• Sonuç bulunamadı

5- FAALİYET AKIŞI

5.3 HASTA KABULÜ YAPILDIKTAN SONRA

5.3.1.1 Hasta yoğun bakım ünitesine geldiğinde hemşire ve personel tarafından kabul edilir. Diğer hemşire Yoğun Bakım yatan hasta kayıt defterine, yatış kaydını yapar.

5.3.1.2Hastaya kol bandı takar ve kol bandındahastayıtanımlayanad-soyad,protokolvedoğumtarihiyazar.”Hasta Kimliğinin Tanımlanması ve Doğrulanması Prosedürü”

doğrultusunda gereğini yapar.

5.3.1.3 Hasta yatış kaydı yapılmadan ve/veya eksik yapılarak yoğun bakım ünitesine geldiyse yoğun bakım hemşiresi gerekli kişilerle görüşerek yoğun bakım ünitesine yatışını yaptırır.

5.3.1.4 a) Hastanın giysileri ve üzerindeki takı ve benzeri malzemeleri çıkartılır. Hastaya ait giysileri değerli eşya ve takıları (para, anahtar, bilezik, cüzdan, kredi kartı v.b) hasta yakınlarına bir tutanakla teslim edilir.

b) Hastanın yanında hasta yakınının olmaması halinde bu eşyalar tutanakla mesai saatleri içinde vezne memuruna, mesai saatleri dışında nöbetçi memura teslim edilir.

c)Hastanın evden getirdiği ilaçları; “Hastanın Beraberinde Getirdiği İlaç Kontrol Formu”ile teslim alınır.

5.3.1.5 Hastanın göğsüne elektrotlar uygun bir şekilde yapıştırılır. Kan basıncı ölçümü için üst kola manşon, satürasyon monitarizasyonu için parmağa pulse oksimetre probu takılarak monitörize edilir.

5.3.1.6 Hastanın giriş tansiyonu, nabız sayısı, solunum sayısı, satürasyonu, ateşi ve idrar miktarı dosyaya kaydedilir. Glaskow Koma Skoru (GKS) hesaplanır ve hemşire takip formuna kaydedilir. Giriş EKG’si çekilir ve hemşire takip formuna ritmi kaydedilir.

5.3.1.7 Hastanın solunumu değerlendirilir. Oksijen ihtiyacı varsa nazal veya maskeyle oksijen tedavisini başlar. Hastanın solunum iş yükü fazla ise doktor tarafından hastaya noninvasive mekanik ventilasyonla solunum desteği verilir. Entübe olan hastanın solunum iş yükü fazla ise invasive mekanik ventilasyon için makine bağlanır ve doktor tarafından mekanik ventilator parametreleri ayarlanır.

5.3.1.8 Hastada entübasyon tüpü, idrar sondası, nazogastrik sondası, santral kateter, arteriyal kateter, direnler ve diğer invasive girişim materyalleri mevcut ise hemşire takip formuna kaydedilir.

5.3.1.9 Damar yolu yok ise periferik intravenöz damar yolu açar, damar yolu açık gelmiş ise damar yolunun etkili çalışıp çalışmadığını ve damar yolu açılış tarihini kontrol eder ve gerekirse yeni damar yolu açar.

İntravenöz kateteri mevcut olan hastalarda kateter giriş yerini enfeksiyon açısından kontrol eder, lümenlerin

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

çalışıp çalışmadığına bakar ve ihtiyaç halinde kullanılmak üzere bir adet periferik intravenöz damar yolu olmasını sağlar.

5.3.1.10 Yoğun bakıma alınan hastanın vücut temizliği yapılır. Evde oluşmuş dekübüt ülseri varsa evrelendirilmesi yapılarak kayıt altına alınır, bakımı yapılır, yok ise gerekli önlem alınır.Hastaya gerekli ise ve hastanın durumuna göre foley sonda veya prezervatif sonda takılır.

5.3.1.11 Doktor tarafından istenilen laboratuvar tetkikleri için kan, idrar ve drenlerden numuneler alınıp laboratuvara gönderilir. Arteriyel kateteri var ise kan gazı da dahil tüm kanlar alınır. Tetkikler her pazartesi tekrarlanır.

