• Sonuç bulunamadı

Araştırmadan elde edilen bulgular ve sonuçlar temel alınarak şu öneriler verilebilir:

 Öncelikle, matematik eğitiminde araştırma yapmak isteyen araştırmacılar, ilgili alan yazındaki eksiklerin doldurulması için, GeoGebra destekli matematik öğretiminin farklı konularda ve farklı sınıf düzeylerinde öğrenci başarısına, kavramsal öğrenmeye ve öğrenmenin kalıcılığına etkisini araştırmalıdır.

 Yapılan araştırma neticesinde, deney ve kontrol gruplarının başarı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmaması seçilen örneklemdeki öğrencilerden de kaynaklanabilir. Çünkü genel olarak belli sınavlar neticesinde alınan puanlar ile öğrenci kabul eden okullara gidemeyen öğrencilerin kontrol ve deney grubunu oluşturduğu söylenecek olursa, bu araştırma farklı öğrenim düzeyinde bulunan

81

öğrencilere ve farklı okullarda uygulanabilir.

 İlk ve ortaöğretimde GeoGebra programının kullanımının yaygınlaşması için üniversite öğretim elemanlarının desteği ile hizmet içi eğitim seminerleri yapılabilir. Günümüzde, ülkemizde bulunan GeoGebra Enstitüleri tarafından verilen ücretsiz çalıştaylara her türlü destek verilebilir.

 Ayrıca akademisyenlerin ve öğretmenlerin, GeoGebra destekli matematik öğretimini yaparken öğretim materyali, etkinlik, çalışma sayfası gibi kaynak sıkıntısı çekmemesi için mevcut olan çalışmalara kaynaklar hazırlanarak destek sağlanabilir.

 BCS destekli öğrenme yöntemi yaklaşımın matematiğin farklı ünitelerinde veya matematiğin diğer alanlarında uygulanması da önerilmektedir.

 Ülkemizde yenilenen ilköğretim ve ortaöğretim matematik dersi müfredatlarında öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerinin geliştirilmesine ve BCS kullanımına özellikle vurgu yapılmıştır. Üniversiteye giriş sınavında türev ve integral konuları gibi genel matematik konularının dahil edilmesi ile birlikte BCS kullanımının orta öğretim kurumlarında kullanımı ve öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisi de araştırılabilir.

 Deneysel çalışma öncesi BCS ortamında hazırlanan etkinliklerin ve çalışma yapraklarının etkin şekilde kullanımını sağlamak için pilot çalışmalar yürütülebilir.

 BCS terimlerinin ve diğer matematik yazılımlarını öğrencilerin rahat bir şekilde kullanma imkân verecek Mesleki İngilizce dersleri öğretmen yetiştirme programlarına konulmalıdır.

Son olarak çalışma sırasında edindiğim gözlemler neticesinde, tüm öğretmenlerin matematik derslerinin daha zevkli geçmesini, öğrencilerin tümünün derse katılımını, öğrencilerin birlikte çalışmalarını ve etkileşim içinde bilgi paylaşımlarını sağlayan, öğrenci motivasyonunu artıran, bu tür BCS programlarını öğretim ortamlarında kullanmalarının yararlı olacağını düşünüyorum.

82 KAYNAKÇA

Açıkgöz, K. (2004). Aktif öğrenme. (6.Baskı). Eğitim Dünyası Yayınları.

Airey, J. and Linder C. (2009). A disciplinary discourse perspective on university science learning: achieving fluency in a critical constellation of modes. Journal of Research in Science Teaching, 46(1), 27-49.

Akkoyunlu, B. (1998). Bilgisayarların müfredat programlarındaki yeri ve öğretmenin rolü. Ankara: Hacettepe.

Aksoy, Y. (2007). Türev Kavramının Ögretiminde Bilgisayar Cebiri Sistemlerinin Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi.

Aktümen, M. and Yıldız, A. (2011). İlköğretim matematik öğretmenlerinin GeoGebra yazılımının derslerde uygulanabilirliği hakkındaki görüşleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education Vol.2 No.2, 103-120.

