• Sonuç bulunamadı

Önerilen Projeden Kaynaklanabilecek Önemli Çevresel Etkilerin Genel Olarak

BÖLÜM I: PROJENİN TANIMI VE GAYESİ

I.3. Önerilen Projeden Kaynaklanabilecek Önemli Çevresel Etkilerin Genel Olarak

Delme patlatma yapılarak açık işletme yöntemi uygulanmaya devam edilecek olan ocak alanından üretilen kireç taşı madeni proje kapsamında yer alan kırma-eleme tesislerinde, kırma ve eleme işlemine tabii tutulacaktır. Tesislerde boyutlandırılan kireç taşı madeninin bir kısmı proje alanı içinde kurulması planlanan hazır beton tesisinde, diğer kısmı ise stok alanında geçici olarak stoklandıktan sonra piyasaya satışı yapılacaktır. Bu başlık altında işletme aşamasında oluşabilecek çevresel etkiler genel olarak açıklanacaktır.

I.3.1. Su Kaynaklarına Etkiler

Proje alanı içerisinde ve yakın çevresinde göl, baraj, akarsu bulunmamaktadır.

Proje kapsamında personelin ihtiyacı olan içme ve kullanma suyu şehir merkezinden, kırma-eleme tesisindeki toz bastırmada ve hazır beton tesisinde kullanılacak olan sular için 167 sayılı Yer altı Suları Kanunu gereğinde DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınarak ruhsat alanı içinde yer altı suyu kuyusun açılması ve kullanma belgesi alınması planlanmaktadır.

Ancak; su ile ilgili gerekli izinler alınıncaya kadar yakın çevredeki izinli su işletmecilerinden tankerler vasıtasıyla taşınarak karşılanacaktır.

Kırma-eleme tesisinin çalışması sırasında ortaya çıkacak olan tozları kontrol altına almak için pulvarize sitem uygulanacaktır. Kırma-eleme tesisindeki toz kaynakları kapalı alan içine alınarak pulvarize sistem uygulanacaktır. Böylelikle kaynağında bastırılan tozların çevreye yayılımları en aza indirgenecektir.

Proje kapsamında kapasite artışı ile birlikte toplam 25 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır.

Personelin İçme ve kullanma suyu ihtiyacı, bir kişinin günlük kullanımları için gerekli olacak suyun 150 lt/gün-kişi olacağı varsayımıyla;

25 kişi x 150 lt/gün-kişi = 3.750 lt/gün= 3,75 m3/gün’dür.

İçme ve kullanma sularının temininde 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

İşletmede çalışacak olan personelin sosyal ihtiyaçları önceki yıllarda ruhsat alanı mücavirinde kurulmuş olan şantiye binasından karşılanacaktır.

İşletmede çalışan personelden kaynaklanmakta ve kaynaklanacak olan atık su, şantiye binası bünyesinde bulunan fosseptikte geçici olarak depolandıktan sonra, fosseptik dolmasına az bir zaman kala Çankaya Belediyesine ait vidanjörle çektirilerek bertaraf edilecektir.

İşletme alanı içerisinde araçların hareketleri sırasında ortaya çıkan tozu en aza indirgemek amacıyla sulama aracı ile bu güzergahlarda gün içerisinde spreyleme yapılacaktır. Bunun için günde yaklaşık olarak 20 m3 civarında suya ihtiyaç olunacaktır.

İLE KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ ÇED BAŞVURU DOSYASI

Kırma-eleme tesisindeki toz çıkaran ünitelerin üstü kapatılarak tozları yerinde bastırmak amacıyla pulvarize sistem uygulanacaktır. Bu tür sistemlerde yaklaşık olarak 1,5 lt/ton su kullanılmaktadır.

Kırma-eleme tesislerinin günlük kapasitesi 4.000 ton olacağına göre;

4.000 ton/gün x 1,5 lt/ton=6.000 lt/gün (6 m3/gün) su tüketimi olacaktır.

Hazır beton tesisinin kapasitesi 120 m3/saat olup, bu karışımın %9 sudan meydana gelmektedir. Buna göre tesisin ihtiyacı olan su miktarı;

120 m3 /saat x % 9=10,8 m3/saat’tir.

Günde 16 saat çalışma olduğuna göre bir günde; 10,8 ton/saat x 16 saat=172,8 m3/gün suya ihtiyaç olacaktır.

Yukarda verilen bilgilere göre Kireç Taşı ocağı ile kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi işletmesinde günde ortalama olarak 202,55 m3/gün su kullanımı olacaktır.

Faaliyetler sırasında meydana gelebilecek olan çevresel kirliliğin engellenmesi için gerekli tedbirler ve önlemler alınacaktır.

Faaliyetler kapsamında yüzey ve yeraltısularına olumsuz etki bulunabilecek tüm kirletici unsurlara karşı gerekli tüm önlemler faaliyet sahibi tarafından alınacaktır.

