• Sonuç bulunamadı

Çalışma Komisyonları

BÖLÜM - 4 30. DÖNEM ÇALIŞMALARI

4.1 Çalışma Komisyonları

Yönetim Kurulumuz, mesleğimizin uzmanlık alanlarında olan, kamu yararına ve üyelerinin menfaatlerini koruma adına Ana Yönetmeliğimizde belirtildiği şe-kilde dönem içerisinde çalışmalar yapmak üzere komisyonlar kurmuştur. Komis-yon oluştururken üyelerimize duyuru yapılarak katkı koymak isteyenlerden ve Yönetim Kurulundan bir kişinin katılımı ile oluşturulmuş ve çalışmalarını Genel Merkezde yürütmüştür.

Dönem içerisinde komisyon çalışmalarının “TMMOB Fizik Mühendisleri Oda-sı Çalışma Komisyonları Yönetmeliği” çerçevesinde yürütülmeye çalışılmıştır.

4.1.1 Medikal Fizik Çalışma Komisyonu

Odamız Medikal Fizik alanında çok önemli bir kamu hizmeti yapmakta olup, 1996 yılından beri bu alanda yapılan çalışmalar Yönetim Kurulu tarafından kuru-lan komisyon tarafından sürdürülmektedir.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) “Radyasyon Güvenliği” yönet-meliği kapsamında, Radyoterapi Cihazlarına “Kalite Uygunluk Belgesi (KUB)” alma zorunluluğu getirilmiştir. Odamız bu hizmeti yapmak üzere 1995 ve 2002 yıllarında TAEK’e başvurarak radyoterapi cihazlarına KUB vermek üzere yet-kilendirilmiştir. Bu kapsamda Oda Yönetim Kurulu kararı ile “Medikal Fizik İhtisas Komisyonu” kurulmuştur. Medikal Fizik Çalışma Komisyonu çalışma-larını Sn. Prof. Dr. Bahar DİRİCAN’ın başkanlığında FMO Yönetim Kurulu ve uzmanlarımızla birlikte “TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI Tedavi

Ama-cıyla Kullanılan X Işını, Gamma Işını, Nötron, Proton, Elektron Demeti Cihazla-rı ile Tedavi Simülasyonu Amaçlı Röntgen CihazlaCihazla-rı için KALİTE UYGUNLUK BELGESİ VERİLMESİ YÖNETMELİĞİ” çerçevesinde çalışmalarını dönem

içe-risinde yoğun olarak sürdürmüştür. Ayrıca komisyon üyelerimiz ve uzmanlarımız gelişen teknolojiye pareler olarak yeni üretilen radyoterapi cihazları için, KUB’a esas incelemeler yapmak üzere gerekli olan formları hazırlayarak hizmete sun-muşlardır. Yeni geliştirilen radyoterapi cihazları için ise KUB formları Medikal Fizik Çalışma Komisyonu tarafından uluslararası ilgili yayınlar, tavsiyeler ve ci-haz ile ilgili teknik değerlendirmeler yapılarak ci-hazırlanmaktadır.

Radyoterapi Cihazlarına Kalite Uygunluk Belgesi verilmesi çalışmaları; Odamız, 2690 sayılı Yasa gereğince yayımlanan Türkiye Atom Enerjisi Ku-rumu (TAEK) Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nin 27. maddesinde belirtilen tıbbi ışınlamaların yapıldığı radyoterapi tesislerinde kullanılan cihazların kalite kontrollerini içeren incelemenin yapılması ve yapılan inceleme sonunda kalite uygunluk belgesi verilmesi yönündeki çalışmalarını 30. dönem de sürdürmüştür.

Amacımız, Kalite Uygunluk Yönetmeliği gereğince “madde, mamul ve

kurumlar tarafından öngörülen esaslar paralelinde uygulanan kalite güvence-sinin sağlanmasına yönelik faaliyetlerle esaslara uygunluğu belirlenen ürün ve hizmetlere kalite belgesi vermek suretiyle tüketicinin korunmasıdır” ilkesinden

yola çıkarak tıpta tedavi amacıyla kullanılan X ışını, gamma ışını, nötron, proton, elektron demeti cihazları ile tedavi simülasyonu amaçlı röntgen cihazları için li-sans verilmesi aşamalarında sürdürülen bütün faaliyetlerdeki çalışmalarda kalite temininin sağlanması, denetimler ve uygulamalarla ilgili esasların belirlenme-sidir. Bu çerçevede bahsi edilen cihazlar için lisans alınması aşamasında TAEK tarafından yetkilendirilen Odamız başvuruları sonuçlandırmaktadır.

