• Sonuç bulunamadı

Acil Yardım ve Hasta Nakil Araçları

2. ACİL YARDIM VE HASTA NAKİL ARAÇLARI

2.1. Acil Yardım ve Hasta Nakil Araçları

Sağlık Bakanlığında, resmî gazetenin 7 Aralık 2006 tarih ve 26369 sayılı

“Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri” Yönetmeliği vardır. Bu yönetmeliğin birinci kısmının amacı; ambulans hizmetleri ve ambulans servislerinin kuruluş, işleyiş ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile ambulans ve acil sağlık araçlarının tıbbi ve teknik donanım özelliklerini düzenlemektir.

Fotoğraf 2.1

Ayrıca ambulans hizmetlerini, ambulansların ve acil sağlık araçlarının tıbbi ve teknik donanım özellikleri ile ambulans servislerinin kuruluş, işleyiş, personel, araç-gereç, ücret, denetim, devir ve uygunluk belgelerinin geri alınmasına dair usul ve esasları kapsar.

ÖĞRENME FAALİYETİ–2

AMAÇ

ARAŞTIRMA

2.1.1.Acil Sağlık Hizmetlerinde Hizmetin Akışı

Acil yardım çağrısı ; Hizmete ulaşmada ilk aşama, acil yardım gerektiren durumlarda merkeze yapılan başvuru niteliğindeki çağrıdır. Çağrı, merkeze ücretsiz aranabilen 112 numaralı telefon vasıtası ile yapılır. Çağrı, merkezin gerekli hizmeti değerlendirmesi ve planlayabilmesi için olay yeri ve niteliği, hasta ya da yaralı sayısı, ve bu gibi bilgileri de içerir.

Çağrının değerlendirilmesi: Merkez, topladığı bilgiler ışığında talebin acil sağlık hizmeti gerektirip gerektirmediğini değerlendirir. Değerlendirme yetkisi, çağrıyı alan tabibe aittir.

Yönlendirme; Acil sağlık hizmeti içinde belirtilen temel ve destek hizmeti gerektiğinde merkez tarafından yönlendirilir. Yönlendirme, yardım talebinin ulaşmasını takiben, merkez tarafından mevcut iletişim sistemi ile en kısa sürede, talebin mahiyetine en uygun ve/veya en yakın birim veya birimlerin görevlendirilmesi suretiyle yerine getirilir.

Ayrıca merkez, durumun niteliğine göre ihtiyaç duyduğu diğer kuruluşları da hizmetlerini yönlendirebilmeleri maksadıyla bilgilendirir.

Talebin yönlendirilen birim tarafından karşılanması: merkez tarafından yönlendirilen birim, en kısa sürede olay yerine ulaşır.

Olay yerine ulaşan ekip, yönlendirme sırasında ve olay yerinde edindiği bilgiler ışığında acil yardımı gerçekleştirir.

Bu müdahale sırasında hizmeti sunan ekip tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, ileri tıbbî müdahaleye ihtiyacı olan hastanın ambulans ile nakline karar verilir.

Fotoğraf 2.2

Fotoğraf 2.3

Fotoğraf 2.4

Hizmet, olay yerinde verilmiş ve hastanın daha ileri tıbbî müdahaleye ihtiyacı bulunmuyor ise ekip, sunduğu hizmet ile ilgili bilgileri merkeze bildirir.

Nakil; Ekip, nakle karar verir ise, nakil başlamadan merkez ile iletişime geçerek gerektiğinde hastanın durumuna en uygun acil servis hakkında yönlendirme ister.

Merkez, hizmet kapsamında yer alan acil servislerin o andaki kapasiteleri ışığında ekibi yönlendirir. Merkez, yönlendirmeyi takiben gerektiğinde acil servisi olay hakkında bilgilendirir.

Nakil sırasında gerekli görülüyor ise, tıbbî müdahale sürdürülür. Nakil sırasındaki tıbbı müdahalenin yürütülmesi için, bilgi desteğine ihtiyaç duyulur ise uygun kurum ve kuruluş ile merkez üzerinden veya iletişim imkânı var ise doğrudan temas kurulur.

Acil servise nakil; Hasta, acil servise tıbbi değerlendirme, müdahale ve gerektiğinde stabilizasyon sağlandıktan sonra gerekli bilgilendirmeyi takiben nakledilir.

Acil Servis Tarafından Yürütülecek İşlemler; acil servis, hastanın ihtiyaç duyacağı hazırlıkları, nakil işlemi gerçekleşmeden önce yerine getirir.

Acil servis, hastanın sosyal güvencesi olup olmadığına, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kuruluşunun nevine ve hastanın diğer özelliklerine bakmaksızın stabilizasyon sağlanıncaya kadar bütün tıbbi hizmetleri sunar.

Vakanın tedavisinin başka bir sağlık kuruluşunda sürdürülmesi, mevzuat veya bu kuruluşun tıbbi-teknik imkânları açısından zorunlu ise hastanın sosyal güvenlik durumuna en uygun kuruluş ile mutabakat sağlandıktan sonra, tıbbi bakım ve tedavisine devam edilmesi için, acil servis sorumlu tabibi Merkezden sevk işleminin gerçekleştirilmesini ister.

Merkezin sevk yükümlülüğü, ilgili kuruluşların sevk imkânlarının yeterli olmadığı durumlarda ve sadece acil yardım talebi ile hizmete başvuran hastalar için mevcuttur.

Merkez, göndereceği ekip ile hastanın sevkini gerçekleştirir. Ancak, sevk işlemi, ambulans ekibinin dışında başkaca personel ve araç desteği gerektiriyorsa sevk eden kuruluş gerekli desteği sağlar.

Sunulan hizmet ile ilgili bildirimlerin yapılması: Acil sağlık hizmeti sunan bütün kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişiler ve gerçek kişiler ve bunlar tarafından

Fotoğraf 2.5

kurulan sağlık kurum ve kuruluşları, merkeze periyodik şekilde, aylık olarak gerekli ve malzemeyi en hızlı şekilde ulaştırmak ve olay yerinde görev yapmak üzere hazırlanmış araçlardır.

Ambulans: Hasta nakli ve/veya acil yardım amacıyla kullanılan ve bu Yönetmelikte öngörülen

teknik ve tıbbi

malzemelerle özel olarak donatılmış kara, hava ve deniz ulaşım araçlarıdır.

Ambulans servisi:

Hasta nakli ve/veya acil yardım amacıyla kurulan işletmedir.,

Ambulans/acil sağlık aracı uygunluk belgesi: Tüm resmî, özel kurum ve kuruluşlar ile ambulans servislerinde faaliyet gösterecek/gösteren ambulanslar ve acil sağlık araçları için müdürlük tarafından düzenlenen belgedir.,

Ambulans servisi uygunluk belgesi: Ambulans servisinin faaliyet gösterebilmesi için müdürlük tarafından düzenlenen belgedir.

Hekim: 1219 sayılı Kanuna göre mesleğini icra etme yetkisine sahip tıp fakültesi mezunu tabiplerdir.

Komisyon: Ambulans servisi ve ambulansların incelenmesi, teftiş ve denetimi amacıyla oluşturulan müdürlük acil sağlık hizmetlerinde görevli bir hekim ve en az iki sağlık personelinden oluşan üç kişilik ekiptir.

Mesul müdür: Kamu kurum ve kuruluşlarında başhekimleri diğer ambulans servislerinde idari işlerden sorumlu olan hekim, tıbbi işlemlerde ise diğer hekimler ile birlikte sorumlu olan hekimdir.

Müdürlük: İl sağlık müdürlüğüdür.

Fotoğraf 2.5:

Benzer Belgeler