• Sonuç bulunamadı

YOĞUN BAKIMDAN HASTA ÇIKIŞ SÜRECİ

5- FAALİYET AKIŞI

5.5 YOĞUN BAKIMDAN HASTA ÇIKIŞ SÜRECİ

5.5.1 Aşağıdaki kriterlere göre yoğun bakımdan çıkış kararı verilir:

a)Solunum yetmezliği ortadan kalkan hastalar, b)Şuuru açılıp, koopere ve oryente olan hastalar, c)Vital bulguları stabilleşen hastalar,

d)Organfonksiyonları normale dönen hastalar,

e) Bakım hastaları için gerekli alt yapı malzemeleri temin edildikten sonra,

f)Zehirlenmeler için zehir danışma ve literatür verilerine göre belirlenen süre zarfında gözlem altında tutulan ve organ fonksiyon bozukluğu gelişmeyen, psikiyatrik ve yasal bakımdan çıkış problemi olmayan hastalar.

5.5.1.1 Hasta taburculuğu yoğun bakım konsültan doktoru veya uzman doktoru tarafından karar verilir.

5.5.1.2 YBÜ hekimi hasta taburculuk kararını, hastanın kendisine ve ailesine iletir.

5.5.1.3 Yoğun bakım hekimi tarafından hastanın epikrizi yazılır, önerilerde bulunur. Epikriz yoğun bakım uzman doktoru tarafından kontrol edilir. HBYS üzerinden hasta dosyasına kaydedilir.

5.5.1.4 Hasta transfer işlemleri HBYS üzerinden yoğun bakım sekreteri tarafından yapılmaktadır.

5.5.1.5 Yoğun Bakım hastalarının taburculuk işlemi hastanın yoğun bakım ihtiyacı kalmadığında, öldüğünde ya da başka hastanelerde bakım ve tedavi işlemlerinin devam etmesi gerektiği durumlarda yapılmaktadır.

5.5.2 HASTANE DIŞI NAKiLLER

5.5.2.1Başka hastaneye gönderilmesi gereken hastalar için ASKOM birimiyle irtibata geçilir ve yer ayarlanması talebinde bulunulur. Klinik durum halinde ASKOM aracılığıyla yoğun bakım doktoru merkezdeki doktor ile temas kurarak hastanın durumu hakkında bilgi verir. Gerekli evraklar doktor ve sekreter tarafından doldurulur. Transfer edilecek hastanın klinik seyrini de içeren ayrıntılı epikriz hastayla beraber gönderilir.

5.5.2.2 Hasta transferleri ASKOM aracılığıyla 112’den gelen ambulans çalışanları tarafından yapılır.

5.5.2.3Doktor tarafından “Kurumlararası Ambulansla Hasta Sevk Formu” 3 nüsha halinde doldurur. Bir nüsha hasta epikrizi ile beraber sağlık görevlisine,ikinci nüsha hasta dosyasına konulur.Üçüncü nüsha defterde kalır.

5.5.3 ÖLEN HASTALARIN ÇIKIŞI

5.5.3.1 Hastanın ölümü yoğun bakımda çalışan doktor tarafından tespiti yapılır. Hasta ölümü doktor tarafından hasta yakınlarına bildirilir.

5.5.3.2 “Ex Olan Vakaya Müdahale Talimatı” ve “Morg Süreci Talimatı”na göre işlem yapılır.

5.5.3.3. Hastanın üzerindeki kateterler, endotrakeal tüp ve sondalar hemşiresi tarafından çıkarılır. Çenesi ve ayaklar bağlanır. Ex’in kimlik bilgilerinin olduğu “Cenaze Tanıtım Kartı” 2 nüsha olarak düzenlenir.Biri ex’in ayak baş parmağına bağlanır, diğeri morg kapağına asılır.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

5.5.4 HASTANIN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİN’ DEN HASTANE İÇİ SERVİSLERE NAKLİ

5.5.4.1Hastanın transfer kararı verildikten sonra yoğun bakım hemşiresi hastayı transfer için hazırlar.

Hastaya ve hasta yakınlarına transfer hakkında bilgi verir. Başka servise transfer veya taburculuk kararı çıkan hastalar için yakınlarından kıyafet ister. Hastalar giydirildikten sonra transfer işlemleri yapılır. Kıyafeti olmayan hastalara önlük giydirilir. Transfer için servis hemşirelerini arayarak hasta hakkında bilgi verir ve servis hazırlıklarını başlatır. Servis hemşirelerinden hazır oldukları zaman hastanın transferini sağlar.

