• Sonuç bulunamadı

Rehman, (2004); Suudi Arabistan’ın beş kıyı bölgesinde bulunan 30 MW kurulu gücündeki rüzgar çiftlikleri için 600, 1000 ve 1500 kW’lık nominal kapasiteye sahip üç rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi için RETScreen yazılımı ve gerçek frekans- rüzgar türbini güç eğrisi kullanarak analiz yapmıştır.

Rehman vd., (2005); Suudi Arabistan’ın Rafha bölgesi için üç üreticiden 600, 1000 ve 1500 kW gücünde rüzgar makineleri kullanılarak enerji üretiminin tekno ekonomik analizini yapmışlardır. Bununla birlikte 24 yıl boyunca rüzgar hızlarını ölçmüş ve verileri frekansiyel olarak değerlendirmişlerdir.

Casals, (2005); İspanya için güneş enerjili soğutma sistemleri üzerine bir fizibilite çalışması yapmıştır. TRNSYS yazılımı ile soğutma sistemi için gerekli enerjiyi elde etmek üzerine sonuçları elde etmiş ve analiz etmiştir.

Rehman vd., (2006); Suudi Arabistan’ın Dhahran bölgesi için 20, 30 ve 40 metre yüksekliklerde rüzgar hızlarını yaklaşık 5 yıl süreyle analiz etmişlerdir. 1500 kW gücünde 40 adet rüzgar türbini için tekno ekonomik analiz yapmışlardır. Yapılan analiz içerisinde kesme katsayısı (WSE) ve kayma katsayılarının incelenmesi ile birlikte kapasite faktörlerini belirlemek üzerine çalışmalarını yapmışlardır.

Özgür, (2006); Kütahya ili için rüzgar karakteristiğini istatistiksel olarak değerlendirmiştir. Yaptığı maliyet analizinde, bölgede rüzgar santralından elektrik enerjisi üretiminin mevcut teknolojiye göre 2006 yılı için ekonomik olmadığını göstermiştir. Sonraki dönemlerde ise; elektrik enerjisi alanında rüzgar enerjisi kaynaklarının kullanımını özendirecek teşvik uygulamaları, toplumsal fayda ön planda tutularak yapılacak yasal düzenlemeler, malzeme bilimindeki gelişmeler, rüzgar türbini ekipmanlarının teknolojik gelişimi ve seri üretimlerinden dolayı maliyetlerinin düşmesi sayesinde bölgede rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin mümkün olabileceğini savunmuştur.

Hossain vd., (2007); Güneş ve rüzgar enerji sistemleri ile ilgili olarak teknolojik gelişmeleri incelemişler ve fotovoltaik güneş enerji santrali ve rüzgar enerji santrali hibrit sistemi üzerine fizibilite çalışmaları yapmışlar ve sistemin teknoekonomik analizini yapmışlardır.

Himri vd., (2007); Adrar, Timimoun, Tindouf rüzgar ölçüm istasyonlarından yaklaşık 10 yıl süreyle rüzgar hızlarını ölçmüşlerdir ve kurulu gücü 30 MW olan rüzgar enerji santralinden

üretilebilecek elektrik enerjisi miktarı için fizibilite analizi yapmışlardır. Yapılan analizde 1 MW’lık rüzgar türbinleri tercih edilmiş olup, santral ve iklim verileriyle ilgili detaylı kabul ve varsayımlarda bulunulmuştur. Ayrıca analiz kapsamında seragazı emisyon miktarlarını da incelemişlerdir.

Himri vd., (2008); Cezayir’de belirlenen bölgeler için 10 yıllık bir süre boyunca rüzgar hızı verileri ölçülmüşlerdir. Elde ettikleri veriler ile 600, 1000 ve 2000 kW kurulu güce sahip türibinlerin rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi (WEC) kullanılarak incelemişler ve en verimli olan sistemin 1 MW kurulu güce sahip türbinler olduğunu göstermişlerdir. Bununla birlikte 30 MW toplan kurulu güce sahip 30 adet türbin için RETScreen yardımıyla tekno-ekonomik analizini incelemişlerdir.

