• Sonuç bulunamadı

Çeviren: Nelda Bayraktar

The Rev. James Reho Ph.D/May 2013-Issue 6 Riding the Breath-Breathing As Spiritual Praxis

"Tüy uçtu, kendinde olan bir þeyden dolayý deðil, onu uçuran havaydý

çünkü… Ýþte ben de, Tanrý'nýn nefesinde uçan bir tüyüm böylece"

Bingen'in Hildegard'ý

Holotropik Nefes Çalýþmasý

Ýnsanoðlu tarih boyunca kendisinden büyük olan birleþtirici veya mistik deneyimler yaþayabilmek adýna her yolu denemiþtir. Pek çok kültürde bu arayýþ içinde yaþayanlar, zehirlenme veya kalýcý sinirsel tahribat yaþa-ma riskini göze alarak psikotropik yaþa-maddeler kullanmýþlardýr. Bazýlarý ise açlýk sýnýrýnda yaþamayý bile seçmiþtir. Bazýlarý ise yoðun aðrýlar veya uzun süreli cinsel uyarý veya her ikisinin birleþiminden oluþan ekstaz halini yeðlemiþtir. Bu arayýþ içinde olanlar arasýnda uzun süreli meditasyonlarla veya yoga egzer-sizleriyle beden ve zihinlerinin fiziksel limit-lerini zorlayanlar da vardýr. Hattâ öyleleri vardýr ki, aþýrý endorfin salgýsýnýn verdiði coþku halini yaþayabilmek için diz kapak-larýnýn ve omurgakapak-larýnýn zedelenme riskini göze almýþlardýr. Bu metodlardan herhangi birisi bile iþe yarayabildiði halde aslýnda hiç biri gerekli deðildir. Çünkü sadece nefes alýp vermek hepsinin yerine geçebilir.

Ancak nefes alýp vermek asla gerçekten basit bir iþ deðildir. Nefesimiz duygusal tarih-çemizi içinde barýndýrdýðý gibi ayný zamanda hem Eros hem de Tanatos ile flört ettiðimiz alandýr. Nefesimizle iliþkimiz nadiren bilinçli olup, kalitesi ve formu duygusal halimizin ne olduðunu bize anlatýr. Çocukken istediðimiz bir þeye kavuþmak için nefesimizi tutarýz; çünkü nefes irademizi çelikleþtirir ve ortaya koyar. Korktuðumuz zaman göðsümüzün yukarýsýndan keskin nefesler alýr veririz, nefes bizim kaygý seviyemizi etkiler ve ifade eder. Uyurken, egzersiz yaparken, konsantre olurken, seviþirken veya meditasyon yaparken, nefesimiz yaptýðýmýz aktiviteleri destekler nitelikte farklý kalýplara dökülür.

Henüz iki veya üç yaþýnda bir çocuk iken gece korkunç bir kâbus gördükten sonra hýzla nefes alýp verdiðimi hatýrlarým. Tabii bu arada 1970'lerin Staten Adasýndaki hava kalitesinde, anne ve babamýn evinde içtiðim sigaralardan da tetiklenmiþ olabileceðini varsaydýðým meþhur astým krizlerimi de hesaba katmam gerekir. Astýmý yenebilmek için, yerel bir yüzme takýmýnda onur kýrýcý ve aðrýlý krizler boyunca nefessiz kalmayla mücadele etmek zorunda kalmýþtým. Havuzun duvarýnda soluk soluða kýsa kýsa nefesler alarak sonunda mücadeleden güçlü çýkmayý öðrenmiþtim. Birkaç paket içtiðim sigarayý býrakmaya, yoga ve nefes egzersizleri yapmaya karar vermiþ-tim. Sigarayý býrakmanýn en zor ve þaþýrtýcý yoluyla birlikte bilinçli nefes almanýn önemi-ni kavramýþ olmak, bana nefes alýp verme sürecinin yalnýzca oksijen ve karbon dioksit deðiþ tokuþu olmadýðýný, bundan daha da fazlasý olduðunu öðretti. Çünkü nefes dedi-ðimiz þey, kimlidedi-ðimizin görünmeyen, derin bölümlerinin anahtarýný elinde tutuyordu.

