• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Öğrenci Anketlerinden Elde Edilen Nitel Bulgu ve Yorumlar

4.2.2. Öğrenci Son Anketine İlişkin Nitel Bulgu ve Yorumlar

Sınıfta Sanal Mevlana Müzesi ile ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirdikten sonra öğrencilerin sanal müzeye ilişkin görüşlerini öğrenmek için son anket soruları öğrencilere yöneltilmiştir.

İlk olarak öğrencilere “Sanal müze gezisinde en çok neler dikkatinizi çekti?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruyu cevapsız bırakan ya da bu soruya olumsuz cevap veren hiç öğrenci olmamıştır. 18 öğrenci ise (%100) “Gümüşten olan kapılar”, “Sema Talim Çivisi”, “Saka Postu Makamı”, “Şeb-i Aruz Havuzu”, “Hz. Mevlânâ’nın mezarı”, “Selsebil”, “Şadırvan”, “Semazenler”, “Hz. Mevlânâ’nın kıyafetleri”, “Matbah bölümü”, “Ney”, “Puşide”, “Ahşap Sandukanın İşlemeleri”, “Duvar Süslemeleri”, “Mezarların Üzerine Konulan Sikke”, “Mezarlar”, “Tespih”

cevaplarını vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri bu cevaplardan bilgisayar destekli sanal müze ziyareti etkinliğinin öğrencilerin dikkatlerini çektiği söylenebilir.

İkinci soruda öğrencilere “Sanal müze ziyareti sırasında en çok hoşunuza giden ne oldu?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya olumsuz cevap veren ya da cevap veremeyen öğrenci olmamıştır. 18 öğrenci (%100) de “Matbah bölümü”, “Saka Postu Makamı”, “Şeb-i Aruz Havuzu”,“Selsebil”,“Ney”, “Derviş Hücresi”, “Mezarlar”, “Şadırvan” gibi olumlu cevaplar vermişlerdir. Bu soruya verilen cevaplara göre bilgisayar destekli sanal müze ziyareti etkinliği ile işlenen dersten öğrencilerin hoşnut olduğu söylenebilir.

Üçüncü soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi sizde ne tür duygular uyandırdı, ne gibi faydaları oldu?” sorusu yöneltildi. Bu soruya olumsuz cevap veren ya da cevap veremeyen öğrenci olmamıştır. 18 öğrenci (%100) de aşağıdaki olumlu cevapları vermişlerdir: “Bilgilendirdi, heyecan ve mutluluk hissettirdi.”, “Hz. Mevlânâ’nın hayatını öğrendim.”, “Üzüntü, Hz. Mevlânâ’yı iyice anladım.”, “Biraz heyecan vardı. Çok sevinçliydim. Sanal müze sayesinde çok hoş bilgiler öğrendim.”, “Mutlu oldum. Müzeyi öğrendim.”, “Biraz duygulandırdı. Hz. Mevlânâ Müzesinde bilmediğimiz yerleri öğrenmiş olduk.”, “Hz. Mevlânâ hakkında hiçbir bilgim yoktu ama sanal müzeyi gezince bazı şeyleri öğrendim.”, “Tarihimiz, güzelliklerimiz, insanlarımız hepsi aklımın bir ucunda kaldı. En başta çok merak ediyordum. Artık merakımın yerini bilgiler aldı. Hz. Mevlânâ gibi güzel bir insanın hayatını öğrendim.”, “ Mutluluk. Faydaları da Hz. Mevlânâ Müzesine hiç gitmemiştim, onu gördüm.”, “Sevdim ve oraları öğrenmiş olduk.”, “Sevdim ve bilmediğim şeyleri de öğrenmiş oldum.”, “Hz. Mevlânâ Müzesinde neler olduğunu öğrenmeme faydası oldu.” Bu soruya verilen cevaplara göre sanal müze ziyareti etkinliği ile işlenen dersin öğrencilerin motivasyonlarını arttırdığı, onları öğrenmeye özendirdiği söylenebilir.

Dördüncü soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi ile işlenen dersin beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönleri nelerdir?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya 16 öğrenci (%88,89) “Her yönüyle beğendim.”, “İnternetten olması çok güzeldi.”, “Bilgisayar üzerinde Hz. Mevlânâ Müzesinin gezilmesini, etkinlikleri ve anket

yapılmasını beğendim. Şu ana kadar beğenmediğim bir şey olmadı.”, “Hocanın anlattığı Matbah’ı çok beğendim.”, “Beğendim. Genellikle hazine avı, puzzle gibi etkinlikleri beğendim.”, “Sanal müze gezisinde her yeri çok beğendim.”, “Her bölümü çok güzeldi.” gibi olumlu cevaplar vermişlerdir. 2 öğrenci (%11,11) ise beğendiğini ancak beğenmediği bazı yönlerin de olduğunu şöyle belirtmiştir: “Genellikle beğendim ama ders esnasında arkadaşlar konuştuğunda biraz dikkatim dağıldı.”, “Beğenmediğim yanı olmadı ama Hz.Mevlânâ’nın hayatının anlatıldığı bölümde biraz sıkıldım. Sanal müze çok eğlenceliydi ve anneme bazı bilgiler verdim. O da çok sevdi bu sanal müzeyi.” Bu soruya verilen cevaplara göre öğrencilerin sanal müze gezisi ile işlenen dersi beğendikleri söylenebilir.

