• Sonuç bulunamadı

4.6. Tübitak’a Sunulan Proje Önerisi

4.6.5. Yenilikçilik ve AR-GE Faaliyetlerinde Uygulanacak Yöntem ve

Faaliyet 1. Savurma Makinesinin Tasarımı: 500-800 mm çapları aralığında pullama vals silindirlerinin dökümü için gereklilikler, mevcut döküm sürecinde kullanılan savurma makinelerinin kullanım sürecinde ortaya çıkan problemler, bakım ihtiyaçları, üretim ihtiyaçlarını karşılama durumu personelin sunduğu fikirler göz önünde bulundurularak tespit edilecektir. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni Savurma Makinesi tasarlanacaktır. Gerekli teknik hesaplamalar ve çizimler Dökümhane Müdürü ve Proje Koordinatörü tarafından sağlanan veriler doğrultusunda Ürün Geliştirme Müdürü tarafından gerçekleştirilecektir.

Faaliyet 2. Tasarımın projelendirilmesi: Ürün Geliştirme Sorumlusu ve Proje Koordinatörü belirlenen gereklilikler doğrultusunda Solid Works programını kullanarak ürünü bilgisayar ortamında hayata geçirecektir.

Faaliyet 3. Makinenin imalatının gerçekleştirilmesi: Makinenin mekanik bölümlerinin imalatı Proje Koordinatörünün liderliğinde oluşturulacak Makine İmalat Ekibi tarafından yürütülecektir. Bu aşamada ekip çalışması konusunda gerekli özen gösterilerek, ekipteki her bireyin faaliyet ve önerilerinin önemli olduğu hissettirilerek yaratıcılık gücünün arttırılması sağlanacaktır.

Faaliyet 4. 500-800 mm çapları aralığında pullama vals silindirlerinin tasarımı: Yeni üründe olması gerekenler, teknik gereklilikler ve müşteri beklentileri doğrultusunda yeni ürünün teknik hesaplamaları yapılacaktır.

Faaliyet 5: Deneme üretiminin gerçekleştirilmesi:

Döküm: Devreye alınan Savurma Makinelerinde yeni tasarlanan pullama vals silindirlerinin dökümü gerçekleştirilecektir. Bu aşamada Selçuk Üniversitesi’nden teknik danışmanlık hizmeti satın alınarak proje ekibinin teknik ve yaratıcılık kapasitesi arttırılacaktır.

Talaşlı İmalat: Gerekli kontrollerin arkasından uygun bulunan yarı mamuller işlenmek üzere talaşlı imalat bölümüne aktarılarak gerekli talaşlı imalat aşamaları tamamlanacaktır. Gerekli kayıtlar tutularak raporlar hazırlanacaktır.

4.6.5.1. Projede İzlenecek Ar-Ge Aşamaları

Tasarım Geliştirme ve Doğrulama Çalışmaları: Proje kapsamında üretilmesi hedeflenen yağ sektöründe kullanılan pullama vals silindirleri ülkemizde üretilmeyen ve tamamen ithal edilen bir üründür. Silindir imalatına geçilmeden önce tasarıma ilişkin fikirler, standartlarda belirtilen değerler ve tüm teknik hesaplar kağıt üzerinde oluşturulacak, arkasından bilgisayar ortamında ürünün ve kalıplarının tasarımı gerçekleştirilecektir. Arkasından Solid Works Programıyla 3 boyutlu hale getirilerek ürünün son hali oluşturulup, gerekli durumlarda revizyonlar yapılarak üretimde deneme yanılma riskleri ortadan kaldırılacaktır.

Prototip Üretimi: Proje kapsamında üretilmesi hedeflenen silindirlerin dökümünü gerçekleştirebilmek amacıyla imal edilmesi planlanan savurma makinesi ülkemizde

üretilemeyen bir makinedir. Bu kapsamda makinenin imalatı da pullama vals silindirleri gibi ülkemizde ilk olacak ve Yenar Döküm’ün rekabet gücünü olumlu yönde etkileyecektir. Makinenin imal edilebilmesi için yine gerekli teknik hesaplamalar yapılarak ihtiyaçlar belirlenecektir. Gerekli malzeme ve hizmet satın alımlarının gerçekleştirilmesiyle makinenin mekanik bölümünün imalatı işletme bünyesinde gerçekleştirilecektir.

