• Sonuç bulunamadı

4.1. 2009 Yılında Yayınlanan Penguen ve Cafcaf Dergi Kapaklarının Analizi

ġekil 1 Penguen Sayı: 328-329

Penguen dergisinin 2009 ilk sayısı yeni yıl mesajı vermeyi tercih etmiĢ, bu mesajı verirken de siyaseti gündemine almıĢtır. “Güle Güle 2008 HoĢgeldin 2009” mesajını verirken kullandığı siyasi tipleme ise BaĢbakan Erdoğan olmuĢtur. Bu kapak görüntüsünün iki kahramanı olan Noel baba ve kucağındaki çocuk figürlerinde Erdoğan'ın yüzü kullanılmıĢtır. Bu görüntünün ilk elde akla getirdiği, yılın yeni ya da eski halinin hepsinin Erdoğan'ın izini taĢıdığıdır.

Ġkinci sayıda, “Ġsrail, çoluk çocuk demeden Gazze'de katliam yapıyor, dünya seyrediyor” yazısı eĢliğinde Filistinli çocuk cesedi önünde dünya milletlerinden çocukları ellerinden tutan silahının dumanı henüz tüten ve kamuflajlı bir Ġsrail askeri çizilmiĢtir. Bu dönemde karikatürde bir askerle temsil edilen Ġsrail'in, Filistin'e yaptığı hava saldırısı dünyaya çocuk dostu izlenimi vermeye çalıĢan bir devletin, Filistin mevzusunda bu görünümüyle uyuĢmadığını ifade etmeye çalıĢmaktadır.

ġekil 2 Penguen Sayı: 330-331

Ocak ayı üçüncü sayısında karĢısındaki polis memuruna ellerini uzatarak “Hadi tutukla beni, çok merak ediyorum Ģu ergenekonu, hadi...” diyen bir kiĢi resmedilmiĢtir. Polis memuru ĢaĢkındır. Bir yandan ergenekonun ne olduğunu merak eden bir kiĢi diğer yandan ergenekonun benimle ne ilgisi var anlamında kafasında soru iĢareti bulunan polis memuru süregelen ergenekon sürecinin iki farklı boyutuna değinmektedir. Birinci boyut ergenekonun 'kendi görüĢüne uygun olmayanı içeri alıyorlar' mantığına indirgenmesi ve sıradan bir dava gibi görülmesine atıf yapmaktadır. Bu süreçte polislerin devletin kolluk kuvvetleri olması sebebiyle

operasyonlarda kullanılması sonucu bu kitlenin polisi birilerinin maĢası olarak gördüğü mesajını da iletmektedir.

Ocak ayı dördüncü sayıda dört mevsimi yansıtan bir karikatür kullanılmıĢtır. “Bu sene de ne Tuncay Güney yaptı be!” ifadeleri kullanılarak ilkbahar, yaz, sonbahar, kıĢ ayları resmedilmiĢ ve her mevsimde Tuncay Güney mevsimin Ģartlarına göre çizilmiĢtir. Kapağın çıktığı dönem Tuncay Güney'in ergenekonla ilgili sürekli medya organlarında yer aldığı döneme denk gelmektedir. Ergenekondan ziyade Tuncay Güney'in gündem haline gelmesi derginin “Bu sene de ne Tuncay Güney yaptı be!” ifadeleriyle aktarılmıĢtır.

ġekil 3 Penguen Sayı: 332 Cafcaf Sayı: 19

Penguen Ocak ayı beĢinci sayısının kapağı tiyatrocu Atilla Olgaç'a ayrılmıĢtır. Dizüstü bilgisayarının baĢında ödül kazandığını hayal eden ve ödül töreninde “Bu ödülü yalnız ve faĢist ülkeme adıyorum...” diyen Olgaç'ın karikatürünün yanında karikatürle ilgili bilgilendirici bir spot bulunmaktadır. Spotta “Kıbrıs'ta elleri bağlı

esir bir Rum askerini baĢından vurdum, 9 kiĢiyi daha öldürdüm diyen tiyatrocu Atilla Olgaç daha sonra anlattıklarının üzerinde çalıĢtığı film senaryosu olduğunu iddia etti. Hikayesi gerçekse, bunu anlatarak kimlerin gözünde kahraman olmayı umuyordu? Yok eğer senaryo olduğu doğruysa bu fili kimler için yazıyor?” ifadeleriyle faĢizan söyleme bir eleĢtiri getirilmektedir.

