• Sonuç bulunamadı

3.6. Türkiye’nin Tanıtım Faaliyetleri

3.6.1. Yurt Dışı Tanıtım Kampanyaları

Türkiye’nin kültür ve turizm değerlerini tanıtmak, turizm çeşitliliğini ve ürün üstünlüğünü ortaya koymak amacıyla 80’den fazla ülkede reklam, halkla ilişkiler faaliyetleri gerçekleştirilmekte, uluslar arası turizm fuarlarına katılınmakta ve tanıtıcı yayınlar hazırlanmaktadır. Bu çalışmalar özel projeler ve kültürel etkinliklerle desteklenmektedir. 2000’de 43 milyon TL olan yurt dışı tanıtım bütçesi 3,5 kattan fazla artarak 2010’da 153 milyon TL’ye ulaşmıştır (http://www.kultur.gov.tr/Eklenti/2140,turizmverileripdf.pdf?0). 2011 yılında 155 milyon lira ile tavan yapan tanıtımdaki pay ise geçen yıl 149 milyon liraya düştü. 2013 yılının payı şimdilik 90 milyon lira olarak açıklansa da, yapılacak takviyelerle bu rakamın artacağı öngörülüyor (http://www.turizmgazetesi.com/news).

3.6.1.1. Reklam Faaliyetleri:

2011 ve 2012 yılının tanıtım kampanyasında ana strateji, Türkiye’nin pozitif imajını geliştirerek marka konumunu güçlendirmektir (http://www.tanitma.gov.tr/TR,22900/reklam-faaliyetleri.html). Dünyada en çok izlenen uluslararası televizyon kanallarında, en çok okunan dergi ve gazetelerde, açık hava mekânlarında Türkiye’nin reklamları yer almaktadır. Dünyanın önemli kentlerinde özel açık hava kampanyaları gerçekleştirilmektedir. New York’ta Times Meydanı, Londra’da Piccadily Meydanı, Milano’da Buenes Aires Caddesi ve Duamo Meydanı, Berlin’de Sony Center, Moskova’da Tverskaya gibi en işlek caddeler ve meydanlarda dev panolarda Türkiye’nin reklamları yapılmaktadır (http://www.kultur.gov.tr/Eklenti/2140,turizmverileripdf.pdf?0).

Her yıl 700 bin turistin geldiği ve önemli bir pazar olan Đtalya’nın önemli havayolu şirketlerinden Neos Havayollarının uçuş dergisi Neos-in-Flight Türkiye’yi kapak konusu yapmıştır (Ek3, Resim1). Ayrıca 2012 yılı medya planı kapsamında;

87 01-15 Mayıs 2012 tarihleri arasında Roma’nın önemli ve yoğun olan meydanlarından Piazza del Popolo’da 98 m²’lik dev posterde Đstanbul Boğazı görseli “Tüm beklentilerin ötesinde” sloganı ile yer almıştır. 2012 yılı reklam kampanyası kapsamında, hop-on hop-off diye adlandırılan ve tur güzergâhı Roma'nın tarihi ve turistik yerlerinden geçen otobüslerden 5 adedi Mayıs ayı boyunca Türkiye görselleri ile donatılmıştır. Otobüslerde görsel olarak Đstanbul silueti ve Kız Kulesi ile Đzmir- Efes'te bulunan Celcius Kütüphanesi kullanılmıştır. Ayrıca, Türkiye görsellerinin bulunduğu otobüslerden biri ile Türk ve Đtalyan gazetecilerden oluşan bir heyet için Roma şehir turu düzenlenerek, basın turu sırasında gazetecilere Türk şarabı ikram edilmiştir (www.tanitma.gov.tr/TR,46065/italya-reklam-kampanyamiz.html).

22 Nisan 2012’de Alanya etabı ile başlayan ve 8 etaptan oluşan toplam 1174 kilometrelik 48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda, Türkiye’nin Alanya, Antalya, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve Đstanbul gibi en popüler tatil destinasyonlarının etaplar arasında yer alması yurtdışında da izlenen etkinliğin Türkiye açısından önemli bir tanıtım fırsatı olmasını sağlamıştır. Etkiliği canlı yayınlayan ve 11 yayıncısıyla beraber 5 kıtada 107 ülkeye etkinliği aktaran Eurosport kanalında reklam yayınlanarak, bu önemli tanıtım fırsatı değerlendirilmiştir (www.tanitma.gov.tr/TR,46080/eurosportta-turkiye-reklamlari.html).

