• Sonuç bulunamadı

Yapılan çalışmanın ardından, uygulama yapılan Arıkbey Beyşehir Entegre Tesisleri için ve de konu ile ilgili bundan sonra yapılacak araştırmalar için bir takım önerilerde bulunulmuştur.

Uygulama Yapılan ĠĢletme Ġçin Öneriler

 İşe ve işletmeye uygun personelin temini için personel seçiminde modern ve bilimsel metotlar kullanılmalıdır. Farklı metotların üstünlükleri göz önüne alındığında uygulanan personel seçim metodu diğer metotlarla desteklenmelidir.

 İş için başvuran adaylar, bilimsel bir personel seçim sürecini oluşturan tüm aşamalarda titizlikle değerlendirilmelidir.

 Adaylar başvuruda bulunulan işin gerekleri, örgüt kültürü ve yapısı açısından değerlendirilmelidir.

 Karar verme problemleri bilimsel yöntemlerle çözülmelidir. Daha tutarlı kararlar alınabilmesi adına modern personel seçim yöntemleri bilimsel karar verme araçlarıyla desteklenmelidir.

 Karar probleminin hiyerarşik modeli çok iyi ortaya konulmalıdır. Bu aşamada, işletmenin stratejik planları, süreç haritaları, iş analizleri ve görev tanımlarından faydalanılmalıdır.

 Çalışmada kapsamında bir personel seçim yöntemi olarak Analitik Hiyerarşi Prosesinden faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçların tutarlılığı, Bulanık AHP yöntemi ile desteklenmelidir. Ayrıca, AHP’nin yanında diğer Çok Nitelikli Karar Verme yöntemlerinin de karşılaştırmalı olarak kullanımı, seçim sürecinin başarısını destekleyecektir.

 Seçim ve değerlendirme sürecini yönetecek birimde AHP konusunda eğitimli bir personel istihdam edilmelidir.

 Süreci hızlı ve doğru bir şekilde sonuçlandırmak adına uzman bir yazılıma sahip olunmalıdır.

 Adayların değerlendirilmesinde karar vericilerin kişisel önyargılarının etkisini azaltmak için mümkün olduğunca çok sayıda karar vericinin değerlendirmeye katılması sağlanmalıdır.

 Terfi, tekrar atama, yeni bir pozisyona yerleştirme veya adayların performansını değerlendirme söz konusu olduğunda, şirketin kullandığı mevcut nicel verilerin yanı sıra AHP uygulamasında kullanılan nitelikler de değerlendirmeye dahil edilerek çalışan performansı tespit edilmelidir.

 Personel seçiminin yanı sıra çok nitelikli karar vermenin söz konusu olduğu tüm problemlerde bir araç olarak AHP’den faydalanılmalıdır.

Sonraki AraĢtırmalar Ġçin Öneriler

 Bu çalışmada bir personel seçim metodu olarak AHP uygulaması gerçekleştirilmiştir. Metodun, görüşme, psikoteknik uygulama, iş örneklem testleri gibi diğer personel seçim metotları ile karşılaştırılması sağlanabilir. Böylelikle diğer geleneksel ve modern personel seçim metotlarına göre personel seçiminde Çok Nitelikli Karar Verme yaklaşımının ilişkisi ortaya konulabilir.

 Bir karar verme metodu olarak AHP uygulamasının yanında diğer Çok Nitelikli Karar Verme Metotlarının da uygulaması gerçekleştirilerek karşılaştırmalı bir sonuç elde edilebilir.

 Mümkün olduğu hallerde AHP metoduna göre seçilen ve işe yerleştirilen adayların işe başladıktan sonraki performansları ile AHP metodu ile elde edilen sıralama arasındaki ilişki tespit edilebilir. Böyle bir çalışma, farklı personel seçim metotları ile elde edilen sonuçlar üzerinde de gerçekleştirilebilir. Böylelikle farklı personel seçim metotların başarısı tespit edilebilir.

 Mümkün olması halinde adayların değerlendirilmesinde, karar vericilerin yargılarına dayanan nitel verilerin yanı sıra nicel veriler de değerlendirmeye dahil edilebilir.

 Bu çalışmada bir işletmenin sadece bir bölümü için personel seçim uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama işletmenin tüm bölümleri için yapılabilir.

