• Sonuç bulunamadı

Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabının Sözcük Öğretim

Görsellerden Yararlanma

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Eşleştirme

20. sayfada 8. etkinlikte “okuyalım, eşleştirelim” denilerek “son dakika haberleri, hava durumu haberleri, ana haber bülteni, spor haberleri ve magazin haberleri” ifadeleri ile ilgili olarak “Haberler” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiş ve bu ifadelerin uygun görsellerle eşleştirilmesi istenilmiştir.

29. sayfada 2. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek “gurbet, karın tokluğuna çalışmak ve ekmeğini eline almak” sözcük ve sözcük gruplarının açıklamaları ile eşleştirilmesi istenilmiştir.

36. sayfada 7. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek “anlaşırız, tokalaştılar, koşuştular, vedalaştı, selamlaşırız, paslaştı, bayramlaşırız, yumruklaştılar, kucaklaştılar ve uçuştu” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerle verilen cümleleri anlam açısından tamamlayan sözcüklerin eşleştirilmesi istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan

95 sözcükler “anlaşmak, koşuşmak, tokalaşmak, vedalaşmak, selamlaşmak, paslaşmak, bayramlaşmak, yumruklaşmak, kucaklaşmak ve uçuşmak” şeklindedir.

87. sayfada 8. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek cümlelere yer verilmiş ve bu cümleleri tamamlaması için verilen “kapatmalıyız, çekmeliyiz, tutmalıyız, kullanmalıyız ve dokunmamalıyız” ifadelerle eşleştirilmesi istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “kapatmak, çekmek, tutmak, kullanmak ve dokunmak” şeklindedir.

102. sayfada 3. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek “kendi hâlinde, kendini tutamamak, kişilik kazanmak, kendinden geçmek, kendi başına, kendine gelmek ve kendi kendini yemek” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte bu ifadelerle açıklamaları verilen cümlelerin eşleştirilmesi istenilmiştir.

151. sayfada 3. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek “mal mülk, öğütlemek, can vermek, cana kıymak, entrika, türlü ve kavuşmak” sözcük ve sözcük grupları ile “ölmek, çeşitli, bir araya gelmek, hile, öldürmek, maddî varlık ve nasihat etmek” ifadelerinin eşleştirilmesi istenilmiştir.

163. sayfada 5. etkinlikte “eşleştirelim” denilerek “müsait, ön yargı, sebep, ilgi, devamlı, mekân, takip etmek, bireysel, his ve faktör” sözcükleri ile “alaka, izlemek, sürekli, uygun, neden, peşin hüküm, ferdî, etken, duygu ve yer” sözcüklerinin eşleştirilmesi istenilmiştir.

Resim 27: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Eşleştirme ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 151)

96 30. sayfada 6. etkinlikte “seçelim, yerleştirelim” denilerek “birbirinize, birbirinizle, birbirleriyle, birbirinizden ve birbirimizi” sözcüklerinin cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun bir şekilde yerleştirilmesi istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcük “birbiri” şeklindedir.

36. sayfada 8. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “çarpışmak, sözleşmek, paslaşmak, dertleşmek, kucaklaşmak ve buluşmak” sözcüklerine yer verilmiştir. Öğrencilerden bu sözcüklerle verilen cümlelerde boş bırakılan yerlerin uygun bir şekilde tamamlanması istenilmiştir.

49. sayfada 3. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “kalbimiz yerinden fırlayacak, şükürler olsun ve gözünüz aydın” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerle cümlede boş bırakılan yerlerin uygun bir şekilde tamamlanması istenilmiştir.

80. sayfada 5. etkinlikte “okuyalım, boşlukları dolduralım” denilerek metinde boş bırakılana yerlerin “çünkü bundan dolayı, bu yüzden, ayrıca ve için” ifadeleri ile tamamlanması istenilmiştir.

95. sayfada 6. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “saklamak, yalamak, bakmak, soymak, sevmek, yıkamak, giymek ve hazırlamak” sözcüklerine yer verilmiştir. Öğrencilerden bu sözcükleri kullanarak cümlelerde boş bırakılan yerlerin anlama uygun bir şekilde tamamlanması istenilmiştir.

