• Sonuç bulunamadı

Zaha Hadid’in Yapıtından Etkilendiği DüĢünülen, Calvin

BÖLÜM III. YÖNTEM

4.10. Sanatçı Zaha Hadid Yapıtından Moda Tasarımcı Calvin Klein

4.10.3. Zaha Hadid’in Yapıtından Etkilendiği DüĢünülen, Calvin

Tablo 11. Zaha Hadid‟in Yapıtından Calvin Klein Tasarımının Değerlendirilmesi

Sanat Yapıtı: Giysi Tasarımı:

No Tasarım Öğeleri Çok Etkili (3) Etkili (2) Az Etkili (1) 1 Çizgi + 2 Yön + 3 Biçim + 4 Ölçü-Oran + 5 Aralık + 6 Doku + 7 Renk + Toplam 6 8 1 Genel Toplam 15/7 X 2,14 Açıklama/ Sonuç

 Bu giysi tasarımının sanat yapıtından etkilenme durumunun aritmetik ortalaması (x) „2.14‟ olarak hesaplanmıĢtır.

Sanat yapıtının eğri çizgi kullanması ile giysi tasarımının eğri hatları kullanması açısından çok etkilenmiĢtir. Giysi tasarımında az sayıda kullanılan boyuna kesikler minimal eğilim göstermiĢtir. Yön, sanat yapıtındaki genelinde enine kullanıldığı geometrik çizgileri giysi tasarımında boyuna kullanmasıyla çok etkilenmiĢtir. Farklı yönlerde olmayan sanat yapıtındaki hatlar ile giysi tasarımındaki boyuna kesiklerle sade bir görünüm göstermiĢtir.

Biçim, geometrik bir görünüm olan sanat yapıtının genelindeki gösterdiği geometrik formlar ile giysi tasarımının boyuna tutumuyla kullandığı bir bütün olarak görülmekte ve karmaĢadan uzaklaĢmıĢ minimalist görünüm göstermiĢtir.

Ölçü ve aralık sanat yapıtının genelindeki geometrik yapısının ölçü ve aralığı ile giysi tasarımında benzerlik göstermekte ve minimal düzeyde karıĢık olmayan görüntüsü ile minimalizmin yalınlık ilkesinden etkilendiği görülmektedir. Minimalist tasarımdaki ölçü ve aralık eĢit görünümdedir.

Doku, sanat yapıtının pürüzsüz yüzey kaplamasının dıĢında dokuda herhangi bir görsel Ģekil kullanılmadığı görülmekte ve giysi tasarımındaki kumaĢ dokusunda da herhangi bir görsel Ģekil kullanılmadığından minimal, yalın yüzey dokusu görülmektedir.

Renk, az etkilenmekte bu yüzden sadece sanat yapıtının sarının parlak rengini kullanarak gösterdiği etki ile giyside kullanılan bej ve yeĢilin soğuk etkisinden kırmızıya geçiĢle sıcak görünüm ile parlak görünüm az derecede göstermektedir.

Calvin Klein‟ in minimalist tasarım bakıĢ açısını yansıttığı bu tasarımı, Zaha Hadid‟ in yapıtında kullandığı minimal eğri hatlarını giysi tasarımında kullanmasıyla olan yakınlığı ile sanatçının yapıtından etkilendiği görülmüĢtür. Dimant (2010)‟ın çalıĢmasında da benzerliğini belirtilmiĢtir.