Cafcaf dergisi Ocak 2009 sayısının kapağı Türkiye-Ġsrail iliĢkilerine ayrılmıĢtır. Ġsrail'in Filistin'e yaptığı zulume “Türk Ordusu Ġsrail'i Vursun!” spotunun altında yaĢlı bir teyzenin askeri inzibatlara “Evladım Ģu Ġsrail'e bi gitseniz, hadlerini bildirseniz. Bak iyicene canileĢtiler, çoluğu çocuğu vuruyolar, ha oğlum, hadi...” ifadeleriyle gönderme yapılmaktadır. Baloncuk içerisinde çoluğu çocuğu vurmanın canilik sayıldığı ve toplum tarafından da hoĢ görülmediği anlaĢılmaktadır. Kapak, çoğu zaman devletler arası düzeyde yürüyen iliĢkilere ek olarak toplumun da bazı meselelerde fikir yürüttüğünü yansıtmaktadır.

Penguen dergisi ġubat ayı ilk sayısının kapağı “Tayyip Erdoğan Davos'a damgasını vurdu” spotuyla verilmiĢtir. “World Economic Forum” yazısının altına “okuyana korum” yazarak forumu terkeden bir Erdoğan çizimi ile Erdoğan'ın Davos görüĢmelerinde 'one minute' ve 'daha da Davos'a gelmem' çıkıĢına atıf yapılmıĢtır. Erdoğan'ın bu çıkıĢları bilgisizlik ve cahillik olarak görülmüĢ olacak ki Davos'ta gösterdiği tavrı, siyasi bir söylemden çok sokak ağzıymıĢ gibi ele alınarak, foruma damgasını vurma duvara yazı yazma seviyesine indirgenmiĢtir.

Penguen ġubat ayı ikinci sayısı yerel seçimlere ayrılmıĢtır. Spotta “yerel seçimler öncesi partiler coĢtu. AKP'den beyaz eĢya, CHP'den Kur'an kursu açılımı...” ifadelerine yer verilmiĢtir. Kapağını açtığı buzdolabını göstererek “oyunuzu bu kabinde kullanacaksınız, umarım size biĢeyler hatırlatır!” diyen AKP'li bir seçim sandığı görevlisinin ve oy kullanmaya gelmiĢ bir kadının çizildiği karikatürde çamaĢır makinesinin içinde de gülümseyerek oy kullanan biri olduğu görülmektedir. Siyaseten kömür dağıtma, beyaz eĢya verme, açılımlar yapma gibi vaatlerle halkın kandırılmaya çalıĢıldığı, yerel seçimler münasebetiyle kapağa taĢınmıĢtır.

ġekil 5 Penguen Sayı: 335 Cafcaf Sayı: 20

Penguen, ġubat ayı son sayısında iĢsizlik sorununa değinmiĢtir. “ĠĢsizlik oranı %12.3'e yükseldi” spotuna müteakip vatandaĢın omzuna elini atmıĢ bir Ģekilde “oğlum bu krizin teğet geçmiĢ hali. Teğet geçmese asıl o zaman yarr.... Bak Ģimdi küfür ettirceksin bana...” diyen Tayyip Erdoğan çizilmiĢtir. Avrupa'da yayılan krizin Türkiye'ye sıçrama olasılığı ile ilgili olarak BaĢbakan Erdoğan'ın teğet geçecek açıklamalarına atfen çizilen kapakta krizin teğet geçtiği halde ülke ekonomisine zarar verdiği ifade edilmeye çalıĢılmıĢtır.

