• Sonuç bulunamadı

Öğretmen ve Yöneticilerin Canlanma Durumlarındaki Duyguları

4.1. Nitel Araştırma Verilerine İlişkin Bulgular

4.1.2. Öğretmen ve Yöneticilerin Canlanma Durumlarındaki Duyguları

Öğretmenlerin canlanma durumlarındaki hislerine ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar ve frekans Tablo 4.2a’da görülmektedir.

Tablo 4. 2a Öğretmenlerin Canlanma Durumlarındaki Hislerine İlişkin Görüşleri

Hissedilen Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö7 Ö8 Ö9 Ö 10 Ö 11 Ö 12 f 1. Mutluluk √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ 10 2. İsteklilik √ √ √ √ 4 3. Haz √ √ √ 3 4. Gurur √ 1 5. Heyecan √ 1

Tablo 4.2a’da “mutluluk” hissinin ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Katılımcıların onu, canlanma durumunda mutluluk hissinin oluştuğunu belirtmiştir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Mutluluk duydum. Yani bir daha hayata gelsem yine bu mesleği seçmeyi tercih ederdim bu mutluluklardan dolayı. (Ö1,1)

Öğrencilerim başarılıysa başarılıyım derim, başarısızsa başarısızım derim. Bu nedenle öğrencilerim üzerinde etki oluşturmaya çalışıyorum. Konuşurum kendilerini geliştirmelerine, daha başarılı olmaları için çalışmalar yaparım ve bunların en sonunda da mutlu olurum. (Ö2,1)

Bu durumlarda çözümün bir parçası olmak ve değişimi gözlemek mutlu etti. (Ö3,1)

Ben kaybettiğim enerjiyi tekrar kendi içimde buluyorum. Çok mutlu oluyorum. (Ö5,1)

Yeniden kendimi buldum, mutlu oldum. Çünkü belirli bir süre aynı okulda görev yapınca bazı şeyler rutin hâle geliyor, sürekli aynı şeyleri yapıyorsun ve bu yüzden de ve cansızlaşıyorsun, içine kabuğuna çekiliyorsun, yeni bir okula taşınarak yeni bir okula gelerek yeni faaliyetler yapma isteği oluştu bizde ve bu da mutlu oldum bunlarda. (Ö8,1)

Beni canlandıran konu bu öğrencilerin eksikleri, öğrencilere hazırladığım materyaller, meslektaşlarıma eğitimler hazırlamam, onların eksiklerini gidermeye çalışmam. Yani birilerinin bir şey öğrendiğini görmek beni mutlu ediyor. (Ö10,1)

Çok mutlu oluyorum. İyi ki öğretmen olmuşum diyorum, öğrencilerimle böyle farklı şeyler yakalamak çok güzel bir şey. Çok çekingen bir öğrencim var. Ona bir şiir okuttuğumda, onun hiç okuyamazken herkesten güzel okuyabilen hâle gelmesi beni çok mutlu ediyor. (Ö11,1)

85

Canlanmışlık hissinin daha sonraki öğrencilere olan katkısına baktığımızda da bizde bir haz, mutluluk oluşturduğu için diğer öğrencilere yaklaşımınız daha farklı oluyor. Ben de bundan mutlu oluyorum, canlanıyorum. (Ö12,1)

Tablo 4.2a’da öğretmenlerin dördü canlanma durumunda hissedilen duygunun “isteklilik” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Hissiyat olarak velilerin ilgileri veya müdürümüz ile olan yapıya baktığımızda daha yeni şeyler yapma isteği hissettim. (Ö2,2)

Daha da çok şey yapma isteği oluşuyor. (Ö6,2)

Daha çok şey yapma hissi oluşuyor, daha çok şey üretme, daha çok şeyler ortaya çıkartma hissi oluşturuyor. Aslında sorumluluk oluşturuyor, insanların beklentisi daha da artıyor ve bunu karşılamak için motive olup daha farklı şeyler yapmak, daha iyi şeyler yapmak adına bir istek oluşuyor. (Ö9,2)

Daha neler yapabilirim acaba diye düşünüyorum. (Ö10,2)

Tablo 4.2a’da öğretmenlerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “haz” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Hissiyatımıza baktığımız zaman büyük bir haz veriyor. (Ö7,3) Manevi bir haz veriyor aslında. (Ö10,3)

Canlanmışlık hissinin daha sonraki öğrencilere olan katkısına baktığımızda da bizde bir haz oluşuyor, diğer öğrencilere yaklaşımınız da daha farklı oluyor. (Ö12,3)

