• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V: SONUÇ ve ÖNERİLER

5.2. ÖNERİLER

Bu bölümde araştırmanın bulguları doğrultusunda konu ile ilgili araştırma yapacak olan araştırmacılara ve öğretmenlere yönelik öneriler bulunmaktadır.

• Bu araştırma fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif değerlendirme yöntemlerini kullanma yeterlik ve becerilerini araştırmak için yapılmıştır. Farklı branşlarda ki öğretmenler için de yapılabilir.

• Bu araştırma fen ve teknoloji öğretmen adayları için yapılabilir.

• Bu araştırma öğretmenlerin alternatif değerlendirme yöntemlerinden portfolyo, kavram haritası, rubrik ve yapılandırılmış grid konusundaki yeterlik ve becerilerini incelemek için yapılmıştır. Farklı alternatif değerlendirme yöntemleri için yapılabilir.

• Bu araştırma farklı illerde bulunan fen ve teknoloji öğretmenleri için yapılabilir. • Öğretmenlerin eksik ya da yetersiz oldukları konularda hizmet içi eğitimle

eksiklikleri giderilebilir.

• Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme programlarında, öğretmen adaylarının alternatif değerlendirme yöntemleri ile ilgili bilgilerini genişletecek ve uygulama becerilerini arttıracak derslere ağırlık verilebilir.

• Öğretmenlerin atanmak amacıyla girdikleri KPSS sınavlarında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile ilgili sorulara ağırlık verilebilir.

• Üniversitelerdeki öğretim üyeleri tarafından öğretmen adaylarının fen eğitiminde yapılan bilimsel çalışmaları incelemeleri sağlanarak, alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerini geliştirmelerine destek olunabilir.

• Öğrencilerin sene sonunda girdikleri sınavlarda kavram haritası, tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid gibi alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ağırlık verilebilir.

• MEB tarafından hazırlanan öğrenci ders kitabı ve öğrenci çalışma kitaplarında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine daha çok yer verilebilir.

• Öğretmenler öğrencilerin değerlendirilmesinde geleneksel değerlendirme tekniklerinin yanı sıra alternatif değerlendirme tekniklerini de kullanmalıdırlar. Ülkemizde, öğretmenlerin sahip olması gereken yeterlikler arasında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin yer alması, sadece fen öğretmenlerinin değil, tüm branşlardaki öğretmenlerin etkili ve verimli olmasına katkı sağlayabilir.

KAYNAKÇA

AÇAR, B. (2007). Öğrencilerin Kuvvet Konusundaki Başarılarının kavram Haritası İle Ölçülmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

AKGÜN, S. (1995). Fen Bilgisi Öğretimi. Akgün Yayınları. Giresun.

AKILLI, M. (2007). Öz Değerlendirme Ve Akran Değerlendirmesi

Yöntemlerinin Öğretmen Eğitimine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

AKINOĞLU, O. , ŞAHİN, F. ve GÜRDAL A. (2002). Fen Bilgisi Ders Kitaplarının Kavram Haritası Çizdirilerek Değerlendirilmesi, V. Ulusal Fen Bilimleri ve

Matematik Eğitimi Kongresi. 16- 18 Eylül, Ankara.

ALAKURT, T. (2006). Puanlama Yönergesine Dayalı Değerlendirme Ve Geleneksel Değerlendirme Açısından İlköğretim Öğrencilerinin Bilgisayar Dersi Başarılarının Karşılaştırılması. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

AYDIN, A., 2001. Eğitim Fakültesi Mezunu Olan ve Olmayan Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Yeterliliklerinin Karsılaştırılmasına Yönelik Bir Çalışma.Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

BAHAR, M., Nartgün. Z., Durmuş. S. ve Bıçak, B. (2008). Geleneksel-Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Öğretmen El Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

BAHAR, M. (2001). “Çoktan Seçmeli Testlere Eleştirel Bir Yaklaşım ve Bu

Tekniğe Alternatif Yeni Metotlar”, Kuram ve Uygulamada. Eğitim Bilimleri, 1(1) 23-38.