Cafcaf dergisinin ġubat ayı kapağında “Davos krizi, Türk Medyası'nın sağduyulu tavrıyla aĢılır! (inĢallah)” spotu eĢliğinde Erdoğan'ın Davos çıkıĢı ele alınmıĢtır. Bu kapakla Cafcaf Davos'u konusunu iĢleyen ilk mizah dergisi olmuĢtur (Yavuz, 2009). Davos çıkıĢının bir kriz olarak ele alındığı kapakta Peres'e “Aman efendim siz onun sözlerine bakmayın, bilmeden konuĢuyor. Hiç diplomasiden falan anlamaz... N'olur affedin.” ve “Cahil o Cahiiil” nidalarıyla yalvaran medya

çalıĢanları ve kollarını birbirine kenetlemiĢ bir Erdoğan resmedilmiĢtir. Bu kapakla birlikte günümüzde de yandaĢ ve candaĢ medya Ģeklinde birbirini suçlamalarla süren, medya organlarının birilerinin maĢası olduğuna dair görüĢe bir gönderme yapılmıĢ ve buradaki haliyle bir kısmının Ġsrail'in himayesinde olduğu mesajı verilmeye çalıĢılmıĢtır.

ġekil 6 Penguen Sayı: 337-338

Penguen Mart ayı ilk kapağı 2009 genel seçimlerine ayrılmıĢtır. “Seçimler yaklaĢtıkça seviye düĢüyor” spotu ile birlikte dönemin Cumhuriyet Halk Partisi genel baĢkanı Deniz Baykal ve Adalet ve Kalkınma Partisi genel baĢkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarına yönelik atıĢmaları kapağa taĢınmıĢtır. Liderlerin siyasi üslubunun eleĢtirildiği kapakta gerek Baykal gerek Erdoğan sokak ağzı ile birbirlerine üstünlük kurmaya çalıĢmaktadır. Çizimlerdeki abartılar siyasi üslubun çirkinleĢtiği bağırma çağırma seviyesine geldiği mesajını vermektedir.

Penguen, Mart ayı ikinci sayı spotunda “BaĢbakan Erdoğan'ın 'Ananı da al git' dediği çiftçi Kemal Öncel, AKP'nin Mersin mitingi öncesi tedbir olarak gözaltına alındı” ifadeleri yer almaktadır. Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi Davos çıkıĢına benzer çıkıĢ yapmaması için tedbir amaçlı, polis nezaretinde gözaltına alınan Erdoğan çizimi ile Erdoğan'ın üslubuna eleĢtiri getirilmektedir.

ġekil 7 Penguen Sayı: 339-340

Penguen dergisi Mart ayı üçüncü sayısı iĢĢizlik konusunu kapağına taĢımıĢtır. “ĠĢsizlik oranı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaĢarak rekor kırdı!” spotuyla beraber AK Parti'nin seçim sürecinde il ve ilçe ismine göre kullandığı 'Sen Türkiye'sin Büyük DüĢün' sloganını “Sen Türkiye'sin Çok DüĢünme Bunları...” haline getirerek Türkiye ekonomisinin gidiĢatı eleĢtirilmiĢtir.

Penguen, Mart ayı dördüncü sayısı genel seçimlere ayırdığı kapağında, seçim pusulasında oy verilmek istenen partiyi temsil eden logonun altındaki boĢluğa basılan 'evet' mührünü farklı bir forma sokarak, cinsel göndermelere yer vermiĢtir.

ġekil 8 Cafcaf Sayı: 21

Cafcaf dergisi Mart ayı kapağı hem Ġstanbul'un ulaĢım sorununa hem de seçim sürecine değinmektedir. “Ġstanbul'da dolmuĢa binmeyen metrobüse mahkum kalıyor...” spotu altında bir dolmuĢun içi resmedilmiĢtir. Cumhuriyet Halk Partisi genel baĢkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kucağında bir takım klasörlerle dolmuĢta yer aldığı ve çevresindekilerin “Nereden bindim Ģu dolmuĢa!...”, “Kazanacağız inĢallah...”, “Hem temiz...”, “Hem dürüst bir insanoğlu...”, “Koçum benim, klasörlere bak!”, “Ayakkabısı bile dürüstlükten delinmiĢ...” ifadelerine müteakip dolmuĢ Ģoförü “Beyefendi Hilton'da mı inecekti?” diye sormaktadır. Kılıçdaroğlu'nun, Ak Parti hükümeti döneminde yapılan yolsuzluk ve hukuksuzlar, deniz feneri davası vs. konularda belge olarak nitelediği klasörlerle dolaĢmasına, seçim sürecinde kalabalık bir medya çalıĢanı ile ve delik ayakkabılar giyerek yaptığı mahalle ziyaretlerine ve dolayısıyla oluĢturulmaya çalıĢılan dürüstlük ve halktan biri olma algısına atıf yapılmıĢtır. ġoförün Hilton sorusu halktan biri olma algısına yönelik eleĢtiri getirmektedir.