102. sayfada 4. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “kendi kendine, kendisi, kendinden, kendi kendini ve kendisine” ifadelerine yer verilmiştir. Buna göre etkinlikte öğretilmesi amaçlanan ifadeler “kendi, kendi kendine ve kendi kendini” şeklindedir.

138. sayfada 3. etkinlikte “yerleştirelim” denilerek “tebrik, güleceği ve sevdiklerin” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerin boş bırakılan yerlere uygun bir şekilde yerleştirilmesi istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “tebrik, gülmek ve sevmek” şeklindedir.

97 139. sayfada 5. etkinlikte “yerleştirelim” denilerek “ziyaret eden, olduğundan, toplayan, yaklaştığında, geleceği, pişirdiği, geldiğinde, bekleyen ve bayramlaşan” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerle cümlelerde boş bırakılan yerlerin uygun bir şekilde tamamlanması istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “ziyaret etmek, olmak, toplamak, yaklaşmak, gelecek, pişirmek, gelmek, beklemek ve bayramlaşmak” şeklindedir.

144. sayfada 5. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “veren, sığındığım, gelecek, geçen ve yaşayacağın” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerle öğrencilerden cümlelerde boş bırakılan yerlerin uygun bir şekilde tamamlanması istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “vermek, sığınmak, gelecek, geçen ve yaşamak” şeklindedir.

145. sayfada 8. etkinlikte “okuyalım, yerleştirelim” denilerek “içtiğinde, verdiğiniz, sevdiğiniz, yaptığımız, aldığı ve düşündüğünüz” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden bu ifadeleri metinde boş bırakılan yerlere anlama uygun bir şekilde yerleştirilmesi istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “içmek, vermek, sevmek, yapmak, almak ve düşünmek” şeklindedir.

151. sayfada 4. etkinlikte “seçelim, yerleştirelim” denilerek “fırçalamalısınız, bakmalıyız, kaldırmamalısınız, olmalılar, yememelisin, dilemeli, bitirmeliyiz ve almalıyız” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden bu ifadeleri cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun bir şekilde yerleştirmeleri istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “fırçalamak, bakmak, kaldırmak, olmak, yemek, dilemek, bitirmek ve almak” şeklindedir.

158. sayfada 4. etkinlikte “seçelim, yerleştirelim” denilerek “yapan, edecek, oturduğum, bineceğiniz, geçen, kaldığı ve ağrıyan” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden cümlelerde boş bırakılan yerlere bu ifadeleri uygun bir şekilde yerleştirmeleri istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “yapmak, etmek, oturmak, binmek, geçen, kalmak ve ağrımak” şeklindedir.

98 160. sayfada 8. etkinlikte “seçelim, yerleştirelim” denilerek “kurulandı, açıldı, görüştü, yıkandı, çalıştırdım, bulundu, saklandı, ettirdi, temizletti ve giyindi” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte verilen bu sözcüklerle öğrencilerden cümlelerde boş bırakılan yerleri anlama uygun bir şekilde tamamlamaları istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “kurulamak, açılmak, görüşmek, yıkanmak, çalıştırmak, bulunmak, saklanmak, ettirmek, temizletmek ve giyinmek” şeklindedir.

160. sayfada 9. etkinlikte “seçelim, yerleştirelim” denilerek “çalışırsan, etmezsen, yaparsan, çıksa, konuşsalar, çıkarsan, olursam, yatarsan ve olsa” ifadelerine yer verilmiştir. Etkinlikte verilen bu ifadelerle öğrencilerden cümlelerde boş bırakılan yerleri anlama uygun bir şekilde tamamlamaları istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan sözcükler “çalışmak, etmek, yapmak, çıkmak, konuşmak, çıkarmak, olmak ve yatmak” şeklindedir.

Resim 28: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Boşluk Doldurma Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 36)

Çağrışım

87. sayfada 9. etkinlikte “yazalım” denilerek karikatürlere yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden karikatürlerle ilgili olarak zihinlerinde oluşan sözcükleri yazmaları istenilmiştir. Ayrıca karikatürleri anlatan birer cümle yazmaları da istenilmiştir.

