• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: KURAMSAL ÇERÇEVE VE ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

2.8 YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠNDE SOSYAL AĞ KULLANIMI

çalıĢmalar bu anlayıĢa son vermiĢlerdir. Hatta çocuklar ve gençlere yakın derecede iyi öğrenen yetiĢkinlerin varlığını kanıtlamıĢlardır (Yayla,2009).

Androgojik model, bir süreç modelidir ve bu modelde öğretmen bir kolaylaĢtırıcı danıĢman veya bir değiĢim ajanı rolündedir. Öğretmen androgojik modelde öğrenenleri de öğrenme sürecine katmak üzere bir takım iĢlemleri planlayan konumundadır (Bilir, 2000 Akt. Yayla,2009).

Androgoji kavramının kabul görüĢü 20. yüzyılın ikinci yarısından sonraya rastlamaktadır. YetiĢkin eğitimcilerince bu dönemde kullanılmaya baĢlanmıĢtır. Bu dönemde, yetiĢkinin öğrenebileceği kanıtlandıktan, bu kanıt kabul edildikten sonra artık yetiĢkinin nasıl öğrendiği üzerinde durulmaya baĢlanmıĢtır (Yayla, 2009).

2.8 YETĠġKĠN EĞĠTĠMĠNDE SOSYAL AĞ KULLANIMI

Sosyal ağları gençler kadar yetiĢkinlikler de farklı amaçlarla kullanmaktadır. Murray (2008), günümüz toplumunda sosyal ağ kullanımının kiĢilerin iletiĢim biçimini ve bilgi paylaĢımını değiĢtirdiğini ifade etmiĢtir. Sosyal ağları kullanma nedenleri içerisinde; arkadaĢ edinme, eski arkadaĢları bulma, sosyalleĢme, ticaret ve de eğitim vardır.

Sosyal ağlar yetiĢkin eğitiminde de kullanılmaktadır. Bu anlamda en fazla üniversitelerdeki çalıĢmalar göze çarpmaktadır. Genç (2010), Facebook‟u eğitim aracı olarak kullandığı bir çalıĢmasında; öğrencilerin uygulamaya karĢı pozitif düĢünceye sahip olduklarını ve Facebook‟u hem bir sosyal bir iletiĢim aracı hem de öğrenme aracı olarak benimsediklerini gözlemlemiĢtir.

Blackey ve Chew (2010, akt. Gülbahar vd.,2010) öğrenme ve öğretim deneyimlerini zenginleĢtirmek üzere sosyal ağların yüksek öğretimdeki öğrencilere, akademisyenlere ve kurumlara faydalarından bahsetmiĢtir. AraĢtırmacılara göre, sosyal ağlar; iletiĢim becerilerini geliĢtirirken sosyal bağlılığı geniĢletir, akran desteğini güçlendirip iĢbirliğine dayalı öğrenme sağlar. Ayrıca sosyal ağ siteleri, kolay ve ucuz bir Ģekilde kullanılabilmesi sayesinde, üniversitelere maddi manevi yük getirisi yapmaz. Öğrenciler için eğitim süreçlerine kolaylıkla entegre edilebilir, üniversiteden mezun olan öğrencilerin de öğrenme süreçlerine çevrimiçi olarak ulaĢma ve çalıĢmalarını inceleme olanakları sunar (Gülbahar vd.,2010).

24

Sosyal ağların, kullanıcı dostu arayüzü ve gizlilik özellikleri, birçok kullanıcıya hitap etmesini sağlamaktadır. Üstelik kullanıcıları bilgisayar okuryazarı olsun ya da olmasın sosyal ağları rahatlıkla kullanabilmektedirler (Gülbahar vd.,2010). Bu sayede sosyal ağlar, bilgisayar ve internet kullanımda sorun yaĢayan, eğitim için oluĢturulmuĢ özel program ve arayüzleri hemen kavramakta sorun yaĢayacak birçok yetiĢkin için eğitim ortamı olmaya baĢlamıĢtır.

Muijs, vd. (2010), sosyal ağları eğitimsel alanda düĢündüğümüzde;

 Okulu geliĢtirme,

 Ġmkânları arttırma (çeĢitli iĢletmelerle iĢbirliği yapabilme gibi)

 Kaynak paylaĢımı gibi faydalarını ifade etmektedirler (Akt. Özmen vd, 2011).

Benzer Ģekilde web 2.0 teknolojilerinin eğitim ortamına katkıları (Karaman, Yıldırım ve Kaban,2008);

 Grup çalıĢması alıĢkanlığı  Etkili öğrenme

 Üst düzey düĢünme becerileri  Bilgi okur-yazarlığı

 Yapılandırmacı problem çözme  Öğrenciye uygunluk (ilgi çekme)  Bireysel geliĢim

 Sorumluluk alma olarak sıralanabilir.

YetiĢkin eğitiminde sosyal ağların katkıları düĢünüldüğünde de durum pek farklı olmayacaktır. YetiĢkinlerin sosyal ağ üzerinden kaynak paylaĢımı, yüz yüze görüĢme imkânı olmadığında bilgi aktarımı ve iĢbirliği, halk eğitimi kurumları, bilgi evleri gibi eğitim alabilecekleri mekânlardaki etkinlik ve kurslardan haberdar olma gibi etkinlikleri paylaĢabilecekleri bir sanal ortam olarak, sosyal ağlar yetiĢkinlere farklı eğitim imkânları sağlayabilir.