ġekil 9 Penguen Sayı: 341-342

Penguen dergisi Nisan ayı ilk sayısında “BaĢbakan Erdoğan, yaptıkları hizmetlerin karĢılık bulmadığını söyledi.” spotu kullanılmıĢtır. Seçim sürecinde vatandaĢa yönelik kömür, beyaz eĢya vs. dağıtımına gönderme yapılan kapakta seçimlerden önce çamaĢır makinesi verilmiĢ bir eve gelen Erdoğan'ın “ĠnĢallah rezistansınız kireçlenir” dediği görülmektedir.

Nisan ayı ikinci sayı kapağında Obama'nın Türkiye ziyareti gündeme alınmıĢtır. “Obama geldi; bütün sorunlarımızı çözebileceğimizi, AB'ye girebileceğimizi, NATO ve Ortadoğu için çok önemli bir ülke olduğumuzu, Kıbrıs, PKK ve Ermeni meselelerinin üstesinden gelebileceğimizi söyleyip gitti.” ifadelerinin yer aldığı kapakta Erdoğan, küçük çocuk Ģeklinde çizilmiĢ ve Obama ile eĢinin arasında yatmak istediğini söylemektedir. Karanlıktan korkan çocuğu yatağında yatması için ikna etmekle, Türkiye'nin meselelerinin çözümünün kolay olduğu konusunda Erdoğan'ı ikna etmenin aynı düzeyde basit olacağı mesajı verilmeye çalıĢılmıĢtır.

ġekil 10 Penguen Sayı: 343-344

Nisan ayı üçüncü sayı kapağı Ergenekon davasına ayrılmıĢtır. Google internet arama motorunun logosu ve bağlantı isimleri değiĢtirilerek ergenekonla ilintili Ģekilde düzenlenmiĢtir. Böylece yargıya intikal eden bir konu siyaseten ele alınmıĢtır.

Nisan ayı dördüncü kapak 23 Nisan münasebetiyle Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına ayrılmıĢtır. 23 Nisan'a özel olarak baĢbakan koltuğuna oturan bir öğrenci ve babasının çizildiği karikatürde koltukta oturan öğrencinin “Baba krizi aĢıcaz” dediği, babasının da “Gel lan buraya!” Ģeklinde cevap verdiği görülmektedir. “ĠĢsizlik yine rekor kırdı” spotunun altındaki bu karikatürle BaĢbakan Erdoğan'ın özellikle Amerika ve Avrupa'da meydana gelen ekonomik krizle ilgili söylemlerine gönderme yapılmıĢtır.

ġekil 11 Penguen Sayı: 345 Cafcaf Sayı: 22

Penguen dergisi Nisan ayı beĢinci sayısında spot olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale için kullanılacak malzeme alım listesi yayınlanmıĢtır. Spotun altında yer alan polis, karĢısındaki iĢçiye “okudun mu?” diye sormakta iĢçi de “bu... bunların hepsi... be... benim için mi!?..” demektedir. Her sene 1 Mayıs öncesi ve sonrası polisin önlemleri ve müdahaleleri tartıĢılmaktadır. 1 Mayıs öncesi bu kapakla tartıĢma erken baĢlamıĢ görünmektedir.

Cafcaf dergisi Nisan sayısında “Erzincan'da kitap okuma cezası alan genç, ilçesinin en çok kitap okuyanı seçildi!” spotuyla Türkiye'de kiĢi baĢına düĢen kitap okuma sayısının az olması vurgulanmıĢtır. “O elindeki ne len yine, dantel! Heheheee... Okullu kız!” Ģeklinde tepkiler alan ve “Her ay böyle üç kiĢiyi oya oya dünya Ģampiyonluğuna doğru gidiyorum, hayırlısı...” diye düĢünen suçlu tip çizimi ile okumanın ancak mahkeme zoruyla sağlanabildiğine ve toplumumuzda entelektüel insana yöneltilen 'dantel' tabirine gönderme yapılmıĢtır.

