• Sonuç bulunamadı

KMÜ’nün kurumsal imajını belirlemek için yapılan anketin, üniversitenin öğrencilere sunduğu hizmet, destek, öğrenci iletişimi, örgütsel bağlılık, verilen hizmet tatmini ve öğrencinin yönetime bakış açısı değişkenlerine yönelik belirtilen verilerine göre KMÜ’nün kurumsal imaj düzeyi nötr olarak saptanmıştır.

Üniversiteye ilişkin kurumsal imajın alt boyutlarından iletişim imajı 2,8092 A.O. ile en yüksek düzeyde algılanırken, bunu 2,7975 A.O. ile hizmet imajı, 2,682 A.O. ile yönetime bakış imajı, 2,5763 A.O. ile örgütsel bağlılık imajı, 2,54 A.O. ile hizmet tatmini imajı, 2,34 A.O. ile destek imajı takip etmektedir. Öğrencilere göre KMÜ’nün kurumsal imajının nötr olarak algılandığı sonucuna varabiliriz.

64

4.9 Cinsiyetlere Göre Kurumsal İmaj Algılarının Bağımsız İki Örnek T-Testi Bulguları

Tablo14. Öğrencilerin Cinsiyetlerine Göre Kurumsal İmaj Algılarının Bağımsız İki Örnek T-Testi Sonuçları

Elde edilen veriler doğrultusunda, %95 güven düzeyinde öğrencilerin sunulan hizmet algıları (H1a), üniversiteye bağlılık algıları (H1b), sunulan destek algıları (H1c), öğrenci

iletişim algıları (H1d), verilen hizmetten tatmin olma algıları (H1e), yönetime bakış

algılarına (H1f) göre cinsiyetler arasında fark bulunmamaktadır. Hipotez reddedilmiştir.

F Sig. Sig.

(2-tailed)

Hizmet Algısı

Eşit Dağılım 1,726 ,190 ,570

Eşit Olmayan Dağılım ,579

Destek Algısı Eşit Dağılım 1,299 ,255 ,266

Eşit Olmayan Dağılım ,270

İletişim Algısı

Eşit Dağılım 0,000 ,983 ,127

Eşit Olmayan Dağılım ,128

Örgütsel Bağlılık Eşit Dağılım 1,092 ,297 ,667

Eşit Olmayan Dağılım ,674

Hizmet Tatmini Algısı

Eşit Dağılım 0,231 ,631 ,087

Eşit Olmayan Dağılım ,087

Yönetime Bakış Algısı Eşit Dağılım 0,012 ,912 ,111

65

4.10 Öğrenciye Verilen Destek İle Öğrencinin Örgütsel Bağlılığı Arasındaki İlişkinin Korelasyon Analizi İle İncelenmesi

Tablo 15.KMÜ’nün Öğrenciye Verdiği Destek İle Öğrencinin Örgütsel Bağlılığı Arasındaki İlişkinin Korelasyon Analizi ile İncelenmesi

KMÜ’nün öğrenciye verdiği destek ile öğrencinin örgütsel bağlılığı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki vardır ( [r(482)=0,546; p < 0,01] ). Veriler sonucu öğrencinin kuruma bağlılığını arttırmak için öğrencilerin eğitim öğretim destekleri artırılabilir diyebiliriz.

Öğrenciye Sunulan Destek Öğrencinin Örgütsel Bağlılığı Öğrenciye Sunulan Destek Pearson Korelasyon 1 ,546 ** Sig. (2-tailed) ,000 N 482 482 Öğrencinin Örgütsel Bağlılığı Pearson Korelasyon ,546 ** 1 Sig. (2-tailed) ,000 N 482 482

66

BÖLÜM V

SONUÇ VE ÖNERİLER

Araştırma sonucunda KMÜ’nün öğrenciler açısından algılanan kurumsal imajı orta düzeyde bulunmuştur. Üniversiteye ilişkin kurumsal imajın alt boyutlarından iletişim imajı 2,81 A.O. ile en yüksek düzeyde algılanırken, bunu 2,80 A.O. ile hizmet imajı, 2,68 A.O. ile yönetime bakış imajı, 2,58 A.O. ile örgütsel bağlılık imajı, 2,54 A.O. ile hizmet tatmini imajı, 2,34 A.O. ile destek imajı takip etmektedir. Araştırma sonucunda kurumsal imaj ve alt düzeylerinden hiçbiri “yüksek” ve “oldukça yüksek” olarak algılanmamıştır. Bu yüzden üniversite yöneticilerinin öğrenciye verilen destek düzeyi başta olmak üzere kurumsal imajın tüm düzeylerinde imaj arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunulması gerekmektedir. Veriler sonucunda öğrencilerin üniversiteyi yaşadıkları şehre yakın olması nedeniyle tercih ettikleri görülmektedir. Bu sonuç Kaya(2013) tarafından yapılan araştırma sonuçları ile paralellik göstermektedir.