Recalde, (2009); Arjantin ‘de yasal mevzuatın rüzgar enerjisinin desteklenmesinde ne ölçüde etkili olduğu konusunda analizlerde bulunmuş ve yasal prosedürlerin sektörün gelişmesini yavaşlattığı kanısına varmıştır. Yüksek rüzgar hızlarına rağmen rüzgar enerji santrallerinin kullanılmamasını eleştirmiş ve bir santralin teknoekonomik analizini yapmıştır.

El –Shimy (2009); RETScreen yazılımı ile Mısır’da 10 MW güce sahip 29 farklı lokasyonda fotovoltaik enerji santrali tekno-ekonomik analizi yapmış ve yaptığı simülasyonlarda en verimli bölgenin Wahat Karga bölgesi olduğunu tespit etmiş ve en verimsiz bölge olarak Safaga Bölgesi olarak belirlemiştir.

Köse, (2010); Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelleri incelenmiş, Kampus alanında rüzgâr-güneş hibrit sistemi çeşitli kurulu güçlerde teorik olarak ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir ve elde edilen sonuçlar değerlendirmiştir.

Harder ve Gibson, (2010); Birleşik Arap Emirlikleri Başkenti Abu Dhabi için büyük ölçekli foto-voltaik enerji santrali fizibilitesini yapmıştır. RETScreen yazılımı ile 10 MW kurulu gücünde bir santral fizibilitesi yapmıştır ve santralin fizibilite çalışması sonucunda 24 GWh yıllık üretim kapasitesine ulaştığını belirtmiştir.

Dehmas vd., (2010); WASP yazılımı yardımıyla Cezayir’in Tenes bölgesi deniz suyu ters ozmoz desanilasyonunda rüzgar etkisini incelemişlerdir ve RETScreen yazılımı yardımıyla da 2 MW güce sahip 5 adet rüzgar türbinin tekno ekonomik analizini yapmışlardır. Ve bunun sonucunda rüzgar enerjisi yardımıyla desanilasyon tesisinin ihtiyacı olan enerjiyi başarıyla üretmişlerdir.

Kazmerski ve Al-Karaghouli, (2010); HOMER yazılımı yardımıyla Irak’ın güney bölgesi kırsal bir alanda bir sağlık merkezinin günlük yaklaşık elektrik ihtiyacını belirlemiş (31,6 kW) ve 6 kW kurulu gücünde fotovoltaik bir sistem tasarlamıştır. Tasarlanan sistem bulgularını, dizel jeneratör ile karşılaştırmış ve emisyon sonuçlarını değerlendirmiştir.

Karamanis, (2011); yaklaşık 8 yıl süreyle Yunanistan’ın kıyı bölgeleri için 10 metre yükseklikte rüzgar hızlarını analiz etmiştir. Kıyı bölgelerinde bulunan küçük otellerin ve otel odalarının elektrik enerjisi ihtiyaçlarının 1 MW anma gücüne sahip 300 adet türbinle karşılaşabileceğinin tekno ekonomik analizini yapmıştır.

McHenry, (2011); Batı Avustralya’nın güney bölgesi için 13 küçük ölçekli 6kWe ‘lik kapasitede yenilenebilir enerji kaynaklı (fotovoltaik, rüzgar, hidroelektrik, biyodizel, atık ısı) santralin fizibilite çalışmaları, kurulmaları halinde sera gazı emisyonlarına etkileri, şebeke bağlantıları hakkında fizibilite çalışmaları yapmıştır. Söz konusu yenilenebilir enerji santralleri için bağımsız, sistem bağlantılı küçük ölçekli santraller için tekno-ekonomik analiz yapmıştır.

Zaaraoui vd., (2012); TRNSYS yazılımını kullanarak Cezayir için 30 MW gücünde parabolik oluk tipli konnektörlü fotovoltaik enerji santralinin tekno-ekonomik analizini yapmış ve yaptığı fizibilite çalışması sonucunda en verimli bölgenin Bechar bölgesi olduğunu tespit etmişlerdir.

Lee vd., (2012); RETScreen yazılımı ile binalarda yenilenebilir enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini incelemişlerdir. Yaptığı analizler sonucunda RETSCREEN yazılımının binalarda yenilenebilir enerji santralleri fizibilite çalışması yapılması için ön yeterliliğe sahip olduğunu göstermişlerdir.

