• Sonuç bulunamadı

V. BÖLÜM

5.2. Öneriler

Özellikle son yıllarda ilköğretim matematiğinin nasıl bir ders olduğu, öğrencilere ne seviyede ve nasıl işlenmesi gerektiği düşünülerek birtakım değişiklikler ve düzeltmeler yapılmıştır. Belki de matematik, insanların gözünde yeni bir tanıma kavuşmuştur. Çünkü bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediği günümüzde matematiğe herkes ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla oluşan yeni anlayışla birlikte salt matematik, soyut matematik yerine daha çok günlük işlerimizde kullanabileceğimiz, karşılaştığımız problemlerde bize farklı bakış açıları sağlayabilecek bir matematik ortaya çıkmıştır. O halde bu matematik yaparak, yaşayarak ve farkında olarak öğrenilmelidir.

Bu araştırma sonucunda, Gagne‟nin öğretim modeliyle hazırlanan öğretim yazılımının bilgisayar destekli öğretim yöntemiyle işlenmesi, geleneksel öğretim yöntemine nazaran öğrencilerin hem akademik başarısını arttırmada hem de tutumlarını yükseltmede daha etkili olmuştur. Araştırmadaki bulgular çerçevesinde aşağıdaki öneriler ileri sürülebilir:

1.Bilgisayar destekli öğretim yazılımı; ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğretim olmak üzere bütün düzeylerin matematik öğretiminde uygulanabilir.

2. Öğrencileri merkeze alıp onları derste daha üretici yapıp, daha aktif kılan ve bilgiye kendi çabalarıyla ulaşmalarını sağlayan yeni yöntemler ve teknikler özellikle matematik öğretiminde tercih edilebilir.

3. Öğretmenler ve öğretmen adayları bilgisayar destekli öğretim, kullanımı ve yararları hakkında bilgilendirilmeli, seminerler, hizmet içi eğitim kursları gibi programlar düzenlenebilir, örnek uygulamalar yapılabilir.

4. Bilgisayar destekli öğretim yönteminin uygulanması için laboratuarlar, bilgisayarlar ve öğretim yazılımları gibi materyallere ihtiyaç vardır. Bu ders materyalleri okul müdürlükleri ya da daha üst kurumlar tarafından tedarik edilebilir.

5. Bu ve buna benzer araştırmalar matematik öğretmenlerine özellikle de Eğitim Fakültesi öğrencilerine incelettirilebilir.

6. Gagne‟nin öğretim modeli ve diğer bazı öğretim modellerinin öğretmenlerce daha iyi tanınması sağlanabilir.

7. Matematik dersinin öğretiminde daha farklı konular da Gagne‟nin öğretim modelini içeren yöntem ve tekniklerle öğrencilere sunulabilir.

8. Bilgisayar destekli öğretim yazılımını uygulamak amacıyla hemen hemen her konuda öğretim yazılımları, animasyon, görüntü ve ses dosyaları gibi materyaller hazırlanmalıdır.

9. Bu tip araştırmalar farklı kültürdeki, farklı ekonomik seviyedeki öğrencilerin oluşturduğu daha büyük örneklemler üzerinde uygulanmalıdır. Bu sayede öğretim kalitesinin yükselmesine, eğitimle ilgili önemli verilere ulaşılmasına hatta program geliştirilmesini katkı sağlanır.

KAYNAKÇA

AÇIKGÖZ, K. (2000) Etkili Öğrenme Ve Öğretme, (3.baskı), Ġzmir: Kanyılmaz Matbaası.

AKDAĞ, Mustafa (1993). Matematik ve Fen Bilimleri Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar, Doktora Tezi, Ġnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya. AKTÜMEN, M., KAÇAR, A. (2003). İlköğretim 8.Sınıflarda Harfli İfadelerle

İşlemlerin Öğretilmesinde Bilgisayar Destekli Öğretimin Rolü ve Bilgisayar Destekli Öğretim Üzerine Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, 11, 2.

ALESSI, S.M. and S.R. Trollip (1985). Computer – Based Instruction Methods and Development, New Jersey: Prentice – Hall, Inc., Englewood Cliffs.