5.5.4.2Hastanın kişisel eşyaları, ilaçları, nazal kanülü, oksijen maskesi, hasta dosyası, filmleri, varsa solunum makinesi, devreleri ve hemşire gözlem notları hasta ile transfer edilir.

5.5.4.3 YB hemşiresi “Hasta Transfer Formu”nu doldurur, imzalar ve hastayı teslim alan hemşireye imzalatarak hasta dosyasına koyar. “Hasta Taşıma ve Kaldırma Talimatı”na göre yapar.

5.5.4.4YB hemşiresi hastanın transfer öncesi arteriyal kateteri var ise çeker ve kanama durana kadar bası uygular. Kanamanın durduğundan emin olunduktan sonra flaster bandı ile kateter giriş bölgesini kapatır.

Hastanın santral kateteri var ise pansumanı yeniler, pansuman tarihi ve pansumanı yapan kişi parafını atar, üçlü muslukları değiştirir ve heparinli serum fizyolojik ile yıkayıp kateteri klempler. Hastanın idrar sondası var ise transfer süresince idrar torbasının mesane seviyesinin altında tutulmasını sağlar ve mesaneye geri kaçağı engellemek için sondayı klempler. Dreni varsa dreni klempler.

5.5.4.5 YBÜ hemşiresi yoğun bakımdan olan transferleri “Hastaların Güvenli Transferine Yönelik Prosedür” doğrultusunda yapar. Klinik ihtiyaç halinde hastanın transferine doktor eşlik eder.

5.5.4.6 Hasta transferi sonrası YBÜ'nin temizliği “Genel Temizlik Talimatı” doğrultusunda hemşire gözetiminde personel tarafından uygun bir şekilde yapılır.

5.5.5EVE OLAN TABURCULUKLAR

5.5.5.1 YB hemşiresi tarafından hastada var olan invaziv kateterler çekilir ve hasta giydirilir. Hastanın epikrizi ile hasta talep ederse hastanede yapılan tüm tetkiklerin birer kopyasını hastaya verir. Eğer dosyada reçete ve konsültasyon formları varsa aileye teslim eder. Hastane dışında yapılmış tetkik ve görüntüleme sonuçlarını aileye geri verir.

5.5.5.2 YB hemşiresi hastaya taburculuk eğitimi verir. “Hasta Taburcu Eğitim Formu”nu doldurur.

5.5.5.3 Hastanın evde kullanması gereken ilaçlar ne sıklıkta kullanacağı, hangi bölümlerin kontrolüne gideceği yoğun bakım doktoru tarafından hastaya anlatılır.

5.5.5.4 Hasta evden ilaç getirdiyse taburcu olurken “Hastanın Beraberinde Getirdiği İlaç Kontrol Formu”

doldurulup ilaçları teslim edilir.

5.5.5.5 Direkt eve taburcu olan hastaların taburculuk işlemleri HBYS üzerinden YB sekreteri tarafından yapılır. Eğer hastanın sosyal güvencesi yoksa ücret için gelir tahakkuka gönderilir. Vezneden verilen hasta çıkabilir yazılı makbuz hasta yakınları tarafından YB hemşiresine teslim edildikten sonra çıkışı yapılır.

5.5.6. AİLELERİN BİLGİLENDİRİLMESİ VE ZİYARET SAATLERİ

5.5.6.1Ailelerin hastanın durumu hakkında bilgilendirme saatleri 13:30- 14:00 arasındadır. Ailelerin bilgilendirilmesi YB doktoru tarafından yapılır. Hastanın kliniğinde kötüleşme olması halinde doktor tarafından aile yeniden bilgilendirilir. Bilgilendirme birinci derece yakınlarına (Yasal sıra: Eş, çocuklar, anne ve baba, kardeşler ve diğer akrabalar) ve yasal yakınlarına yapılır. Ziyarete gelirken kimlik getirilmesi gerekmektedir. Telefonlabilgilendirmeyapılmaz.