Bölümü kazanıp yerleşen öğrencilerin az da olsa bölüm hakkında bilgi sahibi oldukları görülmektedir. Bölüm hakkında bilgisi olmadan yerleşenlerin sayısı göz ardı edilecek bir rakam değildir. Bu yüzden üniversitenin tanıtım çalışmalarına biraz daha ağırlık vermesi gerekmektedir. Tanıtım çalışmalarının sürekli ve düzenli olmasına özen göstermelidir. Hedef kitleleri olan öğrencilere yönelik kurumlarını anlatan tanıtım broşürleri hazırlanıp, dershanelere ve diğer eğitim merkezlerine, sınav sonuçlarına göre sıralamada ilklere giren öğrencilere bu broşürler gönderilerek öğrencilerin üniversite hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanabilir.

67

Öğrencilerin okudukları bölümün ideallerindeki bölüm olmaması, başka bir üniversiteyi kazanamama korkusu ve aileye yakınlık nedeniyle üniversiteyi tercih etmiş olmalarına rağmen girmiş oldukları bölümlerden memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Hizmet kalitesi düzeyi açısında elde edilen bulgular sonucunda; öğrencilerin yurt ve barınma hizmetinden memnun olmadıkları görünmektedir. Üniversite yönetiminin Kredi ve Yurtlar Kurumu ile irtibata geçip bölgede yurt sayısının arttırılması istenebilir.

KMÜ’nün kültürel etkinlikler açısından eksik olduğu verisine ulaşılmıştır. Bu eksikliği gidermek için öğrenci ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda etkinliklerde bulunulabilir. KMÜ’nün kütüphanesinin kaynak bakımında zengin olduğu, öğrencilerin kütüphane hizmetlerinden memnun oldukları kanısına varılmıştır. Bu memnuniyetin devamı için yeni yayınların takibi ile kütüphane kaynak sayısının arttırılması, teknolojik gelişmelerden faydalanılarak uluslararası veri sistemlerine erişimin sağlanması için çalışmalar yapılması kütüphane hizmetinin memnuniyet derecesini arttıracaktır.

KMÜ öğrencileri kendilerine verilen yabancı dil ders saatlerini yeterli bulmamaktadır. Üniversitenin ders saatlerini arttırması öğrencileri memnun edebilir.

KMÜ’nün internet ve bilgisayar erişimi konusunda öğrencilerin memnun oldukları görülmektedir.

Öğrencilerin KMÜ kampüsünü modern, temiz ve bakımlı bulduğu, laboratuvar ve dersliklerin ısı, ışık havalandırma gibi hizmetlerinden memnun oldukları anlaşılmaktadır. Kuruluşların fiziki özellikleri olumlu bir imaj oluşumunda ve mevcut imajın sürdürülmesinde etkilidir.

KMÜ’nün öğrencilerinin yeme içme ihtiyaçlarını karşılayacakları, boş zamanlarında spor yapacakları sosyal tesislerin eksik olduğu saptanmıştır. Üniversite yöneticileri öğrencilerin boş zamanlarını geçirebilecekleri alanların açılması için girişimlerde bulunabilir, halı saha, tenis kortları, basketbol sahası gibi alanların yapılmasıyla öğrencilerin üniversitede daha çok zaman geçirmeleri ve üniversiteye severek gelmeleri sağlanabilir. Ayrıca öğrencilerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabilecek kafe, kantin gibi alanların sayı ve kapasiteleri arttırılabilir. Bu alanlarda öğrencilerin kitap okuyabilecekleri ya da günlük gazeteleri takip edebilecekleri alanlar yaratılarak öğrencilerin sosyal aktivite ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanabilir.

