• Sonuç bulunamadı

Önerilen Projenin Aşağıda Belirtilen Hususlardan Kaynaklanması Olası Etkilerinin

BÖLÜM IV PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

IV.1. Önerilen Projenin Aşağıda Belirtilen Hususlardan Kaynaklanması Olası Etkilerinin

İçermelidir.)

Söz konusu faaliyet kireç taşı ocağı, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi işletmesidir.

Kapasite artışına gidilecek olan kireç taşı ocağında ve yeni kurulacak olan kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisinin çalışması sırasında, işletmeden kaynaklanan çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlardaki etkilerin bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu etkilerin bazıları doğrudan, diğerleri ise dolaylı etkilerdir. Özellikle çevresel kirlilik yaratacak unsurlar olan hava ve su kirliliklerinin ilgili yönetmeliklerde belirlenen sınır değerlerinin altında kalması taahhüt edildiğinden, proje etki alanı diğer unsurlar (proje alanı florası, faunası, gürültü, istihdam, tarım ve orman alanları vb.) göz önüne alınarak seçilmiştir.

A-Proje İçin Kullanılacak Alan

Kapasite artırımı projesi kapsamındakiş proje alanı (ÇED akanı) 15,59 hektardan meydana gelmektedir Bu alan içinde kireç taşı ocağı işletmesi ile yeni kurulacak olan kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi alanı yer almaktadır.

Kırma-eleme tesisi alanı 6.058 m2’den, hazır beton tesisi ise 5.355 m2’den meydana gelmektedir.

B-Doğal Kaynakların Kullanımı

Kireç taşı ocağından yılda 1.248.000 ton kireç taşı madeni üretimi yapılacaktır. Üretilen kireç taşı madeni proje kapsamında kurulması planlanan kırma-eleme tesisinde işleme tabi tutulacaktır. Boyutlandırılan kireç taşının bir kısmı direkt olarak, bir kısmı ise proje alanı içinde yer alan hazır beton tesisinde hammadde olarak kullanılacaktır.

Proje kapsamında personelin içme ve kullanımı için, kırma-eleme tesisindeki tozları bastırmak için, ocak içi tozlanmayı en aza indirgemek amacıyla yapılacak olan spreylemede ve hazır beton tesisinde suya ihtiyaç olacaktır.

Proje kapsamında personelin ihtiyacı olan içme ve kullanma suyu şehir merkezinden, kırma-eleme tesisindeki toz bastırmada ve hazır beton tesisinde kullanılacak olan sular için 167 sayılı Yer altı Suları Kanunu gereğinde DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak ruhsat alanı içinde yer altı suyu kuyusun açılması ve kullanma belgesi alınması planlanmaktadır.

Ancak; su ile ilgili gerekli izinler alınıncaya kadar yakın çevredeki izinli su işletmecilerinden tankerler vasıtasıyla taşınarak karşılanacaktır.

İçme ve kullanma sularını temininde 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

İLE KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ ÇED BAŞVURU DOSYASI

C-Kirleticilerin Miktarı:

Kapasite artışına gidilecek olan kireç taşı ocağının, kırma-eleme tesisinin ve hazır beton tesisinin çalıştırılması aşamasında, personelden kaynaklı olan evsel sıvı ve katı atıklar, toz emisyonu ve gürültü meydana gelecektir.

Söz konusu projenin çevreye olası etkileri dikkate alınıp genel olarak verilmiştir. Çevresel etkiler ve alınacak önlemlerin detayları hazırlanacak ÇED raporunda verilecektir.

C-1: Hava Kirliliği: Kireç Taşı ocağı ile kırma-eleme ve hazır beton tesislerinin işletilmesi sırasında toz ortaya çıkacaktır.

Kırma-eleme tesisinin çalışması sırasında ortaya çıkacak olan tozları kontrol altına almak için, kırma-eleme tesisindeki üniteler kapalı alan içine alınarak, pulvarize sistem uygulanacaktır.

Hazır beton tesisi bünyesinde filtreler yer alacağından ortaya çıkabilecek olan tozlar filtrelerde tutularak çevreye yayılımların en aza indirgenecektir.

Bunun yanında ocak içinde araçlardan kaynaklı tozlanmayı engellemek amacıyla mevsim şartlarına göre mobil sulama aracı ile spreyleme yapılacaktır.

Bu faaliyetler sırasında; 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri yerine getirilecektir.

Ortaya çıkacak olan toz miktarları ve toz modeli ile ilgili olarak ÇED raporunda ayrıntılı bilgiler verilecektir.

C-2: Katı Atık Miktarı ve Özellikleri, Nasıl Bertaraf Edileceği: Proje kapsamında çalışacak toplam personel sayısı 25 kişidir. Bir kişinin günlük katı atık üretimi 1,14 kg (TÜİK, Belediye Atık Temel Göstergeleri, 2010) olarak kabul edilip; 30kişiden kaynaklanacak katı atık miktarı;

Q= q x N

Q= Bir günlük toplam katı atık miktarı

q= Bir kişiden kaynaklanacak günlük katı atık miktarı N= İşçi sayısı

Q= 1,14 kg/kişi-gün x 25 kişi = 28,5 kg/gün

Personelden kaynaklı evsel katı atıklar, şantiye alanı içindeki çöp konteynırlarında geçici olarak depolandıktan sonra Çankaya Belediyesi Çöp araçlarına verilecektir.

Oluşacak evsel nitelikli katı atıkların toplanması, depolanması, geri kazanımı ve bertarafı 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen ilgili maddelere göre yapılacaktır.