ġekil 12 Penguen Sayı: 346-347

Penguen dergisi Mayıs sayısı ilk kapağı siyasi gündemi kapağına taĢımıĢtır. BaĢbakan Erdoğan bankta birlikte çekirdek çitlediği kiĢiye yapılan kabine değiĢikliğinden bahsetmektedir. Kabine değiĢikliğinin nedeni ve içeriğinden ziyade 'iyi' olduğunu savunan Erdoğan profiliyle, siyasi anlamda icraatın olmadığı ve bu yüzden kabine değiĢikliğinin gereğinden fazla abartıldığı vurgulanmaktadır.

Mayıs ayı ikinci sayısı “44 kiĢinin öldürüldüğü Mardin Katliamı'na tepkiler sürüyor.” spotu ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki fakirlik, iĢsizlik, eğitimsizlik ve töre cinayetlerine dikkat çekmektedir.

ġekil 13 Penguen Sayı: 348-349

Mayıs ayı üçüncü sayısında, Vakit Gazetesinin Türkan Saylan'a yönelik sert ifadelerine gönderme yapılarak, gazetenin temsili çiziminde, manĢete “Türkan Saylan Ergenekon'dan yırtmak için öldü” ifadeleri yazılmıĢtır. ÇağdaĢ YaĢamı Destekleme Derneği baĢkanı Türkan Saylan'ın Ergenekon ile bağlantısının sorgulandığı dönemde Vakit gazetesinin sert üslubuna karĢılık Penguen dergisi de aynı sertlikte kapak hazırlamıĢ ve Türkan Saylan'ın Ergenekon'la ilintilendirilmesine eleĢtiri getirmiĢtir.

Mayıs ayı son sayısı Amerika ve özellikle Avrupa'da patlak veren ekonomik krizin Türkiye ekonomisini etkileme ihtimali ile ilgili olarak Erdoğan'ın 'kriz teğet geçecek' ifadelerini gündemine almıĢ ve spotta “BaĢbakan 'kriz sürtünüp geçecek' dedi ifadelerine yer vermiĢtir. “Kriz teğet geçecek.”, “Kriz sürtünüp geçecek.”, “Kriz bi sokup çıkarıp geçecek.” Ģeklinde devam eden ifadelerle krizle ilgili iyimser tablonun giderek dağıldığı ve ekonomik krizden Türkiye'nin etkilenmeme ihtimalinin bulunmadığı ifade edilmeye çalıĢılmıĢtır.

ġekil 14 Cafcaf Sayı: 23

Cafcaf dergisi Mayıs ayı sayısı, Ermeni meselesi ile ilgili olarak Obama'nın açıklamalarını gündemine almıĢtır. “Milli kahramanımız Obama soykırım demedi ama demediğini de bırakmadı.” spotuyla Obama'nın soykırım sözcüğünü kullanmadan soykırım yapıldığını ima ettiğini vurgulamıĢtır. Obama'dan 'milli kahraman' olarak söz edilmesi, Türkiye toplumunda, Bush'tan sonra ABD baĢkanlığına gelen Obama ile ilgili iddiaların etkisini yansıtmaktadır. Obama'nın Müslüman olduğuyla ilgili iddialar ve Bush'un ardından Ġslam'a yönelik ılımlı söylemleri halk nezdinde sempatiyle karĢılanmıĢtır. Milli kahraman cümleciğinin altında yatan sebep, halkın duyduğu bu sempatidir.

Penguen dergisi Haziran ayı ilk sayısı Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunu gündemine almıĢtır. Nitekim mayınların temizlenmesi iĢine Ġsrailli bir firmanın talip olması sınırlarımızda Ġsraillilerin bulunmasının güvenlik zafiyetine yol açacağı endiĢesiyle eleĢtirilere yol açmıĢtır.

Haziran ayı ikinci sayısında “Sınav stresi, gençlerin dengesini bozuyor!” spotuyla Türkiye'deki eğitim ve sınav sisteminin çarpıklığının öğrenciler üzerinde oluĢturduğu psikolojik rahatsızlıklara dikkat çekilmiĢtir. Sınavlar sebebiyle psikolojisi bozulmuĢ bir lise öğrencisinin Erdoğan'a “ÖSS değil, Öğrenci Seçme Sınavı!” Ģeklinde kızgın bir Ģekilde itiraz ettiği görülmektedir.