Deneme Üretimi: Makinenin devreye alınması ile birlikte yeni ürünün dökümü gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda istenen ürün özelliklerinin karşılanabilmesi amacıyla teknik danışmanlık hizmeti alınacak, gerekli test ve ölçümler gerçekleştirilecektir. Gereken noktalarda revizyonlar ve iyileştirmeler yapılarak optimum üretim şartları sağlanacaktır. Talaşlı işlem aşamalarının tamamlanması ile birlikte son kalite kontrol ve testler yapılarak ürün müşterilere sunulabilir hale getirilecektir.

4.6.5.2. Yenilikçi ve Özgün Yönleri

Yenar Döküm Türkiye'de genel olarak gıda sektörüne (buğday, arpa, kahve, çikolata..vs.) yönelik çift kat savurma döküm yöntemiyle vals silindiri imalatı yapan iki ve dünyada sayılı uzman işletmeden biridir. İşletmenin üretmekte olduğu ürünler yüksek yatırım maliyeti ve teknik altyapı gerektiren bir ürünlerdir.

Yağ sektöründen gelen talepler doğrultusunda üretilmesi hedeflenen silindirler mevcut ürünlere göre büyük ebatlardadır. Yurt içinde üretilmeyen bu silindirler yurt dışında toplam 4 işletme tarafından üretilmekte ve ülkemizdeki yağ üreticileri tarafından tedarik edilmektedir. Bu ürünün üretilerek pazara sunulması yurt içindeki yağ üreticilerinin tamamen Yenar Döküm’e yönelmesini sağlayacaktır. Çünkü işletme mevcut ürünlerinde kalite, fiyat ve tedarik avantajları ile tercih edilir noktadadır.

Yeni ürünün uluslararası pazarlardaki ürünlere kıyasla aşağıdaki konularda avantajlı olması beklenmektedir;

Fiyat: İthal ürünler 25.000-30.000 Avro fiyata satılırken Yenar Döküm’ün üreteceği pullama vals silindirlerinin fiyatının 20.000-22.000 Avro olmasını hedeflenmektedir. Kalite: İthal ürünler ile aynı kalitede

Termin: İthal ürünlerden termin süresi açısından daha avantajlı olacaktır.

Proje kapsamında üretilmesi hedeflenen savurma makinesi yurt dışında İngiliz ve Amerikalı işletmeler tarafından üretilmektedir. Yenar Döküm’ün kendi üretiminde kullanmak amacıyla imal etmeyi hedeflediği bu makine satın alma bedelinin yaklaşık üçte biri maliyet ile Yenar Döküm bünyesinde üretilecektir. Bu da işletmeye ciddi bir maliyet avantajı kazandıracaktır. Maliyetin yanı sıra böyle bir makinenin Yenar Döküm bünyesinde imal edilmiş ve kullanılıyor olması işletmenin imajı açısından da çok önemlidir.

Pullama vals silindirleri için yılda en az 50 adet sipariş beklenmektedir. Mevcut durumda Yenar Döküm yılda 12.000 adet top üretmektedir. Yeni makinenin sisteme dahil edilmesiyle yılda 20.000 adet top üretilmesi hedeflenmektedir. Yani üretim kapasitesinde %67 artış beklenmektedir.

Mevcut yatırımlar ile Yenar Döküm son 10 yılda her yıl pazar payını %10 arttırmayı başarmıştır. Projenin sağlıklı olarak tamamlanması ile üretilecek silindirlerin işletmenin pazar payını %30 oranında arttırması hedeflenmektedir.

Yukarıda belirtilen yeni ürün geliştirme, yeni ürünün üretilebilmesi için yeni makine tasarlama ve imalatını gerçekleştirme, deneme üretimlerinin yapılması ve gerekli test ve kontrollerin gerçekleştirilmesi YENAR DÖKÜM personelinin yaratıcılık performansı ile tamamen işletme bünyesinde gerçekleştirilecektir. İşletmenin teknik kadrosu daha önce de birçok ürün ve sistem geliştirme çalışmaları gerçekleştirmiş ve başarıyla tamamlanmıştır.