• Sonuç bulunamadı

4.7. Özel Eğitim Sınıfına Devam Eden Öğrencilerin Yazma Ölçütüne İlişkin

4.7.1 Yazma Kurallarını Uygulama

Özel eğitim alt sınıfına devam eden öğrencilerin yazma kurallarını uygulama durumlarına ilişkin veriler elde edilirken öğrencilere ayrı ayrı Çalışkan Arılar adlı metin okunarak dikte ettirilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce öğrencilere bir metin araştırmacı tarafından okunacağı ve öğrencilerin de kâğıda okunan metni yazmaları gerektiği belirtilmiştir. Yazma esnasında araştırmacının öğrencilere gerekli desteği

vereceğine yönelik bilgilendirme yapılmış ve öğrenciler yazma hususunda cesaretlendirilmiştir. Öğrencilerin yazma kurallarını uygulama becerileri, Yazma Becerisi Ölçeğinde yer alan “Yazma Kurallarını Uygulama” bölümüne 3 alan uzmanı tarafından kaydedilmiştir. Yazma kurallarını uygulama becerilerine ilişkin ölçekte 19 madde yer almaktadır. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 114’tür. Elde edilen bulgular aşağıdaki tablolara aktarılmıştır.

Tablo 4.61:Öğrencilerin Yazma Kurallarını Uygulama Durumları Öğrenci Çalışkan Arılar

Puan Yüzde

Ali 32 28.07

Buse 35 30.7

Tablo 4.61’de de görüldüğü gibi öğrencilerin yazma kurallarını uygulama beceri yüzdeleri Ali % 28.07 iken Buse % 30.7’dir. Bu sonuçlar çalışma grubundaki öğrencilerin yazma kurallarını uygulamada güçlük yaşadıklarını göstermektedir.

Ali’nin Yazısı

Ali’nin yukarıdaki yazısında da görüldüğü gibi satır sonuna sığmayan sözcükleri uygun heceden ayıramadığı, yazısının satır çizgilerine düzgün yazamadığı, cümlenin sonuna uygun noktalama işaretini koyamadığı, cümle içinde birçok kelimenin ilk harfini büyük yazdığı ve cümlenin ilk harfini büyük yazmadığı, virgülü gerekli yerlerde kullanamadığı, düzenli yazamadığı, harf eklediği ya da harfleri karıştırdığı tespit edilmiştir.

Buse’nin Yazısı

Buse’nin yazısında da görüldüğü gibi; harflerin yazılış biçimlerini uygun yazamadığı, kelimeler arasına uygun boşluk koyamadığı, yazısının düzensiz olduğu, cümlenin sonuna uygun noktalama işaretini kullanmadığı, cümle sonuna noktalama işareti koyamadığı için yeni cümleye büyük harfle başlamadığı, cümlelerinde virgül kullanmadığı, harfleri karıştırdığı, harf atladığı, kelimelere harf eklediği gözlenmiştir.

Öğrencilerin yazma kurallarını uygulama becerilerini derinlemesine incelemek için uygulanan yazma etkinliklerine ilişkin veriler aşağıdaki tablolardaki gibidir.

Tablo 4.62:Öğrencilerin Yazma Kurallarını Uygulama Durumları Öğrenci Düşüncelerimizi Yazalım

Puan Yüzde

Ali 46 40.35

Buse 47 41.22

Ali’nin Düşüncelerimizi Yazalım etkinliğinde yazma kurallarını uygulama yüzdesi % 40.35’tir. Ali bu etkinlikte satır sonuna sığmayan kelimeleri uygun heceden ayırmış, bazı cümlelerinde cümle sonuna nokta koymuş; ancak yeni başlayan cümleye büyük harfle başlamamıştır. Ali’nin cümle içinde bazı kelimelerin baş harfini özel isim olmamasına rağmen büyük harfle yazdığı ve bazı kelimelerde harf atladığı da tespit edilmiştir. Ali’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Buse’nin yazma kurallarını uygulama yüzdesi %41.22’dir. Buse uygulanan etkinlikte cümle sonlarına nokta işaretini koymuş; ancak yeni başlayan cümlelerin ilk harfini büyük yazma hususunda güçlük yaşamaktadır. Buse satır sonuna sığmayan kelimeleri uygun heceden ayırmıştır; ancak kelimeler arasına uygun boşluk bırakma ve kelimelerde harf atlama durumu devam etmektedir. Buse’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Tablo 4.63: Öğrencilerin Yazma Kurallarını Uygulama Durumları