Beşinci soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi sırasında ve sonrasında yapılan etkinlikler hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruyu bir öğrenci (%5,56) cevapsız bırakmış, bir öğrenci (%5,56) “Hiçbir şey düşünmüyorum” diyerek olumsuz cevap vermiş, 16 öğrenci (%88,88) ise “Çok güzeldi büyük bir mutluluk ve zevkle yaptım.”, “İyi ve eğlenceli buluyorum.”, “Güzel buluyorum çünkü aklımızda kaldı, iyi anlıyoruz.”, “Etkinlikler çok güzeldi, hoş buldum, etkinlikler hakkında çok güzeldi diye düşünüyorum.”, “Çok eğlenceliydi.”, “Çok eğlendim, sevdiğim etkinliklerdi.”, “Çok eğlenceli çok güzeldi. İyi ki yapmışsınız.”, “Çok güzeldi, çok beğendim.”, “Beğendim çünkü sanal müzede gördüğümüz şeyleri daha iyi anlıyoruz.”, “Çok eğlenceli olduğunu düşünüyorum ve zihin açıcı olduğunu düşünüyorum.” diyerek olumlu cevaplar vermişlerdir. Bu soruya verilen cevaplarda da görüldüğü gibi öğrenciler sanal müze gezisi sırasında ve sonrasında yapılan puzzle, bilmece, kelime oyunu gibi etkinliklerden son derece keyif almışlar, bu etkinlikler öğrenmelerini pekiştirmiş ve kalıcılığı sağlamış aynı zamanda öğrencileri eğlendirmiş, onların sıkılmadan, farkına varmadan öğrenmelerini sağlamıştır.

Altıncı soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi yapmakla gerçek mekânı olan müzeye gitmiş kadar bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?” Neden?” sorusu sorulmuştur. Bu soruya sadece 1 öğrenci (%5,56) “Hayır. Mesela bilgisayardan bakarken eşyalara dokunamayız ama gerçek hayatta müzeye gidersek dokunabiliriz.”

diyerek olumsuz cevap vermiştir. 17 öğrenci (%94,44) ise “Evet gerçek olmasa bile çok eğlendik, bilgi edindik.”, “Düşünüyorum çünkü öğretmenimiz çok güzel anlattı ve ben sanki gerçekten müzeye gittim gibi oldu.”, “Düşünüyorum çünkü sanal müzede aynı müzeye gitmiş gibi ayrıntılı gösteriyor.”, “Evet. Gerçek müzeye gittim ama Pûşideyi, Hz. Mevlânâ’nın mezarını böyle ayrıntılı görmemiştim. Artık annemle müze gidince ona söyleyecek, gösterecek birçok bilgim oldu.”, “Düşünüyorum çünkü oraya gidip görsek aynı şeyleri göreceğiz.”, “Düşünüyorum çünkü aynı müzeye gitmiş gibi olduk.”, “Evet çünkü her yeri gezdik.”, “Evet çünkü müzede gezmiş gibi her yerini çok detaylı bir şekilde gördüm.” diyerek olumlu cevaplar vermişlerdir. Cevaplardan da anlaşıldığı üzere öğrenciler sanal müze ziyaretlerini önemseyerek gerçekleştirmişlerdir.

Yedinci soruda öğrencilere “Öğretmen siz olsaydınız Hz. Mevlânâ Müzesini öğrencilerinize nasıl anlatırdınız?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya öğrenciler şu cevapları vermişlerdir:

- “Bizim hocamız çok güzel anlattı ben de onun gibi anlatırdım. Hatta hocamız sayesinde yarışmayı bile kazandık.”,

- “Hem gezdirirdim hem de gördüklerini anlattırırdım.”, - “Sanal Müze gezisi ile anlatırdım.”,

- “Bilmeceler sorarak onları güldürerek anlatırdım.”, - “Her yerinden bahsederdim.”,

- “Bende bilgisayar üzerinden Hz. Mevlânâ’nın tarihi eserlerini ve Hz. Mevlânâ’dan biraz bahsederek anlatırdım.”,

- “Bütün ayrıntılarını, özellikle dikkatlerini dağıtmayarak, başından sonuna kadar, eğlenceli bir şekilde anlatırdım.”,

- “Ben öğretmenimin anlattığı kadar güzel anlatacağımı sanmıyorum ama ben olsaydım Hz. Mevlânâ’nın hayatını internetten videosunu bulup öyle gösterirdim. 2. ders boyunca müzeyi gezdirir, 3. ders müze yaptırırdım.”,

- “Teker teker hepsini anlatırdım.”, - “Her şeyin ne olduğunu anlatırdım.”,

- “Öğretmenin anlattığı gibi güzel anlatırdım.”, - “Resimler ve bilgisayardan gösterirdim.”,

- “Öğretmen olsaydım öğrencilerimi Hz. Mevlânâ Müzesi’ne götürürdüm.”, - “Hz. Mevlânâ Müzesindeki her şeyin teker teker isimlerini söylerdim ve öğrencilerimin de burayı gezmelerini tavsiye ederdim.”,

- “Öğretmenimiz bize çok detaylı anlattı ben olsaydım her yeri gösterirdim.”, “Bende sanal müze ile gezdirirdim.”