ALKAN, C. (1986). Bilgisayarların Eğitimde Kullanılmaları, Ankara: Eğitim ve Bilim, (11), 62.

ALTUN, Murat (2004). İlköğretim İkinci Kademede Matematik Öğretimi, Bursa: Alfa Yayıncılık.

ALTUNAY, D. (2004). Oyunla Desteklenmiş Matematik Öğretiminin Öğrenci Erişine Ve Kalıcılığa Etkisi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi.)

ARSLAN, Berrin (1996). Bilgisayar Destekli Eğitime Tabi Tutulan Ortaöğretim Öğrencileriyle Bu Süreçte Eğitici Olarak Rol Alan Öğretmenlerin BDE’ye İlişkin Görüşleri, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ASLAN, A. (2005). İlköğretim 6.Sınıf Matematik Dersinin, Ondalık Kesirler Ünitesinin Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretimin Rolü, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

AġKAR, Petek (1986). Matematik Dersine Yönelik Tutumu Ölçen Likert Tipi Bir Ölçeğin Geliştirilmesi, Eğitim ve Bilim Dergisi, 11(62).

BAKĠ, A.(2002). Öğrenenler Ve Öğretenler İçin Bilgisayar Destekli Matematik, Ġstanbul: Bilimsel ve Teknik AraĢtırma Vakfı, Ceren Yayın Dağıtım.

BAKĠ, A. (2006). Kuramdan Uygulamaya Matematik Eğitimi, Trabzon: Derya Kitabevi.

BAYKAL, A. (1986). Bilgisayarların Öğretim Sistemine Katkısı, YaĢadıkça Eğitim, 2.

BAYKUL, Y.(2002). İlköğretimde Matematik Öğretimi, Ankara: PegemA Yayıncılık.

BAYRAKTAR, E. (1998). Matematik Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimi Deneyimleri, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

BUDAK, Ġ. (2000). Sayılar Konusu İçin Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimi Materyalinin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

BULUT, M. (2003). İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Etkili Matematik Öğretimi ve Öğretmeni İle İlgili Görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

BÜYÜKÖZTÜRK, ġ.(2001). Deneysel Desenler, Ankara: PegemA Yayıncılık.

ÇELĠKÖZ, Nadir (1996). Bilgisayar Destekli Öğretim İçin Özel Ders Türünde Bir Ders Yazılımının Hazırlanması, Uygulanması ve Değerlendirilmesi, Ankara: Ankara Üniversitesi (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ÇĠFTÇĠ, Ġ. (2006). Bir Öğretim Materyali Olarak Bilgisayar Destekli Matematik Yazılımlarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

DURSUN, ġemsettin, DEDE, Yüksel (2004). Öğrencilerin Matematikte Başarısını Etkileyen Faktörler: Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri Bakımından, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı 2.

EDEER, ġ. (2005). Sanat Eğitiminde Disiplinler Arası Yaklaşım, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (78 - 84).

ERDEN, M. ve AKMAN, Y. (1996). Eğitim Psikolojisi: Gelişim-Öğrenme-Öğretme, (4.baskı), Ankara: ArkadaĢ Yayınları.

EREN, B. (2005). Yorum Gerektirmeyen Bir Eğitim Tablosu, Eğitimbilim, 75. ERSOY, YaĢar (2000). Teknoloji Destekli Matematik Eğitimi – 1, GeliĢmeler,

Politikalar ve Stratejiler.

ERTÜRK, S. (1982). Eğitimde Program Geliştirme, Meteksen Lmt. ġti., Ankara. FĠDAN, Nurettin (1985). Okulda Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Alkım Yayınları. FĠDAN, N.(1996). Okulda Öğrenme Ve Öğretme, Ankara: Alkım Yayıncılık.

GAGNE, R.M., BRIGGS, L.J. and WAGER, W.W. (1988). Principles of Instructional Design, New York: Holt, Rinehart and Winston, Inc.

GAGNE, R.M., DRISCOLL, M.P. (1988). Essentials of Learning for Instruction, New Jersey: Englewood Cliffs, Prentice Hall, Inc.

GENEL, Tayyar (1998). Ortaöğretimde İkinci Dereceden Fonksiyonların Grafiği Konusunun Öğretiminde Bilgisayar Desteğinin Rolü, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi).