BAKİ A, ve Birgin O. , (2003). Bireysel Gelişim Dosyasına İlişkin Değerlendirme Uygulamasının Yansımaları. 12. Eğitim Bilimleri Sempozyumu, 15-18 Ekim 2003, Antalya .

BAKİ A, ve Birgin O. , (2004). Alternatif Değerlendirme Aracı Olarak Bilgisayar Destekli Bireysel Gelişim Dosyası Uygulamasından Yansımalar: Bir Özel Durum Çalışması. TOJET, 3, 3 article 11.

BALCI, A.(1997). Sosyal Bilimlere Araştırma Yöntem Teknik ve İlkeler. Ankara: Bilgisayar Yayıncılık.

BİNBAŞIOĞLU, C. (1983). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Binbaşıoğlu Yayınevi.

CAN, T. (2000). Etkili Fen Bilgisi Öğretimi.

Web: http://www.erg.sabanciuniv.edu/iok2004/bildiriler/TubaCan.doc

ÇAKAN, M. (2004). Öğretmenlerin ölçme-değerlendirme uygulamaları ve yeterlik düzeyleri: İlk ve ortaöğretim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37(2), 99-114

ÇALIŞKAN, M. (2001). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

DANİEL, L. G. & King, D. (1998). A knowledge and use of testing and measurement literac of elementary and secondary teachers. Journal of Educational Research, 91 (6), 331-344.

DEMİREL, Ö. (1993). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem Yayınevi.

DEMİREL, Ö. (2002). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: PegemA Yayıncılık.

DENİZ, Z.(2002). Alternatif Değerlendirme Yöntemleri.

Web: http://www.eod.hacettepe.edu.tr/seminerdosyalari/zulfikardeniz.doc

DOĞAN , D. (2005). İlköğretimde Öğretmen Öğrenci ve Velilerin Dosya Oluşturma ( Portfolyo) Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

DOĞAN, B. A. (2005), Fen öğretiminde değerlendirme etkinlikleri üzerine öğretmen görüşleri (Van ili örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.

EKİZ, D. (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metotlarına Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.

ERDEMİR, Z.A. (2007). İlköğretim İkinci Kademe Öğretmenlerinin Ölçme Değerlendirme Tekniklerini Etkin Kullanabilme Yeterliklerinin Araştırılması. Yayınlanmış Yüksek Lisan Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilimdalı, Kahramanmaraş

ERKAN, S., Karaca, E., Yurdabakan, İ., Çetin, B., Nartgün, Z., Bıçak, B., Gömleksiz, M.(2008). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Yayıncılık.

ERTÜRK, S. (1979). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları.

GELBAL, S. Ve Kellecioğlu, H. (2007). Öğretmenlerin Ölçme Ve Değerlendirme Yöntemleri Hakkındaki Yeterlik Algıları Ve Karşılaştıkları Sorunlar’ Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 33: 135-145

GİLMAN, D.A., Andrew, R. R., & Cathleen, D. (1995). Making Assessment a Meaningful part of İnstruction, NASSP Bulletin, 79(573), 20-24.

GÖZÜTOK, D., Akgün, Ö. E. & Karacaoğlu,C.,(2005). Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına Öğretmenlerin Hazırlanması. Eğitimde Yansımalar: VIII Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, Kasım 14–16, Kayseri.

GÜROL, M. (2004). Öğretimde planlama, uygulama ve değerlendirme. Ankara: Üniversite Kitapevi.

HAMBLETON, R. K., & Murphy, E.(1992). A psychometric perspective on authentic measurement. Applied Measurement In Education, 5(1), (1–16).

HESAPÇIOGLU, M. (1992). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitim Programları ve Öğretim. İstanbul: Beta Basım Yayım.