Andreadis vd., (2012); Enerji ithalatını incelemiş ve enerji ithalatının büyük ölçekli santrallerle azaltılamayacağını savunmuş ve bina çatıları gibi kullanılabilir alanları inceleyerek RoofRay ve TRNSYS yazılımları yardımıyla Dundee şehri için güneş enerji sistemleri tekno- ekonomik analizini yapmıştır. Bina entegreli güneş enerji sistemlerinin kabul edilebilir bir maliyetle enerji ithalatını azaltabileceğini savunmuştur.

Muhtaroğlu, (2012); Toplu taşıma araçları, otomobiller, park alanları, otoparklar, plajlar, alışveriş merkezleri gibi araç ve alanlarda, taşınabilir elektronik cihazlar için güneş enerjisi ile elektrik üretiminin simülasyonunu yapmış ve sistemin kullanılabilirliğini araştırmıştır.

Demirtürk, (2013); RETScreen yazılımı yardımı ile Muğla ili 2MW örnek kurulu gücünde rüzgar ve güneş enerji santralleri simülasyonu yapmış ve tasarlanan santrallerin tekno- ekonomik analizini oluşturmuştur.

Paudel ve Sarper, (2013); RETScreen yazılımı yardımıyla ABD Colarado Pueblo bölgesinde hali hazırda kurulu olan ve sisteme bağlı konumda bulunan 1,2 MW kurulu güce sahip fotovoltaik enerji santralinin yıllık üretebileceği enerji miktarını hesaplamış ve sistemin tekno- ekonomik analizini yapmıştır. Yaptıkları tekno-ekonomik analiz sonucu İKO’yu %10,7 olarak hesaplamışlardır.

Houston vd., (2013); Kanada’nın en küçük eyaleti olan ve genellikle dağınık çiftlik yerleşim birimleri bulunan Prens Edward Adası (PEI) için çiftliklerin enerji taleplerini ve ihtiyaçlarını incelemiş ve bu ihtiyaçların bir kısmının küçük ölçekli 25 kW’lık rüzgar türbini ile karşılamanın tekno ekonomik analizini yapmışlardır.

Eltemaly, (2013); Suudi Arabistan’ın Yanbo, Dhahran, Dholum, Riyad ve Qasumah rüzgar tarlalarından aldığı veriler ile Visual Fortran kullanarak rüzgar enerji sistemleri kurulumunda en uygun bölgeyi belirlemek ve yerseçimi için optimum yeri seçebilecek bir bilgisayar programı tanıtmışlardır.

Nedaei vd., (2014); İran’ın Mah-shahr bölgesinde bulunan rüzgar hızı ölçüm istasyonunda 10m ve 40m yükseklikte ölçümler yapmışlar ve ölçümler için farklı dağılım metodlarını incelemişlerdir. Potansiyelin belirlenmesinde en iyi dağılım yönteminin Weibull analizi olduğu sonucuna ulaşmışlardır. 2500 kW güce sahip rüzgar enerji santralleri için ölçüm yapılan bölgelerde tekno ekonomik analiz yapmışlardır.

ZhangDa vd., (2014); Çin’in Fujian Eyaleti için pratik ve esnek olan entegre bir yenilenebilir güç planlaması tasarlamaya çalışmış ve IRPP modelini geliştirmişlerdir. Bu model, rüzgar ve güneş için arz eğrilerini oluşturmak ve belirli bir kurulum hedefine ulaşmak için potansiyel sübvansiyonu değerlendirmek için kaynak veritabanlarını, ekipman veri tabanlarını ve seviye maliyet hesaplarını bütünleştirdiğini savunmuşlardır.

Bakos ve Petroglou, (2014); TRNSYS yazılımı ile Rodos Adası ‘nda 8,55 MW gücünde bir santralin tekno-ekonomik analizini yapmışlardır. Yapılan analizde parabolik oluk kollektörler kullanmışlar ve sistem için GÖS ’ü 13 yıl olarak hesaplamışlardır.

