• Sonuç bulunamadı

Araştırma sonuçları göz önünde bulundurularak şu önerilerde bulunulabilir:

• Yapılan araştırmanın daha büyük bir örneklem ile daha farklıkısımlarda da yapılması faydalı olabilir.

• Araştırmada kullanılan “Çalışanların Minimal Fiziksel Uygunluklarının Ölçümleri” farklı bölümlerdeki fabrika çalışanları üzerinde de uygulanarak karşılaştırma yapılabilir.

• Her bireyin farklı fiziksel kondisyona sahip olduğu bir gerçektir. Bu durum göz önünde bulunarak Fabrikaların Ergonomi uzmanları, çalışanların sahip oldukları fiziksel özelliklerini tespit ederek, fiziksel özelliklerine uygun işlerde çalıştırılma ya yönlendirmelidirler.

• Ergonomi nin işyerlerinde daha iyi uygulanabilmesi ve amacına hizmete etmesi için belirli bir çalışan sayısı başına Ergonomi Uzmanı çalıştırılmadır.

• Fabrikalarda çalışma istasyonları, vardiya değişiklilerine göre, her vardiya çalışanların vardiya sine uygun olacak düzeyde ayarlanmalıdır.

• Her çalışana ait sadece iş yeri Hekimi ve Ergonomi Uzmanlarının ulaşabileceği kişisel fiziksel özellikler dosyası oluşturulabilir.

54

Verilen işi belirlenen zamandan önce bitirmemeyi tavsiye edebiliriz.

• İş esnasında vücudumuza ağırlık yapacak, gereksiz iş malzemesi ve ya kendi şahsi eşyalarımızın taşınmasından kaçınılmalıyız.

İş yerinde Molalarda hemen oturmayarak, aktif dinlenmeyi önerebiliriz.

• İşe baslarken ve iş esnasında, mümkün olduğunca vücudumuzun dik ve ayaklarımızın, omuzlar genişliğinde acık olmasına dikkat etmeliyiz.

• Ağır bir yük kaldırılıp indirildiğinde veya itildiğinde, mümkün olduğu kadar yardım istenmelidir.

Çalışanların meslek eğitiminden sonra veya uzun sure iş arama sonucu, ilk işe başladıklarında iş bulma duygusu ve morali ile ilk etapta, verilen işi uygun zamanda uygun bir şekilde yapmaktan başka bir konuya dikkat etmediklerinde, işyerlerinin Ergonomik açıdan uygun tasarlandığının sorusu en sonlarda akıllara gelmektedir. Vücut ve kaslarının yorgunluklarını hissetseler bile vardiya bitince dinleneceklerini düşünüp mahuruz kaldıkları eklem ve kas ağrılarına dayanabilmektedirler.Belirli bir zaman gecene kadar yeni bir işe başlayan çalışandan işyeri ve işin ağırlığı ile ilgili şikâyetleri duymak mümkün değildir.

Hangi fabrika hangi sektör hangi iş olursa olsun, ilk işe başlayan isçi genellikle ilk olarak zor olan işe verilmekte olup, firma içinde zaman geçtikçe daha iyi, daha rahat daha az kuvvet sarf edilen işyerlerinde çalışma olanağı sunulmaktadır.

Bu bağlaçta işverenin amacı ilk başlangıçta zor olan iş ile çalışanı başlatıp, zamanla rahat olan işyerlerine geçişleri sunmaktır, fabrika çalışanlarında işe de yıllar geçtikçe daha rahat iş yerlerine geçebilme duygusu taşınmaktadır.

Kalıcı rahatsızlık ve ağrılar çalışanlarda belli bir zaman monoton olarak ayni işi yapmalarından kaynaklandığı bilinmektedir( 3 ay süreden fazla ayni işin tekrarı).

Bizim burada çalışanlara sunmak istediğimiz, işyerlerinde çalışılan iş istasyonlarında yapılan işlerde hangi kas gurubu daha çok çalışıyor, hangi yönde tek taraflı çalışma oluyorsa, hangi sıklıkla kaç tekrar olduğu gibi konuların belirlenip işe alımlarda ve iş esnasında çalışanları bu yönlerde bilgilendirip, çalışanlarda işyeri yüzünden ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları önleyebilmektir.