İŞMAN, A. ve ESKİCUMALI, A. (2003). Eğitimde Planlama ve Değerlendirme. İstanbul: Değişim Yayınları.

KABACA, M.Y. (2003). Kavram Haritalarının Matematik Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme Aracı Olarak Kullanımının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

KAN, A. (2007). Portfolyo Değerlendirme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 32. 133-144

KAPTAN, F. ( 1999). Fen Bilgisi Öğretimi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

KARAHAN, U. (2007). Alternatif Ölçme Ve Değerlendirme Metotlarından Grid, Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Ve Kavram Haritaları’nın Biyoloji Öğretiminde Uygulanması. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

KARASAR,N.(2005).Bilimsel Araştırma Yöntemi- Kavramlar,İlkeler,Teknikler- Ankara: Nobel Yayın

KARİP, E., Çepni, S., Bayrakçeken S.,Yılmaz A.,Yücel C., Semerci Ç., Köse E., Sezgin F., Demircioglu, G. ve Gündogdu, K. (2008). Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.

KAYNAK, S. (2000). Ortaöğretimdeki Branş Öğretmenlerinin Öğrenci Başarısını Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi.Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KORKMAZ, H. ve Kaptan, F. (2000). Fen Öğretiminde Tümel ( Portfolyo) Değerlendirme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 19. 212-219.

KORKMAZ, H. ve Kaptan, F. (2002a). Fen Eğitiminde Öğrencilerin Gelişimini Değerlendirmek İçin Portfolyo Kullanımı Üzerine Bir İnceleme.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 23. 167-177

KORKMAZ, H. (2004). Fen ve Teknoloji Eğitiminde Alternatif Değerlendirme Yaklaşımları. Ankara: Yeryüzü Yayınevi.

KUŞ, E. (2003). Sosyal Bilimlerde Araştırma Teknikleri Nitel mi, Nicel mi? Ankara: Anı Yayıncılık.

KUTLU, Ö., Doğan.C.D., Karakaya. İ. (2008). Öğrenci Başarısının Belirlenmesi Performansa ve Portfolyoya Dayalı Durum Belirleme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

KUTLU, Ö. (2003). Cumhuriyetin 80.Yılında: Ölçme ve Değerlendirme. Milli Eğitim Dergisi, Sayı:160.

KÜÇÜKAHMET, L. (1999). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Alkım Yayıncılık.

KÜÇÜKYILMAZ, E.A. ve DUBAN, N. (2008). Sınıf öğretmeni adaylarının alternatif ölçme-değerlendirme yöntem ve tekniklerinin uygulama okullarında kullanımına ilişkin görüşleri. İlköğretim Online, 7(3), 769-784.

http://ilkogretim-online.org.tr.

LLEWELLYN, D. (2002). Inquire within ımplementing ınquiry-based science standarts. California: Corwin Press.

MEB. ( 2005). İlköğretim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Tebliğler Dergisi, Ankara.

MEB. ( 2006). İlköğretim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Tebliğler Dergisi, Ankara.

MEB (2005). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi 6,7,8 Sınıflar Öğretim Programı ve Klavuzu ( taslak basım). Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara

MELOGRANO, V.J. (1994). Portfolio Assessment: Documenting Authentic Student Learning. Jounal of Physical Education, Recreation&Dance, 65(8), 50-55.

MERTLER, C. A. (1999). Assessing student performance: A descriptive study of the classroom assessment practices of Ohio teachers. Education, 120

(2), 285-297.

MİLES, M. B., Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis. London:Sage Publication.

NİTKO, A. J. 1996. Educational Assessment of Students. Second ed. New jersey: Prentice hall.

OGAN-BEKİROĞLU, F. (2004). Klasik ve Alternatif Ölçme-Değerlendirme Yöntemleri: Fizikte Uygulamalar. Ankara: Nobel Yayınevi.

OGAN-BEKİROĞLU, F. (2005). Ölçme ve değerlendirmede alternatif yöntemler ve portfolyo kullanımı.Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), Makale 5.