GÜNEġ, N. (1991). Bilgisayarlarla Öğretimde Değişik Yaklaşımların Öğrenme Üzerine Etkileri, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (YayınlanmamıĢ Doktora Tezi).

GÜR, H., SEYHAN, G. (2006). İlköğretim 7.Sınıf Matematik Öğretiminde Aktif Öğrenmenin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisi, Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8, 1.

GÜRBÜZ, R. (2006). Olasılık Konusunun Öğretiminde Kavram Haritaları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, 2.

GÜRBÜZ, R. (2007). Olasılık Konusunda Geliştirilen Materyallere Dayalı Öğretime İlişkin Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri, Kastamonu Eğitim Dergisi, 15, 1.

HACISALĠHOĞLU, H., MĠRASYEDĠOĞLU, ġ.ve AKPINAR, A.(2003). Matematik Öğretimi, Ankara: Asil Yayıncılık.

HARMAN, A., AKIN, M. (2006). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Matematik Dersinin Öğretim Şekli Üzerine Bir Değerlendirme, Dicle Üniversitesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, www.e-sosder.com, 5, 8.

HÜCÜPTAN, M. (2006). Bilgisayar Destekli Öğretimin 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğrenci Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

IġIK, A., KILIÇ, D. (1998). İlköğretim Öğretmenlik Sertifika Programında Matematik Eğitimi ve Değerlendirilmesi, MEB Dergisi.

KAĞITÇIBAġI, Ç. (1979). İnsan ve İnsanlar, Ġstanbul: Beta Basım Yayın.

KAPTAN, Saim (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: TekıĢık Yayınları.

KARABAGSHIEW, A. (2003). Gagne’nin Öğretim Tasarımına Uygun Hazırlanan Öğretim Yazılımının İlköğretim 6.Sınıf Öğrencilerinin İngilizce Dersindeki Akademik Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

KARALAR, H., SARI, Y. (2007). Modüler Bir Öğretim Yazılımı Denemesi ve Uygulama Sonuçları, Dumlupınar Üniversitesi, Akademik BiliĢim.

KARASAR, N.(2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayıncılık.

KESER, H. (1988). Bilgisayar Destekli Öğretim İçin Bir Model Önerisi, Ankara: Ankara Üniv. Sosyal Bilimler Enst. (YayınlanmamıĢ Doktora Tezi).

KESER, H. (1989). Türk Okul Sisteminde Bilgisayarların Kullanılması, Ankara: Ankara Üniv. Eğitim Bilimleri Fak. Dergisi, Sayı:22.

KĠRNĠK, Gülçin (1998). 7. Sınıf Düzeyinde Denklemler Konusunun Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemi İle Geleneksel Yöntemin Öğrenci Başarısına Etkileri, Ankara: H.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü.

KUTLUCA, T., BĠRGĠN O. (2007). Doğru Denklemi Konusunda Geliştirilen Bilgisayar Destekli Öğretim Materyali Hakkında Matematik Öğretmeni Hakkında Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 2.

KÜÇÜKAHMET, L. (1997). Eğitim Programları ve Eğitim: Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: GeniĢletilmiĢ 8.Baskı, Gazi Kitabevi.

LAWS, P., SOKOLOFF, D. and THORNTON, R., Promoting Active Learning Using The Results of Physics Education Research, http://science.uniserve.edu.au

LILLIE, D.L., W.H.Hannum, G.B.Stuck (1989). Computers and Effective Instruction, New York: Longman Inc.

MEB (1992). Ortaöğretim Matematik Dersi Programları, Ġstanbul.

MEB (1996). Onbeşinci Milli Eğitim Şurası: Raporlar, Görüşmeler, Kararlar, Ankara Milli Eğitim Basımevi.

MEB (1998). Tebliğler Dergisi, (Sayı: 2492). Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

MEB (2000). İlköğretim Ders Programları Matematik Programı 6 – 7 – 8, Ġstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

New South Wales Department of Education and Australion Council for Educational Research, Background in Mathematics, 1972.

