• Sonuç bulunamadı

II. Yaygın Din Eğitimi

1. Yaz Dini Bilgiler Kursları

Yaz Dini Bilgiler Kursları, isminden de anlaşılacağı gibi yaz aylarında dinî bilgilerini geliştirebilmeleri amacıyla en az ilkokul 3. sınıfı bitiren çocuklara ailelerinin istekleri doğrultusunda, Din İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak işbirliği ile ‘okullarda’ yapılan kurslardır. Bu kurslar 1979 yılından 1997 yılına kadar camilerde sürdürülmüş, fakat bu tarihten itibaren hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklanmıştır.

2005 yılında Din Bilgisi Pratiği ve Danışmanlık Hizmeti adıyla açılan kurslar bazı sendikaların Milli Eğitim Bakanlığına şikâyet etmeleri üzerine yasaklanmış, buna rağmen bazı din görevlileri faaliyetlerine kısmen devam etmiştir.

2006 yılının yaz aylarında 2 Temmuzda başlayıp 28 Ağustosta bitirilmesi planlanan ve 112 camide yapılan kurslar ise 9 Ağustosta polis tarafından basılarak yasaklanmış ve kurs veren din görevlileri karakollara götürülerek mahkemeye verilmiştir. Dönemin Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer’in ifadesine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözlü izni ile açılan kurslar yasal olmadığı gerekçesiyle kapatılmış, Milli Eğitim Bakanlığı ise kurslarla ilgili herhangi bir iznin kendileri tarafından verilmediğini belirtmiştir.158

Milli Eğitim Bakanlığı, Yaz Dini Bilgiler Kursları’nın 2007 yılında okullarda, Türkiye’den getirtilecek 10 öğretmen tarafından verileceğini açıklamış fakat bazı

157

Mehmet Bulut, “Yaygın Din Eğitimi”, Diyanet İlmi Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül, C. XXIX, S. 3, Ankara 1993, s. 3.

158

sivil toplum örgütlerinden gelen baskı ve tepkiler üzerine maddi gerekçeler öne sürülerek iptal edilmiştir.

2008 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, cami dışında olması şartıyla kurslara izin vermiş, bunun üzerine kurslar, ders yapılabilecek derslikleri olan camilerde, muhtarlık binalarında ve cami derneklerinde başlamıştır.

2009 yılına gelindiğinde kurslar, MEB-Din İşleri Başkanlığı protokol anlaşmasına göre okullar, cami dernekleri, muhtarlıklar ve cami yanlarındaki dersliklerde olmak üzere toplam 26 merkezde verilmiştir. Programın süresi 8 hafta olup haftanın 4 günü bu merkezlerde 1 günü ise camilerde yapılan kurslar günde 4 saat olarak düzenlenmiştir. Kurslarda Kur’an öğretimi yapılmamakta, yalnızca inanç, ibadet, ahlak konuları, siyer ve kısa sureler ve Kur’an harfleri öğretilmekteydi. Haftalık 3 saat dinî yerler ve kültür gezileri de programda yer almaktaydı.159 Dini Bilgiler Kursları’nda ders veren görevliler de İlahiyat Fakültesi mezunu olan din görevlilerinden seçilmiştir. İlahiyat ön lisans, imam-hatip veyahut başka eğitim kurumlarından mezun olanlardan ise yardımcı öğretmen olarak istifade edilmiştir. Okullarda verilen bu kurslar MEB tarafından amacından farklı bir şekilde eğitim yapıldığı gerekçesiyle durdurulmuş ve karardan sonra kurslar kültür merkezlerinde yapılmaya devam edilmiştir.160 Bu dönemlerde okullarda yapılan kurslara öğretmen sendikaları tarafından baskın düzenlenmiş, polislerin engellemesine rağmen arbede yaşanmış ve ders yapılan sınıflara zorla girilmeye çalışılmıştır. İlgili bakanlığın ve Din İşleri Başkanlığının izni ile açılan bu kursları basanlarla ilgili hiçbir yasal işlem yapılmamış olmasına anlam vermek zordur.