2009 yýlýnda, bir arkadaþýmýn spiritüel bir mabede dönüþtürülmüþ olan evinin birinci ka-týndaki yoga minderinin üzerinde yatýyordum. Odada benden baþka on kiþi daha vardý ve yoðun nefes çalýþmasýnýn ilk seansýna baþla-mak üzereydim. Nefese giriþ ve alýþtýrma ça-lýþmasýnýn ardýndan bize gösterildiði biçimde nefes alýp vermeye baþlamýþtýk. Yani aðzýmýz-dan nefes alýyor, aldýðýmýz nefese vurgu yapý-yor ve saniye baþýna yalnýzca bir nefes alýyapý-yor- alýyor-duk. Çalýþmayý olumlu biçimde etkileyen bir müzik geri planda çalýyor, yanan mumun tit-rek alevleri çok sýralý dev bir ahþap mihrapta-ki kutsal figürler üzerinde oynaþýyordu. Oda-nýn ortasýnda ise geniþ bir Taos davulu vardý. Yoga minderlerimiz tekerlek görüntüsü oluþ-turur biçimde bu davulun etrafýna dizilmiþti.

Birkaç dakika soluk alýp verdikten sonra nefesim kendine ait bir forma kavuþmaya baþladý: Bazen derin, hýzlý ve güçlü… derken sýð ve hýzlý… Sonra da nefesim kendini dakikalar sürüyor gibi hissettiren bir þekilde askýya almaya baþladý. Ellerim ve aðzým sanki onlara hâkim olamýyormuþum gibi, nor-mal formlarýndan geriye kasýldý ve ben bunu adeta bir vecd hali gibi deneyimledim. Derken her þey normale döndü. Geniþlemiþ bir bilinçlilik hali içine girmiþtim ve bunu nefes çalýþmasý yaptýðým her seferde yeniden yaþadýðým için artýk çok iyi biliyordum.

Ýmgelemin arttýðý bu geniþlemiþ bilinç halinde kendimle ilgili biyografik ve arketip figürlerle karþýlaþtým, somatik aðrýlarýmdan nasýl kurtulduðumu ve þifa bulduðumu dene-yimledim ve hattâ Holotropik Nefes Çalýþma-sý literatüründe "Perinatal Deneyim" denilen yani doðmadan önceki hafýzaya dokunan deneyimler yaþadým. Bunlarýn yoðunluðu ve gerçekliði kesinlikle abartýlý deðildi. Bu tarz deneyimler, hakikatte þimdiki hayatýmýn tecrübelerinden daha gerçekti ve derindi. Bunlar sayesinde çevremdeki ve içimdeki dünyayý daha güçlü biçimde anlayabildim.

Deneyimler ve araþtýrmalar kadar gelenek-ler de, bilinçli yapýlan bir nefes çalýþmasýnýn duygusal ve hattâ fiziksel aðrýlarý ve hastalýk-larý iyileþtirebileceðini, ruhumuzu ve bedeni-mizi olaðanüstü biçimde ve karmaþýk yollarla canlandýrabileceðini göstermektedir. Bu çalýþmalarýn pek çoðu inanç gelenekleri vasý-tasýyla veya yoga gibi spiritiüel sistemlerle talebelere ustalarý tarafýndan öðretilmiþ, bu yapýlýrken de talebelerin bundan psikolojik veya fiziksel zarar görmemelerine dikkat edilmiþtir.

Nefesin Kutsallýðý ve Hz. Ýbrahim Ýnancýnýn Getirdiði Gelenekler

Ýnsanlarý geniþlemiþ bilinç haline sokan ve kutsal birliðe eriþtiren Holotropik Nefes Çalýþmasýnýn tarihinin aslýnda çok eski olduðu görülmekte. Ruhsal çalýþmalar yapan topluluklarda "Nefes" ve "Ruh"un ayný þeyler olduðu bilinmektedir. Öyle ki Ýbranice'de "Ruach", Arapça'da: "Ruh", Yunanca'da ve Latince'de: "Pneuma" diye geçmektedir.