Resim 29: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Çağrışım Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

99 (Barın ve diğerleri, 2018: 87)

Sözlük Kullanma

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Dinleme

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Okuma

43. sayfada 3. etkinlikte “okuyalım, işaretleyelim” denilerek “Babam ve Oğlum” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiştir. Etkinlikte okuma yöntemi kullanılarak “ölmek, hayatını kaybetmek, vefat etmek, Hakk’ın rahmetine kavuşmak” ifadeleri öğretilmeye çalışılmıştır.

64. sayfada 7. etkinlikte “okuyalım, anlatalım” denilerek “En Değerli Ödülüm” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiştir. Etkinlikte “kitap kurdu ve gurur duymak” ifadeleri okuma yöntemi kullanılarak öğretilmeye çalışılmıştır.

77. sayfada 11. etkinlikte “fiillere dikkat ederek okuyalım” denilerek “çekmek, boyamak, etmek ve kurmak” eylemleri öğretilmeye çalışılmıştır.

100 99. sayfada 3. etkinlikte “altı çizili ifadelerin yerine gelebilecek ifadeleri seçelim” denilerek bir okuma metnine yer verilmiş ve metinde bazı ifadelerin altları çizilmiştir. Etkinlikte “kabiliyet, bencil, ithal, bakıma muhtaç, ölmek, kaçırmak, çileden çıkarmak ve dâhi” ifadeleri okuma yöntemi ile öğretilmeye çalışılmıştır.

116. sayfada 10. etkinlikte “okuyalım, yazalım” denilerek “Köpek Uçağı Isırdı” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiştir. Etkinlikte okuma yöntemi kullanılarak “açıklanmak, görülmek, bildirilmek ve belirtilmek” sözcükleri öğretilmeye çalışılmıştır.

Resim 30: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Okuma ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 43)

Sözlü Anlatımda Kullanma

40. sayfada “canlandıralım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “form, ilan, başvuru, işveren, iş görüşmesi, yarı zamanlı, eleman, staj, kariyer, insan kaynakları, referans mektubu ve müdür” sözcük ve sözcük grupları ile öğrencilerden iş görüşmesi yapmaları istenilmiş ve söz konusu sözcüklerin sözlü anlatımda kullanılması sağlanmıştır.

101 44. sayfada “işaretleyelim, konuşalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “oyuncu, gazete, köşe yazarı, bilmece, bulmaca, kahraman, köşe yazısı, haber, internet sitesi, senaryo, senarist ve yayımlamak” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilere “Haberleri nereden takip edersiniz? Niçin?” sorusu yöneltilerek verilen sözcük ve sözcük gruplarını sözlü anlatımda kullanmaları sağlanmıştır.

56. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “ilaç, aidat, yıllık, yerleşke, yurt, mazeret, barınmak, yemekhane, teslim etmek, öğrenci evi, öğrenci numarası ve kayıt yaptırmak” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Öğrencilere “Üniversiteyi okurken nereden kaldınız / kalmak istiyorsunuz?” sorusu yöneltilerek bu sözcük ve sözcük gruplarını sözlü anlatımda kullanmaları sağlanmıştır.

66. sayfada “anlatalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “ödül, sitem, zihin, beceri, yayılmak, üretim, hızlı okumak, geliştirmek, ciltçilik, geri kalmış, ciltlemek ve kitap kurdu” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Öğrencilere “Kitap kurdu ne demektir açıklayınız?” denilerek verilen ifadelerin sözlü anlatımda kullanılması sağlanmıştır.

106. sayfada “konuşalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “birey, ortopedik, koltuk değneği, kaldırım, çiçek hastalığı, zirve, macera, tekerlekli sandalye, rampa, hüzün, türkü ve işitme engeli” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Öğrencilere “Sizin ülkenizde engelli ve ünlü bir sanatçı var mı?” sorusu yöneltilerek verilen bu ifadelerin sözlü anlatımda kullanmaları sağlanmıştır.

122. sayfada “konuşalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “hobi, sinema, perde, davet, film, romantik, macera, bilim kurgu, animasyon, konu, heyecan ve komik” ifadelerine yer verilmiştir. Öğrencilerden bu ifadeleri kullanarak kendilerini etkileyen bir filmi anlatmaları istenilmiştir.

136. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “yılbaşı, kutlama, festival, şölen, şenlik, bayram, doğum günü, mezun, mezuniyet, diploma,

102 hediye ve ziyafet” sözcük ve sözcük grupları ile öğrencilerden ülkelerindeki bir festivali anlatmaları istenilmiştir.