Dini Bilgiler Kurslarının okullarda verilmesi 2010 yılında da devam etmiştir. Bu yılda da öğretmen sendikalarının kurs verilen bazı okulları ders yapılırken kurslar kanunsuz yapılıyormuş gibi basmaları, sınıflarda bulunan çocukların ve ders veren öğretmenlerin polislerin engellemesine rağmen eğitimciler tarafından fakat eğitimcilikle bağdaşmayan bir tarzda baskı altına alınmaları, sendikaları temsil eden öğretmenlerin temsiliyetleriyle örtüşmeyen bir davranıştır.

159

KKTC Din İşleri Başkanlığı Yaz Dönemi Dini Bilgiler Kursu Öğretim Programı, 2009.

160

2010 yılındaki kursların müfredatı da geçen yılların müfredatıyla paralellik arz etmektedir. Fakat 2009’da 8 hafta olarak düzenlenen kurslar 4 haftaya düşürülmüştür. Bunun neticesi olarak önceki yıllarda uygulanan müfredat biraz daha yüzeyselleştirilerek uygulanmıştır.

Önceki yıllara nazaran 2011 yılındaki kurslar sorunsuz olarak verilmiştir. Kursların verildiği okullara herhangi bir baskın düzenlenmemiş, yalnızca bazı sivil toplum örgütleri tarafından kurslar eleştirilmiştir.

Dini Bilgiler Kursu, Kuzey Kıbrıs’ta 5 İlçede ve 22 okulda, 36 DKAB öğretmeni ve yüksek okul mezunu yardımcı din görevlileri tarafından 1-31 Temmuz tarihleri arasında toplam 4 hafta olarak düzenlenmiştir. Müfredatı ise önceki yıllardan farklı olarak 4 ve 5. sınıf DKAB ders kitaplarının Kıbrıs’taki DKAB öğretmenleri tarafından sadeleştirilerek yeniden düzenlenmesiyle oluşturulmuştur. Öğrenci ders kitabının yanında öğrenci çalışma kitabı da aynı şekilde DKAB ders kitabı ve çeşitli kaynaklardan istifade edilerek hazırlanmıştır.

1.1. Yaz Dini Bilgiler Kursu Müfredatı

İki kurdan oluşan Dini Bilgiler Kursları yukarıda da belirtildiği gibi Din İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan öğrenci ders kitabının rehberliğinde verilmektedir. İki kur halinde hazırlanan ders kitabının içeriğindeki konu başlıkları aşağıda verilecektir. Ayrıca öğrenci çalışma kitabı da, öğrenci ders kitabındaki konulara göre hazırlanmış olup içeriğinde dinî soruları ihtiva eden bulmacalar, boşluk doldurmalar, çoktan seçmeli sorular, grup çalışmasına teşvik eden sorular ve daha birçok zengin içeriğiyle öğrencilerin istifadesine sunulmuştur.161

Din İşleri Başkanlığına Kur’an-ı Kerim öğretilmesi yönünde halk tarafından yoğun talep gelmesine rağmen kurslarda ilgili bakanlığın izni olmadığı için Kur’an-ı Kerim öğretimi yapılamamaktadır. Halkın yasalara uygun olarak talep ettiği hizmetin devlet kanalıyla verilmemesi durumunda devreye bazı art niyetli kişi ve grupların çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle devletin denetiminde yapılan Dini Bilgiler

161

Komisyon, KKTC Din İşleri Başkanlığı Dini Bilgiler Kursu Öğrenci Çalışma Kitabı, Lefkoşa 2011.

Kursunda gerekli formasyona sahip öğretmenlerin dinî bilgiler dersinin yanında yapacakları Kur’an öğretimi isabetli bir uygulama olacaktır.

Dini Bilgiler Kursu’nun müfredatı aşağıdaki gibidir: KUR 1: KUR 2:

Din ve Ahlak Allah İnancı Temizlik İbadet

Hz. Muhammed Son Peygamber Hz. Muhammed Kur’an-ı Kerim Kur’an’da Kıssalar

Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik Ahlak162