55

Bu bağlamda; çalışanların minimal fiziksel kuvvetlerinin ölçümleri ile çalışılan işyerlerinde yapılan işlerde en düşük fiziksel kuvveti olan işçiye en düşük fiziksel kuvvet gerektiren işin verilesi ile yanlış ve aşırı yüklenmeler önlenip, çalışanların fiziksel özellik ve kuvvetlerine uygun iş ve iş yerlerinin sunulmasının önerilmesidir.

Fabrikalarda çalışma istasyonları kurulurken, iki taraflı çalışılacak gibi hazırlık yapılabilir veya sonradan değiştirmeye imkân sunulmalıdır.

Fabrikalarda yapılan işlerin de mümkün olduğu kadar bir çalışma istasyonu ile bir sonraki çalışma istasyonundaiş zorluğu açısından fark bulunmamalıdır(ayni kolaylık veya zorlukta olmalı), aksi takdirde işçilerde motivasyon eksikliğine neden olma riski olabilir.

Fabrikalarda çalışma süresi içinde monotonluğu kaldırmak ve çok yönlü bir çalışan olabilmek için uygulanan Rotasyonlar da(değişerek çalışma saat başı), uygulanan zorluk ve çalışılan kas ve çalışma yönleri açısından uygun halde planlanmalıdır.

57

KAYNAKLAR

Akbulut, T. (1996). İşçi Sağlığı Prensip ve Uygulamaları. 5. Baskı, İstanbul,

Akbulut, T. (2001).Ramazzini’den Aksoy ’a. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 11-13.

Andaç, M. (2014). Risk Değerlendirme Rehberi. ( EuropenAgencyforSafetyandHealth at Work 2007).

Arslan, M. (1998). Cisimlerin Dayanımı. Ankara

AJPE, (1982).Components of physicalfitness. AsianJournal of PhysicalEducation,5(1), 5- 13.

Aydos, L. (1991). Fiziksel Uygunluk,Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi,7(1), 157-163.

Aydos, L., H. Pepe, H. Karakuş, 2004, Bazı Takım ve ferdi Sporlarda Rölatif Kuvvet Değerlerinin Araştırılması, Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, 2,(2004), 305- 315.

Baley, J. A. (1979). PhysicalEducationandThePhysicalEducator, Boston:Allynand Bacon.

Bedir, A. (1999). Gelişmiş Otomotiv Sanayilerinde Ana-Yan Sanayi İlişkileri ve Türkiye’de Otomotiv Yan Sanayinin Geleceği,Ankara: Türkel Yayınları.

Bedir, A. (2002). Türkiye de Otomotiv Sanayi ve Gelişme Perspektifi, Ankara: DPT No: 2660.

Bernacki, E. J., Guidera, J.A., Schaefer, J.A., Lavin, R.A. &Tsai, S.P. (1999).An Ergonomics Program Designed to Reduce the Incidence of Upper Extremity Work Related Musculoskeletal Disorders, Ergonomics Program for Work Related Musculoskeletal Disorders, JOEM, 41(12), 1032-1041.

Bureau of LaborStatiştics (2008).http://www.jrdlw.com. Job-relateddeathsarelesslikely forwomen. External Web Site IconCited on, Erisim Tarihi: 11.01.2015 (İnternet Kaynagi)

58

Caspersen, C. J.,Powell, KE.veChristenson,G.M. (1985).Physicalactivity, exercise, and physicalfitness: definitionsanddiştinctionsforhealth-relatedresearch. Public HealthRep. (2),126–131.

Curun, N. (1981). Cisimlerin Dayanımı.Ankara:MEB Yayınları.

Davis, R.,RossPhillips, Jan Roscoe(2000). PhysicalEducationandthestudy of sport. Mosby; 4 edition, p.121-122

Delius K. (2000).Herausgegebenvon den Ford-Werken, DeliusKlasing V., 1.Auflage Ford Bewegt 75 Jahre Ford in Deutschland.

Esen, H.,&Fiğlalı N. (2012). Çalışma Duruşu Analiz Yöntemleri ve Çalışma Duruşunun Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Etkileri, Sakarya Üniversitesi FenBilimleri Dergisi, 17(1), 40-44.