OKAN, N. (2005). İlköğretim 7. Sınıf Fen Bilgisi Dersindeki Portfolyo Uygulamasının Değerlendirilmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

ORHAN, A.T. (2007). Fen Eğitiminde Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin İlköğretim Öğretmen Adayı, Öğretmen Ve Öğrenci Boyutu Dikkate Alınarak İncelenmesi. Yayınlanmış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

ÖNCÜL, R. ( 2000). Eğitim ve Eğitim Bilimleri Sözlüğü. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

ÖZÇELİK D. A. ( 1998). Ölçme ve değerlendirme. Ankara: ÖSYM Yayınları.

ÖZTÜRK, M., (Ed), (2005). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. İstanbul: Lisans Yayıncılık.

PİLTEN, P. (2002). Sınıf Öğretmenlerinin Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Alanındaki Anlayış ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 14, 349-378.

SCHAFER, W.D., Gwenyth, S., Nancy, B., George, N. (2001).(2001). Effects of Teacher Knowledge of Rubrics on Student Achievement in Four Content Areas. Applied Measurement in Education. 14 (2). 151-170.

SEZER, S., (2006). Öğrencinin Akademik Başarısının Belirlenmesinde Tamamlayıcı Değerlendirme Aracı Olarak Rubrik kullanımı Üzerinde Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:18

SELVİ, K. (1996). Tutumların Ölçülmesi ve Program Değerlendirme. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 6(2).39-53

STİGGİNS, R. J. (1994). Student-Centered Classroom Assessment. New York: Macmillan Publishing Company.

ŞAHİN, F. (2001). Öğretmen Adaylarının Kavram Haritası Yapma ve Uygulama Hakkındaki Görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (10), 12- 24.

ŞEKER, H., Deniz, S. & Görgen, İ. (2004). Öğretmen yeterlikleri ölçeği. Milli Eğitim Dergisi, 164, 105-118.

ŞİŞMAN, M. (2000). Öğretmenliğe Giriş. (2. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

TAN, Ş., Erdoğan, A. (2004). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme. Ankara: PegemA Yayıncılık.

TATAR, N.(2006). İlköğretim Fen Eğitiminde Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımının Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Başarıya ve Tutuma Etkisi. Yayınlanmış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

TEKİN, H.(1996). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.

TEKİNDAL, S. (2002). Okullarda Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri. Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Kocaeli.

TOPAL, T. (1999). İlköğretim Birinci Kademe Öğrenme-Öğretme Sürecinde Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Etkin Kullanabilme

Düzeylerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

TURGUT. M. F. (1997). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları. Ankara: Yargıcı Matbaası.

ULUTAŞ, S., 2003. Genel Liselerdeki Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Alanındaki Yeterlilikleri ile Ölçme ve Değerlendirme İlkelerini Uygulama

Düzeylerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

UŞAK, M. ve AYDOĞDU, M. (2003). Fen Bilgisi Sınav Sorularının Bloom Taksonomisine Göre Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı: 2, s.s. 87-95.

YALÇIN, M. (2003). Sürekli Değerlendirmenin Fizikokimya Öğretiminde

Rehber Olarak Kullanımı: Bir Durum Çalışması. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

YILDIRIM, C. (1983). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Öğretmenler İçin El Kitabı Ankara: ÖSYM Eğitim Yayınları 7.

YILDIRIM, A., Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

YILMAZ, A., Morgil, İ. (1992). “Türkiye de Fen Öğretiminin genel bir değerlendirmesi, sonuç ve öneriler.” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı :7, Ankara.

YILMAZ, H. (1998). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Konya: Mikro Yayınları, 336 s.