Chandel (2014); 19 ayrı yazılımı incelemiştir. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinde bu yazılımlar kullanılarak tasarlanan hibrit sistemlerin teknoekonomik analizleri incelemiştir. Yazılımların yeteneklerini vurgulamış ve araştırmacıların araştırma geliştirme çalışmaları için uygun aracın belirlenmesi ve kullanması için temel bilgi sağlamayı amaçlamıştır.

Sing ve Banjree, (2015); PVSYST yazılımı yardımıyla Hindistan Mumbai şehri için tekno-ekonomik analiz yapmışlardır. Optimum ekonomik paneller kullanarak f/p oranını yüksek tutarak 2,1 MW güce sahip bir santralin yıllık %14,8 kapasite faktörüyle çalıştığını hesaplamışlardır.

Sudhakar ve Kumar, (2015); TENSYS ve PVGIS yazılımlarını kullanarak şebekeye entegre bağlantısı olan 10 MW kurulu güçte santralin tekno-ekonomik analizini yapmışlardır. Analiz kapsamında Hindistan’ın Ramagundam şehrinde bulunan fotovoltaik enerji santralini incelemiş ve yaptıkları tekno-ekonomik analiz sonucunda 15 GWh ‘lik enerji üretilebileceğini belirtmişlerdir.

Emanuel vd., (2015); Brezilya’da yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi konusunda çalışmalar yapmış, yenilenebilir enerji kaynakları teknolojilerinin nasıl önceliklendirilmesi konusunu belirlemeye çalışmıştır. Brezilya’nın iki ayrı kentine ait yenilenebilir enerji kaynakları potansiyellerini incelemiş ve alanın konumu, sosyo ekonomik yapısı, fiziksel şartları, şekli gibi bileşenlerin potansiyel üzerindeki etkilerini irdelemişlerdir.

Kebede, (2015); RETScreen ve HOMER yazılımları ile Kenya için 35 farklı bölgede 5 MW kurulu güce sahip fotovoltaik enerji santrali tekno-ekonomik analizini yapmıştır.

Al-Tajer vd., (2015); Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah Emirliği ‘nde 50 MW ‘lık bir rüzgar tarlası için rüzgar hız ve potansiyellerini hesaplamak için gelişmiş bir algoritma kullanmışlardır. Geliştirdikleri algoritma ile 16 farklı rüzgar türbininden gelen güç çıkışını hesaplamışlar ve elde ettikleri verileri IPP optimizasyon yazılımında girdi olarak kullanmışlardır.

Bhattacharjee vd., (2015); Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin zorluklarına, bunun yanında avantajlarına değinmişlerdir. Batarya performansların enerji üretimine etkilerini araştırmışlardır. Güneş enerji ve rüzgar enerji sistemlerinin melezleştirilmiş farklı bir hibrit modeli ile performans analizini yapmışlardır. Hindistan’da yapmış oldukları analizleri değerlendirmede LabView yazılımını kullanmışlardır.

Salehin vd., (2016); Bangladeş’in Kutubdia adası için rüzgar enerji santrali ve güneş enerji santrali için tekno ekonomik analiz yapmışlardır. Yaptıkları analizde enerji sistemlerinin tasarımı, maliyetlerin ve elektrik paylaşımının optimizasyonunun belirlenmesinde, RETScreen ‘i ise Homer yazılımından elde ettiği verileri giriş ve kaynak olarak kullanarak fizibilite çalışmasını yapmışlardır.

Mehmood, (2016); Birleşik Arap Emirlikleri Doğu kesiminde yer alan Sharjah şehri için tek eksenli izleme sistemi kullanan fotovoltaik güneş enerji santralinin BAE Ekonomik analiz ve RETScreen yazılımı ile tekno ekonomik analizini yapmış ve sera gazı emisyon azaltımlarına dikkat çekmiştir.

Armshoud, (2016); RETScreen yazılımı ile Suudi Arabistan’ın 32 farklı bölgesi için 100 kW kurulu güce sahip fotovoltaik enerji santrali tekno-ekonomik analizini yapmıştır ve analiz sonucunda Suudi Arabistan güneş radyasyonu potansiyeli ile bağlantılı olarak çevre ülkelere göre daha verimli santraller tasarlanabileceğini göstermiştir.