BÖLÜM V

SONUÇ VE ÖNERĠLER

Moda geçmiĢten günümüze birçok kaynaktan beslenerek geliĢim göstermiĢtir. Sosyal hayatın değiĢiminin bir parçası olan sanattan ve sanatçı yapıtlarından etkilenmiĢtir. Modanın sanattan, sanatında modadan etkilendiği görülmüĢtür. Bu yönde yapılan birçok araĢtırmaya göre, birbiri ile iliĢkili moda tasarımları ve sanat yapıtları bulunmaktadır. Bu çalıĢmanın ortaya çıkmasındaki temel görüĢ, sanatın modayı etkilediği ve sanatçının yapıtlarından etkilenerek yaratıcı tasarımların ortaya konulacağı fikridir. Bu bölümde minimalizm sanat akımının, giysi tasarımcılarının minimalist sanat yapıtlarından etkilenme durumunu belirlemek amacıyla elde edilen bulguların sonuç ve önerilerine yer verilmiĢtir. 5.1. Sonuç

Soyut dıĢavurumculuğa tepki olarak ortaya çıkan; kiĢisel özellikleri sanat yaparken bir kenara bırakmak gerektiğini savunan; sanatı gereksiz elemanlardan arındırmak gerektiğine inanan; yalınlık, düzen, soyutlama kavramlarını içeren minimalizm, ortaya çıktığı 1960‟lardan bugün de bu özelliklerini korumaktadır. Bu nedenle, minimalizme yönelik tasarım yapan modacılar ile sanatçının yapıtlarından etkilenme durumu, tasarım öğeleri açısından incelenmiĢtir.

Bulgular bölümünde sanatçı yapıtından etkilendiği düĢünülen modellerin inceleme sıralaması Ģöyledir; Carl Andre‟den etkilendiği düĢünülen Hüseyin Çağlayan, Daniel Buren‟den Andre Courreges, Dan Flavin‟den Rei Kawakubo, Dan ve Sonja Flavin‟den Prada, Donald Judd‟dan Pierre Cardin (2 örnek), Frank Stella‟dan Yves Saint Laurent, Sol LeWitt‟ten Calvin Klein (2 örnek), Zaha Hadid‟ten Calvin Klein‟in etkilendiği düĢünülmüĢtür.

Genel olarak; minimal eğilimde olan giysi tasarımının minimalist sanat yapıtından etkilenme durumuna yönelik değerlendirme sonuçları Ģöyledir;

Carl Andre‟nin „Glarus Bakır Galaksi‟ adlı minimalist düzende tekrarladığı yapıtında geometrik daireleri iç içe kullanmasıyla Çağlayan‟ın „sözlerden sonra‟ adlı tasarımında masanın etek haline gelmeden önceki yerde durduğu biçim ile örtüĢtüğü etek halinde dönüĢmesiyle de minimalist geometrik dairelerin kademeli sıralanıĢına benzerlik gösterdiği tespit edilmiĢ ve Andre‟nin yapıtından Çağlayan‟nın çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır. Buren „Plaris –Royal Kraliyet Sarayı Kolonları‟ adlı minimalist yapıtlarında olduğu gibi genellikle siyah ve beyaz çizgileri eĢit kalınlıkta boyuna tekrarlı yüzey tasarımında kullanmıĢ ve Courreges‟in giysi tasarımında kullandığı doku yüzeyi ile benzerlik gösterdiği tespit edilmiĢ ve Buren‟in yapıtından Courreges‟in en çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Flavin‟in „Untitled- Ġsimsiz‟ adlı floresan tüplerinin farklı boyuna uzunlukta yerleĢtirilmesiyle simetrik olan yapıtı ile Kawakubo‟nun sonbahar-kıĢ takımında kullandığı yaka aparatının farklı boyuna uzunluğu arasında benzerlik görülmüĢtür. Kawakubo takımının köĢeli hatlara sahip olması ile de Flavin‟in kesin hatlı sanat yapıtı arasında da benzerlik gösterdiği tespit edilmiĢ ve Flavin‟in yapıtından Kawakubo‟nun çok etkilendiği düĢünülmüĢtür.