5.3.1.12 Yoğun bakıma alınan her hastadan kan, idrar, entübe ise derin trekeal aspirasyon kültürü alınır(koroner yoğun bakım ünitesi hariç), ateşi yüksek ise kan kültürü, direni var ise drenlerden örnek kültürü alınır. Takibinde hastanın klinik durumuna, ateşine ve antibiyotik cevabına göre kültür örneği alınıp alınmayacağı doktor tarafından belirlenir. Kültürler her pazartesi tekrarlanır.

5.3.1.13 Yoğun bakıma alınan her hastanın giriş kan şekerine bakılır ve doktora bildirilir. Şeker değerine göre insulin infüzyonuna ve şeker takip sıklığına doktor tarafından karar verilir.

5.3.1.14 Yoğun Bakıma alınanher hastanın geliş akciğer grafisi çekilir. Yoğun bakım hemşiresi film çekimi sırasında radyoloji teknikeriyle beraber hastaya uygun pozisyonu verir. Takip film istemleri hasta kliniğine göre doktor tarafından belirlenir.

5.3.1.15 Hasta yoğun bakım ünitesine geldikten sonra doktor tarafından yazılı order verilir. Hemşire tarafından orderlar alınır ve tedavi saatleri düzenlenir. Sözel orderlar sadece “Sözel Order Alma Talimatı”

doğrultusunda alınır ve “Sözlü ve Telefonla Tabip Talimatları Formu” doldurulur.

5.3.1.16Hastaya verilen her ilacın ismi, dozu, veriliş süresi ve veriliş saati “Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formu”na kaydedilir. İlaç dozlarında yapılan değişiklikler, hastanın yeni orderı dosyaya kaydedilir.

Ilaç verimi esnasında oluşan komplikasyonları gözler, kaydeder ve doktora bildirir.

5.3.1.17 Hastanın tedavisi için eczaneden ilaç temini yapılır. Hastane eczanesinde olmayan ilaçlar doktora bildirilir ve doktor tarafından reçete yazılır.

5.3.1.18 Yoğun bakım hemşiresi hastada gelişen hipotansiyon, hipertansiyon, taşikardi, bradikardi, takipne, hipoksemi, ateş, bilinç değişikliği, hipotermi, bası yarası, ishal, morarma vb. Değişiklikleri doktora iletir.

Acil durumda doktor gelene kadar ilk müdahaleyi yapmakla yükümlüdür.

5.3.1.19 Yoğun bakım hemşiresi hastanın ateşini, nabzını, tansiyonunu, satürasyonu ve solunum sayısını saatlik takip edip “Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formu”na kaydeder. İhtiyaç halinde daha sık vital bulgu ölçümlerini yapar ve dosyaya kaydeder.

5.3.1.20 Hastaya verilen sıvı miktarı ve türünü, idrar miktarını her saat başı kaydeder. 24 saatte bir net balans hesaplamasını yapar. Hastanın defakasyonu var ise sayısı, kıvamı ve ishal ise yaklaşık miktarını dosyaya kaydeder. İshal varlığında doktor talebine göre mikrobiyolojik testler için dışkı numunesini soğuk zincirde laboratuvara gönderilmesini sağlar.

5.3.1.21 Günde 3 kez ve klinik durum halinde daha fazla sıklıkta Glaskow Koma Skorunu hesaplar.

5.3.1.22 Yoğun bakım hemşiresi hipotansiyon varliğinda doktora bilgi verir, doktor önerisiyle sıvı, vazopressör ve inotrop tedavisini başlar. Vazopressör veya inotrop tedavisi başlanan hastaların ilaç dozu doktor tarafından hedeflenen tansiyon değerine göre arttırır veya azaltır. İlaç tedavisi esnasında görülebilecek yan etkiler (taşikardi, parmaklarda siyanoz) doktora bildirir. Her doz değişimişlemini“Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formu”na kaydeder.

5.3.1.23Yoğun Bakım hemşiresi servislerden yoğun bakıma alınan hastaları “Hasta Transfer Formu”

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

ileteslim alır.

5.3.1.24 Yoğun Bakım hemşiresi Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlemFormudüşme riski değerlendirme bölümüne( İtakiDüşmeRiskiDeğerlendirmeveTakipFormu) her hasta için doldurur.