Kin İşler, A.,(2007).Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of SportSciences 2007, 18 (1), 42 Esen, H.,&Fiğlalı, N. (2013). Çalışma Duruşu Analiz Yöntemleri ve Çalışma Duruşunu

Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Etkileri,Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 17(1), 42-51.

FFO, (2000). Ford Sağlık ve Kültür Degisi, Ford FreizeitOrganization, SportundKultur Magazin Ausgabe 3/14. Ford Report (2014). Magazin NachrichtenAusgabe 11/2014.

Golding, L. A.,Boss, R. (1979). ScientificFoundations of PhysicalFitnessPrograms.(1), 41- 49

Güler Ç. (1997). Ergonomiye Giriş, Ankara

Hoskins, A. (2005).http://imlr.com/indexOccupationalinjuries, illnesses, andfatalities amongwomen. Adobe PDF fileExternal Web Site IconMonthlyLaborReview Online.02.02.2015 (Internet Kaynağı)

İlhan, MN., Kurtcebe, ZÖ., Durukan, E., &Koşar, L. (2006). Temizlik İşçilerinin Sosyo Demografik Özellikleri Ve Çalışma Koşulları İle İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sıklığı, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, (6), 433-439.

Ilıman Ebrar Z. (2015). Türkiye’deki Meslek Hasatlıkları,Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri AraştırmaDergisi, (1), 22-23.

59

İlo(1998). Encyclopedia Of OccupationalHealthandSafetyHuerhh. Lighting. International Labour Office, 4th ed. Geneva, Switzerland.

Karasar, N. (2004) Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karpuz, F., Silahçı, A. ve Çalışkan, E. (2011) Otomotiv Sektör Raporu, İstanbul Ticaret Odası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi.

Keeney,Clifford E.,(1960). Fisness is Workcapacity,Journal of Health, Physical

Education, Recreation,31,6, p.29-30

Lapp John, A. (1919). HealthProblems of IndustrialWorkers,Annals of theAmerican Academy of PoliticalandSocialScience, 8, 130-136.

Mathews, Donald K. (1978). Measurement in PhsyicalEducation, Philadeplhia.

Miller, N. (2010). SupplyChainStratagy,Grin VerlagGmbH. Auflage 1, Ford Motor Company.

Morehouse, Lawrence E., Miller Augustus T. (1976), Physiology of Exercise(7th ed), Saint Louis: TheC.V.MosbyCompany, p.158-163.

Nixon, E. John, Ann E. Jewett, (1980). An İntroduction to PhysicalEducation, Philadelphia.Thomson Learning; 9th

Orrenius, PM.,&Zavodny, M. (2009). Do immigrantswork in riskierjobs?Demography (3), 535-551.

Önal, B., Güven, R. & Berk, M. (2011). Meslek Hastalıkları Rehberi,Ankara: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

Pradeep, P.,Shinde, VV., Ghorpade, &Madhekar, NS.(2015). Assessment of Prevalence of HealthProblemsamongAutomobileWorkers. Journal of Evolution of Medical andDentalSciences, (45), 7828-7832,

Raidt, E. (2014). Von hier aus wird ein Stern aufgehen, GottliebDaimler.

Special Report (2013). Japanese-styleproductivity has sideeffectsfor EU automotive worker. 15 Haziran 2015 tarihinde http://www.euractiv.com/specialreport-quvadiş health-s/road-increased-productivity-work-news-532280sayfasından erişilmiştir.

60

Tamer, K. (2000). Fiziksel ve Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Ankara,

Tancred, B. (1995) . KeyMethods of Sports Conditioning. AthleticsCoach, (2), 19

Taylor &FrancişInc; (1998). Bugün den Yarın a Ford, Auflage: Reprint, Todayand Tomorrow (CorporateLeadership) Henry Ford, S 7-11.

61

62 EK-1. Anket Almanca

LiebeTeilnehmerin, lieberTeilnehmer,

Im Rahmen meiner Masterarbeit führe ich dass das Themen Arbeit und Ergonomie in der Türkei durch.(Üniversität Ankara Gazi) Daher möchte ich Sie bitten sich ein bişschen Zeit zu nehmen und die auf den folgenden Seiten aufgeführten Fragebögen zu beantworten. Dabei sollten folgende Regeln und Prinzipien beachtet werden:

• Alle Angaben, die Sie in diesem Fragebogen machen, werden absolut vertraulich behandelt und bleiben anonym. Seien Sie daher bitte bei der Beantwortung der Frage offen und ehrlich.