Çok yüksek dozların verildiği tedavi amaçlı radyoterapi cihazlarının lisans alma sürecinde gerekli olan Kalite Uygunluk Belgesi verilmesine esas kontrolle-ri, ülke genelinde görev yapan formal eğitimi ve klinik deneyimi Medikal Fizik komisyonu tarafından uygun bulunup, bu tip kontrolleri yapmak üzere Yönetim Kurulu tarafından görev ve yetki verilen toplam 35 uzman ve FMO Medikal Fi-zik İnceleme Komisyonu tarafından, “TMMOB FiFi-zik Mühendisleri Odası Tedavi Amacıyla Kullanılan X Işını, Gamma Işını, Nötron, Proton, Elektron Demeti Ci-hazları ile Tedavi Simülasyonu Amaçlı Röntgen CiCi-hazları için Kalite Uygunluk Belgesi Verilmesi” Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.

Ülkemiz genelinde bu alanda faaliyet gösteren eğitimli medikal fizikçiler “FMO Bilirkişi “ ve “FMO Tedavi Amacıyla Kullanılan X Işını, Gamma Işını,

Nötron, Proton, Elektron Demeti Cihazları İle Tedavi Simülasyonu Amaçlı Rönt-gen Cihazları İçin Kalite Uygunluk Belgesi Verilmesi “ Yönetmeliklerinde

belir-tilen kriterleri sağlamaları durumunda bu uzmanların Oda Başkanlığına gerekli bilgi ve belgeler ile müracaat etmeleri durumunda komisyonlarda görevlendiril-meleri söz konusu olabilmektedir.

Ocak 2016 – Aralık 2017 tarihleri arasında Odamıza yapılan müracaatlar

so-nucu yapılan değerlendirmeler ve görevlendirmeler soso-nucu sağlık merkezlerinde bulunan radyoterapi cihazlarına KUB ve Raporlar verilmiştir. Bu dönem yapılan başvurular sonucu KUB verilen cihazların istatistiği bilgileri aşağıda sunulmuş-tur.

Dönem boyunca çok etkin çalışmalar yapan komisyonumuz, KUB belgele-rinin verilme sürecini hızlandırarak sağlık kuruluşlarının lisans alma süresinde mağdur olmalarının önüne geçilmiştir. Bu süreçte önemli görev alan komisyon üyelerimize ve uzmanlarımıza da teşekkür ediyoruz.

Radyoterapi Cihazları Yeni KUB 2016-2017 Dönemi Vize

BT-Simülatör 28 13

Pet BT-S - 1

Simülatör 1 3

Co-60 Teleterapi Cihazı -

-Lineer Hızlandırıcı 48 55

Tomo Helikal Terapi 5 5

Brakiterapi 8 10

Robotik Lineer Hızlandırıcı - 3

Gama Knife 4 4

İntra Operatif Lineer Hızlandırıcı - 1

TOPLAM 94 95

4.1.2 Basın ve Yayın Çalışma Komisyonu

Komisyon dönem içerisinde etkin bir şekilde faaliyet göstermiş iki ayda bir FMO e-Bültenini ve yıllık FMO Ajandalarının yayınlanmasında gerekli çalışma-ları yapmıştır.

Bülten Çalışmaları;

Odamızın iki ayda bir yayınladığı FMO e-Bülten dönem içerisinde komisyo-numuz tarafından 12 adet çıkartılarak üyelerimize e-posta yolu ile iletilmiş ve WEB sayfamıza konulmuştur.

İki ayda bir de olsa sürekli bülten çıkartmanın zorluğu dönem içerisinde fazla-sıyla hissedilmiştir, üyelerimizden mesleğimizle ilgili konularda yazacakları ya-zıları bültende yayınlamak üzere bekliyoruz. Bu bültenleri hazırlayan komisyon üyelerimize teşekkür ediyor bundan sonra çıkartılacak sayılarda katkı koymak adına üyelerimizi bekliyoruz.