5.5.6.2Yoğunbakımünitesinegündebirkezolmaküzere(genellikle13:30-14:00)birinciderecedenhastayakınlarındanbirkişininhastasınıziyaretetmesineizinverilir.Hastanınkliniğineveyaş ınagöreziyaretsayısınınartışıhekimtarafındanbelirlenir.(Çocukhastalardaannelerinyoğunbakımaalınmasüresive sıklığıartırılabilir).

5.5.6.3Ziyaretçiler,uymasıgerekenkurallarkonusundahemşirelertarafındanbilgilendirilir.Ziyaretçilerinyeterli elhijyeni uygulamasıyaparakyoğunbakımagirmelerisağlanır.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

5.5.7 HASTALARINGEREKLİİLAÇVESIVILARININTEMİNİ

5.5.7.1Servistekullanılanilaçlarvesıvılardoktortarafındanhastanın orderınayazılır,kaşelenipimzalanır. Hastane eczanesine gönderilir.

5.5.7.2YB personeli sıvıları ve ilaçları eczaneden alarak servise getirir.

5.5.7.3Hastane eczanesinde bulunmayan ilaçların temini için gerekli ilaç YB doktoru tarafından reçeteedilir.

Hastayakınlarıtarafındanhastaneeczanesinde”HastanemizdeYoktur”kaşesibasılarakdışeczanelerdenalınması sağlanır.

5.5.8 SARFMALZEMEKULLANIMIVETEMİNİ

5.5.8.1YBsorumluhemşiresiYB'dekullanılacaktıbbisarfvemalzemeihtiyaçlarınıbelirlerhaftalıksarfmalzemedep otalepleriiçinHBYSsistemiüzerindengereklimalzemeleriseçerekistekyapar.

5.5.8.2HBYSsistemiüzerindenTıbbisarfdeposutarafındankarşılananmalzemelerYBpersonelitarafındanservise getirilir.

5.5.8.3KullanılanmalzemelerYBhemşiresitarafındanHBYSsistemindenhastaüzerindendüşülür. Yoğun Bakım tıbbi sarf sorumlusu tarafından kontrol edilen haftalık ve aylık stok kontrollerini yoğun bakım sorumlu hemşiresi HBYS üzerinden takip eder.

5.5.8.4 Hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler için malzeme talep formudoldurularak malzemenin teknik özelliklerini içeren şartname hazırlanır ve komisyon kararı ile imzalanarak hastane satın alma birimine gönderilir. Satın alma süreçleri takip edilir.

5.5.9 SERVİS DIŞINDAN ALINACAK HİZMETLER, NARKOTİK-PSİKOTROP İLAÇLAR VE KAN ÜRÜNLERİNİN TEMİNİ VE UYGULANMASI

5.5.9.1 Psikotrop ve narkotik ilaçların temini için ilaç isteminde bulunulur.

5.5.9.2 Temini yapılan ilaçlarYeşil ve Kırmızı reçeteye tabii ilaçların giriş-çıkışı ve stok takip cetveline YB hemşiresi tarafından kayıt edilir.

5.5.9.3Formlar ve narkotik ilaçlar narkotik ilaç dolabında sürekli olarak kilit altında tutulur. Her şift değişiminde narkotik-psikotrop ilaçlar ve kayıtları YB hemşireleri tarafından birbirlerine teslim edilir.

5.5.9.4Her şift değişiminde ilaç sarf sorumlu hemşiresi narkotik ilaç dolabının kontrolünden sorumludur.

5.5.9.5 Açılan ampullerin doz artanları olduğunda YB hemşiresi tarafindan “Uyuşturucu Ve Psikotrop Madde İçeren İlaçların İmha Tutanağı Formu”doldurulur. Eczaneye teslim edilir.

5.5.9.6 Hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar YB doktorunun yazdığı reçeteye hastane eczacısı tarafından

“Hastanede Yoktur” kaşesi basılarak, hasta yakınları tarafından dış eczanelerden temin edilir.

5.5.9.7YB sorumlu hekimi tarafından hastaya kan veya kan ürünü verilmesi karar verildiğinde “Kan ve Kan Bileşeni İstek Formu” doldurur. Form imzalandıktan sonra bir nüshası YB personeli tarafından kan bankasına götürülür, diğer nüsha hasta dosyasına konulur.

5.5.9.8 İmmünglobülin, albümin gibi ilaçlar kan ürünü reçetesine (mor reçete) ve hastaların orderlerine YBdoktoru tarafından yazılır, kaşelenir. Kan ürünü reçetesi albümin tetkik sonucu ile birlikte hastane eczanesine gönderilerek temin edilir.

