• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin Duyuşsal Sorulara Verdikleri Cevapların Analizi

Öğrencilerin ‘’Biyoloji Konularına Olan İlginiz?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 4

Öğrencilerin Biyoloji Konularına Olan İlgisi

Cinsiyet Seviye Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Düşük 1 1,69 Orta 24 40,67 Yüksek 13 22,03 Erkek Düşük 4 6,77 Orta 11 18,64 Yüksek 6 10,16 TOPLAM Genel 59 100,0

31

Tablo 4’te öğrencilerin biyoloji konularına olan ilgileri; %8,46’sı ‘’Düşük’’ olarak incelenmiştir. Bu öğrencilerin %1,69’unu kız, %6,77’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

Biyoloji konularına ilgileri ‘’Orta’’ düzeyde olan öğrenciler %59,31 olarak incelenmiştir. Bu öğrencilerin %40,67’sini kız, %18,64’ünü ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

Biyoloji konularına ilgileri ‘’Yüksek’’ düzeyde olan öğrenciler %32,19 olarak incelenmiştir. Bu öğrencilerin %22,03’ü kız, %10,16’sını ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

Öğrencilerin biyoloji konularına olan ilgilerinin nedenlerine verdikleri cevaplar incelendiğinde; ilgileri ‘’Yüksek’’ olan öğrenciler ‘’canlıları seviyorum, biyoloji merak uyandırıyor, hayatımızın her anında yer alıyor’’ olarak cevaplandırmışlardır. İlgileri ‘’Orta’’ seviyede olan öğrenciler ‘’biyoloji konularında güncel bilgiler yer aldığı için, latince kelimeler yer aldığından ders beni biraz zorluyor, hayvanlardan korktuğum için ilgimi artıramıyorum, bazı biyoloji konularında sıkılıyorum’’ cevaplarını vermişlerdir. İlgileri ‘’Düşük’’ seviyede olan öğrenciler ise ‘’biyoloji çok sıkıcı, ezberlenmesi gereken bilgiler çok, çabuk unutuyorum’’ olarak cevaplandırmışlardır.

Öğrencilerin ‘’Biyoloji (Canlı bilimi) ile ilgili kitaplar okumaktan hoşlanır mısınız?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 5

Biyoloji (Canlı bilimi) İle İlgili Kitaplar Okumaktan Hoşlanır Mısınız?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 23 38,98 Hayır 15 25,42 Erkek Evet 14 23,72 Hayır 7 11,86 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 5’de öğrencilerin ’’Biyoloji (Canlı bilimi) ile ilgili kitaplar okumaktan hoşlanır mısınız?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %62,7’sı ‘’Evet’’ , %37,28’i ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %38,98’ini kız,

32

%23,72’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %25,42’sini kız, %11,86’sını erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’canlıları merak ediyorum ilgimi çekiyor’’ , sıklıkla ise ’’ilginç ve yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum, biyolojiyi seviyorum’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’canlı bilimi merak ediyorum’’ , sıklıkla ise ‘’güzel buluyorum, biyolojiyi sevdiğim için, öğrendiklerimizi hayatımızda kullanabiliriz, yararlı bilgiler edindiğim için, ilginç bilgiler, esrarlı’’ olarak cevaplandırmışladır.

‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’sıkıcı, biyolojiyi sevmiyorum’’, sıklıkla ise ’’hayvanlarla aram iyi değil, ilgimi çekmiyor, okusam bile bir şey anlamıyorum, roman okumayı seviyorum, kitap okumayı sevmiyorum’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’kitap okumayı sevmiyorum’’ , sıklıkla ise ‘’sıkıcı, başka tür kitaplardan hoşlanıyorum’’ olarak cevaplandırmışladır.

Öğrencilerin ‘’Biyoloji (Canlı bilimi) ile ilgili belgesel vb. TV programları izlemekten hoşlanır mısınız?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 6

Biyoloji (Canlı bilimi) İle İlgili Belgesel vb. TV Programları İzlemekten Hoşlanır Mısınız? Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 26 44,06 Hayır 12 20,33 Erkek Evet 17 28,81 Hayır 4 6,77 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 6’da öğrencilerin ‘’Biyoloji (Canlı bilimi) ile ilgili belgesel vb. TV programları izlemekten hoşlanır mısınız?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %72,87’si ‘’Evet’’ , %27,1’i ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %44,06’sını kız, %28,81’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %20,33’ünü kız, %6,77’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

33

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’yeni şeyler öğrenir ve canlıları tanımış oluruz, ilgi çekici, canlılara karşım ilgim var, heyecanlı buluyorum, canlıları merak ediyorum, seviyorum’’ , sıklıkla ise ‘’belgesel izlemeyi seviyorum, kendimi bu alanda geliştirmeme fayda sağlıyor’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’belgeselleri seviyorum, merak ediyorum’’ , sıklıkla ise ‘’hayvanları seviyorum, evde hep belgesel seyrediliyor, yeni bilgiler öğreniyorum’’ olarak cevaplandırmışladır.

‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’sıkıcı,’’, sıklıkla ise ’’biyoloji ile ilgili hiçbir şeyi sevmiyorum, dizi izlemeyi daha seviyorum, hoşuma gitmiyor’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’sıkıcı’’, bir kısmı ise cevabı boş bırakmıştır.

Öğrencilerin ‘’Biyoloji öğrenmenin gerekliliğine inanıyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 7

Biyoloji Öğrenmenin Gerekliliğine İnanıyor Musunuz?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 37 62,71 Hayır 1 1,69 Erkek Evet 18 30,50 Hayır 3 5,08 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 7’de öğrencilerin ‘’Biyoloji öğrenmenin gerekliliğine inanıyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %93,21’i ‘’Evet’’ , %6,77’si ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %62,71’ini kız, %30,50’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %1,69’unu kız, %5,08’ini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’günlük hayatta karşımıza çok çıkıyor, günlük hayatımızda bize kolaylık sağlıyor, canlıları tanımalıyız’’ , sıklıkla ise ‘’canlıları kendimizi daha iyi tanımak için’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını

34

veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’hayatımızda gerekli oluyor’’ , sıklıkla ise ‘’merak ediyorum, biyoloji hayat demektir, canlılar hakkında bilgiler öğrenmek için gereklidir’’ olarak cevaplandırmışladır.

‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; tek kişi ‘’zorunlu değil, isteğe bağlıdır’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler ise sorunun cevabını boş bırakmışlardır.

Öğrencilerin ‘’Lise Biyoloji dersinde başarılı olacağına inanıyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 8

Biyoloji Dersinde Başarılı Olacağına İnanıyor Musunuz?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 31 52,54 Hayır 7 11,86 Erkek Evet 19 32,20 Hayır 2 3,38 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 8’de öğrencilerin ‘’Biyoloji dersinde başarılı olacağına inanıyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %84,74’ü ‘’Evet’’ , %15,24’ü ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %52,54’ünü kız, %32,20’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %11,86’sını kız, %3,38’ini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’fen bilimleri dersini seviyorum, bu derste başarılıyım, dersi seviyorum ve meraklıyım, ilgimi çekiyor’’ , sıklıkla ise ‘’lisede daha iyi olacağım, canlıları seviyorum, biyoloji konularını eğlenceli buluyorum’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’biyoloji bilgilerinin saklanması için hafızama güveniyorum, biyoloji konularını seviyorum’’, sıklıkla ise ‘’zevkli, daha çok çalışacağım, zor olacağına inanmıyorum, meraklıyım’’ olarak cevaplandırmışladır.

35

‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’fen dersinde başarılı olmadığım için’’ , sıklıkla ise ‘’ biyoloji zor bir ders’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler ise sorunun cevabını boş bırakmışlardır.

Öğrencilerin ‘’Fen Bilimleri dersinde öğrendiğiniz biyoloji konularına yeterli süre ayrıldığını düşünüyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 9

Fen Bilimleri Dersinde Öğrendiğiniz Biyoloji Konularına Yeterli Süre Ayrıldığını Düşünüyor Musunuz?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 20 33,89 Hayır 18 30,50 Erkek Evet 14 23,72 Hayır 7 11,86 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 9’da öğrencilerin ’’Fen Bilimleri dersinde öğrendiğiniz biyoloji konularına yeterli süre ayrıldığını düşünüyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %57,61’i ‘’Evet’’ , %42,36’sı ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %33,89’unu kız, %23,72’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %30,50’sini kız, %11,86’sını erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’konular okul bitmeden bittiği için yeterli, yeterli çalıştığım için zamanda yeterli, ortaokul için yeterli ’’ , sıklıkla ise ’’ders çok eğlenceli geçiyor o yüzden tüm konuları anlayabiliyoruz, günlük hayatta da belgeselle pekiştirdiğim için yetiyor, ders sayısı fazla olursa sıkılabiliriz’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’yeterli süre’’ , sıklıkla ise ‘’bol bol tekrar yapabildiğimiz için yeterli’’ olarak cevaplandırmışladır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’daha kapsamlı anlatılıp daha çok süre ayrılabilir, konu geniş olduğundan daha fazla süre ayrılabilir’’, sıklıkla ise ’’fen dersi önemli bir ders olduğundan daha fazla zaman ayrılmalı, daha çok bilgi

36

edinebilmemiz için daha fazla süre olmalı’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler ise ‘’yetersiz süre’’ olarak cevaplandırmışlardır.