• Beantworten Sie bitte alle Fragen alleine: Für die Studie sind Ihre eigenen Gefühlen, Gedanken, Einstellungen, Ziele und Verhaltensweişen interessant, Es gibt keine richtigen oder falschen Antworten: Es geht um Ihre persönliche Meinung, Einstellung usw.

• Bitte lassen Sie keine Frage aus und kreuzen Sie zu jeder Frage nur eine der Antwortmöglichkeiten an. Bitte machen Sie auch keine Kreuze zwişchen die Ziffern.

• Sollten Sie sich entscheiden, doch lieber nicht mehr an der Befragung teilnehmen zu wollen, können Sie die Befragung natürlich abbrechen.

• •

• Falls Sie Fragen haben sollten wenden Sie sich bitte via E-Mail an mich: teyfik.tan@gmx.de

63 Fragebogen 1. Geschlecht? ( ) Weiblich ( ) Maenlich 2. Alter? ( ) 18-25 ( ) 25-34 ( ) 35-44 ( ) 45-54 ( ) 55-64 ( ) 65 ueber

3. Art der Schule?

( ) Hauptschule ( ) Realschule ( ) Berufsschule ( ) Abitur

( ) Ausbildung ( ) Universitaet...

4. WieLangearbeitensindsiebei Ford Werke ?

( ) 0-1 ( ) 1-5 ( ) 6-10 ( ) 11-19 ( ) 20 über

5. WelcheSchichtmodellearbeitensie?

( ) Früeh ( ) Früh/Spät ( ) Früh/Spät /Nacht ( ) DauerNacht

6. Welcheabteilungarbeitensie?

( )Montage ( )Maschiene ( )Lojgstik ( )Lager ( ) Sonstiges

Bitte seienSiebeiIhrenAntwortensoehrlichwiemöglich. KreuzenSiebitte diefürSiezutreffendenPunkteauf der Skala von 1 biş 5 an:

St imme ü be rha upt ni c ht zu St imme n ic ht zu W ed er / n o ch St imme ehe rz u St imme g ena uz u

7. WerdenSieWährend der Arbeitbelastet? 1 2 3 4 5

8. SinddieArbeitsplätzeunddieHilfswerkzeugeErgonomişchegestaltet? 1 2 3 4 5

9. WerdenSie am ArbeitsplatzReturniert? (Rotation) 1 2 3 4 5

64

11. WerdenSiegenügendübergefahren am Arbeitsplatzinformiert? 1 2 3 4 5

12. Wieişt Klima am Arbeitsplatz? (Kälte/Hitze/Durchzug) 1 2 3 4 5

13. FindenSiedassdasIhreArbeitslohngerechtişt? 1 2 3 4 5

14. FindenSie am ArbeitsplatzdieEinteilunggerecht? 1 2 3 4 5

15. FindenSiedasSie am ArbeitsplatzunterZeitdruckstehen? 1 2 3 4 5

16. SindSie mit IhrerPosition am Arbeitsplatzzufrieden? 1 2 3 4 5

17. . BekommenSieChance an Arbeitsplatzsichhochzuarbeiten? 1 2 3 4 5

18. FindenSie, alleMitarbeiter im BetriebwoSieArbeiten in

HinsichtaufFörderunggleichbehandelt? 1 2 3 4 5

19. Gibt es in IhrerFabrikSozialeAktivitäten? (WM, Turnierusw.) 1 2 3 4 5

20. WerdenSieüberSozialeAktivitäten in IhrerFabrikinformieren? 1 2 3 4 5

21. NehmenSieteil an dem SozialenAktivitäten in IhrerFabrik? 1 2 3 4 5

22. FindenSiedasdieSozialeAktivitätenIhnenund der MitarbeiterArbeitsleiştungenverbessern? 1 2 3 4 5 23. FindenSieGelegenheit am ArbeitsplatzSportzutreibenundsozialeUmfeldzuflegen? 1 2 3 4 5 24. . HabenSieZeit in IhrerFreizeitSportzutreiben? 1 2 3 4 5 25. WerdenSie, WährenddesArbeiteinseitigbelastet? 1 2 3 4 5 26. HabenSie am ArbeitsplatzKinetişcheKoordination? 1 2 3 4 5