 Endüstrinin farklı alanlarında farklı amaçlarla bir karar verme metodu olarak AHP uygulaması gerçekleştirilebilir.

KAYNAKLAR

Akkaya, Göktuğ Cenk ve Demireli, Erhan. (2000), “Finansal Kararların Verilmesinde Promethee Sıralama Yöntemi”, Ege Akademik BakıĢ, 10 (3), İzmir.

Albayrak, Cemil ve Albayrak, Esra. (1995), “Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesinde Analitik Hiyerarşi Yöntemi’nin Kullanılması” I. Sistem Mühendisliği ve Savunma Uygulamaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara.

Aldemir, Ceyhan; Ataol, Alpay, Budak, Gönül. (2002), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Barış Yayıncılık, İzmir.

Aldemir, Ceyhan; Ataol, Alpay, Budak, Gönül., (1998), Personel Yönetimi, Barış Yayıncılık, İzmir.

Alden Lynn E. vd., (2008), “Social Anxiety ve the Interpretation of Positive Social Events”, Journal of Anxiety Disorders 22. USA.

Allen I. Huffcutt, Chad H. Van Iddekinge ve Philip L. Roth,(2011), “Understanding applicant Behavior in Employment Interviews: A Theoretical Model of Interviewee Performance”, Human Resource Management Review, 21, USA.

Alvandi, Mohsen., Rassipoor, Siyamak ve Mohamadian, Khadijeh. (2011), “A Comparison Between Total Cost Ownership Approach ve Analytical Hierarchy Process for Supplier Selection” American Journal of Scientific Research, Issue 34, USA.

Anastasi, Anne. (1954), Psychological Testing, The Macmillan Company, New York.

Anderson, R. David, Sweeney, J. Dennis ve Williams, A. Thomas (1997), An Introduction to Management Science-Quantitative Approaches to Decision Making. Eighth Edition, West Publishing Company, USA.

Arnold John, Cooper Cary L, ve Robertson Ivan T. (1998), Work Psychology, England

Arslan, Elif Türkan. (2010), “Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemiyle Strateji Seçimi: Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.15, S.2., Isparta.

Arslantürk, Zeki. (2001), AraĢtırma Metot ve Teknikleri, Çamlıca Yayınları, 5.Basım, İstanbul.

Aydın, Özlem ve Öznehir, Selahattin. (2009), “Ankara İçin Optimal Hastane Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci İle Modellemesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi, ĠĠBF Dergisi, Sayı:2, Isparta.

Aykaç, Burhan, (1999), Ġnsan Kaynakları Yönetimi ve Ġnsan Kaynaklarının Stratejik Planlaması, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Bayazıt, Özden. (2002), “A New Methodology in Multiple Criteria Decision-Making Systems: Analytical Network Process (ANP) ve an Application”. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dergisi, 57(1).

Binbaşıoğlu, Cavit. (1992), Endüstri Psikolojisi, Gazi Kitabevi, Ankara. Bingöl, Dursun.(1997), Personel Yönetimi, 3.Baskı, Beta Basım, İstanbul.

Bölat, Bülent ve Kuzucu, Ahmet. (2006), “Çok Amaçlı Karar Verme Problemlerine Etkileşimli Bir Yaklaşım”, ĠTÜ Dergisi/d Mühendislik. Cilt: 5, Sayı: 1 İstanbul.

Breaugh James A., (2009), “The Use of Biodata for Employee Selection: Past Research ve Future Directions”, Human Resource Management Review 19, USA.

Brown, Steven D. (Editor); Lent, Robert W. (Editor), (2004), Career Development ve Counseling: Putting Theory ve Research to Work. Hoboken, NJ, USA. Bryon, Mike. (2007), How to Pass Graduate Psychometric Tests : Essential

Preparation for Numerical ve Verbal Ability Tests Plus Personality Questionnaires (3rd Edition), London, , GBR: Kogan Page Ltd.

Camp, Richaurd R.,Vielhaber, Mary ve Simonetti, Jack L. (2001), Strategic Interviewing : How to Hire Good People, Jossey-Bass, USA.

Canman, Doğan., (2000), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Yargı Basım, Ankara. Capital. (2009), Kariyer KavĢağı, Kariyer.Net.İstanbul.