Öğrenci …Çünkü

Puan Yüzde

Ali 70 61.4

Buse 74 64.91

Ali’nin yazma kurallarını derinlemesine anlamak için uygulanan üçüncü etkinlik …Çünkü adlı etkinliktir. Ali’nin bu etkinlikte yazım kurallarını uygulama yüzdesi % 61.4’tür. Ali bu etkinlikte cümlelerinde bazı kelimeler arasında uygun boşluk bırakmış, satır sonuna sığmayan kelimeleri uygun heceden ayırmış, bazı cümle sonlarına nokta koymuş ve virgülü de kullanmıştır. Ali’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Buse’nin …Çünkü etkinliğinde yazma kurallarını uygulama yüzdesi %64.91’dir. Buse bu etkinlikte kelimeler arasında boşluk koymuş, bazı kelimelerini satır çizgisine uygun yazmış, satır sonlarına sığmayan kelimeleri uygun heceden ayırabilmiş, cümlelerindeki bazı kelimeler arasına virgül koymuş ve bazı cümlelerinin sonuna nokta işaretini kullanmıştır. Buse’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Tablo 4.64: Öğrencilerin Yazma Kurallarını Uygulama Durumları Öğrenci Cümle Sıralama Paragraf Yazma

Puan Yüzde

Ali 90 78.94

Buse 86 75.43

Ali’nin cümle sıralama ve paragraf yazma etkinliğinde yazma kurallarını uygulama yüzdesi % 78.94’tür. Ali’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Ali’nin Yazısı

Buse’nin uygulanan etkinlikte yazma kurallarını uygulama yüzdesi % 75.43’tür. Buse’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Tablo 4.65: Öğrencilerin Yazma Kurallarını Uygulama Durumları Öğrenci Atatürk Diyor Ki

Puan Yüzde

Ali 100 87.71

Buse 98 85.96

Ali’nin Atatürk Diyor Ki adli beşinci etkinlikte yazma kurallarını uygulama başarı yüzdesi % 87.71’dir. Ali etkinlikte kelimeler arasına uygun boşluklar koymuş, yazısı orta büyüklükte ve okunaklıdır. Ali yazısını satır çizgilerine uygun yazmıştır ve satır sonuna sığmayan sözcüklerin çoğunu uygun heceden ayırmıştır. Ali cümlenin ilk harfini büyük yazmış, cümle sonuna nokta koymuş ve cümlelerinin ilk harfini büyük harfle yazmıştır. Ali cümlelerinde virgülü doğru yerlerde kullanmış; ancak bazı cümlelerde virgülden sonra büyük harf kullanmıştır. Ali cümle içinde özel isimlerin ilk harfini de büyük yazmıştır; ama özel isimlere gelen ekleri kesme işareti ile ayırmada güçlük yaşamaktadır. Ali’nin yazısı temiz ve düzenlidir. Ali’nin harfleri atlama ya da karıştırma becerilerinde de önemli gelişmeler tespit edilmiştir. Ali’nin yazısı aşağıdaki gibidir.

Ali’nin Yazısı

Buse’nin beşinci etkinlikte yazma kurallarını uygulama başarı yüzdesi % 85.96’dır. Buse cümlelerin ilk harflerini büyük yazmış, cümle sonlarına uygun noktalama işaretlerini koymuş ve cümlelerin ilk harflerini de büyük yazmıştır. Buse virgülü cümlelerinde doğru yerlerde kullanmış ve özel isimlere gelen ekleri de kesme işaretiyle ayırmıştır. Buse kelimeler arasına yeterli boşlukları koymasa da bu becerisinde önemli gelişmeler olduğu görülmüştür. Buse yazısını satır çizgilerine uygun koymuş ve satır sonuna sığmayan kelimeleri uygun heceden ayırabilmiştir.

Buse’nin kelimelere harf ekleme, harf atlama ya da harfleri karıştırma becerilerinde önemli gelişmeler olduğu belirtilmiştir.

Buse’nin Yazısı