141. sayfada “konuşalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “bayram alışverişi, el öpmek, kutlama, dilek, bolluk, bereket, şans, âdet, uğur, ikram, hızır ve ziyaret” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilere “Ülkenizde bayramlar nasıl geçiyor? Bayramlarda neler yapıyorsunuz?” soruları sorularak verilen sözcük ve sözcük grupları ile soruları cevaplamaları istenilmiştir.

160. sayfada “anlatalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “zekâ, sınav, burs, hayırsever, imtihan, cahil, başarı, puan, not, gurur, samimiyet ve dökmek” sözcükleri ile öğrencilerden aile bireylerinden birine ait bir başarıyı anlatmaları istenilmiştir.

Resim 31: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Sözlü Anlatımda Kullanma Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 66)

Yazılı Anlatımda Kullanma

24. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen sözcük ve sözcük grupları “borsa, haber, reklam, dedikodu, gazete, sosyal paylaşım sitesi, internet, ayaklı gazete, sanal ortam, sosyal medya, oyun ve fısıltı” ile öğrencilerden kendilerini çok etkileyen bir haberi yazmaları istenilmiştir.

32. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “türkü, ozan, ressam, şair, saz, söz, hüsnühat, plak, kültür, kaligrafi, müzik ve kaligraf”

103 sözcüklerine yer verilmiştir. Öğrencilerden hat sanatı gibi kendi kültürlerine özgü sanatları tanıtan kısa bir metin yazmaları istenilmiştir.

97. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “engelli, mütevazı, müzisyen, sağır, işitme, besteci, övünmek, dili tutulmak, sergi, rampa, doğa ve yetişkin” sözcük ve sözcük grupları ile öğrencilerden “Engellilere yardım için bir kampanya projesi hazırlayınız” denilerek bu ifadeleri yazılı anlatımda kullanmaları sağlanmıştır.

100. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “dernek, dâhi, bencil, gerçeküstü, miras, cenaze, insanüstü, macera, bilimkurgu, yetenek, takıntı ve senaryo” sözcüklerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden bu sözcükleri kullanarak kısa bir film kurgulamaları istenilmiştir ve bu şekilde verilen sözcüklerin yazılı anlatımda kullanılması sağlanmıştır.

118. sayfada 13. etkinlikte “yazalım” denilerek “teknoloji, yeni, hızlı ve hafif” sözcüklerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden verilen sözcükleri kullanarak alınmak istenilen bilgisayarın özellikleri hakkında olumlu veya olumsuz bir e-posta yazmaları istenilmiştir.

118. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “gezegen, yorumla, rüya, avukat, tanık, firma, mahkeme, kıyamet, savunmak, dava açmak, ürün ve hâkim” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte “Rüyalar Gerçek Olsa” başlığı verilmiş ve bu başlıkla ilgili olarak öğrencilerden başlığa uygun bir yazı yazmaları istenilmiştir.

146. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “düğün, damat, dans, gelin, davet, evlilik, kına gecesi, küstüm yastığı, eş, sadakat, duvak ve türkü” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilere “Düğün ile ilgili gelenekleriniz nelerdir?” sorusu yöneltilerek bu ifadelerle cevap vermeleri istenilmiş ve verilen ifadelerin yazılı anlatımda kullanılması sağlanmıştır.

Resim 32: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Yazılı Anlatımda Kullanma Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

104 (Barın ve diğerleri, 2018: 24)

Cümle Kurma

61. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “hafıza, hatıra, maddi, manevi, hazine, yetişkin, yetenek, iş birliği, yetişmek, paylaşmak, ortaya çıkarmak ve kanıtlamak” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilere “Aşağıdaki sözcükleri cümle içinde kullanınız” denilerek verilen ifadelerle cümle kurmaları istenilmiştir. Etkinlikte sözcükleri cümle içinde kullanınız ifadesi geçmesine rağmen sözcük gruplarına da yer verildiği görülmektedir.

95. sayfada 7. etkinlikte “cümle kuralım” denilerek “üzülmek, taranmak, söylenmek, ayrılmak ve sıkılmak” sözcüklerine yer verilmiştir. Öğrencilerden bu sözcükleri kullanarak cümle kurmaları istenilmiştir.

155. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “zindan, şair, mezar, şah, mâni, âşık, kale beyi, padişah, köle, derviş, vezir ve han” sözcüklerine yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden bu sözcükleri kullanarak cümle kurmaları istenilmiştir.

166. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında verilen “kitle, kültür, fikir, ön yargı, kimlik, denklem, ödül, formül, bağ, umut, babacan ve müstahdem” sözcükler ile öğrencilerden cümle yazmaları istenilmiştir.

Resim 33: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Cümle Kurma Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

105 (Barın ve diğerleri, 2018: 95)

Diyalog

88. sayfada “anlatalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “kursiyer, broşür, iş Türkçesi, apartman dairesi, satılık, müstakil, servis görevlisi, garanti belgesi, kullanma kılavuzu, elektronik posta, tüketici mahkemesi ve ilk yardım” sözcük ve sözcük gruplarına yer verilmiştir. Etkinlikte öğrencilerden bu ifadeleri kullanarak müşteri-emlakçı, kurs müdürü-öğrenci ya da servis görevlisi-müşteri diyalogları oluşturmaları ve canlandırmaları istenilmiştir. Ayrıca “sözcüklerden hareketle” ifadesi geçmesi rağmen verilen sözcükler içinde sözcük gruplarının da yer aldığı görülmektedir.

Resim 34: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Diyalog Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 88)

Gruplandırma

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

106 İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Tahmin Etme

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Sözcük Türetme

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Müzik

34. sayfada 4. etkinlikte “dinleyelim” denilerek Sibel Can’ın seslendirdiği “Rüyalarda Buluşuruz” şarkısının dinleme metnine yer verilmiştir. Etkinlikte müzik yöntemi kullanılarak “bakışmak, buluşmak ve konuşmak” sözcükleri öğretilmeye çalışılmıştır.

Resim 35: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Müzik Yolu ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

(Barın ve diğerleri, 2018: 34)

107 İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Bulmaca

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Anlam Analizi

İncelenen kitapta söz konusu sözcük öğretim yöntemine uygun bir etkinliğe rastlanılmamıştır.

Birleştirilmiş Yöntem

22. sayfada 3. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “yemek yapmakta, bağlama çalmakta, araba sürmekte, futbol oynamakta, tenis oynamakta ve ney üflemekte” ifadelerine yer verilmiştir. Bu ifadelerle verilen cümlelerin uygun bir biçimde tamamlanması istenilmiştir. Buna göre öğretilmesi amaçlanan ifadeler “yemek yapmak, bağlama çalmak, araba sürmek, futbol oynamak, tenis oynamak ve ney üflemek” şeklindedir. Etkinlikte görsellerden de yararlanılmıştır. Buna göre etkinlikte boşluk doldurma ve görsellerden yararlanma yolu ile sözcük öğretim yöntemleri birlikte kullanılmıştır.

48. sayfada 1. etkinlikte “okuyalım, eşleştirelim, işaretleyelim” denilerek “Büyük Heyecan” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiştir. Etkinlikte “hayal kurmak, sabahı zor etmek ve gözünü ayırmamak” ifadeleri öğretilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda söz konusu ifadeler okuma metninden sonra eşleştirme şeklinde de verilmiştir. Buna göre etkinlikte hem okuma yöntemi hem de eşleştirme yolu ile sözcük öğretim yöntemi birlikte kullanılmıştır. Ayrıca etkinliğin devamında metinde geçen “dönmek” sözcüğünün anlamı sorulmuştur. Türkçe Sözlük’te dönmek sözcüğünün 14 tane farklı anlamı vardır (TDK, 2011: 714).

57. sayfada 1. etkinlikte “okuyalım, eşleştirelim” denilerek “Dil Ne Taşır?” başlıklı bir okuma metnine yer verilmiştir. Etkinlikte “hafıza, tecrübe, açıklamak, korumak

108 ve değerli” sözcükleri hem okuma yöntemi hem de eşleştirme yolu ile sözcük öğretim yöntemi kullanılarak öğretilmeye çalışılmıştır.