“HastaDüşmeRiskiDeğerlendirmeTalimatı”doğrultusunda önlemlerini uygular. Düşme vakaları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

5.3.1.25Her hastayı bası

yarasıskalasıiledeğerlendirir.BasıyarasıoluşanhastalarıbasıyarasıbildirimformuileKaliteYönetimBiriminebildir ir.Bası yarasının derecesine ve doktor istemine göre bakımı planlanır ve yapılır. Gerekli düzeltici önlemler alınarak kayıt edilir.

5.3.1.26 Kısıtlamaaltınaalınmasıgerekenhastalarda“Hasta Kısıtlama Talimatı”doğrultusunda işlem yapılır.

Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formunun ilgili bölümü doldurulur.

5.3.1.27 Yoğun Bakım hemşiresi hastaya yapılan tüm bakımları ve girişimleri Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formuna kayıt eder,hastanın ihtiyacına göre bakım planları çıkartır ve uygular.

5.3.1.28 Yoğun bakım hemşiresi tarafından hastaların ağız bakımı, el-yüz bakımı, genel vücut bakımı,diş temizliği, sakal-bıyık tıraşı, vücut tıraşı, entübasyon tüp bakımı, katater bakımı, vücut pozisyon verimi,solunum egzersizi, postural drenaj, yara bakımı, mobilizasyonu ve aspirasyonu yapılır.Yapılan her işlemi Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formuna kaydeder.

5.3.1.29 Yoğun Bakım Ünitesi Hasta İzlem Formundaki hasta bilgilerini(ad,soyad,yaş,kilo,protokol numarası,alerji,başvuru tanısı,operasyon adı,verilen ilaçlar, kateterler vb.)eksiksiz olarak doldurur.

5.3.1.30 İnvaziv girişimler için gerekli olan malzemeleri hazırlar,işlem için hastaya uygun pozisyonu verir ve işlem boyunca doktora eşlik eder. Steril yapılan işlemler de sterilite kurallarını kontrol eder ve uygulanmasını sağlar.

5.3.1.31Yoğun Bakım hemşiresi“Yatan Hasta Eğitim Prosedürü”ne göre hasta eğitimlerini yapar.

5.3.1.32 Order olarak verilen röntgen,ultrasonografi v.b.görüntüleme tetkikleri için ilgili birimlerle bağlantı kurarak randevu alır,çekimini yapar ve sonucunu doktora bildirir.

.3.1.33Kan ürünüverilen hastalar için“Kan ve Kan Bileşeni İstek Formu”doldurur. Bir nüshasını dosyaya koyar, bir nüshasını da kan merkezine yollar.

5.3.1.34 Hastaya konsültasyon istenmişse gerekli birimlerle iletişime geçilerek konsültasyonun yapılmasını sağlar. Konsültasyon bilgisayara girilerek ücretlendirme ilgili hekime işlenir.

5.3.1.35 Hasta yakınlarına ziyaret saatleri ve hasta hakkında bilgiyi nerede ve ne zaman alacaklarına dair bilgi verir.“Yoğun Bakım Hasta Ziyaret Kuralları Formu”na göre hasta ziyaretini sağlar.

5.3.1.36 Kontrole tabii ilaçları nöbet tesliminden önce kontrol ederek kontrole tabii ilaç defterine kayıt eder.

5.3.2 YOĞUN BAKIM HEKİMİNİN GÖREVLERİ

5.3.2.1 Yoğunbakımdoktoruyatırılanherhastanınfizikmuayenesiniyaparvegereklitetkikisteklerindebulunur;

tedaviorderını verir.

5.3.2.2Yatanherhastanın hikayesini sorgular vedosyayakaydeder.

5.3.2.3Yoğunbakımaalınanhastanıntansiyonudüşükseveyaklinikdurumustabildeğilseinvazivtansiyonölçümü içinarterkateterizasyonusağlar.

5.3.2.4Damaryoluproblemiolan,parenteralbeslenmeihtiyacıolanveyavazopressörihtiyacıolanhastalarasantral venözkatetertakar.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

5.3.2.5Hastanınklinikdurumunagöreidrarsondası,nazogastriksondavenazoduodenalsondatakılmasınakararve rirveişlemleri gerçekleştirir.

5.3.2.6Steril alanlara uygulanan tüm invaziv girişimleri steril koşullarda takar (Maske,bone,steril önlük ve delikli örtü kullanır).