OLKUN S., TOLUK Z.,(2001). İlköğretimde Matematik Öğretimi, Artım Yayınları. ÖZDER, E. (2008). Görsel Sanatlar Dersi İle Desteklenen Matematik Dersinin

Öğrencilerin Derse Karşı Tutumlarına ve Başarılarına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

ÖZTEKĠN, B., BAKĠ, A. (2003). Excel Yardımıyla Fonksiyonlar Konusunun Öğretimi, Kastamonu Eğitim Dergisi, 11, 2.

ROSENTHAL, J.S. (1995). Active Learning Strategies in Advanced Mathematics Classes, Studies in Higher Education, 20, 2.

SABAN, Ahmet (2002). Öğrenme Öğretme Süreci Yeni Teori ve Yaklaşımlar, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

SAVAġ, E. (1999). Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri İçin Matematik Öğretimi, Kozan Ofset Matbaacılık, Ankara.

ġEN, F. (2008). İlköğretim 7.Sınıflarda Matematik Dersi “I.Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Konusunda” Aktif Öğrenme Temelli Etkinliklerin Öğrenci Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

ġĠġMAN, M. (2007). İlköğretim 8.Sınıf Matematik Dersi Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler Konusunun Yapılandırmacı Yaklaşımına Uygun Olarak Öğretiminin Öğrenci Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

TANAÇAN, M. (1994). Ortaokullarda Bir Bilinmeyenli Denklemlerin Öğretiminde Bilgisayar Destekli Eğitimin Rolü, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi).

TIMSS (1999). (Third International Mathematics And Science Study).

UġUN, S.(2000). Dünyada ve Türkiye’de Bilgisayar Destekli Öğretim, Ankara: Pegem Yayınları.

WARD, D.R.and E.L. Tiessen (Sept-Oct: 1997). Adding Educational Value To The Web: Active Learning With Alive Pages, Educational Technology, V. 37, N.5.

EKLER

Ek-1 : Belirtke Tablosu

Ek-2 : 8. Sınıf Matematik Başarı Testi

Ek-3 : Matematik Dersi Tutum Ölçeği Ek-4 : Deney Grubu Ders Plânları

Ek-5 : Gagne Modelli Öğretim Yazılımı Sunumunun Dinleyici Notları Ek-6 : Deney Grubu Öğrencilerinin Ders Hakkındaki Görüşleri

Ek-7 : Deney Grubu Ders Fotoğrafları Ek-8 : Kontrol Grubu Ders Fotoğrafları Ek-9 : İzin Yazıları

EK – 1 Belirtke Tablosu

Belirtke Tablosu

Sayılar Öğrenme Alanı

Kareköklü Sayılar Alt Öğrenme Alanı Sorular

Kazanım-1: Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklar ve kareköklerini belirler.

1, 2, 3, 4, 5

Kazanım-2: Tam kare olmayan sayıların kareköklerini strateji kullanarak tahmin eder.

6, 7, 8, 21

Kazanım-3: Kareköklü bir sayıyı şeklinde yazar ve şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alır.

10, 11, 12

Kazanım-4: Kareköklü sayılarla toplama ve

çıkarma işlemlerini yapar. 9, 13, 14, 15 Kazanım-5: Kareköklü sayılarla çarpma ve

bölme işlemlerini yapar. 16, 17, 18, 19, 20 Kazanım-6: Ondalık kesirlerin

EK – 2

Ġlköğretim 8.Sınıf Kareköklü Sayılar Konusu Başarı Testi

Adı – Soyadı : Sınıfı – No :

Sevgili Öğrenciler;

Bu test 25 sorudan oluşmaktadır. Her bir sorunun tek doğru cevabı vardır. Soruları dikkatlice okuyarak cevaplayınız. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Başarılar dilerim!

SORULAR

1. işleminin sonucu kaçtır?

A) 3 B) 2 C) 1 D) 0

2. işleminin sonucu kaçtır?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

3. a, b ve c birbirinden farklı birer pozitif tam sayı olmak üzere;

ifadesinin değeri bir tam sayı ise a + b + c nin en küçük değeri kaçtır?

4. I. = 13 II. = 20 III. = 15 IV. = 22

Yukarıda bazı kareköklü sayıların değerleri verilmiştir. Bu değerlerden hangileri doğrudur?