Tablo 4.2a’da öğretmenlerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “gurur” ve “heyecan” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Gurur duydum. Yani bir daha hayata gelsem yine bu mesleği seçmeyi tercih ederdim bu mutluluklardan dolayı. (Ö1,4)

Heyecanlandırıyor beni. Severek geliyorum işime, bana hiçbir zaman angarya olarak gelmiyor bu iş, tatilleri biz hiç bekleyemeyiz, yani tatil olsa bile okulumuza gelip okulunuz için gerekli işlemleri hep yapıyoruz. Biz yani mesai olarak görmüyoruz. (Ö4,5)

Öğretmenlerin canlanma durumlarındaki hislerine ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar Şekil 4.2a’da görülmektedir.

86

Şekil 4. 2a Öğretmenlerin Canlanma Durumundaki Duyguları

Yöneticilerin canlanma durumlarındaki hislerine ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar ve frekans Tablo 4.2b’de görülmektedir.

Tablo 4 2b Yöneticilerin Canlanma Durumlarındaki Hislerine İlişkin Görüşleri

Hissedilen Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö7 Ö8 Ö9 Ö 10 Ö 11 Ö 12 f 1. Mutluluk √ √ √ √ √ √ √ 7 2. Heyecan √ √ √ √ √ √ 6 3. İsteklilik √ √ √ √ 4 4. Özgüven √ 1 5. Umut √ 1

Tablo 4.2b’de “mutluluk” hissinin ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Katılımcıların yedisi canlanma durumunda mutluluk hissinin oluştuğunu belirtmiştir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

İnsan çok mutlu oluyor. Öğrencilerin kazanımlarını gördükten sonra başarabildikten sonra kendimi çok mutlu hissediyorum. (Y2,1)

İnsanları mutlu ediyor. (Y5,1)

Bizde oluşturduğu hisse baktığımız zaman bir tanesi mutluluk. (Y8,1)

Çok mutlu ve huzurlu oluyorum bu tür etkinliklerin yolunda gitmesi, öğrenciler ve öğretmenler tarafından yapılıyor olması keyif veriyor bize. (Y10,1)

Böyle durumlarda yaşanılan his en başta mutluluk oluyor. (Y12,1)

Tablo 4.2b’de yöneticilerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “heyecan” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Heyecan, bir kıpırdanma güzel duygular. (Y3,2) Bizde oluşturduğu histen bir tanesi de heyecan. (Y8,2)

Eğitim öğretim ortamının dinamik bir ortam olması beni olumlu hissettirip canlandırıyor, heyecanım artıyor. (Y10,2)

87

Heyecanlandım, okulum biraz özel bir okul. Akademik başarı seviyesi Antalya ortalamasının epey altında, hâliyle öğretmen kadrosunda da bir bezginlik var. Ama en azından bir projede öğretmenlerin yer almak istemeleri fikir üretmeleri ben de heyecan uyandırdı çünkü bir şeylerin değişebileceğini bir ışıktı bu. (Y11,2)

Tablo 4.2b’de yöneticilerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “isteklilik” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin bazı görüşler aşağıda verilmiştir:

Yani ister istemez bu başarılarda bireyin canlanmasını sağlıyor, sürekli bir şeyler yapmak istiyorsun. (Y5,3)

Bende bu daha çok enerjiye dönüştürür çalışma isteği oluşturuyor bir daha çok şey yapmak için motivasyon istek veriyor bana. (Y6,3)

Özelliklede vizyon motivasyon kaynağım oluyor. (Y10,3)

Mesleki tatmin hissi üst seviyelere çıkıyor. Ve daha farklı şekillerde daha fazla çalışmak için güdüleyici oluyor. (Y12,3)

Tablo 4.2b’de yöneticilerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “özgüven” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Öğrencilerin kazanımlarını gördükten sonra, başarabildikten sonra insanın özgüveni artırıyor. (Y2,4)

Tablo 4.2b’de yöneticilerin canlanma durumunda hissettiği duygunun “umut” olduğu görülmektedir ve buna ilişkin görüşleri aşağıda verilmiştir:

Bahçeye bir şeyler yapalım, belediyeye görüşüp projeler üretelim gibi onların istekli, çaba içerisinde olduklarını görmek beni umutlandırıyor. Geleceğe yönelik umutla bakmamızı sağlıyor. (Y6,5)

Yöneticilerin canlanma durumlarındaki hislerine ilişkin görüşleri doğrultusunda oluşan temalar Şekil 4.2b’de görülmektedir.

88