• Sonuç bulunamadı

100 Öğretmenlere yöneltilen “programda önerilen ölçme araçlarının ne

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM BULGULAR

Toplam 50 100 Öğretmenlere yöneltilen “programda önerilen ölçme araçlarının ne

şekilde değiştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?” şeklindeki anketin 61. sorusuna, 34 öğretmen cevap verirken 8 öğretmen ise bu soruya cevap vermemiştir. Soruya cevap veren öğretmenlerden 6’sı programda önerilen ölçme araçlarının kazanımları ölçmede yeterli olduğunu düşünürken, 28 öğretmen ise ölçme araçları yönünden programın yetersiz olduğu görüşünü paylaşmaktadır. Ölçme araçları yönünden programı yetersiz bulan öğretmenlerden bazıları ise, ölçme araçlarının geliştirilmesine ilişkin birden fazla görüş belirtmişlerdir. Öğretmenlerin görüşleri ağırlıklı olarak, “ölçme araçları öğrencinin tüm gelişim özelliklerini ölçmeye yönelik olmalı” (%22 – 11 öğretmen) şeklindedir. Programda önerilen ölçme araçlarının yeterli olmadığını düşünen öğretmenler; “Öğrencinin duyuşsal gelişimi ve yeteneklerini ölçmede yeterli değil. Gerçek anlamda ölçmeyi sağlayacak araçlar geliştirilmelidir” şeklinde soruya cevap vermişlerdir. Programda önerilen ölçme araçlarının öğrencilerin duyuşsal gelişimini ve yeteneklerini ölçebilecek şekilde geliştirilmesi gerekliliği öğretmenler tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca, ölçme araçlarının geliştirilmesine ilişkin öğretmenler tarafından belirtilen diğer görüşler ise, “ölçme araçları daha basit olmalı”

(“Programda belirtilen ölçme araçları gereksiz ayrıntılar içerdiğinden kullanımı çok zaman alıcı ve zor. Biraz daha sadeleştirilmelidir”) (%16 – 8 öğretmen), “ölçme araçları bireysel farklılıkları dikkate almalı” (“Her öğrenciyi aynı şekilde ölçmek mümkün değil. Her öğrenci kendi içinde ve kendi çizgisinde ölçülmelidir. Yetenekleri doğrultusunda her öğrenci için ayrı ölçme araçları hazırlanmalıdır”) (%14 – 7 öğretmen) ve “notla değerlendirme kalkmalı” (“Not sistemi yerine teşvik ödülleri getirilmelidir. Örneğin 100 alan öğrenciler güzel sanatlar tatil kampına veya sinema-tiyatroya veya maçlara götürülebilir”) (%12 – 6 öğretmen) şeklindedir. Diğer taraftan, programda önerilen ölçme araçlarının geliştirilmesine ilişkin çok az sayıda öğretmen tarafından ortaya koyulan görüşler ise; “ölçme araçları daha anlaşılır olmalı” (%4 – 2 öğretmen) ve “ölçme araçları daha somut olmalı” (%4 – 2 öğretmen) şeklindedir. Öğretmenler tarafından ifade edilen bu görüşler, önerilen ölçme araçları yönünden programın bir takım eksikliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ankete katılan çok sayıda öğretmen, 6. sınıf görsel sanatlar dersi öğretim programında önerilen ölçme araçlarının geliştirilmesi gerektiği görüşünü paylaşmaktadır.

Programın ölçme araçları yönünden geliştirilmesine ilişkin öğretmenlerin sahip oldukları görüşler (Çizelge 32), 6. sınıf görsel sanatlar dersi öğretim programında önerilen ölçme araçları hakkında öğretmen görüşlerinin çoğunlukla “Katılıyorum (%46,2)” ve “Kısmen Katılıyorum (%29,3)” seçenekleri üzerinde yoğunlaşmasına ve öğretmenlerin büyük bir bölümünün (%86,4’ünün) ölçme araçları ile ilgili maddeleri “Tamamen Katılıyorum” dışındaki diğer derecelendirme seviyeleri ile tanımlamasına neden olmuştur (Bkz. Çizelge 9).