ZHANG, Z. & Burry-Stock, J. A. ( 2003). Classroom assessment practices and teachers’ self- perceived assessment skills. Applied Measurement in

EK 1: Fen ve teknoloji Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerine İlişkin Yeterliklerini Değerlendirme Anketi

Fen ve teknoloji Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerine İlişkin Yeterliklerini Değerlendirme Anketi

Değerli meslektaşlarım,

Değerlendirme fen ve teknoloji dersinin öğretiminde önemli bir süreçtir. Öğretim yöntemlerinin öğretmen merkezliden öğrenci merkezliye doğru yönelmesiyle birlikte değerlendirme anlayışı da bu değişime uygun olarak yapılandırılmıştır. Bunun sonucu olarak da eğitimciler öğrencinin gelişimini değerlendirmek için alternatif yollar aramaya başlamıştır. Günümüzde geleneksel ölçme değerlendirme metotlarının yanı sıra alternatif ölçme değerlendirme metotları da kullanılmaktadır.

Bu çalışmanın temel amacı, fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeterliklerini değerlendirmektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda geliştirilen bu anket üç bölümden oluşmaktadır. I. bölümünde siz değerli öğretmenlerin kişisel bilgilerin sorulduğu 5 soru bulunmaktadır. Anketin II. bölümünde fen ve teknoloji dersinin değerlendirme süreci hakkındaki görüşlerinizi almak amacıyla hazırlanan likert tipi 5 seçenekli 19 madde, üçüncü bölümünde ise portfolyo, rubrik, kavram haritası ve yapılandırılmış grid tekniğine ilişkin likert tipi 3 seçenekli 31 madde bulunmaktadır.

Sorulara ve anket maddelerine vereceğiniz samimi cevaplar araştırmanın geçerliğini ve güvenirliğini olumlu yönde etkileyeceğinden son derece önemlidir.

Tüm soruları cevapladığınız ve araştırmaya katıldığınız için teşekkür ederim.

Nebahat BEKCİ Fen ve Teknoloji Öğretmeni

BÖLÜM I

KİŞİSEL BİLGİLER

1. Cinsiyetiniz ( ) BAY ( ) BAYAN

2. Hangi Okul mezunusunuz? ( ) Eğitim Fakültesi

( ) Fen Edebiyat Fakültesi ( ) Öğretmen Okulu

( ) Diğer……….

3. Meslekteki deneyiminiz kaç yıldır? ………

4. Girdiğiniz sınıflardaki ortalama öğrenci sayısı kaçtır?

( ) 0-15 ( )16-25 ( )26-35 ( )36-45 ( ) 45 ‘den fazla

5. Lisans ve/veya lisans üstü eğitiminiz esnasında ölçme ve değerlendirme ile ilgili ders aldınız mı ?

Evet ( ) Hayır ( )

6. Ölçme ve değerlendirme tekniklerine ilişkin hizmet içi eğitim kursuna katıldınız mı?

Evet ( ) Hayır ( )

Bir kez ( ) İki kez ( ) Üç ve daha fazla ( )

( )Ön Lisans (2 yıllık) ( )Yüksek lisans ( )Doktora

BÖLÜM II

Aşağıda numaralandırılmış olarak verilen anket maddelerini okuyarak size uygun olan seçeneğin olduğu bölüme “X” işareti koyarak cevap veriniz. Her ifade için sadece bir işaretleme yapınız. K es in li k le K at ıl ıyor u m K at ıl ıyor u m K ar ar m K at ıl m ıyor u m K es in li k le K at ıl m ıyor u m

1.Fen öğretiminde kullanılan portfolyo, rubrik, kavram haritası ve yapılandırılmış grid gibi alternatif değerlendirme yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahibim.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

2.Ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeni gelişmeleri takip ederim.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

3.Değerlendirme sürecinde öğrenciyi merkeze alan değerlendirme yöntemlerini tercih ederim.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

4.Değerlendirme sürecinde alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kullanılması gereklidir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

5.Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencilerin bireysel gelişimlerini olumlu yönde etkiler.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

6.Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencilerin neler bildiğini saptamak için kullanılır.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

7.Öğrencileri daha iyi tanıyabilmek için alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılır.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

8. Ölçme ve değerlendirme dönem sonunda yapılır. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

9.Değerlendirme sürecinde ailelerle iletişim kurarım. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

10. Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencilerin akranlarıyla iletişimini kuvvetlendirir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

11.Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencilerin yeteneklerini sergilemelerine fırsat sağlar.

