• Sonuç bulunamadı

3. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

5.1. Öğrenci Çalışmalarına Ait Bulgular ve Yorumlar

Bu bölümde “Ortaöğretim Görsel Sanatlar Eğitimi Dersinde Konu Seçiminin Sınırlandırılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. (Atatürk Anadolu Lisesi Örneği)”konulu araştırma kapsamında 49 öğrenci ile gerçekleştirilen resim çalışmaları ve yorumları bulunmaktadır.

Atatürk Anadolu Lisesinde bulunan 9. sınıf öğrencilerinden oluşan 49 kişilik gruba iki farklı resim çalışması yaptırılmıştır. Öncelikle Ek-2’de verilen ders planına göre resim tekniğine kendilerinin karar verdikleri serbest konulu çalışmalar yapmışlardır. Bu süreçte öğrencilere müdahale edilmeden çalışmalarını tamamlamaları gözlemlenmiştir. Ardından öğrencilerin konu verilmeden gerçekleştirdikleri bu resimler hakkında yorumlarını alabilmek üzere tutum ölçeği uygulanmıştır.

Serbest Konulu çalışmalar bittikten sonra bir sonraki çalışma için bilgilendirme yapılmış ve öğrencilerin gözlem ve araştırma yaparak derse hazırlıklı gelmeleri istenmiştir. Bu çalışmada, Ek-3’de verilen ders planına göre ders işlenmiş, öğrenciye teknik ve konuda sınırlandırma getirilmiştir. Konu “Toplu taşıma araçlarında insanlar” teknik ise pastel boyadır. Öğrencilerin bu çalışmaya başlamadan önce toplu taşıma araçlarında karşılaşılan sıkıntılar ve yaşanan olayları gözlemlemesi istenmiştir. Yapılacak resimlerde bu sıkıntıların ve yaşanan aksaklıkların resmedilmesi istenmiştir. Bu çalışmalar aynı zamanda tek tip figürlerin yer almadığı ve yakın plandan yapılmış çalışmalar olmalıdır. Daha sonra sınıfta konu hakkında gözlemler ve karşılaşılan sorunlar üzerine tartışılmış ve yorumlar alınmış eskizler oluşturularak resme başlanmıştır. Ayrıca teknik konusunda gerekli bilgiler verilerek, başka ressamların eserlerinden örnekler gösterilerek çalışma sürecinde gerekli müdahalelerle öğrencilerin motivasyonları arttırılmıştır. Çalışma tamamlandıktan sonra öğrencilerin konuda sınırlılık getirildiğinde yaptıkları resimler hakkında yorumlarını alabilmek üzere tutum ölçeği uygulanmıştır.

33

Resim 1. 1. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 1’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vererek pastel boya ile peyzaj yapmıştır. Peyzaj çalışmasında genel olarak sıcak renkler kullanılarak rahat el hareketleri ile boyama gerçekleştirilmiştir. Serbest çalışmada yaratıcı ve özgün bir tavra rastlanmamış, sanatsal düzenleme öğe ve ilkeleri başarılı bir şekilde kullanılmamıştır. 14 yaş grubunun genel olarak yapabileceği, içerisinde fazla eleman bulunmayan sadece bir ağaç bir tepe ve güneşin bulunduğu yüzeysel bir uygulama gerçekleştirmiştir. Resimde mekân ifadesi iyi verilmiştir. Çalışmanın kompozisyonu kâğıdı ortadan ikiye bölerek dengesiz bir biçimde yerleştirilmiş olup denge unsuruna önem verilmemiştir. Resim, insan üzerinde fazla bir etki yaratmamaktadır. Pastel boya tekniği hakkında bilgisi olmadığından ya da yetersiz olduğundan tekniği kullanımı başarısızdır. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim 2’deki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Çalışmaya katılan tüm öğrenciler için aynı konu ve teknik geçerlidir. Bu çalışmada genel olarak sıcak renkler kullanılmıştır. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Renk ve biçim zıtlıkları vurgulanmıştır. Çalışmada tek tip figür yoktur, düşünülerek tasarlanmış iyi gözlem sonucu ayrıntılara yer verilmiştir. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyi fakat mekân ifadesi iyi verilememiştir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Pastel boya tekniği ve renk konusunda bilgisi olduğundan, rengi ve tekniği kullanımı çok başarılıdır. Çalışma konuya uygun olarak, zamanında tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Daha çok, resim yapma yöntemi öğretilmesini isterim (farklı malzeme ve teknik)” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci konulu çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 1. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 61,6, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 82 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

35

Resim 3. 2. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 4. 2. Öğrencinin Konulu Çalışması

