• Sonuç bulunamadı

2.1. Yapılandırmacılık

2.1.2. Yapılandırmacı Yaklaşım

2.1.2.4. Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımında Değerlendirme

Eğitim öğretim sürecinde kullanılan ölçme ve değerlendirme teknikleri süreç ve öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak adına bir zorunluluktur.

Çünkü süreçte kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri öğrenmenin sınandığı bir işlemdir (Uysal, 2012: 18). Ancak birçok eğitim bilimciye göre daha önceki kullanılan geleneksel yöntemde ölçme ve değerlendirme süreci adına eksiklikler bulunmakta ve bu yüzden değerlendirme doğru bir şekilde yapılamamaktadır. Bu bakımdan yapılandırmacı yaklaşım ele alındığında süreç ve sonuç açısından ölçme ve değerlendirmeye farklı yöntem ve teknik getirdiğinden geleneksel yaklaşımdan ayrılmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşım ölçme ve değerlendirmeye önem vermekte, bu anlamda geleneksel ölçme uygulamalarına karşı çıkmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşımın geleneksel yaklaşımdan bir başka önemli farkı da kullandığı alternatif ölçme araçlarının dışında sürecin de önemini vurgulayarak süreç değerlendirmesi yapmasıdır. Hatta bu amaca hizmet açısından kendine özgü farklı sürece değerlendirme amacıyla farklı yöntemler kullanmaktadır (Karakuş, 2003: 7; Özden, 2014: 73).

Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımında öğrenme ve öğretme süreci öğretmen merkezli durumdan öğrenci merkezli olma durumuyla değişmiştir. Bu açıdan değerlendirme işleminin de eskisi gibi değil de artık öğretim programında uygulanan mevcut programa uygun olarak yapılandırılması gerekmektedir (MEB, 2004: 22).

Akademisyenler eğitim öğretim süreç ve çalışmalarında ölçme ve değerlendirmenin önemli olduğunu ifade etmişlerdir. Bu süreçte yapılan ölçme ve değerlendirmeler bireylerin neyi ne kadar kazandığını anlamak amacıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla değerlendirme çalışmaları yapılan öğrenmenin hangi boyutta gerçekleştiğinin anlaşılması ve belirlenmesi bakımından değerlidir. Öğrenmenin bireylerde meydana gelen davranış değişikliği olduğu varsayıldığında, eğitim-öğretim sürecindeki yapılan değerlendirmeler hem davranış değişikliğinin boyutunu anlama hem de

40

öğrenme düzeyinin belirlemesinde kullanılmaktadır (Çandar ve Şahin, 2013: 110;

Güneş, 2010: 9).

Yapılandırmacı yaklaşımdan önce tercih edilen geleneksel yaklaşımda; ölçme ve değerlendirme işlemi yapılırken süreç ayrı tutularak değerlendirmeler ürüne odaklanarak yapılırdı. Bu sebeple de süreç gözden uzak tutularak sonuç ve ürün değerlendirilmesi yapılırdı. Fakat yapılandırmacı yaklaşım ile bu anlayışa karşı çıkılmış, değerlendirmenin sadece ürünlere ve sonuca bakılarak yapılmasının bir yanlışlık olduğundan söz edilerek sürecin de değerlendirmeye dahil edilmesi gerektiği vurgulanmıştır (Babadoğan, 2003: 135; Türkoğlu, 2012: 28).

Yapılandırmacı yaklaşımda değerlendirme aslında sürecin bir parçası olarak kabul edilmiştir. Bu sebepten değerlendirmenin sadece ürüne dayalı olarak değil, sürecin herhangi bir aşamasında da yapılabileceği söylenir. Ölçme ve değerlendirme boyutunda yapılandırmacı yaklaşım ele alındığında yaklaşımın geleneksel yaklaşımdan en büyük farkının ölçme ve değerlendirmenin sadece süreç sonunda ve sadece ürüne dayalı yapılamayacağını ortaya koyması olduğu vurgulanır. Bu sebeple de yapılandırmacı yaklaşım daha kendine özgü, farklı ve fazlaca ölçme ve değerlendirme araçları geliştirmiştir. Geliştirilen bu ölçme araçlarıyla, bireylerin süreç içerisindeki performansları da gözlemlenerek nitelendirilmektedir. Merkeze bireyleri alan bu yaklaşım ölçme ve değerlendirmede de bireyleri sürece dahil ederek onların ilgi ve tutumlarının da belirlemeyi amaçlanmıştır (Koç ve Demirel, 2004:

178).