Chen, Chen-Tung. (2000), “Extensions of the TOPSIS for Group Decision- Making Under Fuzzy Environment”, Fuzzy Sets ve Systems. Vol. 114.

Clifford, Lorenza. (2006), Steps to Success : Interview Others, Huntingdon, GBR: A&C Black, USA.

Cook, Sarah., (2008), Essential Guide to Employee Engagement : Better Business Performance Through Staff Satisfaction, GBR: Kogan Page Ltd., London. Çavdar, Hava., Çavdar, Mehmet. (2010), “İşletmelerde İşgören Bulma ve Seçme

Aşamaları”, Journal of Naval Science ve Engineering, Vol. 6 , No..1, İstanbul.

Çetin, Canan. (2008), Yöneticilerin Toplantı Yönetimi Becerileri ve ÇalıĢanların Kararlara Katılma Düzeyleri Arasındaki ĠliĢkinin Değerlendirilmesi, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.

Çil, Fatih. (2006), “Meslek Seçimi Probleminde Çok Özellikli Karar Verme ve Çözüme Yönelik Geliştirilen Bireysel Kariyer Planlama Programı”, http://www.ituemk.org/dosyalar/2006_3.pdf.

Dağdeviren, Metin., Eraslan, Ergün, Kurt, Mustafa ve Dizdar, N. Ercüment (2005), “Tedarikçi Seçimi Problemine Analitik Ağ Süreci ile Alternatif Bir Yaklaşım”, Teknoloji. Cilt 8, Sayı 2.

Decenzo, David A. Ve Robins Stephen P., (1999) Human Resource Management, 6. Edition, John Wiley Sons, Inc, New York.

Demir, Hulusi ve Gümüşoğlu, Şevkinaz. (1994), Üretim/ĠĢlemler Yönetimi, Beta Basım, İstanbul.

Demir, Hulusi., Bircan, Bülent ve Tütek, Hülya (1985). Yönetsel Karar Verme. Bilgehan Basımevi, İzmir.

Denisi, Angelo S., Griffin, Ricky W., (2001), Human Resource Management, Houghton Mifflin Company, Ney York.

Denscombe, Martyn. (2010), Good Research Guide: For Small-Scale Social Research Projects (4th Edition), Open University Press, Berkshire.

Dessler Gary, (1997), Human Resource Management, Prentice Hall, USA. Doğan, Selen. (2003), Personel Güçlendirme, Sistem Yayıncılık, Ankara.

Domino, George., Domino, Marla. (2002), Psychological Testing: An Introduction, Cambridge University Pres, West Nyack, NY, USA.

Dyer, S. James. (1990), “Remarks on the Analytic Hierarchy Process”, Management Science. Volume: 36, No: 3, March, USA.

Ebert, Michael H.(2002), Behavioral Sciences: PreTest Self-Assessment ve Review, McGraw-Hill Professional Publishing, USA.

Ecer, Fatih, Açıkgözoğlu, Semih ve Yaman, Fikret. (2009), Analitik Ağ Süreci (AAS) ve Web Sitelerinden Yararlanarak Otel Seçimi”, H.Ü. ĠĠBF Dergisi,Sayı:1, Ankara.

Ecer, Fatih. (2008), “Grup Kararı Vermede Yararlanılan Farklı Fuzzy Topsıis Yöntemlerinin Karşılaştırılması ve Bir Uygulama”, Dokuz Eylül Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:23 Sayı:2, İzmir.

Edenborough, Robert. (2002), Effective Interviewing : A Handbook of Skills ve Techniques, Kogan Page Ltd.,USA.

Emir, Ayşegül., (2010), “El Yazsına Bak, İşe Al”, ĠSMMMO YaĢam, Kasım- Aralık, İstanbul.

Erdem, Sabri ve Kavrukkoca, Guzin. (2002), “Sürekli İyileştirme Projelerinin Seçiminde Analitik Hiyerarşi Süreci’nin Kullanımı”, 1.Ulusal Kalite Fonksiyon Göçerimi Sempozyumu, İzmir.

Erdoğan İrfan, (2003), Pozitivist Metodoloji, ERK, 1.Baskı, Ankara.

