• Sonuç bulunamadı

Öğretmen ve Yöneticilerin Canlanmasını Sağlayan Kişiler

4.1. Nitel Araştırma Verilerine İlişkin Bulgular

4.1.3. Öğretmen ve Yöneticilerin Canlanmasını Sağlayan Kişiler

Öğretmenlerin canlanmayı sağlayan kişilere ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar ve frekans Tablo 4.3a’da görülmektedir.

Tablo 4. 3a Öğretmenlerin Canlanmasını Sağlayan Kişiler

Kişiler Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö7 Ö8 Ö9 Ö10 Ö11 Ö12 f

1. Öğrenciler √ √ √ √ √ √ √ √ √ 9

2. Yöneticiler √ √ √ √ √ √ √ 7

3. Meslektaşlar √ √ √ √ √ 5

4. Veliler √ √ √ √ 4

Tablo 4.3a’da “öğrenciler” faktörünün ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Katılımcıların dokuzu canlanma durumunda etkili olan kişilerin öğrenciler olduğunu belirtmiştir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Hayatta beni canlandıran şey çocuklardır. Onlarda her gün beni canlandıracak bir durum söz konusu olabiliyor. O yüzden rapor almam, okuldaki eğitimin hiç aksatmadan çalışırım, çocuklardan uzak kaldığım için yaz tatili bile benim için çok uzun geliyor. (Ö1,1)

Öğrencilerim; öğrencilerin bana olan tavrı beni canlandıran şeylerden birisidir. (Ö4,1)

Canlandıran kişiler öğrencilerimizle beraber yaptığımız faaliyetler beni canlandırır. Yani canlandırmada öğrencilerinin büyük bir katkısı var. (Ö6,1) Öğrenciler atıl, köşesinde sessiz bir şekilde kalırsa sende atıllaşmaya, sessizleşmeye, değişmeye, mesleğinden soğumaya başlıyorsun. Ama tam tersi aktivite söz konusu olduğu zaman hep beraber bir gayret, çaba canlanma söz konusu oluyor. (Ö7,1)

Çocuklardan gelen sevgi, ışık beni canlandırıyor. (Ö9,1)

Öğrencilerin canlanmanın en önemli kaynaklarından birisi her bir öğrencinin farklı bir ilgisi var. Mesela çok güzel resim yapıyor her ders işlediğimiz konuyla ilgili resim yapıyor ve bana her ders sonunda gösteriyor. Başka birinin espri yeteneği var, başka biri çok zeki, kiminin tiyatro yeteneği çok yüksek. Bunları keşfedip, öğrencilerimize bu yeteneklerini fark ettirmek beni canlandırıyor. (Ö11,1)

Tablo 4.3a’da öğretmenlerin canlanmasını sağlayan kişilerin “yöneticiler” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

İdareye baktığımız zaman da bizim fikirlerimizi alarak bazı yenilikler yapmaya çalışıyorlar veya bazı konularda destek istiyorlar. O zaman da bana verilen değerden dolayı kendimi daha canlı hissettiğimi söyleyebilirim. Okulumdaki

89

müdür ve müdür yardımcım benim fikirlerime değer verdiği için beni canlandırıyor. (Ö1,2)

Mesela yönetimle olan ilişkilerimize baktığımızda bir müdürümüz vardı onunla çalışmak çok keyifliydi, dinlenme saatlerinde oturur sohbet ederdik. Herhangi bir sıkıntı olduğunda yetişirdi motive eder, iyi konuşmalar yapardı. Yani beni canlandıran bir okul müdürümüzdü. (Ö2,2)

Öğretmenlerin, öğrencilerin canlanmasını da en önemli şey idarecilerdir, yönetim kısmıdır. Mesela biz bu projeler daha önceden de yapıyorduk ama idarenin desteğiyle bu projeler de ciddi bir artış gözlendi, idarenin bize verdiği güven ve destek canlanmada son derece önemlidir. (Ö7,2)

Okulumuzun Müdür Yardımcısı beni canlandırmaktadır, kendisini çok seviyorum, çok büyük bir kazanç okulumuz adına, kişi olarak çok pozitif düşünen, enerjisi hiç bitmeyen insan. Aynı zamanda Okul müdürümüz beni çok etkiliyor vizyonu çok geniş bir insan, devlet okulu standartlarının çok çok üstüne okulumuzu çıkarttı. (Ö9,2)

Okul müdürümüz bizi bu konularda yeni şeyler bulma üretme noktasında bizi çok teşvik ederdi O da beni canlandırmada etkili olmuştur. Beni tanıyan bir idareci olduğunu düşünüyorum. Öyle olduğu zaman da biz de bir canlanma hissi oluşuyor. (Ö11,2)

Tablo 4.3a’da öğretmenlerin canlanmasını sağlayan kişilerin “meslektaşlar” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Branştaşlarım olan öğretmenler beni canlandırmada bir katkı sağlıyor. Hep birbirimizi destekleyip, olumlu yönde teşvik ederek canlandırmaya çalışırız. (Ö4,3)

İşbirliği yaptığımız öğretmen arkadaşlarımız da oldu, destek aldığımız destek verdiğimiz bu durumlarda, canlandırıyor insanı. (Ö6,3)

Tablo 4.3a’da öğretmenlerin canlanmasını sağlayan kişilerin “veliler” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Velilerle sürekli iletişim içerisindeyiz. Velilerin olumlu veya olumsuz tepki vermesi bizi canlandırıyor. Yani öğrencilerini dikkate alıp, ilgilenen, onun durumunu araştıran, okulda istek ve dilekleri ile bize gelmeleri bizi canlandırıyor. İlgisiz veli, öğretmenin canlanmışlık hissini azaltıyor. (Ö2,4) Hedef kitlemin olumlu tepkileri de zaman zaman canlılığı sürdürmemde katkı sağladığını söyleyebilirim. (Ö3,4)

Yapılanlardan dolayı takdir etmek için gelen veliler beni canlandırıyor. (Ö9,4)

Öğretmenlerin canlanmayı sağlayan kişilere ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar Şekil 4.3a’da görülmektedir.