Dan ve Sonja Flavin‟in „The Barbara Rose‟ adlı yapıtında vazoda kullanılan ampül içine çiçek yerleĢtirerek Ģeffaflığın görselliğine dikkati çekildiği düĢünülmüĢtür. Sanatçının ampul yapıtı gece aydınlanacak olması giysi modelinin de iç giyim için tasarlanmıĢ olması bakımından etkilendiği düĢünülmektedir. Sanatçı yapıtındaki biçimsel iliĢki kadın vücuduna çizgisel olarak gönderme yaptığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Flavin‟lerin bu yönüyle de Prada‟nın iç giyim için kullandığı kumaĢ seçimi ile bu Ģeffalığı transparan görünüm ile sağlamıĢ böylece giysi tasarımı kullandığı malzeme ve form açısından Flavin‟lerin yapıtından Prada‟nın çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Donal Judd, „Untitled- Ġsimsiz‟ yapıtında kullandığı sıralı tekrarlar ile bilinen öncü minimalist sanatçının incelenen bu yapıtı ile yalın ve endüstriyel malzeme kullanarak tasarlamıĢ olduğu yapıtları ile Pierre Cardin‟in (1) sonbahar-kıĢ takımının aynı renkte sıralı tekrarlı malzemeleri ve on iki sıralı yatay sütün ile benzerliği görülmektedir. Judd‟un sıraladığı minimalist yapıtında kurguladığı düzen ve bütünlüğü, Cardin‟in giysi

tasarımında kullandığı yadımcı malzemede bu etki tekrarlandığı tespit edilmiĢ ve Judd‟un yapıtından Cardin‟in çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Donad Judd‟un „Untitled- Ġsimsiz‟ yapıtında geometrik biçimde kullandığı malzeme ve yüzeyinden çıkan malzemenin heykelsi biçimi açısından statik yaratılmıĢ yapıta dikey malzeme kullanılması hareketli bir vurgu yapmıĢ, Pierre Cardin‟in (2) „dans elbisesi‟ sade kalıp formuna sahip dans elbisesinde özgünlüğü, hareketi ve beraberinde rahatlığı sağlamasıyla elbise eteğine kullandığı sıralı kesik Ģeritlerle kurguladığı tekrarlar hareketle beraber düzen ve bütünlüğü getirmiĢtir. Sanatçının yapıtıyla benzerliği iliĢkilendirilmiĢ ve Judd‟un bu yapıtından da Cardin‟in etkilendiği çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır. Frank Stella‟nın „Empress Of Ġndia- Hindistan Ġmparatoriçesi‟ adlı yapıtının çizgi öğesinde siyah ve beyaz olan geometrik Ģekillerden zikzak çizgileri düzenli tekrar ile kullandığı görülmüĢ, Yves Saint Laurent ise Stella‟nın tasarım bakıĢ açısını yansıttığı çizgilerini giysi tasarımlarındaki kumaĢ doku yüzeyinin seçiminde kullanarak Stella‟nın yapıtından Laurent‟in çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Sol Lewitt, sanatı keskin bir biçimsel sadeliğe indirgeyerek ve zihinsel tasarım sürecine tabi tutarak geometri olgusunu mekânda algılanabilir kılmıĢtır. LeWitt‟in „Pyramid#10‟ adlı yapıtına bakıldığında Calvin Klein‟in „ilkbahar-yaz elbisesi‟ geometrik hatlı, katı sert görünümlü elbisesi sanatçının sanat anlayıĢına benzerliği görülmüĢtür ve LeWitt‟in yapıtından Klein‟in çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Sol Lewitt‟in „Wall Drawing- Duvar Çizimi‟ adlı yapıtı, siyah yüzeyde beyaz geometrik çizgileri sıralı tekrarına dayanarak oluĢturmuĢ, Calvin Klein „ilkbahar-yaz elbisesi‟ ise geometrik çizgilerinin en sade yalın olanını kullanarak çizgilerinde bu anlayıĢına yakınlık görülmüĢtür. LeWitt‟in yapıtında kullandığı siyah yüzey üzerinde beyaz çizgilerin yapıta oranı ile Klein‟in sade olan tasarımının vücutta açık bırakılan kısmına gönderme yapıldığı düĢünülmüĢ ve LeWitt‟in yapıtından Klein‟in çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır. Zaha Hadid‟in endüstriyel malzemeleri minimal eğri biçimiyle boyuna yönde kullanması ile Calvin Klein‟ in minimalist tasarım bakıĢ açısını yansıttığı giysi tasarımında eğri çizgileri aynı yönde ve esneklikte kullanmasıyla olan yakınlığı tespit edilmiĢ ve Hadid‟in yapıtından Klein‟in çok etkilendiği sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Genel olarak minimalist sanatçı yapıtından etkilendiği düĢünülen modacıların minimal eğilimdeki modellerin tasarım öğelerinin minimalist bakımından değerlendirilebilir özelliklerde olduğu gözlenmiĢtir. AraĢtırma kapsamında yapılan incelemeler ve açıklamalar görsellerle iliĢkilendirilerek incelenmiĢtir. Metinlerin görseller ile anlatımı, çalıĢmanın somut biçimde ortaya konulması ve daha kolay kavranması sağlanmıĢtır. AraĢtırma dönemine giren 1960‟lardan 2010‟a kadar geçen minimalist giysiler sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkaran az ve düz çizgilere sahip, özgün, yalın, saf, simetride düzen korunmuĢ bir tutum ile tasarım yapıldığı görülmüĢtür. Böylece modacılar, minimalizmin temel kavramlarından sadelik, basitlik, yalınlık kavramlarını gereksiz kesim ve süslemeden arındırarak daha temel ve düz tasarımlarında en az renk biçim çizgi ve doku bilgisi sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Modası geçmeyen kaliteli ve iĢlevsel malzemeler kullanılan giysi tasarımları minimalizmin içinde yer aldığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Minimalist giysi tasarımları sade ve zarif görünümüyle Ģıklığı vurgulamıĢtır. Minimalist giysiler heykelsi, maskülen ve katı duruĢa sahip olduğu gibi, minimalizmin azlık basit ilkeleriyle kadın vücudunun zarifliğini ortaya çıkaran sade ve basit olan modellerinde var olduğu görülmüĢtür.