Erdoğan, İlhan. (1987), ĠĢletmelerde KiĢi Değerlemede Psikoteknik, İşletme Fakültesi Yayınlarıi İstanbul.

Ergin, Canan. (2002), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Psikolojik Bir YaklaĢım, Academyplus Publishing, Ankara.

Erkuş, Adnan (2005), Bilimsel AraĢtırma Sarmalı, Seçkin Yayıncılık, 1.Baskı, Ankara.

Erkuş, Adnan (2009), DavranıĢ Bilimleri Ġçin Bilimsel AraĢtırma Süreci, Seçkin Yayıncılık, 1.Baskı, Ankara.

Erol, Vural ve Başlıgil, Hüseyin. (2005), “Analytic Hierarchy Process Ve Artificial Neural Networks Model For Management Information Systems Software Selection In Companies” Journal of Engineering Ve Natural Sciences, 4. Ersöz, Süleyman ve Erbaş, Ali. (2004), “Katılımcı Yönetim Yaklaşımının Stratejik

Ertuğrul, İrfan ve Karakaşoğlu, Nİlsen. (2010), “Electre ve Bulanık AHP Yöntemleri ile Bir İşletme İçin Bilgisayar Seçimi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:25, Sayı:2,İzmir.

Evren, Ramazan ve Ülengin, Füsun. (1992). Yönetimde Çok Amaçlı Karar Verme. İ.T.Ü. Yayını No: 1490, İstanbul.

Fındıkçı, İlhami. (1999), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Alfa Yayınları, İstanbul. Finnigan, John. (1995), Doğru ĠĢe Doğru Eleman, Rota Yayın, İstanbul.

Flegr Jaroslav, Kodym., Petr, Tolarova Ve˘ra. (2000), “Correlation of Duration of Latent Toxoplasma Gondii Infection with Personality Changes in Women” Biological Psychology 53, USA.

Fleischer, Charl (2004), Complete Hiring ve Firing Handbook, Sphinx Publishing, an Imprint of Sourcebooks, Inc.,Naperville, IL, USA.

Fontana, Andrea; Prokos, Anastasia H. (2007), Interview: From Formal to Postmodern, Left Coast Press, USA.

Furnham vd. (2007), “Personality ve Intelligence in Business People: A Study of Two Personality ve Two Intelligence Measures”, J Bus Psychol, 22,USA. Gasımov N. Rafail. (2004), Karar Analizi Ders Notları. Osmangazi Üniversitesi,

Endüstri Mühendisliği Bölümü, Eskişehir.

Gasimov, Rafail. (2001), Çok Ölçütlü Karar Verme Ders Notları. Osmangazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Eskişehir.

Gencer, Cevriye ve Gürpinar, Didem. (2007), “Analytic Network Process in Supplier Selection: A Case Study in An Electronic Firm”, Applied Mathematical Modelling 31.

Geylan, Ramazan. (2007), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Anadolu Ün.Yayınları, Eskişehir.

Giromini, Luciano vd. (2010), “The Feeling of Movement: EEG Evidence for Mirroring Activity During The Observations of Static, Ambiguous Stimuli in The Rorschach Cards” Biological Psychology, Vol:85, USA.

Golec, Adem ve Kahya, Esra. (2007), “A Fuzzy Model For Competency-Based Employee Evaluation Ve Selection”, Computers & Industrial Engineering, 52, USA.

Goodwin, Paul ve Wright, Gary. (1998). Decision Analysis for Management Judgement. Second Edition, John Wiley ve Sons, USA.

Güner, Mücella ve Yücel, Önder. (2007), “Konfeksiyon Üretiminde Temel Kriterlerin Hiyerarşik Modellenmesi ile Üretilecek En Uygun Ürünün Belirlenmesi”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. Cilt 22, No 1.

Güneş, Mustafa ve Umarusman, Nurullah. (2002), “Bir Karar Destek Aracı Bulanık Hedef Programlama ve Yerel Yönetimlerde Vergi Opimizasyonu Uygulaması”, Review of Social, Economic & Business Studies, Vol.2.

Güngör, İbrahim ve İşler B., Didar. (2005), “Analitik Hiyerarşi Yaklaşımı ile Otomobil Seçimi” ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt: 1, Sayı: 2.

