• Sonuç bulunamadı

3.GEREÇ VE YÖNTEMLER

3.3. Yapılan İncelemeler:

Çalışmaya alınan tüm hastaların ayrıntılı nörolojik ve sistemik muayeneleri yapıldı, inmenin 1. ve 5. günlerinde MPO hastalardan alınan venöz kan örnekleri ile bakıldı. Bu değerler 40 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı.

Çalışmaya alınan hastalar; nöroloji servisine yatışlarını takiben NİHSS’ı (National institutes of health stroke scale) ile nörolojik defisitin şiddeti değerlendirildi. Ayrıca disabilite skorları Barthel indeksine göre 1. ve 5.günlerinde değerlendirmeye alındı.

Hastaların hastanede yattıkları süreç içindeki 1. ve 5. günlerdeki MPO düzeyleri NİHSS ile ilişkilendirildi.

Çalışmaya dahil edilen hastalarda NIHSS 36 üzerinden hesaplandı. SVH şiddeti değerlendirilmesi açısından hastalar NIHSS değerlerine göre 3 gruba ayrıldı: 1- NIHSS puanı 1-7 olan hastalar hafif nörolojik defisitli hastalar

2- NIHSS puanı 8-14 olan hastalar ağır nörolojik defisitli hastalar 3- NIHSS puanı >15 olan hastalar ağır nörolojik defisitli hastalar olarak belirlendi.

Bu skalalar; iskemik inmeli hastalarda MPO düzeyleri ile ilişkilendirildi.

Tablo 7. NIHSS (National institutes of health stroke scale).

Bilinç Düzeyi Uyanık,tepkiler canlı 0 Uykuya eğilimli, minör stimülasyonla uyandırılabilir, yanıt ya da tepki verebilir

1

Stupor, uyandırılması için güçlü ya da ağrılı uyaran gerekiyor

2 Koma, sadece refleks veya otonomik yanıt veriyor 3 Bilinç düzeyi-

sorular

Hastaya hangi ayda olduğumuz ve yaşı sorulur İlk verdiği yanıtlar dikkate alınız

Her ikisine doğru yanıt veriyor 0

Biri doğru 1

İkisine de yanlış yanıt veriyor 2 Bilinç düzeyi-

emirler

Hastadan gözlerini ve ellerini açıp kapaması istenir. Emire uymak için girişimde bulunursa itaat ettiği kabul edilir

Her iki emre de doğru uyuyor 0 Bir emre doğru itaat ediyor 1 Her iki emre de yanlış yanıtlar veriyor 2

Tablo 7 Devam. NIHSS (National institutes of health stroke scale).

Pupiller yanıt Her ikiside reaktif 0 Sadece biri reaktif 1 Hiçbiri reaktif değil 2 Görme alanı Eş zamanlı parmak hereketi testi ile her iki alanda görmeyi

test edin. Herhangibir

asimetri durumunda1puan verin

Görme alanı kaybı yok 0

Parsiyel hemianopi 1 Tam hemianopi 2 Fasiyel Paralizi Normal 3 Minimal 0 Parsiyel 1 Tam 2 Motor düzey- kol

Hasta otururken her iki kolunu10 saniye 90 derecede tutar.Yatarken 45 derecede tutar. Hangi kol daha güçsüzse puanlama ona göre yapılır. Eğer hastanın anlaması azalmışsa kollarına pozisyonu siz veriniz.

Kolu 90 derecede 10 saniye tutuyor 0 Kolu 90 derecede 10 saniyeden az tutuyor 1 Kolu 90 derecede tutamıyor fakat yer çekimine karşı çaba gösteriyor

2 Kol hemen düşüyor, yer çekimini yenemiyor 3

Tablo 7 Devam. NIHSS (National institutes of health stroke scale). Motor düzey-

ayak

Hastadan yatarken bacağını 30 derecede 5 saniye tutması istenir.Eğer hastanınanlaması azalmışsa ayaklarına pozisyonu siz veriniz

Ayak 30 derecede 5 saniye tutulabiliyor 0

Ayak 30 derecede 5 saniyede az tutuluyor 1

Ayak 30 derecede tutulamıyor ancak yer çekimine karşı çaba gösteriyor

2 Ayak hemen düşüyor yer çekimini yenemiyor 3 Plantar refleks Normal 0

Lakayt 1

Tek taraflı ekstansör yanıt 2 İki taraflı ekstansör yanıt 3 Ekstremite

ataksisi

Burun-parmak ve diz-topuk testleri uygulanır.Eğer o ekstremitede paralizi varsa, ataksi uygunsuz düzeydedir.total paralizi varsa yok şıkkını işaretle.