ġekil 16 Penguen Sayı: 352 Cafcaf Sayı: 24

Haziran ayı üçüncü sayıda “AKP ve Fethullah Gülen'i bitirme planı...” spotlu kapakta, Taraf gazetesinin ortaya attığı iddialar gündeme alınmıĢtır. Ġddiaların mesnetsiz ve temelsiz olduğu imajı “Al birini vur ötekine... Bu mu plan?”, “Bu valla...” konuĢma balonları ile verilmeye çalıĢılmıĢtır.

Cafcaf dergisi Haziran sayısı “Darbe anayasası değiĢime direniyor.” spotu ile anayasa değiĢikliği ile ilgili tartıĢmaları gündemine almıĢtır. Anayasanın değiĢtirilemez maddeleriyle ilgili olarak çizilen karikatürde “ArkadaĢlar sıra anayasamızın 'değiĢtirirseniz Ģimdi değiĢtirirsiniz, yok değiĢtiremezseniz bi daha nah değiĢtirirsiniz' maddesini değiĢtirmeye geldi. Üçe kadar sayıyorum değiĢtirdiniz değiĢtirdiniz... Bir... Kiii... Üüüç... DeğiĢtirebildiniz mi?” Ģeklindeki konuĢma balonuyla değiĢtirilemez maddelerin değiĢtirilmesi gayretlerine gönderme yapılmaktadır.

Penguen dergisi Temmuz ayı ilk sayısında kapağa “Orgeneral BaĢbuğ'dan 'belge değil, kağıt parçası' yorumu...” spotu atılarak Dursun Çiçek imzalı belgelere yönelik Genelkurmay eski BaĢkanı Ġlker BaĢbuğ'un, düzenlediği basın toplantısında, belgelerin fotokopilerini iĢaret ederek 'bunlar belge değil, kağıt parçası' cümlesini gündemine almıĢtır. Erdoğan'ın BaĢbuğ'un elindeki kağıt mendilin ne olduğunu sorduğu ve aldığı cevaptan tatmin olmayarak “Bakıcam!” dediği görülmekte, böylece Erdoğan-BaĢbuğ arasındaki güvensizlik ortaya serilmeye çalıĢılmaktadır.

Temmuz ayı ikinci sayısı Zaman gazetesinin habercilik anlayıĢını eleĢtirmektedir. “Zaman Gazetesi , Sivas katliamının yıldönümünde yaptığı haberde çıkan olaylardan sıradan bir yangınmıĢ gibi bahsetti.” spotunu mukabil “Roma piknik ateĢinden yandı!” manĢetini okuyan Neron'un “Hastasıyım bu gastenin!..” dediği karikatürle gazetenin gerçekleri çarpıttığı imajı verilmeye çalıĢılmıĢtır.

ġekil 18 Penguen Sayı: 356-357

Önceki sayısında Zaman Gazetesini eleĢtiren Penguen dergisi, Temmuz ayı üçüncü sayısının kapağını Vakit Gazetesine ayırmıĢtır. “Vakit Gazetesi'nin “mukaddes mekanda içki içiliyor diyerek kıĢkırttığı Alperen Ocakları üyesi bir grup, tekbir getirerek Ġdil Biret'in Topkapı Sarayı'ndaki konserini bastı.” spotunu atan dergi daha önceki sayılarında da Türkan Saylan'la ilgili olarak gündemine aldığı gazeteyi bu sayısında kıĢkırtıcılık ve militanlıkla itham etmektedir.

Temmuz ayı dördüncü sayısında “BaĢbakan Erdoğan, Münevver Karabulut cinayetini ima ederek ailelere nasihatte bulundu: 'Kendi baĢına bırakılan, ya davulcuya ya zurnacıya...'” spotuyla Erdoğan'ı eleĢtiren dergi Erdoğan'ın bu söylemini 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına bir karĢı duruĢ olarak değerlendirmiĢtir.