5.5.10 HASTANE İÇİ DİĞERBRANŞ DALLARINDAN KONSÜLTASYON İSTEMİ

5.5.10.1YB sorumlu hekimi tarafından konsültasyon kararı verildikten sonra, “Servislerarası Konsültasyon Formu” dolduruluryada Hemşire Çağrı sistemi üzerinden konsültasyon girişi yapılır. Konsültasyon istenen ilgili hekim tarafından hasta muayene edilir, konsültasyon sonucu servislerarası konsültasyon formuna yazılır. Konsültasyon sonucuna göre hasta tedavisi ayarlanır.

5.5.10.2 Acil durumlarda YB doktoru konsültasyon istenen bölümün doktoruyla direkt irtibata geçer ve süreci hızlandırır.

5.5.10.3 YB hemşiresi konsültasyonu takip eder ve konsültasyon için gelen doktora eşlik eder.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

6-ELEKTRİK ARIZA YADA KESİNTİ SÜRECİ

1-Hastane elektrik sistemi jeneratör ile desteklendiği içinelektrik kesintilerinde 20sn.içerisinde jeneratör devreye girmekte ve hastaneye elektriksağlanmaktadır.

2-Ayrıca UPS Sistemi bulunmaktadır. Bu sistem jeneratör devreye girinceye kadar elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Bu nedenle elektrik kesintisi ve arızaları durumunda buünitelerde sorun yaşanmamaktadır.

3-Yukarıda belirtilen durumlar dışında bir durum ile karşılaşıldığında;yoğun bakım sorumlu hemşiresi, ve teknik birimehaber verilir.

7-YANGIN GÜVENLİĞİ

Yangın esnasında sensörler sayesinde santral alarm durumuna geçer.Koridorlarda yangın tüpü ve yangın dolabı; ısı 60 derecenin üzerine çıktığında etrafa basınçlı su püskürten yangın springi de tüm alanlarda bulunmaktadır. Elektrik ve gaz vanaları kapatılır. Eğer ventilatörde hasta var ise hemşire tarafından ambulanır. Öncelikle çıkışa yakın hastalar transfer edilir. Hasta transferi için orta merdivenler kullanılır.

Hasta transferleri hemşire ve personel eşliğinde yapılır. Gaz ve elektrik sistemlerini kesmek için vanaların kapatılması sağlanır.

8-İLGİLİ DÖKÜMANLAR:

Buzdolabı Isı Takip Çizelgesi

Cenaze Tanıtım Kartı

El Hijyeni Talimatı

Ex Olan Vakaya Müdahale Talimatı

Genel Temizlik Talimatı

Gıda Gereksinim Çizelgesi

Güvenlik Raporlama Sistemi Bildirim Formu

Hasta Taşıma ve Kaldırma Talimatı

Hasta Düşme Riski Değerlendirme Talimatı

Hasta Kısıtlama Talimatı

Hasta Kimliğinin Tanımlanması ve Doğrulanması Prosedürü

Hasta Taburcu Eğitim Formu

Hasta Transfer Formu

Hastaların Güvenli Transferine Yönelik Prosedür

Hastanın Beraberinde Getirdiği İlaç Kontrol Formu

Isı ve Nem Ölçüm Çizelgesi

Kan ve Kan Bileşeni İstek Formu

Kan Ve Vücut Sıvılarının Sıçramasına Maruz Kalan Çalışan Bildirim Formu

Kurum İçi Taşınır İstek Belgesi

Kurumlar Arası Ambulansla Hasta Sevk Formu

Morg Süreci Talimatı

Narkotik İlaç İstem Ve Kayıt Formu

Personel Aylık Puantaj Formu

Servisler Arası Konsültasyon Formu

Sözel Order Alma Talimatı

Sözlü ve Telefonla Tabip Talimatları Formu

Temizlik Kontrol Çizelgesi ve Planı

Tıbbi Sarf ve İlaç Kontrol Formu

Uyuşturucu Ve Psikotrop Madde İçeren İlaçların İmha Tutanağı Formu

Yatan Hasta Eğitim Prosedürü

Yoğun Bakım Ünitesi Hasta Aydınlatılmış Rıza Belgesi

Yoğun Bakım Hasta Ziyaret Kuralları Formu

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formu

Benzer Belgeler