Tarihsel olarak baktýðýmýzda, nefes ve geniþlemiþ bilinç hali birbirleriyle sýkýca ilin-tilidirler. Ve bu durum inanç gelenekleri vasý-tasýyla sýkça ifade edilmiþtir. Eski Ahit'te Allah'ýn adý bazý âlimlere göre nefesin sesiyle temsil edilmiþtir. YAH sesi nefes almayý ve VEH sesi ise nefes vermeyi ifade etmektedir. Böylece bu aslýnda kutsal bir mantra olup, her nefeste (ister bunu bilinçlice veya bilinçsizce yapalým) aslýnda Allah'ýn kutsal ismini telaf-fuz etmiþ oluruz. Bu ayný zamanda mýrýl-dandýðýmýz ilk ve de ölmeden önce son kez söylediðimiz sözcüðün de Allah'ýn adý olduðunu göstermektedir. Diðer bir deyiþle Allah'ýn adý: Nefestir.

Eski Ahit'in Yaratýlýþ Bölümünde, insanýn çamurdan yaratýldýðý ve içine üflendiði yazýlýdýr. Ýnsana can veren nefes, içinde Kutsal varlýðý ve kimliði de taþýmaktadýr. Bir þeye üflemek ise o þeyle bir yaþam özünü paylaþmak demektir.

Mistik Hristiyanlýk 1500 yýldan fazla bir zamandýr, nefese odaklanmanýn Allah'ýn var-lýðýný hissetmeye açýlan bir kapý olduðunu öðretmektedir. "Ýçinizdeki hazineye girmeye çalýþýn ki, cennetin hazinesini görün. Çünkü her ikisi de aslýnda aynýdýr. O'nun krallýðýna giden yol aslýnda sizin içinizdedir, yani

ruhunuzun içindedir." Ýçimizdeki hazine aslýnda kalbimizdir ve bu da nefes yoluyla açýlýr veya buna girilir.

Nefes kalbe giden en doðal yoldur. Ve böylece içinize aldýðýnýz havayla zihninizi kalbinize indirmiþ olursunuz. Ve iþte o zaman kiþi cennetin krallýðýnýn aslýnda içinde olduðunu görür.

Ýslâmi bir gelenek olan Sufizm'de de nefes kutsal olanýn taþýyýcýsý ve kanalýdýr. Sufi þair-lerden Hafýz el-Þirazi, Mevlânâ, Saadi, Attar ve diðerleri de nefesle koklanabilen "Allah'ýn Rahiyasý"ndan söz ederler. Ýnsanoðlunu tarif eden en önemli metaforlarýndan birisi de ney'dir. Allah kutsal nefesiyle ney'e üflemiþtir. Sazdan yapýlmýþ ney geldiði yere duyduðu büyük bir özlemle vecd hali içindedir. Çünkü sazlýktan alýnmýþ, kesilmiþ ve ayrýlmýþtýr (bireyselleþtirilmiþtir). Ve nefesin içindeki bu kutsal vecd hali daima peþinde koþulan ama asla bu yolculuðun kendisi olmayan bir þey-dir.

"Kýr þarabýn kadehini Kadehi üfleyene yönel"

Nefes Egzersizi ve Erotik Olan

Tüm bunlardan yola çýkarak, nefes temelli spiritüel egzersizlerin neden sinagoglarda, camilerde veya ABD'nin Pazar okullarýndaki müfredatlarda yer almadýðýný sorabilirsiniz. Bu egzersizlere yer verilmemesiyle ilgili belli bir sükûn halinin sergilenmesinin nedeni teoloji deðil, daha çok bu geleneklerin içinde yaþadýðý bedeni inkâr eden geleneksel kültür-lerin varlýðýdýr. Belli bir noktaya kadar, Batý, Modern Felsefe ve Kartezyen paradig-malarýnýn bakýþ açýlarýný giderek daha da fazla benimsemeye baþlayýnca, bu tarz egzer-sizler ve uygulamalar da anlam ifade etmeye

baþlamýþtýr. Ama daha sonra cinsellik, ölüm veya bedenle ilgili rahatsýzlýk verici konular giderek Batý düþüncesini ve spiritüel paradig-mayý tanýmlamaya baþlayýnca da, bu tarz uygulamalardan korkulmaya (çünkü güçlü etkileri hatýrlanabilir) veya gözden kaçýrýla-bilir veya unutulursa diye de aþaðýlanmaya baþlanmýþtýr.