Aktümen, M, Horzum, T, Yıldız, A ve Ceylan, T. (2011). Bir dinamik matematik yazılımı: GeoGebra ve ilköğretim 6-8. sınıf matematik dersleri için örnek etkinlikler. http://w3.gazi.edu.tr/web/aktumen/dosyalar/geo gebraturkiye.pdf

adresinden 07.04.2011 tarihinde alınmıştır.

Alakoç, Z. (2003). Matematik öğretiminde teknolojik modern eğitim yaklaşımları. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, January, ISSN: 1303-6521, Volume 2, Issue 1, Article 7.

Altun, M. (2000). Matematik öğretimi. (8.Baskı). Erkam Matbaası.

Altun, M. (2006). Matematik öğretiminde gelişmeler. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2), 223-238.

Antohe, V. (2009). Limits of educational soft "geogebra" in a critical constructive review annals. Computer Science Series. 7th Tome 1st Fasc, Tibiscus

83

Arslan, A. (2008). Web destekli öğretimin ve öğretimsel materyal kullanımının

öğrencilerin matematik kaygısına, tutumuna ve başarısına etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Aşkar, P. (1991). Bilgisayar destekli öğretim ortamı. eğitimde nitelik geliştirme eğitimde arayışlar 1.sempozyumu bildiri metinleri, İstanbul.

Atiyah, M. (2001). Mathematics in the 20th century: Geometry versus algebra. Mathematics Today, 37(2), 46- 53.

Aydın, E. ve Dilmaç, B. (2004). eğitime ilişkin çeşitlemeler 1. Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.

Baki, A. (2000). Bilgisayar donanımlı ortamda matematik öğrenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 186-193.

Baki, A. (2002). Öğrenen ve öğretenler için bilgisayar destekli matematik. İstanbul: Tübitak Bitav - Ceren Yayınları.

Baki, A. (2006). Kuramdan uygulamaya matematik eğitimi. (3.baskı). Trabzon: Derya Kitabevi.

Baki, A., Güveli, E. (2004). Evaluation of web based mathematics teaching material on the subject of functions. Computer & Education, 51, 854-863.

Başaran Şimşek, E. (2012). Dinamik geometri yazılımı kullanmanın ilköğretim 6.sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarılarına ve uzamsal yeteneklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Baydaş, Ö., Göktaş, Y. ve Tatar, E. (2010). Öğretmen adaylarının bakışıyla GeoGebra ile matematik öğretimi. 9.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

84

Beilfuss, M., Hagevik, R., and Dickerson, D. (2006). Literature review: Multiple representations in science education. As part of the paper set, Use of Multiple Representations in Science Education. Paper presented at the National Association of Research in Science Teaching, San Francisco, CA.

Bulut, M. (2009). İşbirliğine dayalı yapılandırmacı öğrenme ortamlarında kullanılan bilgisayar cebir sistemlerinin matematiksel düşünme, öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Büyükköroğlu, T., Düzce, S. A., Çetin, N., Mahir, N., Deniz, A. and Üreyen, M. (2006). The effect of computers on teaching the limit concept. International Journal for Mathematics Teaching and Learning (May 2006).

Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (16.Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. (2.baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş. (2001). Deneysel desenler. Ankara: PegemA Yayınları.

Choi, K. (2010). Motivating students in learning mathematics with GeoGebra. First Eurasia Meeting Of GeoGebra (EMG): PROCEEDINGS, Gülseçen, S., Ayvaz Reis, Z. ve Kabaca, T. (Eds.), İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, Publication No:126

Clements, D. H., and Sarama, J. (1997). Children’s mathematical reasoning with the turtle programming metaphor. In Lyn D. English (Ed.). Mathematical reasoning analogies, metaphors, and images. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

Couco, A.A. and Goldenberg, E.P. (1996). A role for technology in mathematic education. Journal of Education, 178(2), 15-32.