12.Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencileri aktif ve istekli kılar.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

13. Ölçme ve değerlendirme sürecine öğrencilerde katılmalıdır.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

14. Değerlendirme etkinlikleri birbirinden bağımsızdır.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

15.Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

16.Öğretmen kılavuzları alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkında yeterli bilgiyi vermektedir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

17. Öğrenci ders kitaplarında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yeteri kadar yer verilmiştir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

18.Öğrenci çalışma kitaplarında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yeteri kadar yer verilmiştir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

19.Öğrenci ders kitaplarında alternatif değerlendirme yöntemlerine ilişkin yer alan açıklamalar öğrencilere yol göstericidir.

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

BÖLÜM III

A. Ürün Seçki Dosyası (Portfolyo)

Fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirme sürecinde portfolyo yöntemini ne sıklıkta kullanıyorsunuz?

□ Her konuda □ Her bölümde □ Her ünitede □ Dönem sonunda □ Hiçbir zaman

Eğer cevabınız ‘Hiçbir zaman’ değilse, portfolyo yöntemi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadeleri okuyup görüşünüzü her zaman, bazen ve ya hiçbir zaman seçeneklerinden bir tanesine ( X ) işareti koyarak belirtiniz.

Her zaman Bazen Hiçbir zaman Fikrim yok 1.Portfolyo ile ölçülecek davranışların neler olacağını

belirlerim.

2.Portfolyoyu öğrencilere tanıtırım.

4.Öğrencilere portfolyonun içeriğinde neler bulunacağını açıklarım.

5.Öğrencilere portfolyonun nasıl geliştirileceği konusunda bilgi veririm.

6.Öğrencilere portfolyonun ne zaman teslim edileceği konusunda bilgi veriri.

7.Velilerle görüşüp onların düşüncelerini ve yorumlarını alırım.

8.Portfolyoya konulan çalışmaları değerlendirmek için ölçekler geliştirim.

9.Portfolyoya konulan çalışmaları değerlendirmek için öğretmen kılavuzundaki ölçekleri kullanırım.

B. Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrik)

Fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirme sürecinde dereceli puanlama anahtarı (rubrik) yöntemini ne sıklıkta kullanıyorsunuz?

□ Her konuda □ Her bölümde □ Her ünitede □ Dönem sonunda □ Hiçbir zaman

Eğer cevabınız ‘Hiçbir zaman’ değilse, rubrik yöntemi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadeleri okuyup görüşünüzü her zaman, bazen ve ya hiçbir zaman seçeneklerinden bir tanesine ( X ) işareti koyarak belirtiniz.

Her zaman Bazen Hiçbir zaman Fikrim yok

1.Rubrikleri hangi tip soruların değerlendirilmesinde kullanacağımı belirlerim.

2.Rubriği hazırlamadan önce gözlenmesi ve değerlendirilmesi gereken öğrenci kazanımlarını belirlerim.

3.Rubrikte belirlediğim ölçütlerin ölçülecek kazanımlara uygun olmasına dikkat ederim.

4.Ölçülecek kazanımları göz önünde bulundurarak kullanacağım rubrik türünü belirlerim.

5.Rubriğin öğrenci seviyesine uygun, açık ve anlaşılır olmasına özen gösteririm.

C. Kavram Haritası

Fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirme sürecinde kavram haritası yöntemini ne sıklıkta kullanıyorsunuz?