3.6.1.2. Ağırlama ve Fuarlar:

Türkiye’ye yönelik talebi artırmak ve ülkenin pozitif imajını güçlendirmek amacıyla yurtdışındaki gazeteciler, kamuoyu önderleri, turizm sektörü temsilcileri Türkiye’ye davet edilmekte ve Türkiye’de layıkıyla ağırlanarak olumlu izlenimlerle kendi ülkelerine dönmeleri sağlanmaktadır. Bu ağırlamalar sonucunda da dünyadaki yabancı basında Türkiye ile ilgili çok sayıda makale ve haber yayımlanmaktadır. Bunun da ötesinde Türkiye’den memnun olarak ayrılan bu kişiler buradaki izlenimlerini kendilerinin dışındaki insanlara da anlatmakta dolayısıyla daha etkili bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirilmektedir (http://www.tanitma.gov.tr).

04-10 Mayıs 2012 tarihleri arasında Antalya ve Muğla da Kültür ve Turizm Bakanlığınca ağırlanması geçekleştirilen Đspanya’nın en fazla okunan günlük

88 yayınlarından El Periodico De Catalunya gazetesi haftalık Pazar eki olan Dominical’in Temmuz sayısında Türkiye'yi kapak konusu yapmış ve 8 sayfasını Türkiye’nin tanıtımına ayırmıştır (Ek3, Resim3). Çok farklı bir çalışmaya imza atan haber ekibi Türkiye’de gezdikleri yerlerin suluboya resimlerini yaparak okurlarıyla paylaşmıştır (www.tanitma.gov.tr/TR,46842/ispanyada-ulkemizin-tanitimi.html). Đspanya’nın yanı sıra, Đtalya, Portekiz, Brezilya, Finlandiya, Fransa, Çin, Japonya, Kazakistan ve Malezya’dan yapım şirketleri, basın mensupları farklı şehirlerde ağırlanarak Türkiye’yi tanıtmaları için olanak sağlanmıştır (www.tanitma.gov.tr/TR,46058/agirlama.html).

2011 yılında; toplam 153 fuara iştirak sağlanmıştır. 2012 yılında da; 62 ülkede, 7 büyük, 118 kamu özel sektör işbirliği çerçevesinde ve 30 yurtdışı temsilcilikleri aracılığıyla toplam 155 turizm istisas fuarına iştirak olunacaktır (http://www.tanitma.gov.tr/TR,46885/2012-2013-yillari-turizm-fuarlari.htm).

Gelişmiş pazarlardaki fuarlara katılımda stratejik hedefler;

• Ürün çeşitliliğinin vurgulanması,

• Destinasyon odaklı tanıtım,

• Pazar payını daha da artırmak amacıyla daha alt bölümlere ulaşılabilecek tanıtım stratejilerinin uygulanması,

• Gelişmekte olan pazarlardaki fuarlara katılımda stratejik hedefler;

• Pazardaki eğilim ve beklentiler de dikkate alınarak Türkiye’nin bu beklenti ve eğilimleri karşılayacak turizm ürünlerinin sunulması ve bunun ötesinde ülkenin zengin turizm potansiyeli ile bir tatil ülkesi olduğunun vurgulanması amaçlanmaktadır (http://www.tanitma.gov.tr/TR,22914/pazarlama-hedefleri-ve- iletisim-stratejileri.html).

3.6.1.3. Tanıtıcı Yayın Faaliyetleri:

Turizm ve Kültür Bakanlığı tanıtma stratejileri doğrultusunda, dünyadaki eğilim ve beklentilere uygun olarak Türkiye’nin sahip olduğu tarihi, turistik, kültürel,

89 sanatsal ve doğal değerleri cazibe yaratacak şekilde hazırlamaktadır (http://www.tanitma.gov.tr/TR,22902/tanitici-yayin-faaliyetleri.htm).

2011 yılı Ocak - Ekim ayları içinde toplam 45 çeşit 2.861.450 adet destinasyon broşürünün baskısı tamamlanmış olup, dağıtımı sürmektedir. Türkiye’nin tanıtıcı filmlerinin kayıtlı olduğu 21.500 adet DVD çoğaltılmış olup, dağıtımı sürmektedir. Avrupa standardında işaretlenerek, ülkenin kültürel ve tarihi zenginlikleri eşliğinde tüm ziyaretçilerine; bisikletle, yürüyerek veya at üzerinde keşif imkânları sunan “Türkiye’nin Kültür Yolları” broşürü basılmıştır. 2012 yılında 5-8 dilde, 86 çeşit, toplam 10.950.000 adet yayın bastırılması, 50.000 adet dia, film ve DVD çoğaltılması planlanmaktadır (http://www.tanitma.gov.tr/TR,22902/tanitici-yayin- faaliyetleri.htm).

3.6.1.4. Gerçekleştirilen Tanıtım Faaliyetlerinden Örnekler:

• 27 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilen Universiade 2011 Kış Oyunları süresince Kültür ve Turizm Bakanlığınca tanıtım faaliyetleri yürütülmüştür.

• 10-20 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 61. Berlin Film Festivali’nde Türkiye ve Türk sineması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle tanıtılmıştır.