Resim 3’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vererek pastel boya ile bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmasında sıcak ve soğuk renkler kullanılmıştır. Rahat el hareketleri ile boyama gerçekleştirilmiştir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmamıştır. Çalışmada özgün bir tavra rastlanmamıştır. İçerisinde fazla eleman bulunmayan sade yüzeysel bir uygulama gerçekleştirmiştir. Resimde mekân ifadesi iyi verilememiştir. Çalışmada figürler tam kâğıdı ortalayacak şekilde ikiye bölerek dengesiz bir biçimde yerleştirilmiştir. Resim, insan üzerinde fazla bir etki yaratmamaktadır. Pastel boya tekniği hakkında bilgisi olmadığından ya da yetersiz olduğundan tekniği kullanımı başarısızdır. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim 4’teki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bu çalışmada genel olarak soğuk renkler kullanılmış, rahat el hareketleri ile boyama gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tek tip figür yoktur özgün bir tavra rastlanmaktadır. Mekân ifadesi iyi verilmiştir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Konu üzerinde daha ayrıntılı araştırma ve gözlem yapıldığı için kâğıdı doldurmakta sıkıntı yaşamamıştır. Pastel boya tekniği kullanımı başarısızdır. Tekniğin iyi kullanılmamasından dolayı resim insan üzerindeki etkisi iyi değildir. Çalışma konuya uygun süresinden önce tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Bence öğretmenlerimiz konu ve tekniği belirlemeli. Öğrencilere karışmak ve onu engellememek arasındaki ince çizgiyi bilmiyorum. Fakat böyle bir sınır varsa bu sınırın geçilmemesi düşüncesindeyim. Ayrıca daha etkili bir ürün çıkarmamız için resim derslerinin daha uzun olmasını istiyorum” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin konulu çalışmasına dair yorum ve önerisi “Konu olmasından mutluydum fakat teknik açısından zorlandım. Benim için değişen tek şey artık resim dersinin yetenek işi olmamasıydı” diye dile getirmiştir.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 2. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 77, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 89 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

37

Resim 5. 3. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 5’teki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vererek pastel boya ile bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada sıcak renkler kullanılmıştır. Rahat el hareketleri ile boyama gerçekleştirilmiştir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmamıştır. Çalışmada özgün bir tavra rastlanmamıştır. İçerisinde fazla eleman bulunmayan sade yüzeysel bir uygulama gerçekleştirmiştir. Resimde mekân ifadesi verilememiştir. Çalışmada kullanılan biçimler kâğıdı ortalayacak şekilde ortadan ikiye bölerek dengesiz bir biçimde yerleştirilmiştir. Resim, insan üzerinde fazla bir etki yaratmamaktadır. Pastel boya tekniği hakkında bilgisi olmadığından ya da yetersiz olduğundan tekniği kullanımı başarısızdır. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim 6’daki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bu çalışmada genel olarak soğuk renkler kullanılmıştır. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Renk ve biçim zıtlıkları vurgulanmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü ve ayrıntılara yer vermesi oldukça iyidir. Çalışmada tek tip figür yoktur. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Mekân ifadesi iyi verilmiş. Kompozisyonda özgünlük, hayal gücünü kullanma ve hareket ritim ifadeleri çok iyi olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Çalışmanın konuya uygunluğu oldukça başarılı. Pastel boya tekniği ve renk konusunda bilgisi olduğundan, renk ve tekniği kullanımı çok başarılıdır. Çalışma zamanında tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “İnsanlar özgür olarak resim yaptıklarında daha çok ürün ortaya koyabilir. Özgür resim yaptırın” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci konulu çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 3. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 77,3, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 100 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

39

Resim 7. 4. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 7’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir. Teknik olarak pastel boya kullanılmıştır. Bir yaprak ve onun üzerinde uğur böceği resmedilmiştir. Biçim zenginliği, özgünlüğü ve mekân ifadeleri iyi değildir. Bu çalışmada genel olarak soğuk renkler kullanılmıştır. Çalışmada özgün bir tavra rastlanmamıştır. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmamıştır. İçerisinde fazla eleman bulunmayan sade yüzeysel bir uygulama gerçekleştirmiştir. Resimde mekân ifadesi verilememiştir. Çalışmada kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resim insan üzerinde fazla bir etki yaratmamaktadır. Pastel boya tekniği hakkında bilgisi olmadığından ya da yetersiz olduğundan tekniği kullanımı çok iyi değildir. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim 8’deki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bir mekânda birbirinden farklı figürler resmedilmiştir. Bu çalışmada sıcak ve soğuk renkler kullanılmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü, ayrıntılara yer verme ve mekân ifadesi çok iyidir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyidir verilmiştir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resim, insan üzerinde iyi bir etki yaratmaktadır. Pastel boya tekniği ve renk konusunda bilgisi olduğundan, renk ve tekniği kullanımı çok başarılıdır. Çalışma konuya uygun olarak, zamanında tamamlamıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Serbest resimde konu bulmakta zorlanıyorum. Bu yüzden bir konu belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum, ama sınırlarda geniş olmalı. Serbest çalışma eğlenceli ama başlayana kadar konu bulmakta zorlanıyorum.” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci konulu çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 4. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 44, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 99,3 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