5.3.2.7Solunum iş yükü fazla olan hastaları kliniğine göre noninvaziv mekanik ventilasyon desteğine karar verir ve hastayı makineye bağlar.

5.3.2.8 Hastanın klinik durumuna göre entübasyonuna karar verir ve entübe eder. Entübe olan hastada invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı var ise makineye bağlar ve makine parametlerini ayarlar.

5.3.2.9 Her hastanın tedavi orderını yazar.Tedavi planında ilacın tam adını,uygulama

zamanını,dozunu,uygulama şeklini,veriliş süresini veriliş saatini açık bir şekilde belirtir.Order sonrasında verilen talimatları CV olarak verir.Her order veCV sonrasında kaşeleyip,imzasını atar.

5.3.2.10Hastaya yapılması gereken laboratuar tetkikleri,konsültasyonları ve radyolojik görüntülemelere karar verir.Enfeksiyon durumuna ve kliniğine göre kültürtürünün alınmasını belirler.

5.3.2.11 Biyokimya görüntüleme ve konsültasyon sonuçlarına göre hasta tedavisini yeniden gözden geçirir ve tedavi değişikliklerini planlar.

5.3.2.12 Hastaları yoğun bakım ünitesinde yattıkları süre boyunca günlük muayene eder. Saptanan değişiklikleri dosyaya kaydeder ve tedavi planı yapar.

5.3.2.13Hastalarıtedavi cevabı bakımında takip eder.Cevaba göre hastanın tedavisini düzenler.

5.3.2.14 İlaçyanetkilerivekomplikasyonlaraçısındanhastalarıtakip eder,gerekirsemüdahalelerdebulunurveilaçdeğişikliğinegider.

5.3.2.15Tümhastalarınyasalyakınlarınagünlükbirkezayrıntılıbilgiverir.Hastanınkliniğindeönemlibirdeğişikliko lmasıhalindehastayakınlarınıtekrar bilgilendirir.

5.3.2.16Güniçindeki vegecedöngüsündeolangelişmelerhastadosyasınaizlem altındakaydeder.

5.3.2.17Yoğunbakımihtiyacıolmayanhastalarıntaburculukkararınıverir.Taburcuolanhastalarınçıkışnotunuyazar ,önerilerdebulunurve reçetesiniyazar.

5.3.2.18İhtiyaçhalindehastanıntransferedilecekservisindoktoruylailetişimegirervegerekenklinikbilgiyiverir.

5.3.2.19Kardiyopulmonerresüsitasyon(KPR)kararını verirvesüresini belirler. KPR lideri olarakekibinikontrol ederve talimatlarverir.KPRcevap vermeyenhastalarda ölüm kararını verir.

5.3.3 HASTA RIZASININ ALINMASI

5.3.3.1Doktor, rıza formlarını bilinci açıksa hastanın kendisine, sedasyon altında yada kliniği rıza vermeye müsait değilse akrabalarına (Yasal sıra: Eş, çocuklar, anne ve baba, kardeşler ve diğer akrabalar) veya hastanın belirlediği kişiye verir. Rıza formların okunmasını bekler, var olan soruları cevaplar ve izin verilen işlemler için hasta veya yakınına form imzalatır.

5.3.3.2Doktor tarafından hastanın kendisine veya yakınına yoğun bakımda rutin yapılan, klinik ihtiyaç halinde yapılması gereken ek işlemleri içeren ve işlemler sırasında görülebilecek olası komplikasyonları içeren

“Yoğun Bakım Ünitesi Hasta Aydınlatılmış Rıza Belgesi” verilir. Form okunduktan sonra imzalatılıpdosyasınakonur. Talepedilirse bir nüshasıhastayaverilir.

5.3.4HASTA VİZİTLERİ

5.3.4.1Yoğun bakımda doktor nöbetleri hastabaşı vizitle devralınır ve devredilir. Hafta arası sabah vizitleri saat 08:00, akşam16:00’de yapılır. Hafta sonu teslimler 09:00’da yapılır.

5.3.4.2Yoğun Bakım hemşirevizitlerisaat08:00'debaşlar.Yoğun Bakım hemşirelerinin akşam vizitleri 16.00'de başlar.