A) I, II ve III B) II ve III C) II ve IV D) Hepsi

5. 36 sayısının karekökünün karesi kaçtır?

A) 6 B) 12 C) 36 D) 216

6. işleminin sonucu aşağıdaki sayılardan hangisine en yakındır?

A) 20 B) 21 C) 22 D) 23

7. sayısı hangi iki tam sayı arasında yer alır?

A) - 4 ile - 3 B) -3 ile -2 C) -2 ile -1 D) -1 ile 0

8. sayısına en yakın pozitif tam sayı kaçtır?

9. Alanı 48 cm2 olan karelerden 9 tane kullanarak daha büyük bir kare oluşturuluyor. Buna göre oluşan büyük karenin çevresi kaç cm dir?

A) 12 B) 24 C) 36 D) 48

10. sayısı a şeklinde yazıldığında a + b aşağıdakilerden hangisi olur?

A) 18 B) 11 C) 8 D) 3

11. K =

L =

M =

olduğuna göre aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?

A) K M L B) M L K C) L M D) L M K

12. Alanı 90 cm2 olan bir karenin bir kenarının uzunluğu kaç cm dir?

A) 6 B) 3 C) 12 D) 20

13. - işleminin sonucu kaçtır?

14. a ve b birer pozitif tam sayı olmak üzere 2 - 6 - işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) B) 12 C) 7 D)

15. Eni cm boyu cm olan bir dikdörtgenin çevre uzunluğu kaç cm dir?

A) 18 B) 18 C) - 9 D) 9

16. D E C

a. A F 7 B

Yukarıdaki şekilde ABCD bir dikdörtgensel bölge ve BCEF karesel bölgedir. IDCI = 10 cm ve IFBI = 7 cm olduğuna göre A(AFED) kaç cm2 dir?

A) 63 B) 63 C) 21 D)

17. - ) işleminin sonucu kaçtır?

18. işleminin sonucu kaçtır?

A) 12 B) 12 C) 4 D)

19. a ile b birbirinden farklı pozitif tam sayılar olmak üzere aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) )

=

B) =

C) D)

20. işleminin sonucu kaçtır?

A) 2 B) C) D)

21. Aşağıdaki sayılardan hangisinin yaklaşık değeri bilinirse ın yaklaşık değeri bulunabilir?

22. - işleminin sonucu kaçtır?

A) 0,5 B) 0,7 C) 0,9 D) 1

23. işleminin sonucu kaçtır?

A) 4 B) 6 C) 9 D) 10

24. işleminin sonucu kaçtır?

A) 9 B) 20 C) 49,5 D) 50,5

25.

işleminin sonucu kaçtır?

A) B) C) D)

Test bitti. Cevaplarınızı kontrol ediniz.

Ertan ÖZKÖK Matematik Öğretmeni

EK – 3

MATEMATĠK DERSĠNE YÖNELĠK TUTUM ÖLÇEĞĠ

Genel Açıklama: Matematik dersine ilişkin tutum cümleleri karşısında “Tamamen Katılıyorum”, “Katılıyorum”, “Kararsızım”, “Katılmıyorum” ve “Hiç Katılmıyorum” olmak üzere beş seçenek verilmiştir. Lütfen dikkatli okuduktan sonra her bir tutum için kendinize uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

TUTUM ĠFADELERĠ T amam en Katıl ıyorum Katıl ıyorum Karar sızım Katıl m ıyorum Hi ç Katıl m ıyorum

1. Matematik ilgimi çekmez.

2. Matematikle ilgili konuları tartışmaktan hoşlanırım.

3. Matematiği günlük yaşamımda kullanırım. 4. Matematiiği öğrenemez.

5. Çalışma zamanımın çoğunu matematiğe ayırmak isterim.