4.2.4.5. Görsel Sanatlar Dersi Hakkında Öğretmenlerin Önerileri Görsel sanatlar dersi öğretmenlerinin 6. sınıf görsel sanatlar dersine ilişkin önerileri Çizelge 33’te verilmektedir:

Çizelge 33. Altıncı Sınıf Görsel Sanatlar Dersi Hakkında Öğretmenlerin Önerileri

Görsel Sanatlar Dersi Hakkında Öğretmenlerin Önerileri f %

1. Görsel sanatlar dersi seçmeli olmalı 3 8,5

2. Ders saati arttırılmalı 9 25,7

3. Öğrenci sayısı azaltılmalı 2 5,7

4. Notla değerlendirme kalkmalı 4 11,4

5. Sınıf ortamına uygun konular seçilmeli 1 2,9

6. Daha az yoğun bir program uygulanmalı 3 8,5

7. Uygulama alanları daha çok genişletilmeli 1 2,9

8. Öğrencilerin el becerilerini geliştirecek farklı alanlarda etkinlikler

yapılmalı 1 2,9

9. Öğrencilerin daha özgün çalışma yapmasına imkân verilmeli 1 2,9

10. Öğrencilerin çalışmaları halkla paylaşılmalı 2 5,7 11. Devlet kabiliyetli öğrencilere destek olmalı 1 2,9 12. Araç-gereç konusunda MEB okullara destek vermeli 3 8,5

13. Görsel materyal ihtiyacı karşılanmalı 1 2,9

14. Öğretmenlere yardımcı olacak kılavuz kitap yazılmalı 1 2,9 15. Etkinlik örnekleri kitabına ihtiyaç duyulmakta 2 5,7

Toplam 35 100

Görsel sanatlar dersi öğretmenleri, 6. sınıf görsel sanatlar dersine ilişkin 15 farklı öneride bulunmuşlardır. Öğretmenler tarafından yapılan en fazla öneri ise, “ders saatinin arttırılması” (%25,7 – 9 öğretmen) ile ilgilidir. Ders saatinin yeterli olmadığını düşünen öğretmenler, “Ders saati haftada 2 saate çıkarılmalıdır” şeklinde öneride bulunmuşlardır. 6. sınıf görsel sanatlar dersine ilişkin öğretmen tarafından ortaya koyulan öneriler ise; “notla değerlendirme kalkmalı” (“Görsel sanatlar dersinde öğrenci başarısını puanla ölçmek doğru değil. Etkin ve özgün olan sanat etkinlikleri okullarda ödüllendirilmelidir”) (%11,4 – 4 öğretmen), “daha az yoğun bir program uygulanmalı” (“Görsel sanat kültürü ve müze bilinci konuları sadece 8. sınıfta işlenmelidir”) (%8,5 – 3 öğretmen), “araç-gereç konusunda MEB okullara destek vermeli” (%8,5 – 3 öğretmen), “görsel sanatlar dersi seçmeli olmalı” (%8,5 – 3 öğretmen), “öğrencilerin çalışmaları halkla paylaşılmalı” (“Mahallelerde, kahvehanelerde, sağlık ocaklarında hatta camilerde sergiler açılmalı, okullar mobil sergiler düzenlemelidir”) (%5,7 – 2 öğretmen), “öğrenci sayısı azaltılmalı” (“Kalabalık sınıflarda sanat eğitimi amacına ulaşmıyor, sınıf ikiye bölünebilir”) (%5,7 – 2 öğretmen) ve “etkinlik örnekleri kitabına ihtiyaç duyulmakta” (“Etkinlik örnekleri okullardan toplanıp, kitap haline getirilmeli ve bu kitap okullara dağılmalıdır”) (%5,7 – 2 öğretmen) şeklindedir. 6. sınıf görsel sanatlar dersine ilişkin öğretmenler tarafından belirtilen diğer öneriler

ise; “uygulama alanları daha çok genişletilmeli” (“Özel atölyelere, zanaat atölyelerine, antik kentlere, arkeoloji müzelerine geziler düzenlenmelidir”) (%2,9 – 1 öğretmen), “öğrencilerin el becerilerini geliştirecek farklı alanlarda etkinlikler yapılmalı” (“Seramik çalışmaları, üç boyutlu ahşap işleri, metal işleri, mozaik işleri gibi farklı alanlarda öğrencilere etkinlikler yaptırılmalıdır”) (%2,9 – 1 öğretmen), “sınıf ortamına uygun konular seçilmeli” %2,9 – 1 öğretmen), “öğrencilerin daha özgün çalışma yapmasına imkân verilmeli” (%2,9 – 1 öğretmen), “devlet kabiliyetli öğrencilere destek olmalı” (%2,9 – 1 öğretmen), “görsel materyal ihtiyacı karşılanmalı” (%2,9 – 1 öğretmen) ve “öğretmenlere yardımcı olacak kılavuz kitap yazılmalı” (%2,9 – 1 öğretmen) şeklindedir. Öğretmenler tarafından ifade edilen bu öneriler, 6. sınıf görsel sanatlar dersine ilişkin bir takım problemlerin olduğunu ortaya koymaktadır. Ankete katılan çok sayıda öğretmen, ilköğretim seviyesinde kaliteli bir sanat eğitimi için, 6. sınıf görsel sanatlar dersi ile ilgili bu problemlerin çözülmesi gerektiği görüşünü paylaşmaktadır.

BEŞİNCİ BÖLÜM