5.3.4.3 Narkotik ilaçlar ve demirbaş malzemeler yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçların giriş-çıkış ve stok takip defteri ile mesaiye gelen hemşire tarafından teslim alınır.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

5.3.4.4 Mesaiye gelen hemşire “Buzdolabı Isı Takip Çizelgesi”,“Isı ve Nem Ölçüm Çizelgesi”ninkontrolleriniyapar.

5.3.4.5 Acil arabası kontrol edilir,eksiklik varsa tamamlanarak teslim edilir.

5.3.5HEMŞİRELİK HİZMETLERİ VE SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİNİN YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞİNDEKİ ROLÜ

5.3.5.1Günlük hemşire çalışma planı yapar. Yoğun Bakım’da hemşire- hasta dağılımını düzenler. Hemşire görev ve hasta paylaşımını yapar.

5.3.5.2Günlük olarak hemşirelerin her döngü değişimlerinde kontrol ettikleri acil arabaları ve acil müdahale setlerini kontrol eder. Hemşireler tarafından her döngü değişiminde doldurulan “TıbbiSarf ve İlaç Kontrol Formu” ile teslim alır. Lokal cerrahi ve invaziv girişimler için gerekli steril malzemeyi hazır bulundurur.

5.3.5.3Yeşil ve Kırmızı reçeteye tabi ilaçların giriş-çıkış ve stok takip defterini kontrol eder.

5.3.5.4Aylık Çalışma Listesi aylık olarak düzenler, ani ihtiyaca göre bu düzeni değiştirebilir.Hemşirelerin fazla mesai saatlerini “Personel Aylık Puantaj Formu”nu doldurarak Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’ne gönderir.

5.3.5.5 Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların oral rejimlerine göre yemek firmasını bilgilendirmek için “Gıda Gereksinim Çizelgesi”nin doldurulmasını sağlar.

5.3.5.6 Aylık Çalışma listesinde ilaç sarf sorumlusu tarafından belirlenen günlük ve haftalık tıbbi sarf malzeme stok durumunu kontroleder ve teminini sağlar.

5.3.5.7Hastaların tetkik, operasyon vb. nedenlerle yapılacak olan transportunun güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli organizasyonu yapar.

5.3.5.8Yoğun bakıma yatan hastaların enfeksiyon, genel durum, entübasyon, diyaliz ya da yaş nedeniyle yataklara dağıtımını aktüel olarak düzenler.

5.3.5.9Yoğun bakımdaki tüm teknik cihazların temiz ve dikkatli kullanımı için personeli denetler ve arızalı cihaz varsa sorumluya bildirir sorunun giderilmesini sağlar ya da arıza giderilene kadar hastanın güvenliğini sağlayıp, gerektiğinde yoğun bakım yatağının kullanımını kısıtlar, bu konuda yoğun bakımı kullanan uzmanları uyarır.

5.3.5.10Günlük olarak hemşirelerinin her döngü değişimlerinde kontrol ettikleri“Isı ve Nem Ölçüm Çizelgesi” ve “Buzdolabı Isı Kontrol Çizelgesi”nu kontrol eder.

5.3.5.11İlaç güvenliği, cerrahi güvenlik, transfüzyon güvenliği vb. olaylar için“Güvenlik Raporlama Sistemi Bildirim Formu” doldurur.

5.3.5.12Kan ve vücut sıvıları ile bulaş olması durumunda “Kan Ve Vücut Sıvılarının Sıçramasına Maruz Kalan Çalışan Bildirim Formu” doldurur ve enfeksiyon birimine iletir. Sorumlu hemşirenin olmadığı durumlarda bu form şift hemşire tarafından doldurularak süpervizör hemşireye teslim edilir.

5.3.5.13Temizlik deposundan malzeme alımı için “Kurum İçi Taşınır İstek Belgesi”doldurur ve YBÜ personeli ile malzemeleri teslim alır.

5.3.5.14 Tıbbi sarf malzeme istemleri için HBYS üzerinden istem yapar. Gelen tıbbi sarf malzemlerin depolanmasını sağlar.

5.3.5.15Yoğun Bakım Ünitesi 'nin depo ve kişisel temizlik alanlarının temizliklerini “Temizlik Kontrol Çizelgesi ve Planı”nı kontrol eder.

Kalite Bölüm Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

Uz.Dr. Cüneyt KARAÇANCI Sena ERCAN Dr. Nail ÜNDAĞ

5.4KLİNİK SÜREÇLER

Benzer Belgeler