FMO Ajanda Çalışmaları;

Komisyon üyelerimize yenil yıl hediyeleri olarak; “2017 ve 2018 FMO

Ajan-dalarının” çıkartılması için Yönetim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda

çalışmalarına başlamış, ajandaların basım ve dağıtımı masraflarını karşılamak için, şirket ve firma sahibi meslektaşlarımızdan firma faaliyetleriyle ilgili reklam-lar areklam-larak, söz konusu ajandareklam-ların finansmanı için kaynak yaratmıştır. Ajandareklam-ların dağıtımı çok masraflı olması nedeniyle aidatlarını düzenli ödeyen üyelerimize kargo ile gönderilmiş. Diğer üyelerimizin ise Odamız Genel Merkezinden ücret-siz olarak almaları için duyuru yapılmıştır.

Önümüzdeki dönemlerde çıkartılacak odamız ajandası için şirket sahibi mes-lektaşlarımızdan reklam bekliyoruz.

2017 ve 2018 Yılı FMO Ajandaları 4.1.3 Eğitim Çalışma Komisyonu

Yoğun bir dönem geçiren komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan protokoller kapsamında sertifikalı eğitimler düzenlenmesi, bilgilendirme kursları ve seminerlerinin organizasyonlarının gerçekleştirilmesi, bu etkinliklerde eğit-menlerin ve koordinatörlerin belirlenmesi konularında faaliyetlerde bulunmuştur.

Bu dönem, Yönetim Kurulunun ve komisyonun çalışmaları sonucu T.C. Çev-re ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 Tipi Sertifika Programı, C-1 Tip Bina Akustiği Sertifika Programı ve C-2 Tip Eylem Planlarını Hazırlama Sertifika programları bu dönem de düzenlenmiştir.

İyonlaştırıcı Radyasyondan korunma kursları için TAEK’e yapılan başvuru sonucu Onaylı Kuruluş olarak bu Endüstriyel Uygulamalarda ve Tanısal

Rad-yolojide Radyasyondan, Endüstriyel Radyografide ve Radyasyon Ölçümü ve Radyasyondan Korunma Kursları düzenlenmesi konusunda dönem içerisinde çalışmalar yapılmıştır. Komisyon Oda genel merkezinde, İstanbul Şubemizde ve Fizik Mühendisliği bölümlerinde meslektaşlarımıza ve öğrenci üyelerimize dö-nük seminer, konferans, eğitimler ve söyleşiler organize etmiştir.

Düzenlenen kurslar;

- Uygulamalı Fotovoltaik Enerji Sistemleri Temel Eğitimi

- TS EN ISO/IEC 17025; Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar

- ISO EN 17205 Standardına Göre Ölçüm Belirsizliği - Optik, Optik Sistemler ve Tasarım Kursu

- DiaLux ve OptisWorks Programları - Uygulamalı Katı Cisim Tasarımı Semineri

- Aydınlatama Sistemleri Tasarım Proje ve Uygulama

İlaç ve Tıbbi cihazlar Kurumu tarafından yayınlanan 25 Haziran 2015 tarihin-de yayınlanan “Tıbbi Cihazların Test, Kontrol ve Kalibrasyonu Hakkında Yönet-melik kapsamında tanımlanan Sorumlu Müdür ve Uzman eğitimleri için Odamız bu dönem kapsamlı çalışma yaparak; “Sorumlu Müdür” ve “X- Işınları Görün-tüleme Uzmanı” eğitimi için Kuruma başvuruda bulunmuştur. Bu süreçte A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü ve Ufuk Üniversitesi ile protokol yapılarak X- Işınları Görüntüleme eğitimlerinde gerekli olan uygulamalar için bu kurumların cihazları kullanılması sağlanmıştır.