Yılmaz Kaya (2008: 22), yapılandırmacı yaklaşımla geleneksel yaklaşımı ölçme ve değerlendirme bakımından karşılaştırarak farklarını belirtmiştir. Yılmaz’a göre bu farklar;

• Geleneksel yöntemde kullanılan ölçme araçları programdan ayrı testler iken, yapılandırmacı yaklaşımda bu testler, rehberlik ve derecelemeyi bütünleştirerek uygulanmaktadır.

• Geleneksel değerlendirmede kullanılan testler birbirinin tekrarı niteliğindeyken, yapılandırmacı anlayışla bu gelenek yıkılmış kullanılan testler değişiklikler göstererek süreci daha nitelikli kılmak adına süreçte izlenilecek adımları belirlemek amacıyla da kullanılmaktadır.

41

• Geleneksel yaklaşımda kullanılan testler sadece geçerlilik bakımından yüksek iken, yapılandırmacı değerlendirmede ise güvenirlik geçerlilikten daha baskın çıkmaktadır.

• Geleneksel değerlendirme sadece bilişsel becerilere ağırlık verilirken, yapılandırmacı yaklaşımla birlikte bireylerin ilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi de ele alınmaktadır.

• Geleneksel değerlendirme geribildirim bakımından ele alındığında hem az hem de gecikirken, yapılandırmacı değerlendirmede geribildirim hızlı ve zengin bir şekilde yapılmaktadır.

• Yapılandırmacı değerlendirmede bilginin bir malmış gibi çocuklara kazandırılması kontrol edilirken, bu tutum yapılandırmacı değerlendirmeyle yok olmuş ve bilginin paylaşımı esas alınmıştır.

Geleneksel anlayışta değerlendirme sürecinin temel öğesi olan öğretmenler, sürecin kontrolünden sorumluydular. Yapılandırmacı anlayış ise bu acıdan ele alındığında öğrenciler de sürece dahil olarak değerlendirme işlemine katkıda bulunmaktadırlar. Değerlendirme bir gözlem süreci olarak da görülmekte, öğrencilerin kazandıkları bilgileri nasıl kullandıkları ve yeni bilgileri nasıl yapılandırdıkları gözlenmektedir (İlik 2011: 16).

Özden (2014: 57), ölçme ve değerlendirmenin yapılandırmacı anlayışta nasıl işlediğini şu şekilde ifade etmiştir.

• Değerlendirmede bireylerin süreç içindeki çalışmaları sonuca göre daha önemlidir.

Geleneksel değerlendirmede bu durumun tam tersi söz konusuydu.

• Değerlendirme geleneksel yaklaşımda olduğu gibi bireysel olmamakla birlikte grup çalışmaları da değerlendirilmektedir.

• Öğretmen ve öğrenciler ölçme ve değerlendirmede maddeleri işbirliği içinde belirlerler. Bu da öğretmenlerin değerlendirme sürecine öğrencileri de kattıklarının ispatıdır.

• Öğrenci değerlendirilmesinde öğrencilerin ortaya koydukları ürün ile birlikte sınıf içinde etkinliklere katılmaları da göz önünde bulundurulmaktadır.

• Birebir görüşme yapılarak da değerlendirme yapılabilir.

42

Yapılandırmacı yaklaşım ile geleneksel yaklaşımda tercih edilen ölçme değerlendirme türleri aşağıda (Şekil 2’de) karşılaştırmalı olarak verilmiştir;

Şekil 2: Yapılandırmacı ve Geleneksel Yaklaşımın Değerlendirme Tekniklerinin Karşılaştırılması

Yukarıdaki şekilde de gösterildiği gibi yapılandırmacı yaklaşımla geleneksel yaklaşım arasında ölçme ve değerlendirme bakımından birçok geliştirilmiş farklı tekniğin yer aldığı görülmektedir. Geleneksel yaklaşım bireyleri ölçme ve değerlendirme bakımından sınırlı sayıda ve sadece sonuç odaklı yöntemler kullanarak ölçerken yapılandırmacı yaklaşım da hem süreci hem de sonucu değerlendirmek adına birden fazla yenilikçi değerlendirme teknikleri geliştirilmiştir (Küçük, 2015: 31).

43

2.1.2.5.Yapılandırmacı Yaklaşımda Kullanılan Öğretim Yöntem ve