Yok 0

Bir üst ya da alt ekstremitede var 1 Hem üst hem alt ekstremitede var 2 Duyusal İğne ile test edilir.Sadece yarı bölgedeki duyu kaybı

değerlendirilir.Eğer anlamaya da bilinç azalmışsa sadece belirgin kanıt varsa skorlama yapılır

Normal 0

Subjektif olarak farklı fakat hasta kaybı hisediyor 1

3.3.1. MPO analizi:

Hasta ve kontrollerden alınan kan örnekleri MPO çalışılmak üzere, 3500 devirde 5 dakika süre ile santrifuj edilerek plazma örneği ayrıldı. Tüm örnekler toplandıktan sonra toplu olarak çalışılmak üzere -80 derecede saklandı.

İhmal Yok 0

Parsiyel ihmal,görsel,işitsel,dokunsal 1 Tam ihmal, birden fazla modaliteyi etkiliyor 2

Dizartri Normal 0

Hafiften orta dereceye kadar dizartri,ancak anlamada zorluk 1 Ciddi anlaşılmaz artikülsyon 2

Dil Normal, afazi yok 0

Hafiften orta dereceye karadar afazi,isimlendirme hataları,parafazi ve benzerleri

1

Ağır afazi 2

Çalışma için -80°C’de saklanmış olan serum örnekleri çözüldü. Serumda MPO düzeyleri “human spesifik R&D Systems Quantikine ® (Minneapolis, MN, USA) kit; lot. no: DMYE00” ile solid faz sandöviç Enzyme Linked Immuno Assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Tabak icindeki kuyucuklar, MPO icin spesifik antikorlar ile kaplandı. Standartlar, kontroller ve örnekler kuyucuklara eklendikten sonra inkübe edilerek MPO antijenlerinin, immobilize antikorlara bağlanması sağlandı. Ortamdaki fazla antikorların yıkama ile uzaklaştırılmalarından sonra MPO’ya spesifik enzim-linked poliklonal antikorlar eklendi. İkinci inkübasyon ve yıkama sonrasında bağlanmayan enzimler ortamdan uzaklaştırıldı. Üzerlerine, enzime bağlanarak renk oluşturan substrat solusyonu eklendi. Oluşan rengin absorbansı, örnekte bulunan MPO konsantrasyonu ile doğru orantılıdır. Sonuçlar standartlardan oluşturulan konsantrasyon-absorbans eğrisinden ng/ml olarak hesaplandı.

3.3.2. Kreatinin Kinaz MB (CKMB) izoenzim aktivitesinin ölçümü:

Çalışma için -80°C’de saklanmış olan serum örnekleri çözüldü. Serumda Kreatinin Kinaz (CKMB) düzeyleri ELISA (enzyme linked immunosorbent assay) yöntemi ile USCN Life science Inc. ® (USA) kiti kullanılarak 450 nanometre dalga boyunda ölçüm yapılarak çalışılmıştır. Katalog no:E9047Hu.

Standartlar, kontroller ve örnekler CKMB icin spesifik antikorlar ile kaplanmış kuyucuklara eklendikten sonra inkübe edilerek CKMB antijenlerinin, immobilize biotin bağlı antikorlara bağlanması sağlandı. Daha sonra kuyucuklara Avidin ile bağlı Horseradish Peroksidaz (HRP) eklenerek inkübe edildi. Her kuyucuğa TMB substrat solusyonundan eklendi. Sadece CKMB, biotin bağlı antikorlar ve Avidin bağlı enzim (HRP) içeren kuyucuklar renk değiştirdi. Enzim substrat reaksiyonu, sülfirik asit eklenerek sonlandırıldı ve oluşan renk değişikliği 450 nm de belirlendi. Sonuçlar standartlardan oluşturulan konsantrasyon-absorbans eğrisinden U/L olarak hesaplandı.

Çalışma için -80°C’de saklanmış olan serum örnekleri çözüldü. Serumda Troponin T (TNT) düzeyleri ELISA (enzyme linked immunosorbent assay) yöntemi ile USCN Life science Inc. ® (USA) kiti kullanılarak 450 nanometre dalga boyunda ölçüm yapılarak çalışılmıştır. Katalog no:E91820Hu.

Standartlar, kontroller ve örnekler TNT icin spesifik antikorlar ile kaplanmış kuyucuklara eklendikten sonra inkübe edilerek TNT antijenlerinin, immobilize biotin bağlı antikorlara bağlanması sağlandı. Daha sonra kuyucuklara Avidin ile bağlı Horseradish Peroksidaz (HRP) eklenerek inkübe edildi. Her kuyucuğa TMB substrat solusyonundan eklendi. Sadece TNT, biotin bağlı antikorlar ve Avidin bağlı enzim (HRP) içeren kuyucuklar renk değiştirdi. Enzim substrat reaksiyonu, sülfirik asit eklenerek sonlandırıldı ve oluşan renk değişikliği 450 nm de belirlendi. TNT konsantrasyonları standart kullanılarak hazırlanan eğriden pg/ml olarak belirlendi.

Benzer Belgeler