Minimalizm tasarımlarında daha az çağrıĢımları olan nötr renkler kullanılmıĢtır. Bunlar; beyaz, siyah, taĢ rengi gibi açık renklerle sade ve tek renk kullanıldığı karmaĢıklıktan uzaklaĢarak görünen ne ise; o olan, tasarımlar görülmüĢtür. Minimalist tasarımlarda ince, saf, doğal görünüm renkler olan vazgeçilmez siyah ve beyaz tercih edilmiĢtir. Aksesuarlarda gösteriĢ, abartma görülmemiĢ ya da aksesuar kullanılmadığı görülmüĢtür.

Sonuç olarak minimalist sanat yapıtlarında form azaltılarak tasarım saflığına gidildiği görülmektedir. Böylece minimalist sanat yapıtından etkilendiği düĢünülen giysi tasarımında da, düz ve geometrik çizgiler, abartısız biçimler, ölçü-oran, aralık, doku ve renklerde sıralı tekrarlama yapılmıĢ sade, yalın ve indirgeyici olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. 5.2. Öneriler

Giyim modasında minimalizmin ve minimalist sanat yapıtının giysi tasarımını etkileme durumunun incelemesine yönelik bu araĢtırmada, ulaĢılan sonuçlar doğrultusunda aĢağıdaki öneriler getirilmiĢtir.

 Bundan sonra yapılacak araĢtırmalara rehber olabilmesi için çeĢitli sanat akımlarının yapıtlarından giysi tasarımlarına etkileri incelenebilir.

 Minimalizmin indirgeme tavrı yeni akımlara yön verebilir. Moda tasarımı öğrencilerinin koleksiyon oluĢturmasına örnek olması açısından katkı sağlayıcı olduğu düĢünülebilir.

 Moda izleyicilerinin farklı giyim tarzlarıyla tanıĢması tasarımlarında geliĢtirme etkileri yaratacağı düĢünülmektedir.