2.9 SOSYAL AĞLARIN TOPLUMA KATKILARI

Farklı yaĢ gruplarına göre birçok insanın sosyal ağları kullanma sebepleri değiĢmektedir. Çevrimiçi sosyal ağlara katılanların sayıları gün geçtikçe artmaktadır.

25

Sosyal ağların geliĢimi, özel hayatın diğer kullanıcılarla paylaĢılması açısından dikkat çekicidir. Ayrıca, sosyal ağlar, günlük olayların ve haberlerin paylaĢımı açısından önemli araçlardır (Gülbahar vd.,2010). Sosyal ağların haberleĢme aracı olarak kullanılması, toplum için önemli bir katkıdır. Sosyal ağlarda haberlerin ve güncel olayların yayılması hızlıdır ve bu hız ilerleyen teknolojinin de bir göstergesidir.

Sosyal ağlarda insanlarla iletiĢime geçmek, gruplara katılmak daha kolaydır (Pempek, 2009). Ġnsanlar yüz yüze iletiĢimdense sosyal ortamlarda kendilerini daha rahat hissetme eğilimindedir.

Sosyal ağlar, bir yandan anında ve kolay iletiĢimi desteklerken, bir yandan da bireysel ve sosyal öğrenme için bir temel oluĢturmaktadır. Bu ağlar hızlı ve kolay iletiĢimi desteklemekle birlikte bireysel ve grupla öğrenme için de çeĢitli fırsatlar sunmaktadırlar(Akın vd, 2013). Sosyal ağlar bir öğrenme aracı olarak kullanılmaya baĢlanmıĢtır. Kalafat ve GöktaĢ (2011)‟ın sosyal ağların yükseköğretimde kullanılması ile ilgili yaptıkları çalıĢmada sosyal ağların eğitimde kullanılması ile ilgili çeĢitli faydalar sıralanmıĢtır. Bunlar; öğrencilerin çalıĢılan sosyal ağı ücretsiz olarak kullanması, sosyal ağı kullanmak için herhangi bir ön bilgiye ihtiyaç olmaması, araĢtırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun sosyal ağa hali hazırda üye olması, maliyet ve zaman gerektirmemesidir. Bir diğer avantaj da sınıf ortamında çekingen olan öğrencilerin, öğrenme-öğretme sürecine daha aktif katılmasıdır. Ayrıca sosyal ağlarda paylaĢılan öğeler veya yapılan yorumlar istendiğinde daha sonradan tekrar tekrar incelenebilir ve akran desteğini güçlendirmesi ve öğrenme süreçlerine kolaylıkla entegre edilebilmesi de sosyal ağların eğitime katkıları arasında sağlanabilir (Kalafat ve GöktaĢ,2011). Eğitime olan her türlü katkı toplumsal açıdan iyileĢmenin de göstergesidir.

Turan ve GöktaĢ (2011)‟ın yaptığı bir çalıĢmaya göre; çalıĢmaya katılanlar sosyal ağ sitelerinin iyi bir paylaĢım ve eğitim ortamı oluĢturduğunu, fakat zaman kaybı, asosyalleĢme ve kiĢilerin asıl amaçları, iletiĢim ve paylaĢımdan uzaklaĢmaya sebep olabildiğini de belirtmiĢlerdir.

Sosyal ağların katkıları arasında; tüketiciler için bilgi kaynağı olmalarını da sayabiliriz. Ġhtiyaç duyulan bilgilere önemli oranda sosyal medyayı kullanan tüketiciler, görüĢlerini, Ģikâyet ve memnuniyetsizliklerini de yine bu ağlarda dile

26

getirmektedirler ifade etmektedirler. Sosyal ağlar, tüketicilerin birbirleriyle her türlü deneyimlerini paylaĢtıkları bir platformdur ve bu özellikleri itibariyle ürün ve hizmet satın almadaki kararlarını da önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Tüketicilerin alıĢveriĢ deneyimlerini sosyal ağlarda paylaĢmaları da diğer tüketicileri de etkilemektedir (Hacıefendioğlu,2010).

Çevrimiçi sosyal ağlar zamansal ve mekânsal anlamda birçok zorluğu ortadan kaldırmıĢ, sosyalleĢmenin önemli bir tamamlayıcısı olarak öne çıkmıĢtır. Toplumunun hızlı yaĢantısı içinde sosyal paylaĢım ağları, sosyal iliĢki kurmaya ya da mevcut olan iliĢkileri koparmamaya yardımcı da olmaktadır. Sosyal ağlar günümüz bireylerini sosyal olarak tamamlayan bir bileĢen olmuĢtur (Özmen, Aküzüm, Sünkür ve Baysal,2011).

ġirketler maddi kazanç elde etmek amacıyla sosyal ağları kullanmıĢlardır r bu da sosyal ağların nasıl bir güç olduğunun en önemli kanıtları arasındadır. Sosyal ağların kiĢisel olarak kattığı değerlerle birlikte, kurumların da sosyal ağları kullanarak Ģirket cirolarına önemli ölçüde katkı sağladığını görüyoruz (Aydınlı,2010). Bu katkılar baĢta kurumlara maddi bir kazanç olarak düĢünülse de daha geniĢ kapsamda toplumsal bir etkidir.

27

BÖLÜM III: YÖNTEM

Benzer Belgeler