• Đsviçre’nin 13 şehrinde en iyi yerlerinde 14 mağazası bulunan ve ülkenin önde gelen lüks alışveriş merkezlerinden olan Globus’ta 28 Nisan-11 Haziran 2011 tarihleri arasında 2 aya yakın bir süre “Đstanbul Temalı” bir tanıtım gerçekleştirilmiştir.

• 9 Temmuz - 28 Ağustos 2011 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleştirilecek Schleswig-Holstein Müzik Festivaline Türkiye bu yıl “Konuk Ülke” olarak katılmış olup, söz konusu festival süresince Türkiye, çeşitli etkinliklerle tanıtılmıştır.

• Antalya’ya bir “festival kenti” niteliğini kazandırmak amacıyla 20 - 24 Temmuz 2011 tarihleri arasında “Uluslararası Antalya Caz Festivali”

90 düzenlenmiştir. Festival süresince 12 ülkeden 23 gazeteci Antalya’da konuk ederek hem Antalya’nın hem de festivalin tanıtımı gerçekleştirilmiştir.

• Đstanbul’da bulunan Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından Berlin Kültür Müşavirliğimiz aracılığı ile 03-07 Kasım 2011 tarihleri arasında Almanya’nın Berlin şehrinde Türkiye’nin mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla “1.Geleneksel Türk Mutfağı Festivali” gerçekleştirilmiştir.

• Google, Expedia, Yahoo gibi uluslararası arama motorlarında Türkiye’nin reklam kampanyaları yürütülmüştür (http://www.tanitma.gov.tr/TR,22903/ozel- projeler.html).

• 2012 yılı Ramazan ayı süresince Đstanbul'a çevre ülkelerden turist çekebilmek amacıyla hazırlanan Đstanbul'da Ramazan Projesi’nin tanıtımı için Kültür ve Tanıtma Müşavirlikleri aracılığıyla Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suriye, Mısır gibi ülkelerde reklam kampanyaları yapıldı. Đstanbul’u ve Ramazan Ayını anlatan broşürler çevre ülkelerde dağıtıldı (http://www.tanitma.gov.tr/TR,46465/istanbulda-ramazan.html).

• Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla; Türkiye Modası, her yıl 240 bini profesyonel, 85 bini amatör toplam 325 bin kişi tarafından ziyaret edilen ve ortalama 500 gazeteci tarafından takip edilen Berlin Fashion Week etkinliklerinde yer aldı. Alman medyasında "Türk Moda Tasarımcıları Berlin Fashion Week'i Fethetti", "Berlin Fashion Week'te bu yıl Türkiye Ağırlık Noktası" gibi başlıklarla çıkan haberlerle; "4-8 Temmuz tarihleri arasında 3 defile ile Türkiye kültürü, tasarımı, modası ve tekstil sektörü tanıtıldı (http://www.tanitma.gov.tr/TR,46459/berlin-fashion- weekte-turkiye-damgasi.html).

• Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Alışveriş Festivali’nin gerek yurtiçi gerekse yurtdışında daha fazla ses getirmesi amacıyla tanıtım faaliyetleri yürütmüştür. Bu kapsamda Almanya, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka gibi pazarlar başta olmak üzere

91 birçok ülkede festivalin tanıtımı için reklam, halkla ilişkiler, fuar vb. faaliyetler yürütülmüş, ayrıca 16–20 Mayıs 2012 tarihleri arasında, 24 ülkeden toplam 42 medya mensubu eş zamanlı olarak Ankara’da ağırlanmıştır (http://www.tanitma.gov.tr/TR,46056/ankara-shopping-fest.html).

• Türkiye’nin tanıtımına ve turizm gelirlerine katkısı bulunan ve önemi giderek

artan “Đstanbul Alışveriş Festivali”ne ilişkin olarak Tanıtma Genel Müdürlüğünce 37 ülkede faaliyet gösteren 40 Kültür ve Tanıtma Müşavirlik ve Ataşeliklerince Đstanbul Shopping Fest’in tanıtıcı yayınları yapılmış ve reklam kampanyaları düzenlenmiş olup, 29 Haziran tarihine kadar bu çalışmalar yürütülmüştür. Ayrıca Đstanbul’un alışveriş potansiyeline ve “Đstanbul Shopping Fest”e yönelik çeşitli dergilerde editoryaller çıkarılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığınca katılım sağlanan turizm fuarlarında, özel tasarımlı konstrüksiyonlarında ve fuar alanı çevresinde Đstanbul Shopping Festivali’ne ilişkin görseller kullanılmış (Ek3, Resim5) ve festivale ilişkin

bilgiler verilmiştir (http://www.tanitma.gov.tr/TR,46057/istanbul-shopping-

fest.html).

Benzer Belgeler