 Minimalizm sanat akımının öğelerinde yer alan özelliklerin geçmiĢle gelecek arasında bir köprü görevi görmesi, daima popüler olmasını sağlayıcı yönüyle modanın içindedir ve popülerdir. Giyim sektörü içinde önemli bir yere sahip olması nedeniyle de moda tasarımcıları için özel bir çalıĢma alanı olarak düĢünülebilir.  Her kesime hitap etkisi yönüyle daima benimsenecek bir akım olarak etkisini

sürdüreceği düĢünülmektedir. Bu nedenle akımın etkisini sürdürecek bu alandaki tasarımlara yön vereceği düĢünülmektedir.

KAYNAKLAR

Akyıldız Hatırnaz, A. (2010). Tasarım eğitiminde yaratıcılığı geliştirmeye yönelik yöntem

döngüsü. YayımlanmamıĢ Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Ambrose, G. & Harris, P. (2012). Görsel moda tasarım sözlüğü. Ġstanbul: Güncel.

Antmen, A. (1999). A’dan Z’ye 20. yüzyıl sözlüğü. Ġstanbul: P Sanat Kültür Antika. Antmen, A. (2009). 20. yüzyıl batı sanatında akımlar. Ġstanbul: Sel.

Apa, M. (2007). Daniel Buren, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü

Dergisi, 4-7. 7 ġubat 2014 tarihinde http://sbed.mku.edu.tr/ pdf sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Arseven, A.D. (2004). Anket Hazırlama. Ġstanbul: Gündüz Eğitim.

Atakan, N. (2009). Sanatta alternatif arayışlar. (Z. Rona, Çev.). Ġzmir: Karakalem.

Ataseven, O. (2012). Dan Flavin‟in mekânı dönüĢtüren ıĢığı ve minimalizme yaklaĢımı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi Art-E

Mayıs Haziran.

Atasoy, B. & Kadayıfçı, H. (2007). Öğrencilerin çizimlerinden ve açıklamalarından yaratıcı düĢüncenin ortaya konması. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 5(4) 679-700. Barbarosoğlu, K. F. (2002). Moda ve zihniyet. Ġstanbul: Ġz.

Baudot, F. (2001). Modanın yüzyılı. Ġstanbul: Güncel.

Bayburtlu I, (2010). „Türk tekstil endüstrisinde tasarım yönetimi kavramının giyim tasarımı

üzerine etkileri‟, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar

Fakültesi, Tekstil Ana Sanat Dalı, Ġstanbul. Beksaç, E. (1994). Avrupa sanatı. Ġstanbul: Troya.

Beksaç, E. (2000). Avrupa sanatına giriş. Ġstanbul: Engin.

Bernard, M. (2002). Sanat, tasarım ve görsel kültür (G. Korkmaz, Çev.). Ankara: Ütopya.

Bessis, P. & ,Jagua,H. (1973). Yaratıcılık nedir. Ġstanbul: Ġstanbul Reklam.

Bryant, M. W. (2013). Moda çizimi moda tasarımcıları için illüstrasyon teknikler: Ġstanbul: Karakalem Kitabevi.

Castillo, E. (Ed.) (2005). Minimalism design source. New York: Collins Design Cheviakoff, S. (Ed.) (2007). Minimalism: minimalist. Barselona: H. F. Ullmann.

Conikie, Y. (1990). Fashion of a decadethe 1960s serieseditors: valerie cumming and

elane feldman original ıllustrationsby robert price. London: B.T.Bastford.

Çivitçi, ġ. (2004). Moda pazarlama, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Dereboy, E. J. (2008). Moda ve 100. yılın moda tasarımcıları, Ankara: Özel Güzel Sanatlar Stilistlik-Moda.

Dimant, E. (2010). Minimalism and fashion: reduction in the postmodern era. Amerika BirleĢik Devletleri: Harper Design.