Faaliyetler sırasında 167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun, Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 09.09.2006 tarih ve 26284 sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” adı altında yayınlanan 2006/27 nolu Başbakanlık Genelgesi ve ilgili diğer mevzuatların ilgili hükümlerine uyulacaktır.

I.3.2. Hava Kirliği ve Çevre Üzerine Etkileri:

Kireç Taşı ocağı ile kırma-eleme ve hazır beton tesislerinin işletilmesi sırasında toz ortaya çıkacaktır.

Kırma-eleme tesisinin çalışması sırasında ortaya çıkacak olan tozları kontrol altına almak için, kırma-eleme tesisindeki üniteler kapalı alan içine alınarak, pulvarize sistem uygulanacaktır.

Hazır beton tesisi bünyesinde filtreler yer alacağından ortaya çıkabilecek olan tozlar filtrelerde tutularak çevreye yayılımların en aza indirgenecektir.

Bunun yanında ocak içinde araçlardan kaynaklı tozlanmayı engellemek amacıyla mevsim şartlarına göre mobil sulama aracı ile spreyleme yapılacaktır.

Tozlanmaya ilişkin detay hesaplamalar ve toz indirgeme yöntemleri, modeller ÇED raporunda ayrıntılı olarak verilecektir.

I.3.3. Toprak Kirliliği ve Çevre Üzerine Etkileri:

Proje kapsamındaki yer alan kireç taşı sahasının hemen hemen tamamında üretim işlemleri yapılmaya başlanıldığından, alan üzerinden alınacak bitkisel toprak bulunmamaktadır.

Proje kapsamında kullanılan ağır iş makinelerinin (yükleyici, ekskavatör vb.) bakımları şantiye alanı içinde bulunan ve tabanı betonarme ile geçirimsizliği sağlanmış olan bakım atölyesinde yapılacaktır.

Ağır iş makinelerinin bakımları sırasında ortaya çıkacak olan atık yağlar 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre sızdırmaz bir kapta ve üstü kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde geçici olarak depolandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre lisansı ve çevre izni vermiş olduğu geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

Diğer araçların bakımları (kamyon binek araç vb) ise şehir merkezindeki servislerde yapılmaktadır. Bu nedenle proje alanı içinde bu araçların bakımından kaynaklı herhangi bir atık oluşmayacaktır.

İşletme alanında yapılacak olan bakım, yağ ve filtre değişimleri sırasında; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ne uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.05.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”ndeki ilgili hükümlerine uyulacaktır.

I.3.4. Gürültü Kirliliği ve Çevre Üzerine Etkileri:

Söz konusu kireç taşı ocağı ve kırma-eleme tesisleri; 29.04.2009 tarih ver 27214 sayılı Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Ek-2 listesinde;

2.17 Patlayıcı veya alev püskürtücü kullanılan taş ocakları,

2.18 Üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun I.Grup b, II.Grup (kireçtaşı dahil), IV.Grup, V.Grup’larında yer alan madenlerin çıkartıldığı ocaklar, 2.19 Üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve Maden Kanununun I.Grup b, II.Grup (kireçtaşı dahil), IV.Grup, V.Grup’larında yer alan madenlerin ve cüruf ve molozların kırılması, öğütülmesi, elenmesi için kurulan tesisler kapsamında,

Hazır beton tesisi ise; 2.14 Üretim kapasitesi 10 m3/saat veya üzerinde olan, çimento kullanarak beton, harç veya yol malzemesi üreten tesisler; malzemelerin sadece kuru oldukları zaman karıştırıldıkları yerler dahil. (Kuruldukları yerde bir yıldan az kalacak tesisler hariçtir).

Kapsamında yer almaktadır.

Söz konusu kireç Taşı ocağı, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisi için; 29.04.2009 tarih ver 27214 sayılı Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre “Çevre İzni” alınacaktır.

İLE KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ ÇED BAŞVURU DOSYASI

Kapasite artırımı projesi kapsamında yer alan kireç taşı işletme ruhsatı, en yakın yerleşim birimi olan Yakupabdal Mahallesi’nin ise 950 metre güneydoğusunda yer almaktadır (Bkz. Ek-3).

İşletme aşamalarındaki faaliyetlerden kaynaklanacak olan gürültünün yerleşim yerlerine etkisi ve alınacak önlemler ÇED raporunda ayrıntılı olarak verilecektir.

I.3.5. Titreşim, Isı, Işık, Radyasyon v.b:

Söz konusu proje kapsamında ısı, ışık, radyasyon vb. kirliliğe yol açacak herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.

İşletme sırasında yapılacak olan patlatmadan dolayı vibrasyon ortaya çıkacaktır. ÇED raporunda ayrıntılı olarak verilecek olan patlatma dizaynı sonucunda kullanılacak olan patlayıcı madde miktarlarına göre vibrasyon hesapları ÇED raporunda ayrıntılı olarak verilecektir.

I.4. Yatırımcı Tarafından Araştırılan Ana Alternatiflerin Bir Özeti ve Seçilen Yerin Seçiliş