C-3: Atık Yağlar: Proje kapsamında kullanılan ağır iş makinelerinin (yükleyici, ekskavatör vb.) bakımları şantiye alanı içinde bulunan ve tabanı betonarme ile geçirimsizliği sağlanacak olan bakım atölyesinde yapılacaktır.

Ağır iş makinelerinin bakımları sırasında ortaya çıkacak olan atık yağlar 30.07.2008 tarih

ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre sızdırmaz bir kapta ve üstü kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde geçici olarak depolandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre lisansı ve çevre izni vermiş olduğu geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

Diğer araçların bakımları (kamyon binek araç vb) ise şehir merkezindeki servislerde yapılacaktır. Bu nedenle proje alanı içinde bu araçların (kamyon binek araç vb) bakımından kaynaklı herhangi bir atık oluşmayacaktır.

İşletme alanında yapılacak olan bakım, yağ ve filtre değişimleri sırasında; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ne uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.05.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”ndeki ilgili hükümlerine uyulacaktır.

C-4: Atıksu: İşletme sırasında sadece personelden kaynaklı evsel sıvı atıklar meydana gelmektedir.

Ortaya çıkan evsel sıvı artıklar sızdırmaz fosseptikte düzenli olarak depolanmakta olup, dolmasına az bir zaman kala Çankaya Belediyesine veya yetkili vidanjör firmasına ait vidanjörle çektirilerek bertaraf edilecektir.

C-5: Gürültünün Kaynakları ve Seviyesi: Proje alanına en yakın yerleşim yeri, alanın yaklaşık 950 metre mesafede Yakupabdal Mahallesi bulunmaktadır.

Makine ve ekipmandan dolayı oluşacak gürültünün yerleşim yerlerine olan etkisi ÇED raporunda detaylı olarak irdelenecektir.

C-6: Hafriyat Toprağı: İşletme sırasında kırma-eleme tesisinden kaynaklık bypass malzemesi ortaya çıkacaktır.

Kırma-eleme tesisinin işletilmesi sırasında ortaya çıkan bypass malzemesi rehabilitasyon işlemlerinde kullanılacaktır.

C-7: Tehlikeli Atıklar: Kireç taşı ocağı, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi işletmesinde herhangi bir zenginleştirme işlemi ve kimyasal kullanımı olmayacaktır.

Proje kapsamında kullanılan araçların küçük çaplı bakım-onarımı proje sahasında üstü kapalı ve tabanı betonlanarak sızdırmasızlığı sağlanacak olan araç bakım ünitesinde yapılacaktır.

Bu kapsamda, proje dahilinde yağ kabı, eldiven, üstübü vb. kontamine olmuş tehlikeli atık açığa çıkması durumunda tehlikeli atıklar, 04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı Resmi Gazete ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı resmi Gazetede yayımlanan değişiklikleri ile 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 9. Maddesi uyarınca proje alanı içerisinde diğer katı atıklardan ayrı olarak üstü kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde depolanarak, Çevre ve Şehircilik

İLE KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ ÇED BAŞVURU DOSYASI

Bakanlığından çevre lisansı almış olan taşıyıcılar vasıtasıyla çevre lisansı almış olan bertaraf tesislerine intikali sağlanacaktır.

C-8: Ambalaj Atıkları: İşletme sırasında ortaya çıkacak olan ambalaj atıkları şantiye binası içindeki ambalaj depolama kaplarında ayrı olarak depolanacaktır.

Ambalaj atıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

İşletme sırasında 24.06.2011 tarih ve 28035 sayılı R.G.’de yayımlanan “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

C-9: Atık Pil ve Akümülatörler: İşletmede çalışan araçların bakımları sırasında ortaya çıkacak olan atık akümülatörler Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Ambalaj atıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

C-10: İnşaat ve Yıkıntı Atıkları: Proje kapsamında yer alan tesislerin tabanları betonarme yapılardan meydana gelmektedir.

İşletmenin terki sırasında alan üzerinde bulunan betonarme yapılar yerlerinden sökülerek alan temizlenecek ve ortaya çıkan yıkıntılar 18.03.2004 Tarih ve 25406 sayılı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre Büyükşehir Belediyesi’nin göstermiş olduğu alana bırakılacaktır.

İşletme faaliyete kapandıktan sonra şantiye binası alandan kaldırılarak başka kullanımlar için nakledilecektir.

C-11: Bitkisel Atık Yağlar: İşletmede çalışacak olan personelin yemekleri şehir merkezinden ya da şantiye binasında pişirilerek karşılanmaktadır.

Personelin ihtiyacı olan yemeklerin şantiye binasında yapılması durumunda, yemeklerde kullanılacak olan bitkisel yağlar, hiçbir şekilde atılmayacak olup, ortaya çıkan atık yağlar kapalı kaplarda biriktirilerek 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

Bitkisel atık yağların verildiğine dair belgeler saklı tutularak istenmesi durumunda yetkililere beyan edilecektir.

C-12: Tıbbi Atıklar: İşletmede 25 personel çalışacağından, işletmede herhangi bir sağlık ünitesi bulunmayacaktır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi atık oluşumu söz konusu değildir.

C-13: Ömrünü Tamamlamış Lastikler: Araçlardan kaynaklı ömrünü tamamlamış olan lastikler şantiye alanı içerisinde yer alan geçici atık depolama alanında düzenli olarak depolanacaktır. Bu lastikler saha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni ve lisansı almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

IV.2. Yatırımın Çevreye Olan Etkilerinin Değerlendirilmesinde Kullanılacak Tahmin