90

Şekil 4. 3a Öğretmenlerde Canlanmayı Sağlayan Kişiler

Yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilere ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar ve frekans Tablo 4.3b’de görülmektedir.

Tablo 4 3b Yöneticilerin Canlanmasını Sağlayan Kişiler

Kişiler Y1 Y2 Ö3 Y4 Y5 Y6 Y7 Y8 Y9 Y10 Y11 Y12 f 1. Yöneticiler √ √ √ √ √ √ 6 2. Öğrenciler √ √ √ √ √ 5 3. Öğretmenler √ √ √ √ 4 4. Veliler √ √ 2 5. Diğer Paydaşlar √ 1

Tablo 4.3b’de “yöneticiler” faktörünün ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Katılımcıların altısı canlanma durumunda etkili olan kişilerin öğrenciler olduğunu belirtmiştir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Okulumuzda okul müdürümüz destekleriyle, hayata bakış açısıyla canlanmamızı sağlıyor. (Y1,1)

En önemli unsurlardan birisi yönetim ekibi, birbiriyle zincirle bağlanmış gibi ve en başta tabii ki okul müdürü beni canlandırmaktadır, canlandırmaya ciddi bir katkısı vardır. Her zaman bu güzelliği bulamayabilirsiniz tabii ki inişli çıkışlı bir süreç bu ama okul müdürümüz burada ciddi bir etken oluyor. (Y2,1)

Mesela Müdür Bey'in yaptığımız çalışmalara yönelik bakış açısı beni canlandırır ortaya atılan projeleri destek olması, yapabileceğimize yönelik bizi desteklemesi canlandırıyor. Müdür Bey okula ilk geldiğim andan itibaren bir ekip olduğumuzu bize hep hissettirdi. (Y6,1)

Canlanmada en önemli kişi olarak okul müdürü en büyük etkendir. Çünkü onun olaylara bakış açısı çok önemli bir okulda bir sürü şikâyette gelebilir övgü de gelebilir. Bunlarla karşılaşıldığında Müdür Bey'in öğretmenlerini suçlayıcı değil, onların yanında yer aldığını hissettirerek destek olarak çalışması büyük etkendir. (Y8,1)

91

Meslektaşlarım diyebilirim. Onlarla işbirliği içinde olmak olumlu yönde etkiliyor tabi bizi. Ateşliyor, biz de okul için bir katkıda bulunmaya çalışıyoruz böylelikle. (Y11,1)

Tablo 4.3b’de yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilerin “öğrenciler” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Öğrencilerimle yeni şeyler keşfetmek, yeni bir şeyler yapmak beni canlandırıyor. O yüzden öğrencilerim bu canlandırmada bana bir katkı sağlıyor. (Y7,2) Öğrencilerin projeler ile ilgili yaptığı çalışmalar beni canlandırıyor. (Y10,2) Öğrenci sosyal–sportif–eğitsel alanda göstermiş olduğu başarılarda canlandırır. Ayrıca öğrencilerde değerler eğitimi anlamında gelişmiş bir yapı görmek te canlandırıcıdır. (Y12,2)

Tablo 4.3b’de yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilerin “öğretmenler” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

İş hayatımızda öğretmenliklerini takdir ettiğimiz insanlar var. İşte bunlar bizi canlandırıyor. Yani bazı öğretmen arkadaşlarımız bu canlanmaya sağlıyor. (Y1,3)

Öğretmen, okul idaresi ve öğrencileriyle olan uyumlu davranışları ile etkiler. Ayrıca öğretmenin mesleki verimliliği ve eğitim ortamına kattığı yenilikler canlandırıcıdır. (Y12,3)

Tablo 4.3b’de yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilerin “veliler” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Öğrencilerin velileri beni canlandırıyor. (Y2,4)

Veli kuruma olumlu dönütler - övgüler sergilediği zaman ve kuruma maddi katkıda bulunduğu zaman canlandırıcıdır. (Y12,4)

Tablo 4.3b’de yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilerin “diğer paydaşlar” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Meslek Lisesi olduğumuz için ister istemez sektördeki firmalarında bize canlandırdığını görüyoruz. Bir meslek edindirme kursları açıyoruz. Bunlarda sektörel firmaların elemanları da oluyor, biz bunlarla kurslar nedeniyle tanışıyoruz. Sektörde önemli firmalar ne zaman bir ihtiyacımız olursa da bize yardımcı oluyorlar, yanımızda sektörden insanlarda gördüğümüz zaman canlanmışlığımız daha da artıyor. (Y5,5)

Yöneticilerin canlanmasını sağlayan kişilere ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar Şekil 4.3b’de görülmektedir.

92

Şekil 4 3b Yöneticilerde Canlanmayı Sağlayan Kişiler