68

KMÜ’nün öğrencilerine vermiş olduğu destek düzeyi açısından elde edilen bulgular sonucunda KMÜ iş dünyasını öğrencilere tanıtmada yetersiz kalmıştır. Bunun için üniversiteler fakülte ve bölümlerle ilgili sektör temsilcilerini derslere davet ederek öğrencilerin sektörde çalışanlarla yakından iletişim kurmalarını sağlayabilir. Ayrıca fakültelerde kariyer günleri yapılabilir, fakülte öğrencilerine alanları ile ilgili teknik gezi düzenlemeleri için destek sağlanabilir. Öğrencilerin kurumlarla yakın iletişimlerini sağlayıcı işletme gezileri de düzenlenebilir.

KMÜ’nün öğrencileri bilgilendirme amaçlı bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklere yeterince yer vermediği anlaşılmaktadır. Burs ve yardımlarının yetersiz olduğu görülmektedir. Öğrencilerin aldıkları eğitim öğretim kalitesinin kalifiye eleman olarak yetişmelerinde yeterli olmadığını düşündükleri bulgusuna ulaşılmıştır. Katılımcıların yarısından fazlası KMÜ’nün bilimsel çalışmaları maddi ve manevi desteklemeyeceğini düşünmektedir. Üniversite yönetimi öğrencilere yeni ufuklar açabilecek sanatsal ve bilimsel etkinliklere kapılarını açmalıdır. Eğitim verdiği alanlarla ilgili konferans, panel ve seminerler düzenlenebilir. Vermiş oldukları eğitimlerde uygulamaya ağırlık vererek teoride elde edilen bilgilerin pratikte hayat bulması sağlanarak öğrencilerin kalifiye eleman olarak yetişmeleri sağlanabilir. Öğrencilerin yeni buluşlara imza atması için öğrenciler motive edilip çalışmaları desteklenebilir.

KMÜ öğrencilerinin mezun olduklarında kolayca iş bulabilme görüşünü desteklemedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda yöneticiler iş bulmada üniversitenin isminin referans olması için çalışmalar yapabilir. Eğitim verdikleri bölümlerle ilgili sektörlerle işbirliği içinde çalışmalar yapabilir, eğitim kalitelerini belirtip üniversitelerini tanıtabilir, fakülte veya bölüm birincilerine yönelik işe alımlarda destek verilmesi için kuruluşlarla çalışmalar yapılabilir. Üniversite yöneticileri sektörde faaliyet gösteren kurumlarla görüşmeler yaparak alanında başarılı olan öğrencilerin istihdam edilmesi için girişimlerde bulunabilir. KMÜ’nün öğrencilerle iletişim düzeyi açısından elde edilen bulgular sonucunda KMÜ öğrencilerinin öğretim elemanları arasındaki iletişimin iyi olduğu, KMÜ öğretim elemanlarının öğrenciye yaklaşımı insancıl olduğu, öğrencilerin öğretim elemanlarının kendilerine yaklaşımlarını olumlu gördükleri anlaşılmaktadır. Kurumsal imaj oluşumunda olumlu bir iletişimin çok etkili olduğu görüşü düşünüldüğünde akademisyenlerin bu olumlu iletişim imajlarını sürdürerek olumlu imaj oluşumuna katkı sağlaması önerilir.

69

Öğrenciler KMÜ öğretim elemanlarını ders dışında öğrenci sorunlarına çözüm bulmada yetersiz bulmakta, KMÜ danışman öğretim elemanlarının öğrenciyi bilgilendirmede yetersiz olduklarını düşünmektedirler. KMÜ danışman öğretim elemanlarının öğrencileri bilgilendirme konusunda biraz daha hassas olmaları gerekmektedir.

Öğrenciler KMÜ öğretim elemanlarının öğrenci görüş ve düşüncelerine saygı gösterdiği fakat öğrencilere karşı adil ve tarafsız olmadıklarını düşünmektedirler. Özellikle yöneticilerin ve akademik kadronun etik davranışlar sergilediğinin düşünülmesi, üniversitede farklı düşünce ve görüşlere saygı duyulduğunun bilinmesi, üniversitenin toplumsal sorunlara duyarlı olması, farklı ideolojik yapılara eşit davranılması bu ideolojilerin yaşamasına fırsat vermesi, üniversitenin sosyal imajının yükselmesine katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Olumlu bir sosyal imaj için üniversite yönetimi tarafından çalışanlar ve akademik kadro söz konusu durumlar hakkında bilgilendirme toplantısı yapabilirler.