85

Cuban, L., Kirkpatrick, H., and Peck, C. (2001). High access and low use of technologies in high school classrooms: Explaining an apparent paradox. American Educational Research Journal, 38(4), 813-834.

Çağıltay, K., Çakıroğlu, J., Çağıltay, N., Çakıroğlu, E. (2001). Öğretimde bilgisayar kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21 : 19-28.

Çankaya, S., Karamete, A. (2008). Eğitsel bilgisayar oyunlarının öğrencilerin

matematik dersine ve eğitsel bilgisayar oyunlarına yönelik tutumlarına etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 115-127.

Demirel, Ö. (1999). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Ankara : Pegem Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2004). Öğretimde planlama ve değerlendirme öğretme sanatı. (7.Baskı). Ankara : Pegem Yayıncılık.

Dikovic, L. (2009). Applications GeoGebra into teaching some topics of mathematics at the college level, ComSIS (6).

Dikovic, L. (2009). Implementing dynamic mathematics resources with GeoGebra at the college level. International Journal of Emerging Technologies in Learning (iJET), Vol 4, No 3.

Doğan, M. ve İçel, R. (2011). The role of dynamic geometry software in the process of learning: GeoGebra example about triangles. International Journal of Human Sciences [Online], 7:2, Available:

http://www.InsanBilimleri.com/En .

Doğan, M. and İçel, R. (2010). Effect of using GeoGebra on students’ success: An example about triangles. First Eurasia Meeting Of GeoGebra (EMG):

PROCEEDINGS, Gülseçen, S., Ayvaz Reis, Z. ve Kabaca, T. (Eds.), İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, Publication No:126.

86

Efendioğlu, A. (2006). Anlamlı öğrenme kuramına dayalı olarak hazırlanan bilgisayar destekli geometri programının ilköğretim dördüncü sınıf

öğrencilerinin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi.

Ertürk, S. (1993). Eğitimde program geliştirme. (7.Baskı). Ankara : Yelkentepe Yayınları.

Fidan, N. (1986). Okulda öğrenme ve öğretme. Ankara : Kadıoğlu Matbaası.

Forsythe, S. (2007). Learning geometry through dynamicgeometry software, Mathematics Teaching Incorporating Micromath, Vol: 202, 31-35.

Goldenberg, E. P. and Cuoco, A. A. (1998). What is dynamic geometry? In R. Lehrer & D. Chazan (Eds.) Designing Learning Environments for Developing

Understanding of Geometry and Space. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Gökçek, T. (2004). Matematik öğrenme ve öğretmede teknolojinin rolü. Trabzon

http://ab2004.ktu.edu.tr/sunum/tg1.pps.

Göktaş, Y., Yıldırım, Z., & Yıldırım, S. (2008). Bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim fakültelerindeki durumu: Dekanların görüşleri. Eğitim ve Bilim, 33, 149.

Gönen, S., Kocakaya, S., & Kocakaya, F. (2011). Dinamik konusunda geçerliliği ve güvenilirliği sağlanmış bir başarı testi geliştirme çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 40-57.

Green, S.B., Salkind, N.J. & Akey, T.M. (2000). Using SPSS for windows : Analizing and understanding data. New York : Printice Hall.

Güveli, E., Güveli, H. Lise 1 fonksiyonlar konusunda web tabanlı örnek bir öğretim materyali.

87

www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek5/b_kitabı/pdf/matematik/poster/t195.p df

adresinden 10.02.2005 tarihinde indirilmiştir.

Güven, B. (2002). Dinamik geometri yazılımı cabri ile keşfederek geometri öğrenme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Güven, B. ve Karataş, İ. (2004). ilköğretim matematik öğretmen adaylarının sınıf ortamı tasarımları. İlköğretim-Online, 3(1), 25-34.

www.ilkogretim-online.org.tr adresinden 15 Ağustos 2012 tarihinde alınmıştır. Güven, B. (2007). Öğretim ilke ve yöntemleriyle ilgili temel kavramlar. Ş.Tan, (Ed.),

Öğretim İlke ve Yöntemleri (2.Baskı) İçinde. Ankara : Pegem A Yayıncılık.