Salehin vd., (2016); Bangladeş’in Kutubdia adası için rüzgar enerji santrali ve güneş enerji santrali için tekno ekonomik analiz yapmışlardır. Yaptıkları analizde enerji sistemlerinin tasarımı, maliyetlerin ve elektrik paylaşımının optimizasyonunun belirlenmesinde, RETScreen ‘i ise Homer yazılımından elde ettiği verileri giriş ve kaynak olarak kullanarak fizibilite çalışmasını yapmışlardır. Bu çalışmalarındaki hedeflemeleri ise Solar – Dizel hibrit sistemi tekno ekonomik analizi ve rüzgar – dizel hibrit sistem enerji santrallerinin tekno ekonomik analizlerini yapmak ve bunu yazılımlarla desteklemektir.

Weida vd., (2016); Alman hükümetinin yenilenebilir enerji ve sera gazı emisyonları hakkındaki politikasını irdelemişlerdir. RETScreen yazılımı yardımıyla ise Almanya’yı iklim ve coğrafi koşullar göz önüne alarak, 3 ayrı bölgede yenilenebilir enerji teknoekonomik analizlerini yapmışlardır ve sera gazı azaltım potansiyellerini ve maliyetlerini irdelemişlerdir.

Cebrera-Tobar vd., (2016); DLGSILENT POWER FACTORY yazılımı ile 1 MW kurulu güce sahip fotovoltaik enerji santralleri tekno-ekonomik analizlerini yapmıştır. Çalışmalarında büyük ölçekli fotovoltaik enerji santrallerinin kapasite eğrilerini incelemiş, fotovoltaik jeneratörün ana bileşenlerinin modellemesi üzerine çalışma yapmıştır.

Li ve Yu, (2016); RETScreen yazılımı ile Çin Urumçi bölgesi için ev tipi şebeke bağlantısız fotovoltaik – dizel – pil sisteminin tekno-ekonomik analizini yapmışlardır. Yaptıkları

tekno-ekonomik analiz sonucunda söz konusu bölge için şebeke bağlantısız hibrit fotovoltaik – dizel – pil enerji santralinin uygulanabilir olduğunu ortaya koymuştur.

Modi vd., (2016); Danimarka için güneş enerji santrallerine dayalı fotovoltaik paneller, düz plakalı güneş kollektörleri ile; toprak ısı pompası, biyo-kütle brülörlü organik Rankine çevrimli sistemlerin hibrit çalışmalarını yapmıştır. Yaptığı tekno-ekonomik analiz neticesinde biyo kütle enerji santralleri ve güneş enerjili ısı toplayıcıların büyük ölçekli santraller için uygulanabilir olduğunu göstermiştir.

Said vd., (2016); Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Yarımadası için kişi başına karbondioksit ve sera gazları emisyonlarını incelemişlerdir ve 6 büyük şehir için konut tipi fotovoltaik sistemlerinin uygulanabilirliğini araştırmışlardır. BAE Ekonomik analizini RETScreen programını kullanarak gerçekleştirmişlerdir.

Weida vd., (2016); Almanya’daki iklim ve coğrafi koşullar dikkate alınarak 3 ayrı bölgeye bölmüşlerdir. Bina tipi PV sistemleri için ışınım düzeylerini incelemişler ve türbinlerin verimleri esas alarak rüzgar hızı ve potansiyellerini analiz etmişlerdir. RETScreen yazılımı ile coğrafik olarak ayrı değerlendirdikleri 3 bölge için PV ve rüzgar enerji santralleri için teknoekonomik analizler yapmışlardır.

Akyar, (2017); Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan herbir il için güneş potansiyellerinin belirlenmesi adına çalışmalar yapmış ve RETScreen programı ile maliyet girdilerini kullanarak ne kadar elektrik üretilebileceğini hesaplamış ve santrallerin maliyet analizleri ile teknoekonomik analizlerini yapmıştır.