Nefesinizi geniþlemiþ bilinç deneyimi yaþa-mak üzere kullandýðýnýzda, bu deneyimle iliþkilendirilebilecek, inkâr edilemez bir erotik tad alýrsýnýz. Bu konudaki önemli ipuçlarýný bir Ýspanyol Yahudisi olan mistik Yehuda Halevi'nin þiirlerinde bulabilirsiniz.

Nefes egzersizi deneyimi vasýtasýyla eriþilebilen kutsal birliðin yoðunluðu madde-sel dünyayý ve çekilen acýyý katlanýlabilir kýlar, belki de onu sürekli anlamla doldurur ve kutsal nefesle iliþkilendirir. Týpký Sufi þair Sanai'nin þu dizelerinde olduðu gibi:

"Acýdan kaçan âþýk deðildir. Senin sevgini seçiyorum her þeyin üzerine. Çünkü zenginlik gelip geçicidir. Her ikisi de farklý

dünyalarýndýr. Ama sen içimde yaþadýkça, kim demiþ ki acý çekerim."

Ýþte tam da burada Hristiyan mistisizmiyle bir yakýn bað kurulmaktadýr. Geleneksel Hristiyan mistik kaynaklarý mistik yaþamýn daima erotik yaþamdan kök aldýðýný onay-lamýþtýr. Kutsal birliðin ifadesi için en yüksek araçlardan birinin ise erotik þiir olduðunu keþfetmiþtir. Þayet dýþarýdan biri olarak bu deneyime bakmak isterseniz, Roma'da bulu-nan Santa Maria della Vittoria Kilisesinde yer alan Bernini'nin "St.Theresa'nýn Vecd Hali" isimli heykelini inceleyebilirsiniz.

(Gelecek Ay: Konumuza Kaldýðýmýz Yerden Devam Edeceðiz)

elâmlar sevgili varlýklar, ben Manyetik Hizmetten Kryon. Partnerim þimdi kenara çekiliyor ama baðlantýsýný devam ettiriyor. Daha önce de söylemiþ olduðumuz gibi, medyum kanalýyla celse yapýlmasý medyumun devralýnmasý anlamýna gelmemektedir. Celse sürecinde izin verilmiþ olan birleþme duru-mu söz konusudur ve insanýn bilinci ve yük-sek benliði ile yapýlmýþ olan bir anlaþmanýn sonucudur. Ýnancýn gerçeklik kutusunun ve geleneðin buna izin vermesi koþulunun karþýlanmasý durumunda, bu birleþme anlaþ-masýnýn yapýlmasý zor deðildir. Eðer size bu sürecin uygunsuz olduðu öðretilmiþse, o zaman sizinle celse yapýlmasý zora

girecek-tir. Dolayýsýyla, partnerimin celsede medyumluk yapabilme yeteneðinin büyük bir kýsmý, bunun gerçek olduðunu bilmesin-den ve bu konuda huzur içinde olmasýndan kaynaklanmaktadýr.

Medyumluk yapmak için eðitim ve alýþtýr-ma yapalýþtýr-mak gerekir ve belirli bir süre sonun-da kiþi kendisini rahat hissetmeye baþlar. Entelektüel yapýnýn dahli olmaksýzýn bilgi aktarýmý gerçekleþtirilirken insanýn o güzel "yerde" oturmasý ve kýsa bir süreyle sadece "olabilmesi" mümkün olabilmektedir. Süreç içinde partnerim çevirmen görevini üstlen-mektedir. Partnerim perdenin benim olduðum tarafýndan gelen doðrusal olmayan

S

Benzer Belgeler