Hacısalihoglu, H., Mirasyedioglu,S., Akpınar, A. (2004). İlköğretim 6-8 matematik öğretimi. (1.Baskı). Asil Yayın Dağıtım.

Helvacı, B. T. (2010). Bilgisayar destekli öğretimin, ilköğretim 6.sınıf öğrencilerinin matematik dersi “çokgenler” konusundaki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Hohenwarter, M. (2004). Bidirectional dynamic geometry and algebra with GeoGebra. http://class.pedf.cuni.cz/katedra/yerme/clankyucast/Hohenwarter.pdf adresinden 04.05.2011 tarihinde alınmıştır.

Hohenwarter, M. (2006). GeoGebra - didaktische materialien und anwendungen für den mathematikunterricht. PhD thesis, University of Salzburg, Salzburg.

Hohenwarter, M., and Jones, K. (2007). Ways of linking geometry and algebra: the case of GeoGebra. In D. Küchemann (Ed.), Proceedings of the British Society for Research into Learning Mathematics. 27(3), University of Northampton, UK: BSRLM.

88

Hohenwarter, J., Hohenwarter, M., and Lavicza Z. (2009). Introducing dynamic mathematics software to secondary school teachers: the Case of GeoGebra. Journal of Computers in Mathematics and Science Teaching (JCMST), 28(2), 135-14.

Hohenwarter, M. ve Hohenwarter J. (2011). GeoGebra resmi kullanım kılavuzu.

Hollebrands, K. E. (2007). The role of a dynamic software program for geometry in the strategies high school mathematics students employ. Journal for Research in Mathematics Education, 38(2), 164-192.

Jiang, Z. (2002). Developing preservise teachers’ mathemmatical reasoning andproof abilites in the geometer’s sketchpad enviroment. Proceedings of the Annual Meetings [of the] North American Chapter of the International Goup for the Psychology of Mathematics Education 24th, Athens, GA October, Volume 1-4, 26-29.

Johnson, P. (2008). Computer assisted ınstruction for fourth grade statistics: mean, median, mod and range. MS Thesis, California State University Dominguez Hills.

Kabaca, T. (2006). Limit Kavramının Ögretiminde Bilgisayar Cebiri Sistemlerinin Etkisi, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi.

Kabaca, T., Aktümen, M., Aksoy, Y. ve Bulut, M. (2010). GeoGebra ve GeoGebra ile matematik öğretimi. First Eurasia Meeting Of GeoGebra (EMG):

PROCEEDINGS. Gülseçen, S., Ayvaz Reis, Z. ve Kabaca, T. (Eds.), İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.

Kariuki, P., Burkette, L. (2007). The effects of teacher mediation on kindergarten students' computer-assisted mathematics learning. Online Submission, Paper presented at the Annual Meeting of the Mid-South Educational Research Association (Hot Springs, AR, Nov 7-9, 2007) – 22pp.

Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma yöntemi : Kavramlar, ilkeler, teknikler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

89

Kepceoğlu, İ. (2010). Geogebra yazılımı ile limit ve süreklilik öğretiminin öğretmen adaylarının başarısına ve kavramsal öğrenmelerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Keser, H. (1988). Bilgisayar destekli eğitim için bir model önerisi. yayınlanmamış doktor a tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi.

Kılıç, M. (2003). Öğrenmenin doğası. B. Yeşilyaprak, (Ed.), Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi (4.Baskı) İçinde. Ankara : Pegem A Yayuncılık.

Kieran, C. (2007) . Learning and teaching algebra at the middle school through college levels. Frank K. Lester (Ed.), in Second Handbook of Research on Mathematics Teaching and Learning.

Köse, N. (2008). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin dinamik geometri yazılımı cabri geometriyle simetriyi belirlenmesi: Bir Eylem Araştırması. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Laborde, C. (2001). Intergration of technology in the design of geometry tasks with cabri-geometry. International Journal of Computers for Mathematical Learning, 6, 283-317.