41

Resim 9. 5. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 10. 5. Öğrencinin Konulu Çalışması

Resim 9’daki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir. Teknik olarak pastel boya kullanılarak peyzaj çalışılmış ve çalışmada bir figür kullanılmıştır. Serbest çalışmada yaratıcı ve özgün bir tavra rastlanmamış, sanatsal düzenleme öğe ve ilkelerini başarılı bir şekilde kullanılmamıştır. Öğrenci konuya karar vermekte ve kâğıdı doldurmakta sıkıntı çekmiştir. Tekniği kullanımı yetersiz ve çalışmaları özensiz olup süresinden önce bitirmiştir. Kompozisyon oluştururken denge unsuruna önem vermiş olup kâğıt düzeni başarılıdır. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim 10’daki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitmeni tarafından önceden belirlenmiştir. Oldukça kalabalık bir ortam ve birbirinden farklı figürler resmedilmiştir. Bu çalışmada sıcak renkler kullanılmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü, ayrıntılara yer verme ve mekân ifadesi çok iyidir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyidir verilmiştir. Konu bulmak sorun yaşamadıkları gibi o konu üzerinde daha ayrıntılı araştırma ve gözlem yapıldığı için kâğıdı doldurmakta sıkıntı yaşamamıştır. Çalışmada kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resim insan üzerinde iyi bir etki yaratmaktadır. Pastel boya tekniği ve renk konusunda gerekli bilgiler verildiği için, renk ve tekniği kullanma becerisi oldukça iyidir. Çalışma konuya uygun olarak, zamanında tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Bir orman içindeki yoldan elinde çiçeklerle denize doğru yürüyen bir kadını çizdim. Her şeyi geride bırakarak mutlu bir şekilde güzel yerlere gitmesi, özgürlüğü anlatıyor benim için. Bu resmi pastel boya yerine guaj boya kullanarak yapsaydım daha güzel olabilirdi.” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci konulu çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 5. Öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 89,6, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 100 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

43

Resim 11. 6. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 11’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir. Konu olarak peyzaj çalışılmış ve figür kullanılmamıştır. Teknik olarak pastel boya kullanılmıştır. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmemiştir. Serbest çalışmada yaratıcı bir tavra rastlanmamış, sanatsal düzenleme öğe ve ilkelerini başarılı bir şekilde kullanılmamıştır. Öğrenci konuya karar vermekte ve kâğıdı doldurmakta sıkıntı çekmemiştir. Tekniği kullanım becerisi iyidir. Çalışma süresinden önce tamamlanmıştır.

Resim12’deki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bir mekânda birbirinden farklı figürler resmedilmiştir. Bu çalışmada sıcak renkler kullanılmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü, ayrıntılara yer verme ve mekân ifadesi çok iyidir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyidir verilmiştir. Konu bulmak sorun yaşamadıkları gibi o konu üzerinde daha ayrıntılı araştırma ve gözlem yapıldığı için kâğıdı doldurmakta sıkıntı yaşamamıştır. Resim insan üzerinde iyi bir etki yaratmaktadır. Pastel boya tekniği ve renk konusunda gerekli bilgiler verildiği için, renk ve tekniği kullanma becerisi oldukça iyidir. Çalışma konuya uygun olarak, zamanında tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Soyut bir düşüncemi somut bir manzaraya dökebildim.” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci konulu çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 6. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 97, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 100 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

45

Resim 13. 7. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 14. 7. Öğrencinin Konulu Çalışması

Resim 13’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir. Yalnızca tek bir kaplumbağa resmedilmiştir. Karışık teknik tercih edilerek pastel ve guaj kullanılmıştır. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiştir. Serbest çalışmada yaratıcı ve özgün bir tavra rastlanmamış, sanatsal düzenleme öğe ve ilkelerini iyi bir şekilde kullanılmamıştır. Öğrenci konuya karar vermekte ve kâğıdı doldurmakta sıkıntı çekmemiştir. Tekniği kullanım yetersiz ve çalışmaları özensiz olduğundan süresinden önce bitirdiği gözlemlenmiştir.