Öğretim elemanlarının ders öncesi öğrenciyi motive etmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının öğrencinin dikkatini çekebilmek ve daha etkili bir öğrenme sağlayabilmek için ders öncesi öğrenciyi motive etme konusunda hassasiyet göstermeleri, daha verimli bir eğitim öğretim programı ve daha bilgili bireyler yetiştirmede söz konusu hususlar hakkında gerekli özeni göstermeleri konusunda yönetim tarafından desteklenebilir.

KMÜ’de yapılan etkinliklerin öğrencilere duyurulması konusunda eksiklikler olduğu saptanmıştır. Üniversite yönetimi öğrencilere etkinliklerin duyurulması konusunda girişimlerde bulunabilir, duyuruların ilan panolarının yanı sıra elektronik posta veya öğrenci telefonlarına kısa mesaj ile yapılmasını sağlayabilir.

Öğrenciler üniversitenin kendini yeterince tanıttığı görüşüne katılmamaktadır. KMÜ yöneticileri üniversiteyi tanıtıcı halkla ilişkiler faaliyetlerine önem verip, afişler, broşürlerle üniversitenin tanıtımını yapabilirler. Ayrıca televizyon kanallarında üniversitelerini tanıtıcı programlara katılım sağlama gibi faaliyetlerde bulunabilirler. Çeşitli kültürel, bilimsel etkinlikler, şenlikler düzenleyip bu etkinliklere basın kuruluşlarını da davet ederek üniversitelerini daha geniş kitlelere tanıtabilirler.

Örgütsel bağlılık düzeyi açısında elde edilen bulgular sonucunda KMÜ İİBF öğrencilerinin üniversiteye olan örgütsel bağlılığının olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. KMÜ’de öğrencilik

70

hayatım bitse bile her zaman kendimi KMÜ’nün bir parçası olarak görmeye devam edeceğim şeklinde verilen görüşlere katılmayan öğrenci oranının katılan orandan fazla olması aynı zamanda KMÜ İİBF öğrencilerinin KMÜ’yü yakın çevrelerindeki insanlara tavsiye etmeyeceklerini söylemeleri örgütsel bağlılıklarının olmadığının bir göstergesidir. Bu sonuç Örer (2006) tarafından yapılan araştırma sonuçları ile uyuşmamaktadır.

Elde edilen veriler doğrultusunda, %95 güven düzeyinde öğrencilerin sunulan hizmet algıları, üniversiteye bağlılık algıları, sunulan destek algıları, öğrenci iletişim algıları, verilen hizmetten tatmin olma algıları, yönetime bakış algılarına göre cinsiyetler arasında fark bulunamamıştır. Hipotez reddedilmiştir.

KMÜ’nün öğrenciye verdiği destek ile öğrencinin örgütsel bağlılığı arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Veriler sonucu öğrencinin kuruma bağlılığını arttırmak için öğrencilerin eğitim öğretim destekleri arttırılabilir diyebiliriz. Örneğin öğrenciye verilen bursların sayısı ve miktarı arttırılabilir, başarılı öğrencilere aylık maddi destek, kitap temini, yurt veya yemekhane ücretinin karşılanması gibi öğrenciyi destekleyici faaliyetlerde bulunulabilir.

Anketin son kısmındaki açık uçlu sorulardan birincisi olan KMÜ’nün sizin açınızdan olumlumu yoksa olumsuz bir imajı mı var sorusuna verilen cevaplara göre; KMÜ’ nün öğrencileri gözünde olumsuz bir imajı olduğu görülmüştür.

KMÜ’nün size sunduğu hizmette eksik olduğu yönler nelerdir sorusuna verilen cevaplarda öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kültürel faaliyetlerin yetersiz olmasından, özellikle bahar şenliklerinin ve mezuniyet törenlerinin olmayışından şikayet etmektedirler. Ayrıca yabancı dil ve bilgisayar eğitiminin eksik olduğu, güvenlik önlemlerinin eksik olduğu, üniversite tanıtımlarının eksik olduğu, akademisyenlerin bilgi ve iletişim açısından yetersiz olduğunu belirtilmektedir. Yabancı dil ve bilgisayar eğitimi eksikliği, tanıtım eksikliği, sosyal kültürel faaliyetlerin eksikliğine dayalı sonuçlar Kaya (2013) tarafından yapılan araştırma sonuçları ile Örer (2006) tarafından yapılan araştırma sonuçları ile paralellik göstermektedir.