Mayers, S., L. (2009). The Effects of using computer software programs as a tool for teaching mathematics to ımprove the attention levels of second grade students with special needs. MS Thesis, Caldwell College.

MEB. (2005). Ortaöğretim matematik (9-12.sınıflar) dersi öğretim programı. Ankara.

Murphy, D. L.,(2002), Computer Algebra Systems in Calculus Reform.

Mously, J., Lambdin, D., and Koc, Y. (2003). Mathematics teacher education and technology. In Bishop, A. J., Clements, M. A., Keitel, C, Kilpatrick, J., and

90

Leung, F. K. S., editors. Second International Handbook of Mathematics Education, pages 395-432. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.

NCTM. (2000). Principles and standards for school mathematics. National Council of Teachers of Mathematics.

Niederhauser, D. and Stoddart, T. (1994). Teachers' perspectives on computer assisted ınstruction: transmission versus construction of knowledge. Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association.

Noss R. (1988). The computer as a cultural ınfluence on mathematical learning. Educational Studies In Mathematics, 19, 251-268.

Olkun, S., Toluk, Z. (2001). İlköğretimde matematik öğretimi. Artım Yayınları.

Özbay, Y. (2004). Gelişim ve öğrenme psikolojisi: Kuram-Araştırma-Uygulama. (5.Baskı). Ankara : Pegem A Yayıncılık.

Öztürk, G. (2005). İlköğretim 8. sınıf düzeyinde permütasyon ve olasılık ünitesinin bilgisayar destekli tasarımı. Yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi.

Parks, V. W. (1995). Impact of a laboratory approach supported by'Mathematica' on the conceptualization of limit in a first calculus course ( computer algebra system). Ph. D. dissertation, Georgia State University.

Paschal, E., B. (2008). Practical use of a computer assisted ınstruction program to support teaching and learning mathematics. MS Thesis, California State University Dominguez Hills.

Putnam, H. (1998). “What is mathematical truth?” In T. Tymoczko, (Ed.). New directions in the philosophy of mathematics: an anthology (2nd Edition). USA: Princeton University Press.

91

Reis, Z. A. and Gülseçen, S. (2010). The Effect of the GeoGebra use in mathematics education: A Case Study on Integers in Turkey. GeoGebra North America Conference, Canada.

Senemoğlu, N. (1997). Gelişim, öğrenme ve öğretim: Kuramdan uygulamaya. Ankara: Spot Matbaacılık.

Smid, H.J. (1988). Two reasons for teachers not to use educational software. 6th International Congress on Mathematical Education, Budapest.

Şahin, T., Yıldırım, S. (1999). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme.

Takunyacı, M. (2007). İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin geometri başarısında bilgisayar destekli öğretimin etkisi. Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi.

Tall, D. (1991). Intituon and rigour: The role of visualization in the calculus, In W.Zimmermann and S.Cunnigham (Eds.). Visualization in teaching and learning Mathematics, 19, 105-119, Mathematical Association of America, Washington DC.

Tuluk, G. (2007). Fonksiyon kavramının öğretiminde bilgisayar cebiri sistemlerinin etkisi. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Uşun, S. (2004). Bilgisayar destekli öğretimin temelleri. Ankara : Nobel Yayıncılık.

Vale, C., M., Leder, G., C. (2004). Students views of computer based mathematics ın the middle years:Does gender make a difference? Educational Studies in Mathematics, 56: 287–312.

Van Voorst, C. (1999). Technology in mathematics teacher education. Retrieved March 4, 2008, from http://www.icte.org/T99 Library/T99 54.PDF.

Yazıcı, E. (2002). Permütasyon ve olasılık konusunun bulus yoluyla öğretilmesi.

Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı.