Gürbüz, Gülruh.,(2002), Personel AraĢtırmaları ve ĠĢgören Seçme Süreci, 1. Baskı, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Gürüz, Demet., Yaylacı, Gaye Özdemir.(2009), ĠletiĢimci Gözüyle Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Media Cat Yayınları, İstanbul.

Güven, Sami. (2001), Toplumbilimde AraĢtırma Yöntemleri, Ezgi Yayınları,2. Baskı, Bursa.

Halaç, Osman. (2001), Kantitatif Karar Verme Teknikleri, 5.Baskı, Alfa Basım, İstanbul.

Harrison, Frank. (1999), The Managerial Dcision Making Process, Fifth Edition, Houghton Mifflin Company, New York.

Hoffman, Edward. (2001), Psychological Testing at Work : How to Use, Interpret, ve Get the Most Out of the Newest Tests in Personality, Learning Style, Aptitudes, Interests, ve More!, McGraw-Hill Education Group, USA.

Hwang, Ching-Lai ve Yoon, Kwangsun. (1981), Multiple Attribute Decision Making Methods ve Applications, Springer, Berlin Heidelberg.

İmrek, Kemal M. (2003), Karar Verme Teknikleri, 1. Baskı, Beta Yayım, İstanbul. İnce Özlem, Gültaş, İlkay. (2006), “Makine Seçimi Problemine Bulanık AHP

Yaklaşımı”, 6. Ulusal Üretim AraĢtırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İKÜ, İstanbul.

Janko Wolfgang ve Bernroider Edward. (2011), Multi-Criteria Decision Making: An Application Study of Electre ve TOPSIS, www.ai.wu-wien.ac.at/~Bernroid/ Lehre/Seminare/Ws04/A7-TOPSIS-0107503.Pdf , E.T: 10 Kasım 2011.

Jayaprakash, Sajitha. (2010), Interview Skills : Presenting Yourself with Confidence, IND: Global Media, Mumbai.

Judge, Timothy A., Chad A. Higgins ve Daniel M. Cable, (2000), “The Employment Intervıew: A Revıew of Recent Research ve Recommendatıons for Future Research” Human Resource Management Review, Copyright, Volume 10, Number 4, USA.

Juran, Joseph., M Godfrey. ve A. Blanton. (2001), Human Resources ve Quality, McGraw-Hill Professional Book Group, USA.

Kamal M., Al-Subhi Al-Harbi. (2001), “Application of the AHP in Project Management”, International Journal of Project Management, 19.

Karacasu, Murat ve Yayla, Nadir. (2004), “Kentiçi Otobüs Taşımacılığında Özelleştirme İçin Bir Karar Destek Modeli Önerisi: Eskişehir Örneği”, ĠTÜ Dergisi/d, Mühendislik. Cilt: 3, Sayı: 6, İstanbul.

Karsak, E. Edward. (2002), “Distance-Based Fuzzy MCDM Approach for Evaluating Flexible Manufacturing System Alternatives”, International Journal of Production Research. 4013.

Kaya, İhsan., Kılınç, Serdar M., Emre, Çevikcan. (2007), Makine ve Techizat Probleminde Bulanık Karar Verme Süreci”, Mühendis ve Makine, Sayı: 576, İstanbul.

Keçek, Gülnur ve Yıldırım, Esra. (2010), “Selectıon of Enterprıse Resource Plannıng (ERP) by Analytic Hierarchy Process: An Applicatıon in Automotıve Sector”, Süleyman Demirel Üniversitesi, ĠĠBF Dergisi, Sayı:1, Isparta.

Kelemenis, Alecos., Ergazakis, Kostas ve Askounis, Dimitrios.(2011), “Support Managers’ Selection Using an Extension of Fuzzy TOPSIS”, Expert Systems with Applications, 38, USA.

Kıranlı, Semra ve İlgan, Abdurrahman. (2008), “Eğitim Örgütlerinde Kara Verme Sürecinde Etik”, Mehmet Akif Ersoy Ün, Eğitim Bilimleri Dergisi, Burdur. Klinvex, Kevin; Klinvex, Christopher P.; O'Connell, Matthew S., (1998) Hiring

Benzer Belgeler