (input) dikkat etmeye değer olduğunu ve kritik olarak önemli olduğunun belirlenmesindeki sürece rehberlik yapar. Şema yapısı (schemata) ayrıca parça bütün ilişkisi ve olabilecek olayların sıralamasıyla ilgili beklentileri harekete gerekir. Böylece şema yapısı (schemata) gözlem yapan kişinin çevresinde yapıyı bulmasına yardım eder ve hatırlama anında bir şemayla tutarlı olarak olası anlam çıkarımları ve karmaşık ayrıntıları üretmeye yarar (Juola, 1986).

Markus ve Kunda’nın yaptığı araştırmaya göre (1986), sosyal çevredeki değişimlerin öz-kavramları değiştirebileceği sonucuna varılabilir. Portnoi, Guichard ve Lallemand

(2004) yaptıkları çalışmada, öz bilgi üzerine bir seansta yer alan deney grubundaki öğrencilerde şu değişiklikleri gözlemişlerdir: ilk olarak, bu kişilerin kişiliğin boyutlarıyla ilgili, öz bilgi seansları süresince çalıştıkları benzer boyutlarına karşılık gelen bir anket doldururken kendileri hakkında daha çabuk bir yargıya vardıkları görülmüştür. Bazı öz- şemalar bu sayede onlar için daha “ulaşılabilir” bir duruma gelmiştir. Son olarak, test- tekrar test durumlarında, cevaplarının ortalamaları kontrol grubundaki kişilere göre daha az gerilemiştir. Belirli öz- şemalar bu sebepten dolayı belirgin duruma gelmiştir.

Öz bilgi düzeylerinin ve öğrencilerinin kariyer planlarına etkilerini inceleyen araştırmada genç insanların “sosyal”, “geleneksel” ya da “araştırıcı” boyutlarda daha fazla öz-şema geliştirip geliştirmediklerini incelemek amaçlanmıştır. Hipotez olarak ise beş-faktör kişilik modelini temel alan bir ölçeği kullanan öz bilgi müdahalesine katılan genç insanların beş-faktör modelinin boyutlarını içeren öz-şemalar geliştirmeye daha eğilimli oldukları belirtilmiştir (Portnoi ve diğerleri, 2004).