Divanlıoğlu, D. (1997). Tasar’ın öge ve ilkeleri (temel tasar). Ġstanbul: Birsen.

Döl, A. & AvĢar P. (2013). Minimalizm akımı kapsamında nesne anlayıĢının yeniden

değerlendirilmesi. İdil Dergisi, 1-11. 10 Mart 2013 tarihinde

http://www.idildergisi.com/makale/pdf/1382372198.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir. EczacıbaĢı, N. F. (2008). Eczacıbaşı sanat ansiklopedisi 2. Ġstanbul: Yem.

EczacıbaĢı, N. F. (2008). Eczacıbaşı sanat ansiklopedisi 3. Ġstanbul: Yem.

Edeer, ġ. (2002). Temel tasarım eğitimi ve sanatsal yaratma süreci. Anadolu Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1-2),25-30.

Elgün, T. (2003). BilinçdıĢının sanatı: sürrealizm. Türkiye’de Sanat Dergisi, (59), 50-53. Eray, F. (1997). 20. yüzyıl modacılarından Gabrielle Chanel ve Cristian Dior dönemlerinin

incelenmesine iliĢkin karĢılaĢtırmalı bir araĢtırma. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Haziran

Eray, F. (2000). Doğayı modaya taĢıyan bir yorumcu Elsa Schiaparelli, Tekstil ve

Konfeksiyon Dergisi, Ocak.

Eroğlu, Ö. (2007). Öznel ve nesnel yaklaşımlı sanatın tarihi. Ġstanbul: Kolaj Kitaplığı Ertürk, N. (2011). Moda kavramı, moda kuramları ve güncel moda eğilimleri çalıĢmaları.

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi Art-E

Mayıs 2011-07.

Ertürk, M. (2011). Minimalizm’in doğuşu ve mimaride biçim açısından minimalizm

değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Ġstanbul.

Ersoy, A. (2002). Sanat kavramlarına giriş. Ġstanbul: Yorum Sanat.

Fischer, E. (1990). Sanatın gerekliliği (C. Çapan, Çev.). Ġstanbul: Ġmge.

Frisby, D. & Simmel, G. (2003). Modern kültürde çatışma (T. Bora & E. Gen &N. Kalaycı, Çev.). Ġstanbul: ĠletiĢim.

Gablik, S. (Ed.). (1991), Minimalizm, concepts of modern art, London: Thames and Hudson Ltd.

Gence, C. D. & Orhon, B. Ġ. (2006). Temel sanat eğitimi. Ankara: Ceyhun. Germaner, S. (1997). 1960 sonrası sanat. Ġstanbul: Kabalcı.

Gezer, H. (2007). Diğer disiplinlerle iliĢkiler, iç mimarlık, tekstil-moda tasarımında arayüzler, Ġç Mimarlık Eğitimi

Gürsoy, A. T. (2010). Dünden bugüne giyim kültürü, Ġstanbul: Omas Ofset Lusal Kongresi. Güntürkün, Ü. D. (2010). Moda olgusunun renk trendleri çerçevesinde ele alınması. Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Givry, V. D. (1998). Sanatın yakın dostu moda. (A. Sönmezay, Çev.). P-Sanat-Kültür- Antika.

Harrison, C. & Wood, P. (2011) Sanat ve kuram 1900-2000 değiĢen fikirler antolojisi (S. Gürses, Cev.). Küre.

Hasegawa, Y. (2010). Hüseyin Çağlayan (Ç. Öztek, Çev.). Ġstanbul: Ġstanbul Modern.

Heartney, E. (2012). Sanat ve bugün (O. Akınhay, Çev.). Ġstanbul: Akbank Kültür Sanat. Hollingswart, M. (2009). Dünya sanat tarihi. Ġstanbul: Ġnkılap.

Irmak, C. H. (2002). Mimarlıkta yalınlık ve minimalist tavır. Yüksek Lisans Tezi. Ġstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ġstanbul.

Islakoğlu, M. P. (2006). Minimalizm kavramı ve mimarlıkta minimalist yaklaşımlar. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir.