74. sayfada 8. etkinlikte “dinleyelim, işaretleyelim” denilerek “Her Kapıyı Açan Anahtar: Yabancı Dil” başlıklı bir dinleme metnine yer verilmiştir. Etkinlikte “can kulağıyla dinlemek ve boşa gitmek” ifadeleri hem dinleme yöntemi hem de eşleştirme yolu ile sözcük öğretim yöntemi birlikte kullanılarak öğretilmeye çalışılmıştır.

94. sayfada 5. etkinlikte “tamamlayalım” denilerek “sevinmek, giyinmek, soyunmak ve üzülmek” sözcüklerine yer verilmiştir. Bu sözcükleri kullanarak öğrencilerden cümlelerde boş bırakılan yerlerin tamamlanması istenilmiştir. Etkinlikte görsellere de yer verilmiştir. Buna göre etkinlikte hem görsellerden yararlanma hem de boşluk doldurma yolu ile sözcük öğretim yöntemi birlikte kullanılmıştır.

126. sayfada “yazalım” denilerek “kelime dünyası” başlığı altında “heykel, şölen, uçurtma, yoğun, kuruluş, yaratıcı, göç, verimli, mescit, arşiv, şenlik ve kasaba” sözcüklerine yer verilmiştir. Öğrencilerden bu sözcüklerin anlamlarını sözlükten bulup cümleler yazmaları istenilmiştir. Buna göre etkinlikte hem sözlük kullanma yöntemi hem de cümlede kullanma yolu ile sözcük öğretim yöntemi bir arada kullanılmıştır.

Resim 36: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı Birleştirilmiş Yöntem ile Sözcük Öğretimi Çalışması Örneği

109 Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabında kullanılan sözcük öğretim yöntemleri tespit edilmiş ve öğretilmesi amaçlanan sözcüklere ilişkin veriler ünitelere göre aşağıda tablo hâlinde sunulmuştur.

Tablo 25: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı 1. Ünitede Kullanılan Sözcük Öğretim Yöntemleri ve Öğretilmesi Amaçlanan Sözcükler

Sözcük Öğretim Yöntemleri Öğretilmesi Amaçlanan Sözcükler

Görsellerden Yararlanma -

Eşleştirme son dakika haberleri, hava durumu haberleri, ana haber bülteni, spor haberleri, magazin haberleri (s. 20)

Boşluk Doldurma - Çağrışım - Sözlük Kullanma - Dinleme - Okuma - Sözlü Anlatımda Kullanma -

Yazılı Anlatımda Kullanma

borsa, haber, reklam, dedikodu, gazete, sosyal paylaşım sitesi, internet, ayaklı gazete, sanal ortam, sosyal medya,

oyun, fısıltı (s. 24) Cümle Kurma - Diyalog - Gruplandırma - İlişkilendirme - Tahmin Etme - Sözcük Türetme - Müzik - Oyun - Bulmaca - Anlam Analizi -

Birleştirilmiş Yöntem yemek yapmak, bağlama çalmak, araba sürmek, futbol oynamak, tenis oynamak, ney üflemek (s. 22)

Tablo 26: Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti B1 Ders Kitabı 2. Ünitede Kullanılan Sözcük Öğretim Yöntemleri ve Öğretilmesi Amaçlanan Sözcükler

Sözcük Öğretim Yöntemleri Öğretilmesi Amaçlanan Sözcükler

Görsellerden Yararlanma -

Eşleştirme

gurbet, karın tokluğuna çalışmak, ekmeğini eline almak (s. 29)

anlaşmak, koşuşmak, tokalaşmak, vedalaşmak, selamlaşmak, paslaşmak, bayramlaşmak, yumruklaşmak, kucaklaşmak,

uçuşmak (s. 36) Boşluk Doldurma

birbiri (s. 30)

çarpışmak, sözleşmek, paslaşmak, dertleşmek, kucaklaşmak, buluşmak (s. 36)

Çağrışım -

Sözlük Kullanma -

Dinleme -

Okuma ölmek, hayatını kaybetmek, vefat etmek, Hakk’ın rahmetine

kavuşmak (s. 43)

Sözlü Anlatımda Kullanma

form, ilan, başvuru, işveren, iş görüşmesi, yarı zamanlı, eleman, staj, kariyer, insan kaynakları, referans mektubu,

müdür (s. 40)

oyuncu, gazete, köşe yazarı, bilmece, bulmaca, kahraman,