92

Yemen, S. (2009). İlköğretim 8. sınıf analitik geometri öğretiminde teknoloji destekli öğretimin öğrencilerin başarısına ve tutumuna etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yenilmez, K. ve Karakuş, Ö. (2007). İlköğretim sınıf ve matematik öğretmenlerinin bilgisayar destekli matematik öğretimine ilişkin görüşleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 87-98.

Yeşildağ, F. (2009). Modern fizik öğretiminde öğrencilerin çoklu modsal

betimlemeleri algılamaları ve modsal betimlemelerle hazırladıkları yazma aktivitelerini değerlendirme sürecinin öğrenmeye etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi.

Yeşildere, S., Türnüklü, E.B. (2004). Matematik öğretiminde oluşturmacı değerlendirme. Eurasian Journal of Educational Research, 16, 39-49.

Yıldırım, C. (1996). Matematiksel düşünme. (2.Baskı). İstanbul : Remzi Kitabevi.

Yıldız, B., Tüzün, H. (2011). Üç boyutlu sanal ortam ve somut materyal kullanımının uzamsal yeteneğe etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 41, 498-508.

Yıldız, Z. (2009). Geometrik cisimlerin yüzey alanları ve hacimleri konularında bilgisayar destekli öğretimin ilköğretim 8.sınıf öğrenci tutumu ve başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

93 EKLER 1. Matematik Hazırbulunuşluk Testi

2. Fonksiyon Başarı Testi 3. Matematik Tutum Ölçeği

4. Yapılandırılmış Görüşme Formları 5. Fonksiyon Tutum Ölçeği

6. Kontrol Grubu Ders Planı 7. Deney Grubu Ders Planı

8. Fonksiyon Başarı Testi Madde Analizleri 9. İzin Yazıları

94 Ek - 1

97 Ek - 2

100 Ek - 3

101 Ek - 4

DİNAMİK GEOMETRİ YAZILIMI GEOGEBRA VE GEOGBRA İLE İŞLENEN DERS HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİZ

Geogebra yoluyla matematik öğretimi size ne gibi faydalar sağladı? Geogebra ile matematik öğretiminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bu konu Geogebra olmadan anlatılsaydı, bu öğrenmenizle o öğrenmeniz arasında nasıl bir fark olabilirdi?

Geogebra programında hoşunuza giden yönler ve eksik yönler nelerdir?

Uygulama sırasında zorlandığınız durumlar nelerdir?

Bu tür uygulamaların matematiğin hangi konularında kullanılmasını istersiniz? Neden?

Uygulaması yapılan konuyu daha iyi öğrendiğinizi düşünüyorsanız bunu sağlayan sebepler nelerdir?

102 Ek – 5

103 Ek - 6

KONTROL GRUBU DERS PLANI

DERSİN ADI MATEMATİK

SINIF 9

ÜNİTENİN ADI / NO

BAĞINTI, FONKSİYON, İŞLEM - ÜNİTE-III

ALT ÖĞRENME ALANI

FONKSİYONLAR

KAZANIMLAR

1.Fonksiyon kavramını açıklar, şema ile göstererek fonksiyonun tanım, değer ve görüntü kümelerini belirtir ve fonksiyonların eşitliğini ifade eder.

DERS SAATİ 6 Ders Saati

ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anlatım Soru-cevap

Buluş yolu ile öğrenme Aktif öğrenme İşbirlikli Öğrenme KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ- GEREÇLER Etkinlik Kağıtları ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GİRİŞ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilerden günlük hayatta fonksiyon kelimesini hangi anlamda kullandıklarını veya toplum tarafından hangi anlamda kullanıldığı hakkında fikirlerini söylemeleri istenir.

Günlük hayatta fonksiyon kelimesinin hangi anlamda kullanıldığı hakkında öğrencilere

Öğretmen tarafından bilgi verilir. Daha sonra günlük hayatta fonksiyonun kelime anlamına uygun somut örnekler öğrencilerin fikirleri de göz önüne alınarak sunulur.

104 GELİŞTİRME

ETKİNLİKLERİ

Geleneksel yöntemlerle ders işlenecektir. SONUÇ

ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere geliştirme etkinlikleri sonrasında; eksik olan davranışlarını, kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla sorular sorulur ve

cevaplandırmaları istenir.