Jones, S. J. (2009). Moda tasarımı. Ġstanbul: Güncel.

Karaçalı, B.(2008). 1960 Sonrası avrupa kadın giyiminde op art etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ġstanbul.

Kaya, Ġ. (2011). Sinemada minimalizm ve 2000 sonrası Türk sinemasında minimalist

yaklaşımlar. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Konya.

Kazmaoğlu, A. (2003). Minimalizm; sanat, tasarım, mimarlık. Maison Française,

(1997/10). 04 Mart 2013 tarihinde

http://v3.arkitera.com/diyalog/adnankazmaoglu/yazi3.htm. sayfasından eriĢilmiĢtir.

Keser, N. (2005). Sanat sözlüğü. Ankara: Ütopya.

Kırmızıoğlu Gürgünay, N. (1992). Giyim sanatı ve kişisel görünüm. Ankara: Gazi-merkez- kütüphanesi.

Köksal, A. (2007). Minimalist sanatta bir ressam ve bir besteci: Stella ve Glass. Ankara

Kul, C. (2013). Estetik (E. Kibaroğlu, Çev.). Ġstanbul: Ntv.

Kuru, S. & Çegindir, N.Ç. (2000). Giyimde moda tasarımı ve sanat dalları ile iliskisi, Konfeksiyon – Teknik Dergisi, 2000.

Lucie-Smith, E. (2001). Movements in art since 1945 (world of art ) London: Thames&Hudson.

Lynton, N. (1991). Modern sanatın öyküsü (C. Çapan & S. ÖziĢ, Çev.). Ġstanbul: Remzi Kitapevi.

Marzona, D. (2004). Minimal art. Amerika BirleĢik Devletleri: Taschen GmbH.

Mendes, V. (1999). 20th centhury fashion, London: Thames&Hudson.

Meyer, J. (2005). Minimalism. London: Phaidon. Olgaç, P. (2005). Moda resmi. Ġstanbul: Yapa. Onur, N. (2004) Moda bulaşıcıdır. Ġstanbul: Epsilon.

Özdemir, T. (2005). Tasarımda renk seçimini etkileyen kriterler. Çukurova Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 14, Sayı 2, 2005, s.391-402.

Özdoğru, P. (2004). Minimalizm ve sinema. Ġstanbul: Es.

Özüdoğru, ġ. (2013). Modern sanat akımları. Moda Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Moda Tasarımı Bölümü, İdil dergisi, Cilt 2, Sayı 6/Volume 2,Number6.

Öztürk, F. (2014). Kostüm tasarımı yayınlanmamıĢ ders notları, Gazi Üniversitesi, Ankara. Pamuk, B. (2009). Giysi moda eğilimlerini etkileyen faktörler ve bir model önerisi (1940-

2007 yılları arası basılı yayında örnek uygulama). Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Picardie, J. (2011). Coco Chanel efsanesi ve hayatı. (Ersek S. & YeĢiltuna, Z. Çev.). Ġstanbul: Artemis.

Rouse, E. (1989). Understanding fashion . Oxford Un: BSP Professional Book. Sözen, M. & Tanyeli, U. (2011). Sanat kavram ve terimler sözlüğü. Ġstanbul: Remzi. ġoher, B. (2012). Moda tasarım eğitiminde sürrealizm sanat akımının öğrencilerin

yaratıcılıklarına etkisi. Yüksek Lisas Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ankara.

Tezer, G. (1981). Beden özelliklerine göre kalıp hazırlama, Ankara.

Tizgöl, K. (2008). Sanatta minimalizm ve günümüz seramik sanatına yansımaları. Sanatta Yeterlilik Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ġzmir.

Türk Dil Kurumu (TDK). (1994). Okul sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu. Türkdoğan, T. (2004) Çağdaş sanat, Ankara: Piramit.

ÜĢenmez, S. (2009). Artistik anlamıyla giysi tasarım. Ankara: Beyaz Nokta.