Resim 14’deki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bir mekânda birbirinden farklı figürler resmedilmiştir. Bu çalışmada sıcak renkler kullanılmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü, ayrıntılara yer verme ve mekân ifadesi çok iyidir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyi verilmiştir. Konu üzerinde daha ayrıntılı araştırma ve gözlem yapıldığı için kâğıdı doldurmakta sıkıntı yaşamamıştır. Tekniği kullanımı yetersiz olup çalışmayı süresinden önce bitirdiği gözlenmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin serbest çalışmasına dair yorum ve önerisi “Bu çalışmayı yapmak beni rahatlattı diyebilirim. Çünkü belli bir konu yoktu ve ilk defa bir çalışmayı yapmak için ilk aklıma gelen fikri kullandım. Güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bence diğer çalışmalarda da konu serbest bırakılmalı. Aklımıza gelen ilk şeyleri istediğimiz şekilde yaptığımızda daha iyi ürün oluştuğunu düşünüyorum” diye dile getirmiştir.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin konulu çalışmasına dair yorum ve önerisi “Bu resmi yaparken zevk aldım. Daha önce renklerin tonlarıyla bu kadar oynamamıştım. Benim için geliştirici oldu. Pespektifi resimde kullanmayı öğrendim. Bu çalışma için çevreyi inceledim. İnsanların toplu taşıma araçlarındaki tepkilerini inceledim, duyguları daha iyi anlamaya başladım. Bence bu çalışma daha farklı bir konuda olabilirdi. Tabii ki konu bizler için çok yararlı oldu. İnceleme yeteneğim arttı ama ben bu konudan daha ilgi çekici konular olabileceğini düşünüyorum.” diye dile getirmiştir.

47

Resim 15. 8. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 15’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir. Resimde figür yoktur. Teknik olarak pastel boya kullanılmıştır. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmemiştir. İçerisinde fazla eleman bulunmayan sade yüzeysel bir uygulama gerçekleştirmiştir. Serbest çalışmada yaratıcı ve özgün bir tavra rastlanmamış, sanatsal düzenleme öğe ve ilkelerini başarılı bir şekilde kullanılmamıştır. Öğrenci konuya karar vermekte ve kâğıdı doldurmakta sıkıntı çekmiştir. Tekniği kullanımı yetersiz olup çalışmayı süresinden önce bitirdiği gözlenmiştir.

Resim 16’daki konulu çalışmada öğrencinin yapacağı resmin konusu ve tekniği sanat eğitimcisi tarafından önceden belirlenmiştir. Bir mekânda iki farklı figür resmedilmiştir. Bu çalışmada sıcak renkler kullanılmıştır. Biçim zenginliği, özgünlüğü, ayrıntılara yer verme ve mekân ifadesi çok iyidir. Kompozisyon oluşturulurken denge unsuruna önem verilmiş olup kâğıt düzeni oldukça iyidir. Resimde sanatsal düzenleme öğeleri dikkate alınmıştır. Özgün bir tavra rastlanmaktadır. Perspektif oldukça iyi verilmiştir. Konu üzerinde daha ayrıntılı araştırma ve gözlem yapıldığı için kâğıdı doldurmakta sıkıntı yaşanmamıştır. Resim, insan üzerinde iyi bir etki yaratmaktadır. Pastel boya tekniği ve renk konusunda gerekli bilgiler verildiği için renk ve tekniği kullanma becerisi oldukça iyidir. Çalışma konuya uygun olarak, zamanında tamamlanmıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrenci serbest çalışmasına dair yorum ve öneri yazmamıştır.

Gerçekleştirilen tutum ölçeğinde öğrencinin konulu çalışmasına dair yorum ve önerisi “Bu çalışmayı yapmam bana çevreme eleştirel bakmama ve renk bütünlüğünü anlamaya/ uygulamaya bakış açım değişti. Sürenin daha uzun olması, ders ortamı daha uygun olması, kullanılan araç gereçlerin daha geniş olması çalışmamı zenginleştirebilirdi” diye dile getirmiştir.

Üç uzmanın değerlendirme sonucuna göre 8. öğrencinin serbest çalışmadan aldığı puan Ek-8’deki tabloda 95, konulu çalışmadan aldığı puan Ek-10’daki tabloda 100 olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu öğrencinin, konuda sınırlılık getirildiğinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

49

Resim 17. 9. Öğrencinin Serbest Çalışması

Resim 17’deki serbest çalışmada öğrenci tekniğe ve konuya kendi karar vermiştir.

Benzer Belgeler