ġekil 19 Penguen Sayı: 358 Cafcaf Sayı: 25

Temmuz ayı son sayısında üniversite öğrencilerinin gözaltına alınmasını gündemine alan Penguen dergisi “BaĢbakan Erdoğan'ın geçiĢi sırasında 'metalci selamı' yapan beĢ genç, 'devlet büyüğüne saygısızlık suçu' iĢledikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.” spotuyla bu durumu eleĢtirmiĢtir. Metalci selamının siyasi, ideolojik veya hakaret anlamı taĢımadığını savunan dergi, Erdoğan'ın metalci selamını yanlıĢ anladığını aktarmıĢtır.

Cafcaf dergisi Temmuz sayısı kapağını Türkiye'nin dini meselelerine ayırmıĢtır. “Kıyamet yaklaĢtıkça sahte mehdi savaĢları kızıĢıyor...” spotu altında Harun Yahya lakaplı Adnan Oktar ve Allah'la konuĢtuğunu iddia eden Ġskender Evrenesoğlu'nu karikatürize eden dergi, 'sahte mehdilerin' iki tane olmasının kafa karıĢtırdığını Atatürk'e Ģikayet eden bir tipleme çizmiĢtir. Derginin logosunun altında yer alan “kâğıt parçası” cümleciği ise -Penguen dergisinin Temmuz ayı ilk sayısında

kapağa taĢıdığı- Ġlker BaĢbuğ'un 'bunlar belge değil kağıt parçası' ifadesine gönderme yapmaktadır.

ġekil 20 Penguen Sayı: 359-360

Penguen dergisi Ağustos ayı ilk sayı kapağını BiliĢim ve ĠletiĢim Teknolojileri alanında Türkiye'de yaĢanan geliĢmelere ayırmıĢtır. “3G hizmeti baĢladı.” spotlu kapakta, görüntülü konuĢma yöntemiyle ulusa sesleniĢ konuĢması yapan Erdoğan'ın, 3G'ye geçiĢi kendi iktidarlarına mal ettiği görülmektedir.

Derginin Ağustos ayı ikinci sayısı “AKP'nin 'Kürt Açılımı' belirsizliğini koruyor.” spotuyla Kürt Açılımının içeriğinin belirsizliğinin tartıĢıldığını kapağa taĢımıĢtır. Toplantı yapar halde çizilen Erdoğan ve bakanların, kendilerinin de nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bilgileri olmadığı imajı -çalıĢma tahtasına yazılan tek maddelik açılım maddesi ve baĢka madde önerisinin olmamasıyla- verilmeye çalıĢılmıĢtır. Tek maddelik açılım çiziminde “1. Kürt öğrenciler üniversitelere türbanla girebilecek.” ifadesi Kürt açılımı konusundan ayrı olarak üniversitelere

baĢörtülü girme konusuna da gönderme yapmaktadır. Derginin, 'baĢörtüsü mü, türban mı?' tartıĢmaları arasında türban kelimesini kullanmayı tercih ettiği görülmektedir.

ġekil 21 Penguen Sayı: 361-362

Ağustos ayı üçüncü sayısında “Diyarbakır'a Kürtçe bilen polis takviyesi yapılacak!” spotuyla hazırlanan kapakta iki farklı konu aynı anda iĢlenmiĢtir. Daha önceki sayılarda yer alan Kürt açılımı bu kapakta da kendine yer bulmuĢtur. 'Kürtçe bilen polis takviyesi' Kürt açılımı konusunu yansıtmaktadır. Önceki sayılarda belirsizliğini koruyan Kürt açılımının, polis alımı konusunu da kapsadığı ima edilmiĢtir. “Eller yukarı, teslim ol ve dur vururum'un Kürtçelerini biliyorum komserim.” hitabına karĢılık komiserin verdiği “Fazla bile...” cevabı ele alınan bir diğer konuyu oluĢturmaktadır. Toplumsal olaylara müdahale noktasında polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığının tartıĢıldığı bir dönemde, bu kapakla, diyaloğa kapalı, kaba kuvvet düĢkünü bir polis imajı yansıtılmaya çalıĢılmıĢtır.

Ağustos ayı son sayı kapağı da bir önceki sayı gibi iki konu birden iĢlemiĢtir. Bu dönemde, Ġstanbul'a yapılması düĢünülen üçüncü köprü güzergâhının

belirlenmesi konusu üzerindeki tartıĢmalarla, Kürt açılımı konusu bir arada iĢlenmiĢ,

Benzer Belgeler