□ Her konuda □ Her bölümde □ Her ünitede □ Dönem sonunda □ Hiçbir zaman

Eğer cevabınız ‘Hiçbir zaman’ seçeneği değilse, kavram haritası yöntemi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadeleri okuyup görüşünüzü her zaman, bazen ve ya hiçbir zaman seçeneklerinden bir tanesine ( X ) işareti koyarak belirtiniz.

Her zaman Bazen Hiçbir zaman Fikrim yok

1. Kavram haritaları hakkında öğrencilere açıklamalar yaparım.

2.Öğrencileri değerlendirirken kavramların boş bırakıldığı kavram haritalarını kullanırım.

3.Öğrencileri değerlendirirken ara ve çapraz bağlantıların boş bırakıldığı kavram haritalarını kullanırım.

4.Öğrencilerin konuya ilişkin anahtar kelime listesi doğrultusunda çizdikleri kavram haritalarını değerlendiririm.

5. Öğrencilerin kavram haritalarını yapısal puanlama yöntemine göre değerlendiririm.

6. Öğrencilerin kavram haritalarını ilişkisel puanlama yöntemine göre değerlendiririm.

7. Öğrencilerin kavram haritalarını bütüncül puanlama yöntemine göre değerlendiririm.

D. Yapılandırılmış Grid Yöntemi

Fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirme sürecinde yapılandırılmış grid yöntemini hangi sıklıkta kullanıyorsunuz?

□ Her konuda □ Her bölümde □ Her ünitede □ Dönem sonunda □ Hiçbir zaman

Eğer cevabınız ‘Hiçbir zaman’ seçeneği değilse, yapılandırılmış grid yöntemi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadeleri okuyup görüşünüzü her zaman, bazen ve ya hiçbir zaman seçeneklerinden bir tanesine ( X ) işareti koyarak belirtiniz.

Her zaman Bazen Hiçbir zaman Fikrim yok

1.Konu ile ilgili kavram ve ya örneklerin listesini çıkartırım.

2.Kavram ve ya örneklerin sayısına bağlı olarak bir tablo hazırlarım.

3.Hazırladığım tabloya kavram veya örnekleri gelişi güzel yerleştiririm.

4. Tabloda her bir hücreye A,B,C veya 1, 2, 3 gibi numara veririm.

5.Tablodaki hiçbir kavram veya örnek açıkta kalmayacak şekilde sorular hazırlarım.

6.Her bir sorunun doğru cevabı olabilecek kutucukların sayısını (C2) ve yanlış kabul edilen kutucukların sayısını (C4) belirlerim

7.Öğrencinin soruya verdiği doğru cevap sayısını (C1) ve yanlış cevap sayısını (C3) belirlerim.

8.Öğrenci her sorunun cevabı için uygun kutucukları bulduğunda puanlama yapabilmek için C1/C2-C3/C4 formülünü kullanırım.

9. Öğrencilerin seçtiği numaraların mantıksal veya işlevsel bir sırada olup olmadığına dikkat ederim.

EK-2 : Görüşme Formu

Fen ve teknoloji Öğretmeninin Adı ve Soyadı: Tarih: …/…/… Saat: ………….

Görüşme Formu

Giriş Merhaba,

Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanma yeterlik ve becerilerinin araştırılması amacıyla bir çalışma yapıyorum. Bu araştırmada ortaya çıkacak sonuçların, öğretim programında yapılan değişikliklerle gündeme gelen alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin uygulanabilirliği konusundaki durumun tespit edilmesine ve fen ve teknoloji öğretmeni yetiştirme alanına katkı sağlayacağını ümit ediyorum.

Görüşme sürecince söyleyeceklerinizin tümü gizli kalacaktır. Araştırma sonuçlarını yazarken, isimlerinizi rapora kesinlikle yansıtmayacağım.

Başlamadan önce, bu söylediklerimle ilgili sormak istediğiniz bir soru var mı? Bu görüşme 9 sorudan oluşmaktadır. Sorular alternatif ölçme değerlendirme

Benzer Belgeler