Öğrencilerin ‘’5., 6., 7. ve 8. Sınıfta Fen Bilimleri dersinde öğrendiğiniz biyoloji bilgilerinin, size biyoloji dersinde yeterli olacağını düşünüyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 10

5., 6., 7. ve 8. Sınıfta Fen Bilimleri Dersinde Öğrendiğiniz Biyoloji Bilgilerinin, Size Biyoloji Dersinde Yeterli Olacağını Düşünüyor Musunuz?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 16 27,11 Hayır 23 38,98 Erkek Evet 10 16,94 Hayır 11 18,64 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 10’da öğrencilerin ’’5., 6., 7. ve 8. Sınıfta Fen Bilimleri dersinde öğrendiğiniz biyoloji bilgilerinin, size biyoloji dersinde yeterli olacağını düşünüyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %44,05’i ‘’Evet’’ , %57,62’si ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %27,11’ini kız, %16,94’ünü ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %38,98’ini kız, %18,64’ünü erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’biyoloji dersi de öğrendiklerimizin bir üst seviyesi olacak, yeteri kadar anlatılıyor’’ , sıklıkla ise ’’kısmen yeterli, bu bilgileri lisede de kullanacağız’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’alt yapıyı oluşturacağı için, temel konuları içine alıyor ’’ , sıklıkla ise ‘’tamamı anlatıldı, iyi öğrendiğim için’’ olarak cevaplandırmışladır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’konular geniş olduğu için yeterli değil, lisede daha ayrıntı olacağından’’, sıklıkla ise ’’faydası olacak fakat yeterli değil, lisede daha zor olacak, çabuk unuttuğumdan yeterli gelmeyecek’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler ise; çoğunlukla

37

‘’lisede daha fazla konu olduğundan yeterli görmüyor’’, sıklıkla ise ‘’daha fazla biyoloji konusu görülebilir, az bilgi’’ olarak cevaplandırmışlardır.

Öğrencilerin ‘’Öğrendiğiniz Biyoloji bilgilerini günlük yaşamınızda kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz? ’’ sorusuna verdikleri cevabın bulguları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 11

Öğrendiğiniz Biyoloji Bilgilerini Günlük Yaşamınızda Kullanabileceğinizi Düşünüyor Musunuz?

Cinsiyet Tercih Frekans(f) Yüzde(%)

Kız Evet 29 49,15 Hayır 9 15,25 Erkek Evet 14 23,72 Hayır 7 11,86 TOPLAM Genel 59 100,0

Tablo 11’de öğrencilerin ‘’Öğrendiğiniz Biyoloji bilgilerini günlük yaşamınızda kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?’’ sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde; %72,87’si ‘’Evet’’ , %27,11’i ise ‘’Hayır’’ yanıtını vermiştir. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerin %49,15’ini kız, %23,72’sini ise erkek öğrenciler oluşturmaktadır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerin ise %15,25’ini kız, %11,86’sını erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla ‘’yaşamımızdaki canlılar biyoloji dersi ile ilgili birçok kavram var, biyoloji ile ilgili kavramlarla karşılaşacağımızı da düşünüyorum, bazı öğrendiklerimizi kullanabiliriz, hayatımızda karşılaştığımız problemleri çözebiliriz’’, sıklıkla ise ’’canlılar yaşamımızda her yerde, canlılar hakkında daha çok şey öğreniyorum’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Evet’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler; çoğunlukla ‘’her zaman karşımıza çıkıyor’’, sıklıkla ise ‘’hastalıktan korunmak için, günlük yaşamımızda gerekli’’ olarak cevaplandırmışladır.

‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden kızlar; çoğunlukla boş bırakmışlardır, tek kişi ise ‘’evet hayır arasında ince bir çizgideyim’’ olarak cevaplandırmışlardır. ‘’Hayır’’ yanıtını veren öğrencilerden erkekler ise; çoğunlukla boş bırakmışlar, birkaçı ise ‘’günlük yaşamımızda daha başka konular konuşuluyor’’ olarak cevaplandırmışlardır.

38

5.2.Öğrencilerin Bilişsel Sorulara Verdikleri Cevapların Analizi

Benzer Belgeler