Açık uçlu üçüncü soru olan sizce KMÜ’nün çevresine iyi bir imaj bırakması için ne yapmalıdır sorusuna; daha fazla kendini tanıtmasını, öğrenci beklentilerini göz önünde bulundurarak sosyal ve kültürel etkinliklere önem vermesini, özellikle bahar şenlikleri, konserler, mezuniyet gibi öğrenciler için önemli olan kültürel faaliyetlerde bulunmasını,

71

akademik kadrosunu daha nitelikli kılmasını, farklı bölümlerin açılmasını, üniversite adının duyurulması için tanıtım çalışmaları yapmasını istediklerini belirtmektedirler. Bu araştırma sadece üniversitenin hedef kitlelerinden biri olan öğrenci görüşlerine göre gerçekleştirilmiştir. Kurumların imajları tek bir hedef kitlenin görüşüne göre değil kurumların hem iç hem dış hedef kitlelerinin görüşleri alınarak daha sağlıklı saptanabilir, böylece daha doğru sonuçlar alınabilir. Ayrıca imaj algısı dinamik bir yapıya sahip olduğu için belirli aralıklarla farklı açılardan üniversitenin imaj algısı sürekli ölçülmelidir.

72

KAYNAKLAR

Ak, M. (1996). Firmalarda kurumsal kimlik. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi

Hakemli Dergisi, 3, 193-197. 29.10.2015 tarihinde

http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuifd/article/view/1019015635/1019014818 sayfasından erişilmiştir.

Aktaş, İ. (2010). Üniversite-kent iletişimi bağlamında üniversite imajının

değerlendirilmesi: Erciyes Üniversitesi örneği. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

Argan, M. ve Katırcı, H. (2002). Spor Pazarlaması. Ankara: Nobel.

Aydınalp, G. I. (2013). Halkla ilişkiler ekseninde kurumsal sosyal sorumluluk. Ankara: Nobel.

Ayhan, D. Y. , Karatepe O. M. (2000, Kasım).Kurumsal imajı belirleyen değişkenler:

Ampirik bir değerlendirme. 5. Ulusal Pazarlama Kongresi’nde sunulmuşbildiri,

Akdeniz Üniversitesi, Antalya.

Bakan, Ö. (2005). Kurumsal imaj. Konya: Tablet.

Bayraktaroğlu, G., İlter, B. ve Tanyeri, M. (2009). Kurumsal sosyal sorumluluk:

Pazarlamada yeni bir paradigmaya doğru. İstanbul: Literatür.

Budak, G. ve Budak, G. (2014). İmaj mühendisliği vizyonundan halkla ilişkiler. Ankara: Nobel.

73

Çakır,Ö. (2010). Profesyonel yaşamda kişisel imaj ve sosyal yaşama etkileri. İstanbul:Yapı Kredi.

Durmuş, B., Yurtkoru, E.S., ve Çinko, M. (2013). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi, İstanbul: Beta.

Dinçer, M. K.(1998). Kişisel imaj. İstanbul:Alfa. Geçikli, F. (2012). Kurum İmajı. Erzurum: Fenomen.

Göksel, A. B., Yurdakul, N. B. (2002). Temel halkla ilişkiler bilgileri. İzmir: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi.

Gültekin, B. (2005). Türkiye’nin Uluslararası İmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler, Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi, 4(1), 126-140. 22.10.2015 tarihinde

http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000275/1075000269 sayfasından erişilmiştir.

Gümüş, M. (1995). Yönetimde başarı için altın kurallar. İstanbul: Alfa.

Güzelcik, E. (1999). Küreselleşme ve işletmelerde değişen kurum imajı. İstanbul: Sistem. Jenkins, R. (2005). Globalization, corporate social responsibility and poverty, International

Affairs, 81(3) , 525-540. 02.10.2015 tarihinde

http://www.readcube.com/articles/10.1111%2Fj.14682346.2005.00467.x?r3_refere r=wol&tracking_action=preview_click&show_checkout=1&purchase_referrer=onl inelibrary.wiley.com&purchase_site_license=LICENSE_DENIED sayfasından erişilmiştir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi. (2015). 03.03.2015 tarihinde

http://ogris.kmu.edu.tr/menu.aspx?ayrinti=105 sayfasından erişilmiştir. Karasar, N. (2013). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara:Nobel.