DERSİN ADI MATEMATİK

SINIF 9

ÜNİTENİN ADI / NO

BAĞINTI, FONKSİYON, İŞLEM - ÜNİTE-III

ALT ÖĞRENME ALANI

FONKSİYONLAR

KAZANIMLAR 2. Fonksiyon çeşitlerini açıklar.

DERS SAATİ 4 Ders Saati

ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anlatım Soru-cevap

Buluş yolu ile öğrenme Aktif öğrenme İşbirlikli Öğrenme KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ- GEREÇLER Etkinlik Kağıtları ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GİRİŞ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere fonksiyon çeşitlerini kavratmak için derse bir etkinlik ile başlanır.

Bu etkinlikteki kritik sorular geogebra yardımıyla öğrencilere sunulur. Daha sonra öğrencilerden yapılan etkinlik sonucu verilen ipuçları ile fonksiyon çeşitlerinin isimlerinin ne olabileceği tahmin edilmeye çalışılır.

105 GELİŞTİRME

ETKİNLİKLERİ Geleneksel yöntemlerle ders işlenecektir.

SONUÇ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere geliştirme etkinlikleri sonrasında; eksik olan davranışlarını, kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla sorular sorulur ve

cevaplandırmaları istenir.

DERSİN ADI MATEMATİK

SINIF 9

ÜNİTENİN ADI / NO

BAĞINTI, FONKSİYON, İŞLEM - ÜNİTE-III

ALT ÖĞRENME ALANI

FONKSİYONLARDA İŞLEMLER

KAZANIMLAR

2. Birebir ve örten fonksiyonun bileşke işlemine göre tersini bulur, grafiği verilen fonksiyonun tersinin grafiğini çizer.

DERS SAATİ 4 Ders Saati

ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anlatım Soru-cevap

Buluş yolu ile öğrenme Aktif öğrenme İşbirlikli Öğrenme KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ- GEREÇLER Etkinlik Kağıtları ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GİRİŞ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere ters fonksiyonun nasıl bir yapıda olabileceği sorulur. Fonksiyondaki tanım kümesi , değer kümesi ve görüntü kümesinin ters fonksiyonda rollerinde ne gibi değişikler olabileceği öğrencilere kritik sorular sorularak tahmin ettirilmeye çalışılır.

106 GELİŞTİRME

ETKİNLİKLERİ Geleneksel yöntemlerle ders işlenecektir.

SONUÇ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere geliştirme etkinlikleri sonrasında; eksik olan davranışlarını, kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla sorular sorulur ve

cevaplandırmaları istenir.

DERSİN ADI MATEMATİK

SINIF 9

ÜNİTENİN ADI / NO

BAĞINTI, FONKSİYON, İŞLEM - ÜNİTE-III

KAZANIMLAR

3. Grafiği verilen bir fonksiyonun tanım kümesindeki bazı elemanların görüntüsünü ve görüntü kümesindeki bazı elemanların ters

görüntülerini belirler, belirli aralıklardaki değişimin yorumlar.

ALT ÖĞRENME ALANI

FONKSİYONLARDA İŞLEMLER

DERS SAATİ 4 Ders Saati

ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anlatım Soru-cevap

Buluş yolu ile öğrenme Aktif öğrenme İşbirlikli Öğrenme KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ, ARAÇ- GEREÇLER Etkinlik Kağıtları ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GİRİŞ ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere fonksiyonların grafiklerinin mevcut olduğu farkındalığı oluşturulur.

107

Tanımlı her noktanın bir görüntüsünün olacağı ve bu tanımlı noktaların oluşturduğu kümenin koordinat düzlemindeki kümesini fonksiyonun grafiği olarak adlandıracağımızın farkındalığı oluşturulur.

GELİŞTİRME

ETKİNLİKLERİ Geleneksel yöntemlerle ders işlenecektir.

Benzer Belgeler