4.1.4 Nükleer Teknoloji Komisyonu

Ülkemizde 50 yıldır Nükleer teknolojinin kullanımına yönelik çalışmalar çeşitli alanlarda sürdürülmektedir. Nükleer teknolojinin en önemli ürünlerin-den olan nükleer santrallerin ülkemizde kurulmasına yönelik çalışmalar 1970›li yıllardan beri devam etmektedir. Bugün bulunduğumuz noktada ülkemizde hali hazırda girişimde bulunulan ve anlaşmaları imzalanan 2 adet nükleer santral ku-rulumu projesi bulunmaktadır. Bu projelerin konunun uzmanı meslektaşlarımız tarafından yakından takip edilmesi ve yetişmekte olan meslektaşlarımızın proje-lerle ilgili mümkün olduğunca bilgilendirilerek meslek hayatlarına hazırlanması büyük önem taşımaktadır.

Nükleer santral projeleri olan ülkemizde bir meslek odası olarak, nükleer tek-nolojideki gelişimleri günlük olarak takip etmek ve ülkemizde projelerle ilgili verimli ve katılımcı fikirler üretebilmek adına sık sık etkinliklerle bir araya gele-rek bilgi paylaşımı ortamı yaratmak düzenli faaliyetlerimiz arasına girmektedir.

Bir meslek örgütü olarak konunun bilimsel gerçekler ve ülke gerçekleri göz önüne alınarak değerlendirilmesinin doğru olacağına inanarak bu doğrultuda tu-tum ve davranışlar sergilemekteyiz. Ülkemizde enerji üretim çeşitliliği kapsamın-da nükleer santral kurulumu projelerinin ilerlemelerini izlemenin yanı sıra dünya-da nükleer santrallerle ilgili yaşanan gelişmeleri de takip etmekteyiz.

Ayrıca Komisyon başkanı Sn. Doç. Dr. Şule ERGUN başkanlığında organize edilen III. Nükleer Zirve ve IV. Nükleer Zirveler organizasyonları gerçekleştiril-miştir. Odamızın da destek olduğu yerli ve yabancı toplam 700 kişinin katıldı-ğı Nükleer santraller zirvelerinde, Santrallerin kurulum sürecinde sanayimizin bu sürece yapabileceği katkılar ve yabancı firmalar ile işbirliği konuları ağırlıklı olarak görüşülmüştür

4.1.5 Mevzuat Düzenleme Komisyonu

Yönetim Kurulu olarak 30. dönem içerisinde mesleğimizle ilgili gelişen bazı durumlar karşısında hızlı hareket etmek ve hemen uygulamaya koyabilmek için mevzuatlarda değişiklik veya yeni mevzuatlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu neden ile 30. Dönem Genel Kuruldan meslek alanlarıyla ilgili gerekli olan mevzuat dü-zenlemelerini yapabilmek için Genel Kuruldan yetki alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır, bu durumun tartışılıp karara verilmesi gerekmektedir. Komisyon da bu hususu Yönetim Kuruluna aktarmış ve talepte bulunmuştur.

Dönem içerisinde TMMOB’den gelen bazı yönetmelik taslakları için odamız-dan görüş istenmiş ve komisyon tarafınodamız-dan hazırlanan görüşler Yönetim Kurulu Kararıyla TMMOB’ye iletilmiştir.

Görüş gönderilen bazı yönetmelikler;

- Çevresel etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili gelinen süreç içerisinde yaşa-nan aksaklıkların giderilmesi, tanımlanması gereken iş ve süreçlerin açıklığa kavuşturulması amacıyla ÇED Yönetmeliği,

- TMMOB Yasası’nda da değişiklikler içeren Torba yasa,

- TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası İhtisas Alanları Yönet-meliği,

- Maden Kanunu ile ilgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun - TMMOB Enerji Çalışma Grubu bu dönem TMMOB Enerji Politikası Temel

İlkeleri Bildirgesi

- Gemi Dizel Motorlarının NOX Emisyonu Ölçüm ve Denetim ve Belgelendir-me YönetBelgelendir-meliği.

30. Olağan Genel Kurulda alınan yetki çerçevesinde Odamızın Ana Yönetme-liğinde bazı değişiklikler yapılarak “Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 09 Şubat 2017 tarih ve 29974 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır.

YÖNETMELİK

9 Şubat 2017 PERŞEMBE 2997

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Fizik Mühendisleri Odasından:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLERİ