• Sonuç bulunamadı

YARIŞMAYA YÖNELİK GENEL BİLGİLER

• Yarışmaya; lise, üniversite öğrencileri ve mezunları bireysel veya takım halinde katılabilir.

• Takımlar, tek bir okuldan oluşturulabileceği gibi bir veya birden fazla lise/yükseköğretim öğrencisinin bir araya gelmesi ile karma bir takım olarak da oluşturulabilir.

• Takımlar en fazla 6 kişiden oluşmalıdır. (Danışman dahil değildir.)

• Bir takımın üyesi başka bir takımda üye olarak bulunamaz.

• Lisans, lisansüstü öğrencileri ve mezun seviyesindeki takımlar, bir öğretim görevlisini/üyesini veya araştırma görevlisini danışman olarak alabilir.

• Lise takımlarının danışmanları olmak zorundadır.

• Danışman çalıştığı ilgili eğitim/öğretim kurumlarından alacakları öğretmenlik/eğitmenlik/akademisyenlik yaptığına dair belgeyi Ön Tasarım Raporu ile birlikte sisteme yüklemesi gerekmektedir.

• Danışman değişikliği olması durumunda yazılı olarak ilgili TEKNOFEST Komitesine iletmek zorundadırlar.

• Geçen senelerde finalist olan takımların projelerini geliştirmiş olması ve yarışmaya daha önce katıldığına dair bilgiyi raporlarında belirtmesi gerekmektedir. Aksi durum yaşanması halinde danışma kurulu tarafından ilgili takımlar yarışmadan elenebilirler.

• Yukarıdaki şartları sağlamayan takımların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

• Başvurular, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları resmi web sitesi (www.teknofest.org) üzerinden yapılacaktır.

• 15.03.2021 tarihine kadar başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.

4.2 Yarışma Takvimi

3 19 Mayıs 2021 Proje Ön Tasarım Raporu(ÖTR) Sonuçlarına göre Ön elemeyi Geçen Takımların Açıklanması

4 11 Temmuz 2021 Final Tasarım Raporu(FTR) Son Teslim Tarihi

5 04 Ağustos 2021 Final Tasarım Raporu(FTR) Sonuçlarının Duyurulması ve Finale Kalan Takımların Açıklanması

6 21-26 Eylül 2021 TEKNOFEST 2021 4.3 Yarışma Süreci

Değerlendirme; Ön Tasarım Raporu, Final Tasarım Raporu ve Final Sunum puanlaması olarak üç farklı başlıkta yapılacaktır. Ön Tasarım ve Final Tasarım Raporu göndermeyen takımlar yarışmaya katılmaya hak kazanamayacaklardır. Yarışma kapsamında toplam 2 adet rapor ve bir adet sunum hazırlanacaktır. Bunlar Ön Tasarım Raporu, Final Tasarım Raporu ve Final Sunumu şeklinde olacaktır.

4.3.1 Ön Tasarım Raporu(ÖTR)

Takımlar, Ön Tasarım Raporlarını(ÖTR) Tablo 1’de Yarışma Takviminde belirtilen tarihte teslim etmekle yükümlüdürler. Ön Tasarım Rapor(ÖTR) şablonları Teknofest web sitesi üzerinden indirilebilmektedir. Raporlar ÖTR şablonunda belirtilen içeriği kapsayacak şekilde hazırlanmış olmalıdır.

Ön tasarım raporunda aracın teknik özellikleri ile birlikte, konsept tasarımın görseli belirtilecektir. Bu görsel el çizimi ya da bilgisayar ortamında hazırlanmış olabilir. Aynı zamanda hava trafik yönetim sisteminin çalışma konsepti ile de ilgili bilgi verilmelidir.

Ön tasarım raporunun metin kısmı en fazla ‘10 sayfa’ olacaktır. Metin kısmına ek olarak da en fazla ‘3 sayfa’ çizimler için kullanılabilir. Bu şekilde toplam rapor en fazla ‘13 sayfa’ olacaktır.

ÖTR sonuçlarına göre bir ön eleme gerçekleştirilecektir. ÖTR değerlendirmeleri sonucunda Final Tasarım Raporu (FTR) aşamasına geçen takımlar Tablo 1’de Yarışma Takviminde belirtilen tarihte açıklanacaktır.

4.3.2 Final Tasarım Raporu

Final Tasarım Raporu (FTR) aşamasına geçen takımlar, Final Tasarım Raporları’nı Tablo 1’de Yarışma Takviminde belirtilen tarihte teslim etmekle yükümlüdürler. Final Tasarım Raporuna ait şablonlar ve diğer isterler yarışma son başvuru tarihinden sonra açıklanacaktır.

Yarışmaya kabul edilen her takım, yarışma takviminde belirtilen son tarihe kadar final tasarım raporlarını hazırlayıp raporlarını göndermekle yükümlüdürler. Belirtilen son tarihe kadar raporlarını ulaştırmayan takımlar başarısız sayılacak ve yarışmaya katılma hakları bulunmayacaktır.

Uçan Araba Tasarım yarışmasına katılan takımların Final tasarım raporları, Uçan Araba Tasarım Yarışması Danışma Kurulu ve Hakemleri tarafından “Final Tasarım Rapor Şablonu’na uygun olarak değerlendirilecektir ve puanlandırılacaktır.

Final tasarım raporu toplamda en fazla 30 sayfa olacaktır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda yarışmaya kabul edilecek takımlar belirlenecek, yarışmaya kabul edilmeyecek takımlar ise elenecektir. Final tasarım raporlarının değerlendirme sonuçları, yarışma takviminde belirtilen tarihte takımlara açıklanacaktır.

Final Tasarım Rapor Şablonu yarışma web sitesinde ilan edilecektir.

4.3.3 Yarışma Değerlendirme Sunumu

Uçan Araba Tasarım Yarışmasına kayıtlı tüm ekiplerin değerlendirme yapılması ve ödül alabilmesi için “Yarışma Değerlendirme Raporu” hazırlamak (teslim etmek) ve sunum yapmak zorundadır.

Bu sunum yarışma sürecinde yapılan çalışmaları özetler nitelikte olacaktır. Sunumlar için 30 dakikalık bir süre verilecektir, ardından sunum ile ilgili 10 dakikalık bir de soru-cevap kısmı olacaktır. Belirtilen süreler yarışma alanın ve takımların isteği üzerinde danışma kurulu tarafında değerlendirilerek değiştirilebilir.

Yapılacak sunumların içeriği için aşağıda verilen değerlendirme ölçütlerinden yararlanılmalıdır:

➢ Uçan Araba Tasarımının tasarım görselleri, kullanımı, özgün yönleri, kullanıcıya sağlayacağı faydaları, tüm sistemleri içeren blok diyagramın izahı, kullanılan alt sistemler ve sensörler, kontrol edilebilirliği vb. konuları hakkında bilgi verilmesi

( Çizim, fotoğraf gibi materyaller ile bu durum desteklenebilir.)

➢ Şartnamede belirtilen araç teknik isterlerinin nasıl sağlandığının açıklanması

➢ Hava Trafiği Yönetim Sistemi’nin nasıl çalıştığının anlatılması ve simülasyonu (Video, animasyon ve şekiller ile desteklenebilir.)

➢ Hava Trafiği Yönetim Sisteminin, şartnamede belirtilen isterleri nasıl karşıladığının açıklanması

➢ Eğer varsa araç ile ilgili tanıtım videosunun sunuma eklenmesi

➢ Gereksinimlerin doğrulama yöntemlerinin belirtilmesi

➢ Uçan Araba alt sistemlerinin, kullanılan sensörlerin araç üzerine montajlarının gösterimi ve tercih edilme nedenlerinin belirtilmesi

➢ Kullandığınız kontrol platformunun (donanımın) tanıtımı, neden tercih edildiğinin izahı

➢ Bu yarışmadan edindikleri kazanımların belirtilmesi

➢ Profesyonel sunum becerileri sergilenmesi

Proje ekibinin teknik yeterliliği soru-cevap kısmında sınanacaktır. Bu rapor ve sunum şablonu web sitesinde ilan edilecektir.

4.3.3 Ölçeklendirilmiş Model

Yarışmacı takımlardan, tasarlamış oldukları uçan arabanın ölçeklendirilmiş modelini yapmaları istenecektir. Araç için isterler aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir:

➢ Model aracın, tasarım raporlarıyla uyumlu ve tutarlı olması gerekmektedir.

➢ Model araç, ÖTR ve FTR’de belirtilen tasarımla aynı ölçülerde olabileceği gibi tasarımın ölçeklendirilmiş hali de olabilir. Ancak model, en az 10 x 10 x 10 cm boyutlarında olmalıdır.

➢ Tasarım raporunda bahsedilen hareketli kısımların veya parçaların model araç üzerinde çalışır olması gerekmektedir. Örneğin; tasarımda açılıp katlanabilir kanat mevcutsa, model araçta da kanat açılıp katlanabilmelidir.

➢ Model aracın tasarım raporuna uygunluğu ve tutarlılığı konusunda nihai kararı hakem kurulu verecektir.

5 YARIŞMA DETAYLARI

Benzer Belgeler