Varol, E. (2010). Moda tasarım eğitiminde tasarımların değerlendirilmesine yönelik bir

ölçme aracı geliştirme. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Yağcı, E. (2005). Mimarlıkta moda olgusu: kapitalist toplumlarda moda eğilimlerinin

mimarlığa etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Yılmaz, S. (2012). 1950 Sonrası sanat akımlarının geliĢiminde Robert Rauschenberg‟in etkileri. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi. 10(2).

113-127. 10 Aralık 2014 tarihinde

http://www.sanatvetasarim.gazi.edu.tr/web/makaleler/10_serdar.pdf sayfasından eriĢilmiĢtir.

Walker, H. (2011). Less is more: minimalism in fashion. Amerika BirleĢik Devletleri: Merrell Publishers.

Watson, L. (2007). Modaya yön verenler (G. Ayas, Çev.). Ġstanbul: Güncel.

White, P. (1986). Schiaparelli Elsa: empress of Paris fashion. London: Aurum Press.

- Diğer Kaynaklar

Andre, C. hakkında 24.12.2013 tarihinde http://www.saltonline.org/tr/316/carl-andre sayfasından eriĢilmiĢtir.

Buren, D. hakkında 26.01.2014 tarihinde http://www.nedirvikipedi.com/vikipedi/buren- daniel-fransiz-ressam.html sayfasından eriĢilmiĢtir.

Hadid, Z. hakkında 08.02.2014 tarihinde http://www.icmimaritasarim.com.tr/zaha- hadid.html sayfasından eriĢilmiĢtir.

Hadid, Z. yapıt hakkında, 03.1.2014 tarihinde http://www.zaha-hadid.com/design/crevasse- vase/ sayfasından eriĢilmiĢtir.

Klein, C. model hakkında, 02.1.2014 tarihinde

http://www.style.com/fashionshows/review/2008RST-CKLEIN sayfasından

eriĢilmiĢtir.

Lewitt, Sol. hakkında 08.12.2013 tarihinde http://tr.wikipedia.org/wiki/Sol_LeWitt sayfasından eriĢilmiĢtir.

Lewitt, S. hakkında 08.12.2013 tarihinde http://www.saltonline.org/tr/335/sol-lewitt sayfasından eriĢilmiĢtir.

Morris, R. hakkında 14.12.2013 tarihinde http://tr.wikipedia.org/wiki/Robert_Morris sayfasından eriĢilmiĢtir.

Soyutlama, hakkında 14.04.2013 tarihinde http://www.anatomisanatevi.com/sayfa-Sanat- Tarihi-ve-Akimlar-Hakkinda-Bilgiler 102 sayfasından eriĢilmiĢtir.

Stella, F. hakkında 24.01.2014 tarihinde http://tr.wikipedia.org/wiki/Frank_Stella sayfasından eriĢilmiĢtir.

Wan, Y. F. hakkında 17.02.2013 tarihinde

http://moda.milliyet.com.tr/minimalistsiklik/guncelhaber/haberdetay//1529371/defau lt.htm sayfasından eriĢilmiĢtir.

Ek-1. Değerlendirme Tablosu (Sanat Eseri Görünüm) (Giysi Tasarımı Görünüm) No Tasarım Öğeleri Çok Etkili (4) Etkili (3) Az Etkili (2) 1 Çizgi 2 Yön 3 Biçim 4 Ölçü-Oran 5 Aralık 6 Doku 7 Renk Toplam Genel Toplam X

ÖZGEÇMĠġ

KiĢisel Bilgiler

Soyadı, Adı YĠNELEK, Mehtap

Doğum Tarihi ve Yeri 01.07.1989 / Ġzmit

E-posta myinelek@gmail.com

Eğitim Derecesi Okul/Program Mezuniyet Yılı

Lise Ġzmit Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi/

Tekstil Konfeksiyon

09.2003- 06.2006

Üniversitesi Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi/

Benzer Belgeler