27. SindSie, Während der PhysikalişchenArbeiten,

AufmerksamundPünktlich? 1 2 3 4 5

28. KönnenSie,

WährenddesArbeitenmehrKörperlicheTätigungenausüben. 1 2 3 4 5

29. SchützenSie, Während der ArbeitIhreKörperlicheGesundheit?

(Handschuhe/Kreme/Brilleusw.) 1 2 3 4 5

65 EK-2. Anket Türkçe

Sayın Anket katılımcıları;

Bu anket Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Refik Teyfik Tan’ in Yüksek Lisans Tezi için yapılmaktadır. Fabrika Çalışanlarının Bedensel/Kinestetik/Sosyal ve Psikolojik konuları üzerine iş memnuniyeti ve iş verim düzeylerinin araştırılması için yapılmıştır. İş bu Anket, bilimsel bir Araştırma nitelik taşıdığından katılımcılar ve bilgileri kesinlikle gizli tutulacaktır.

Hazırlanan Anket sorularına tarafsız ve en içten doğru cevapları vereceğinize inanıyor, Ankete Katkınız için şimdiden sizlere bol teşekkür ederim.

Cevaplandıracağınız bu Anket, altı tane Genel, altı tane Bedensel, altı tane Psikolojik, altı tane Sosyal, altı tane Fiziksel ve altı tanede Kinestetik olmak üzere 30 sorudan oluşmaktadır.

Her hangi bir sorunuz olduğunuzda bana ulaşmanız için e-mail im aşağıdadır.

Hazırlayan Refik Teyfik Tan

İŞ YERİ DEĞERLENDİRME ANKETİ 1. Cinsiyetiniz?

( ) Bay ( ) Bayan

2. Ait olduğunuz yaş kategorisini işaretleyiniz.

( ) 18-25 ( ) 25-34 ( ) 35-44 ( ) 45-54 ( ) 55-64 ( ) 65 üstü 3. Eğitim durumunuz

( ) ilkokul Mezunu ( ) Üniversite ( ) Ortaokul mezunu ( ) Yüksek Lisans

( ) Lise ve dengi mezunu ( ) Doktora (Bölüm?)... 4. İşletmedeki Toplam çalışma süre niz?

( ) 0-1 ( ) 1-5 ( ) 6-10 ( ) 11-19 ( ) 20 yıl ve üstü 5. Fabrikadaki Çalışma Vardiya Modeli niz?

66 6. İşyerinizde Çalıştığınız Kısım?

( )Montaj ( )Makine ( )Lojistik ( )Depo ( ) Diğer

Lütfen Aşağıdaki Sorulara uygun cevapları 1 den 5 e kadar olan sayıları işaretleyerek cevaplandırınız.

K es in lik le K at ılmı yo rum K at ılm ıy or um K ara rs ızı m K at ılıy or um Kes in lik le K at ılıy or um

7. İşyerinizde yaptığınız işlerde iş yükünün ağırlığından dolayı

zorlanıyor musunuz? 1 2 3 4 5

8. İşyerlerinizdeki kullandığınıza Araç gereçler ve İşistasyonları

Ergonomik açıdan çalışmaya uygun düzeyde midir? 1 2 3 4 5

9. İşyerinizde düzenli olarak değişik farklı iş istasyonlarında çalışıyor

musunuz? 1 2 3 4 5

10. Çalışma Esnasında giydiğiniz iş elbiseleri, koruyucular ve diğer

malzemelerin iş performansınızı etkilediğini düşünüyor musunuz? 1 2 3 4 5

11. İşyerinizde çalışma ortamında kullanılan Tehlikeli ve Zararlı

Maddelerden korunma ile ilgili alınan tedbirler ve bilgilendirmeler yeterli midir?