Karpat, I. (1999). Bankacılık Sektöründe Örneklerle Kurumsal Reklam.İstanbul: Yayınevi. Kaya, B. (2013). Üniversitelerde imaj planlaması: Bozok Üniversitesi’nin kurumsal

imajının öğrenciler açısından ölçülmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bozok Üniversitesi

74

Köktürk, M. S. , Yalçın, A. M. ve Çobanoğlu, E. (2008). Kurum imajı: oluşumu ve ölçümü. İstanbul: Beta.

Okay, A. (2013). Kurum kimliği. İstanbul: Derin.

Okay, A. (2000). Kurum kimliği ve kurum imajı her yönüyle pazarlama iletişimi.Ankara: Mediacat Kitapları.

Örer, L. (2006). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin kurumsal imajının

öğrenciler açısından ölçülmesi üzerine bir alan çalışması. Yüksek Lisans Tezi,

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Özdemir, H. (2009). Kurumsal sosyal sorumluluğun marka imajına etkisi. İstanbul Ticaret

Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(15), 57-72. 31.08.2015 tarihinde

http://acikerisim.ticaret.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11467/434/M00262.pdf ?sequence=1&isAllowed=y sayfasından erişilmiştir.

Özüpek, M. N. (2005). Kurum imajı ve sosyal sorumluluk. Konya: Tablet.

Peltekoğlu, F. B. (1997). Kurumsal iletişim sürecinde imajın yeri. İstanbul Üniversitesi

İleşitim Fakültesi Hakemli Dergisi, (4), 125 – 145. 22.09.2015 tarihinde

http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuifd/article/view/1019015602/1019014785 sayfasından erişilmiştir.

Peltekoğlu, F.B. (2009). Halkla ilişkiler nedir?. İstanbul: Beta.

Polat, S. (2009, Mayıs). Yükseköğretim örgütlerinde örgütsel imaj yönetimi: örgütsel

imajın öncülleri ve çıktıları. 1. Uluslar arası Türkiye Eğitim Araştırmaları

Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. Polat, S. (2011). Üniversite öğrencilerine göre Kocaeli Üniversitesi’nin Örgütsel İmajı.

Eğitim ve Bilim, 36 (160), 105-119. 21.10.2015 tarihinde

http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/viewFile/390/263 sayfasından erişilmiştir.

Sabuncuoğlu, Z. (2001). İşletmelerde halkla ilişkiler. Bursa: Ezgi. Sampson, E. (1995). İmaj faktörü ( H. İlgün, Çev.). İstanbul: Rota.

75

Şimşek, M. Ş. (1999). Yönetim ve organizasyon. Ankara:Nobel.

Tengilimoğlu, D. ve Öztürk, Y. (2008). İşletmelerde halkla ilişkiler. Ankara: Seçkin. Tikveş, Ö.(2003). Halkla ilişkiler ve reklamcılık: temel bilgiler-uygulamalar. İstanbul:

Beta.

Tosun, K. (1995). Yönetim ve işletme politikası. İstanbul: İşletme Fakültesi.

Uluçay, D. M. T., (2012), Yaşar Üniversitesi Kurumsal İmajının Üniversitenin Farklı

Paydaş Grupları Tarafından Algılanması, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Ural, E. G. (2006). Stratejik halkla ilişkiler uygulamaları. İstanbul: Birsen.

Ural, A. ve Kılıç, İ.(2013).Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi. Ankara:Detay.

Weber, M. (2008). The business case for corporate social responsibility: a company level measurement approacl for csr,Europe Mangement Journal, 26, 247-261.

08.10.2015 tarihinde http://www.csr-

matnasim.co.il/userfiles/files/Business%20Case%20for%20CSR%20Company%20 Level%20Measurement%20Approach.pdfsayfasından erişilmiştir.

Yaka, A. (2011).Türkiye’de üniversite sorunu. Toplumsal Dinamik Sosyoloji Yazıları, 03.03.2015 tarihinde

http://www.aydinyaka.com/index.php/tum-makaleler/21-turkiye-de-universite- sorunu.htmlsayfasından erişilmiştir.

Yatkın, A. ve Yatkın, Ü.A. (2010).Halkla ilişkiler ve iletişim. Ankara: Nobel. Yavuz, C. (2008). Halkla ilişkiler. Ankara: Detay.

Yüksek Öğretim Kurumu.(2015). 03.03.2015 tarihinde

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jspsayfasından erişilmiştir.

76

EKLER

Benzer Belgeler