Soruya verilen cevaplar incelendiğinde öğrenciler özellikle müzenin detaylı bir şekilde anlatılmasının üzerinde duruyorlar. Sanal müzeden hoşnut oldukları, kendilerinin de sanal müze ile anlatmak istediklerinin de altını çiziyorlar. Sadece bir öğrenci gerçek mekâna sahip müze gezisi yaptırırdım diye cevap vermiş diğer öğrenciler gerçek mekâna sahip müze gezisine gereksinim duymamışlardır.

Sekizinci soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi daha verimli ve etkili nasıl yapılabilirdi?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya öğrencilerin verdikleri cevaplar şöyledir:

- “Bu anlatılanları not etseydik çok güzel ve etkili olurdu.”, - “Sınıfça gezebilirdik.”,

- “Ben daha verimli ve etkili nasıl olurdu bilmiyorum. Çünkü hayatımda en verimli ve etkili işlediğim dersti.”,

- “Bence daha dikkatli bakılmalı ve daha çok döndürmek yerine ara ara bu eşyaların hikâyesi veya öyküsü varsa onlardan bahsedilmeli, öğrenciler yanlarında defter bulundurarak daha ayrıntılı bir şekilde yazdırılmalı, unuttuğumuzda defterden bakmalıyız.”,

- “Bence daha çok yerler gösterebilirdi.”, - “Daha yakından gösterebilirdi.”,

- “Siz iyi öğrettiniz öğretmenim.”, - “Daha ilginç olabilirdi.”,

- “Bence bunun ilerisine gidilemezdi çünkü çok güzel yapılmış.”

Cevaplar incelendiğinde öğrencilerin sanal müze ziyaretini genel olarak beğendiği, ancak not tutulmamasını bir eksiklik olarak gördükleri görülmektedir.

Dokuzuncu soruda öğrencilere “Sizce Hz. Mevlânâ Müzesi’ni sadece düz anlatımla mı anlatılsa daha iyi öğrenirdiniz yoksa sanal müze ziyareti ile mi daha iyi öğrenirdiniz? Neden?” Bu soruya 18 öğrenci de “Hz. Mevlânâ Müzesi’ni sanal müze ziyareti ile anlatılsa daha iyi öğrenirdik” cevabını vermiş ve nedenlerini de şu şekilde sıralamışlardır:

- “Çünkü daha çok bilgi ediniyoruz.”,

- “Çünkü sanal müze ile gezince aklımıza girer ama düz anlatılsa hiçbir şey anlamayız.”,

- “Çünkü sanal müzede her şeyi gözümüzle görüyoruz.”,

- “Çünkü düz anlatımda hayal kuramayız ama sanal gezide hayalimiz daha gerçekçi ve eğlenceli olur.”,

- “Çünkü resimleri görüyoruz.”, - “Çünkü düz anlatımla anlamayız.”,

- “Çünkü sanal müze ile nerenin anlatıldığını görebiliyoruz.”, - “Çünkü sanal müze ile daha detaylı anlatıldı.”,

- “Çünkü sanal müze ile her yeri gezmiş gibi olur.”

Öğrenci cevaplarından da anlaşıldığı üzere sanal müzeler görsel olduğu için öğrenciler sanal müze ile daha iyi öğreneceklerini düşünmektedirler.

Onuncu soruda öğrencilere “Sanal müze gezisi sırasında herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Cevabınız evet ise bu sorunlar nelerdir?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya 1 öğrenci (%5,56) “Biraz başımız döndü sadece başka sıkıntı olmadı.” diyerek olumsuz cevap vermiştir. 17 öğrenci (% 94.44) ise herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyerek olumlu cevap vermişlerdir.

On birinci soruda öğrencilere “Bu çalışma Görsel Sanatlar dersine, sanal müze etkinliklerine, Hz. Mevlânâ Müzesi’ne ilginizi nasıl etkiledi?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruyu 4 öğrenci (%22,22) cevapsız bırakmıştır. 14 öğrenci (%77,78) ise şu cevapları vermişlerdir:

- “Çok iyi etkiledi ben açıkçası daha iyisini düşünemiyorum.”, - “Çok iyiydi böyle Görsel Sanatlar dersi bir farklı geçiyor.”, - “Pûşide yaptım ve çok eğlendim.”,

- “Hz. Mevlânâ’yı tanıdık ve onun eşyalarını gördük. Onların resimlerini çizdik. Anketler duygularımızı ve düşüncelerimizi yazmamızı sağladı.”,