1 2 3 4 5

12. İşyerlerinizde çalışma alanlarınız çalışma ortamında uygun, termal

rahatlık = iklim konforuna uygun düzenlenmiş midir? (Klima,

Havalandırma, Nem, yeterli oksijen ve zararlı gazlar gibi) 1 2 3 4 5

13. Yaptığınız işe uygun ücret aldığınızı düşünüyor musunuz? 1 2 4 4 5

14. İşyerinizde iş yükünün adaletli olarak dağıtıldığına katılıyor

musunuz? 1 2 3 4 5

15. İşyerinizde kendinizi işten ve zaman dan yana baskı altında

hissediyor musunuz? 1 2 3 4 5

16. İşyerinizde şuanda bulunduğunuz pozisyondan memnun musunuz? 1 2 3 4 5

17. İşyerinizde Mesleki yönde yükselme ve ilerleme imkânları

bulunmakta mıdır? 1 2 3 4 5

18. İşyerinizde firma içi terfilerde eşitlik ve adalet ilkelerine uyulmakta

mıdır? 1 2 3 4 5

19. İşyerinizde sosyal aktiviteler düzenlenip önem verilmekte midir?

(Dünya Kupası maçlarını izleme, İşyeri Kupası Turnuvası, Konser, Tiyatro, Ford Maratonu gibi)

1 2 3 4 5

20. İşyerinizde düzenlenen bu sosyal organizasyonlardan yeterince

haberdar mısınız? 1 2 3 4 5

21. İşyerinizde düzenlenen bu Aktivitelere katılıyor musunuz?

1 2 3 4 5

22. İşyerinizde düzenlenen Aktivitelerin iş verimini arttırdığını

düşünüyor musunuz? 1 2 3 4 5

23. İşyerinizde Sosyal ve Spor ve alanlarından faydalanma imkânı

67

24. İşten artan zamanlarınızda Spor yapıyor musunuz? 1 2 3 4 5

25. İşyerinizde çalışma istasyonunda yaptığınız işlerde tek taraflı

yüklenmeye maruz kalıyor musunuz? 1 2 3 4 5

26. İşyerinizde çalışma istasyonunda Zihin ve Vücut

koordinasyonlarınızı etkili bir biçimde kullanabilmekte misiniz? 1 2 3 4 5

27. İşyerinizde yaptığınız Fiziksel işlerde dengeli, dikkatli ve dakik

misiniz? 1 2 3 4 5

28. İşyerinizde çalışma istasyonlarında ayni anda tüm vücut azalarını

kullanarak bir veya daha fazla işi yapabilir misiniz? ( parça monta ederken ayni anda ayak ile pedala basmak gibi)

1 2 3 4 5

29. İşyerinizde sağlıklı yaşam konusunda vücudunuza özen gösterir

misiniz? ( işe başlamadan önce koruyucu krem, eldivensiz çalışmama, koruyucu gözlük, kilitsiz makineye girmeme)

1 2 3 4 5

30. İşyerinizde çalışılan istasyonlara, çevreye ve onu kapsayan

68 EK-3. Genel Sağlık Durum Sorgulaması

1. Ailenizde (anne-baba ve kardeşlerinizden) 60 yaşından önce Kalp Rahatsızlığı veya Beyin Rahatsızlığı (kanaması) geçiren oldu mu?

Evet Hayır

2. Geçmişte yaşamış olduğunuz sakatlık ve hastalıklar var mı? Varsa hangileridir? Bel Fıtığı/Boyun Fıtığı

Menüsküs/ Çapraz Bağ / Diz kapağı Kalp ve diğerleri

3. Sigara içiyor musunuz? Evet Hayır

4. Yüksek Tansiyon unuz var mı? Evet Hayır

5. Seker hastalığınız var mı? Evet Hayır

6. Kolesterolünüz var mı? Evet Hayır

69

70

ÖZ GEÇMİŞ

Kişişel Bilgiler

Soyadı, Adı: TAN, Refik Teyfik Uyruğu :Alman

Doğum tarihi ve yer :23.04.1978 İstanbul Medeni Hali :Evli

Telefon :00491736173250 Faks : 00493043737917 E- posta :teyfik.tan@gmx.de

Eğitim Derecesi Okul/Program Mezuniyet yılı Lise :İstanbulPertevniyal1996

Üniversite :Marmara Üniversitesi BESYO 2000

Yüksek Lisans :Gazi Üniversitesi Eğitim bilimleri DevamEdiyor İş Deneyimi, Yıl Çalıştığı Yer Görev

2001- devam ediyor Ford Fabrikası Montaj Team Koç Yabancı Dili

Benzer Belgeler