6. Matematik sınavlarında kafam karışır. 7. Matematikten korkmam.

8. Matematiği severim. 9. Matematikten sıkılırım.

10. Matematik gerçek yaşamda kullanılmaz. 11. Matematikle ilgili ileri düzeyde bilgi edinmek isterim.

Ölçekteki 2, 3, 5, 7, 8 ve 11 numaralı maddeler olumlu, diğer maddeler de olumsuz tutumu ölçmeye yöneliktir. Olumlu tutum ifadeleri; “Tamamen Katılıyorum 5”, “Katılıyorum 4”, “Kararsızım 3”, “Katılmıyorum 2” ve “Hiç Katılmıyorum 1” şeklinde, olumsuz tutum ifadeleri ise bunun tersi olan “Tamamen Katılıyorum 1”, “Katılıyorum 2”, “Kararsızım 3”, “Katılmıyorum 4” ve “Hiç Katılmıyorum 5” şeklinde puanlanmıştır. Maddelere verilen puanların toplamları alınarak matematik dersine yönelik tutum puanları elde edilir. Ölçekten alınabilecek puan 12 ile 60 arasında değişir. Bu doğrultuda değerlendirme aşağıdaki gibidir:

Tutum Ölçeğinin Puan Değerlendirmesi

Puan Aralığı Matematik Dersine Yönelik Tutumu

60 – 51 Tutumu çok yüksek

50 – 41 Tutumu yüksek

40 – 32 Tutumu orta düzeyde

31 – 22 Tutumu düşük

EK – 4

Ders: Matematik

Öğrenme Alanı: Sayılar

Alt Öğrenme Alanı: Kareköklü Sayılar

Konu: Kareden Kareköke Süre: 3 ders saati

Kazanımlar:

1. Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklar ve kareköklerini belirler.

2. Tam kare olmayan sayıların kareköklerini strateji kullanarak tahmin eder. Kullanılan Araç ve Gereçler: Bilgisayar, kareli ve noktalı kâğıt, hesap makinesi. Öğretme – Öğrenme Etkinlikleri:

Hazırlık: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Dikkat Çekme Hedeften Haberdar Etme

Ġşleniş: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Uyarıcı Materyal Kullanma Öğrenmede Rehber Olma

Performansa Bakma Dönüt Sağlama

Değerlendirme: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Değerlendirme Kalıcılığı Sağlama

Ertan ÖZKÖK Matematik Öğretmeni

Ders: Matematik

Öğrenme Alanı: Sayılar

Alt Öğrenme Alanı: Kareköklü Sayılar

Konu: Kareköklü Sayılarla Toplama ve Çıkarma İşlemleri Süre: 2 ders saati

Kazanımlar:

1. Kareköklü sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini yapar.

Kullanılan Araç ve Gereçler: Bilgisayar, kareli ve noktalı kâğıt, hesap makinesi. Öğretme – Öğrenme Etkinlikleri:

Hazırlık: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Dikkat Çekme Hedeften Haberdar Etme

Ġşleniş: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Uyarıcı Materyal Kullanma Öğrenmede Rehber Olma

Performansa Bakma Dönüt Sağlama

Değerlendirme: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Değerlendirme Kalıcılığı Sağlama

Ertan ÖZKÖK Matematik Öğretmeni

Ders: Matematik

Öğrenme Alanı: Sayılar

Alt Öğrenme Alanı: Kareköklü Sayılar

Konu: Kareköklü Sayılarla Çarpma ve Bölme İşlemi Süre: 7 ders saati

Kazanımlar:

1. Kareköklü bir sayıyı şeklinde yazar ve şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alır.

2. Kareköklü sayılarla çarpma ve bölme işlemlerini yapar. 3. Ondalık kesirlerin kareköklerini belirler.

Kullanılan Araç ve Gereçler: Bilgisayar, kareli ve noktalı kâğıt, hesap makinesi. Öğretme – Öğrenme Etkinlikleri:

Hazırlık: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Dikkat Çekme Hedeften Haberdar Etme

Ġşleniş: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Uyarıcı Materyal Kullanma Öğrenmede Rehber Olma

Performansa Bakma Dönüt Sağlama

Değerlendirme: Aşağıdaki aşamalar uygulanır.

Değerlendirme Kalıcılığı Sağlama

Ertan ÖZKÖK Matematik Öğretmeni

EK – 5

EK – 6

EK – 7

EK – 8

Kontrol Grubu Ders Fotoğrafları

EK – 9 İzin Yazıları

Benzer Belgeler