Sagani vd., (2017); Bina bütünleşik fotovoltaik sistemlerin Yunanistan ‘ın Atina şehri için teknoekonomik analizlerini yapmış ve anma gücü 5kWp den büyük sistemlerin genel olarak uygulanabilir olduğu kanısına varmıştır.

Said vd., (2017); Çalışmalarında rüzgar kaynaklı elektrik enerji üretimini en üst düzeye çıkarmayı amaçlamışlardır. Analizlerinde amaçları sınıflandırılmış enerji (LCOE) maliyetleri en aza indirgemeye çalışmışlar ve bu kapsamda Batelle- Pacific Northwest Labratory (PNL) rüzgar kaynakları sınıflandırmasını kullanmışlardır. Çalışmalarının sonucunda ayrıca LCOE analizi sunmuşlardır.

Rajbongshi vd., (2017); Merkezi olmayan bölgelerde ve farklı pil kapasiteleri için PV- biyokütle-dizel ve ızgara yakıcılara dayalı sistemlerin konfigürasyonunu ve tekno ekonomik

analizlerini yapmışlardır. Çalışmalarında şebekeye bağlı hibrit sistem maliyetlerini incelemişler ve bu sistemin fizibilitesini yapmışlardır. Enerji maliyetleri ve simülasyon sonucu en iyi hibrit seçeneğini fotovoltaik ve atık kaynaklı üretim olduğunu belirlemişlerdir.

Yupan vd., (2017); Çin’in Chongming bölgesi için yenilenebilir enerji kaynakları türlerine göre 4 ayrı senaryo oluşturmuşlar ve bu senaryoların RETScreen yazılımı ile sürdürülebilirliklerini ve ekonomik analizlerini yapmışlardır.

Rehman vd., (2017); Suudi Arabistan’da inşaası planlanan 10 MW kurulu güce sahip fotovoltaik enerji santralleri için 44 ayrı tesisin iklim verilerini değerlendirmişlerdir ve RETScreen yazılımı yardımıyla tekno ekonomik analizini gerçekleştirerek sera gazı emisyonları azaltımlarına dikkat çekmişlerdir.

Kumar vd., (2018); Araştırmalarında yatay ve dikey eksenli rüzgar türbinlerinin avantaj ve dezavantajları üzerinde durmuşlardır. Ayrıca hangi türbin tipinin hangi kullanımlar için uygun olduğu kentsel alanlarda da rüzgar kaynaklı enerji üretiminin uygulanabilirliği konusunda analizlerde araştırmalarda bulunmuşlardır

Roland vd., (2018); Cross River Eyaletinde bulunan Bumaji Akarsuyu üzerinde çeşitli mini hidro türbinlerden elektrik enerjisi elde edebilmek amacıyla RETScreen programı ile analiz gerçekleştirmişlerdir. Farklı türbin türleri içerisinde ise en verimli türbin türünü Kaplan türbin olarak belirlemişlerdir.

Bu çalışmada ise Kütahya ili için güneş enerji santrali ve rüzgar enerji santrali için seçilen bölgede fizibilite çalışması yapılan 1 MW kurulu güce sahip enerji santrallerinin şebeke entegrasyonu ve üretilen enerjinin satılacağı varsayımıyla; üretilmesi planlanan yıllık enerji miktarı ve iki ayrı senaryo kapsamında (ilk senaryo için %50 kredi ve %50 öz sermaye kullanımı, ikinci senaryo için %100 öz sermaye ile) fizibilite çalışmaları yapılmıştır. Kurgulanan senaryolar için “Geri Ödeme Süresi” , “İç Karlılık Oranı” ve “ Net Bugünkü Değer” hesaplamaları yapılmış ve maliyet analizleri içerisinde bütün ekipman ve harcamalar detaylı olarak incelenmiştir.

Tekno-ekonomik analiz kapsamında RETScreen yazılımı ile sistemin üretebileceği toplam enerji miktarı, “Geri Ödeme Süresi” , “İç Karlılık Oranı” ve “ Net Bugünkü Değer” çıktıları hesaplanarak teyit edilmiştir. Maliyet analizi kısmında ise Homer yazılımı kullanılmak suretiyle maliyetler elde edilmiş ve analizlerde kullanılmıştır

Benzer Belgeler