• Sonuç bulunamadı

YAKITLARIN HANGİ ÜNİTELERDE VE NE MİKTARLARDA YAKILACAĞI VE KULLANILACAK YAKMA SİSTEMLERİ, EMİSYONLAR, ÖLÇÜMLER

İÇİN KULLANILACAK ALETLER VE SİSTEMLER.

Tesiste ısıtma ve soğutma vrv/vrf klimalarla sağlanacaktır. (Değişken soğutucu akışkan debili klima sistemi dış ünitesi – vrv/vrf )Birbirinden bağımsız birden fazla bölgenin iklimlendirme ihtiyacının olduğu ve yük ihtiyacının sürekli değiştiği otel, hastane, ofis, restaurant , mağaza, tiyatro, sinema gibi yapılarda kullanılan klimalar, daha fazla konforu inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte sunar.

Günümüzde bilindik ısıtma ve klima sistemlerinden farkı ; Çevreye maksimum özen ve saygı gösteren, enerji tasarrufuna odaklanmış, gelişmiş uygulama esnekliği ve esneklikten gelen serbestlikle ve modüler yapısıyla çok katlı binalarda , alışveriş merkezlerinde ve hastane gibi yapılarda tam bağımsız kontrol imkanı verebilmesidir.

Mutfaklarda ise genellikle likit gaz kullanılacaktır. Kullanılacak likit gazdan kaynaklanacak hava emisyonları düşük miktarlarda olacaktır.Tesis genelinde Hava Kalitesi Korunması ve Kontrolü Tüzüğündeki standart değerlere uyulacaktır.

Isıtma - soğutma-havalandırmanın bulunacağı teknik merkezler otelin çatısında yer alacaktır. Sıcak su için güneş sistemleri de ayni alanda bulunacaktır. (vaziyet planında gösterilmiştir ) ısıtma soğutma-havalandırma sisteminin sınırdan uzağa çatıya yerleştirilmesiyle birlikte komşu parsele vereceği gürültü problemi de ortadan kalkmış olacaktır. Trafo ve Jeneratör ise(kabinli olmak suretiyle) proje alanı batısına yerleştirilecektir.

Sınırda gürültüye sebep olacak hiçbir ünite bulundurulmayacaktır. Bu alanlar vaziyet planında gösterilmiştir.

Otel genelinde enerji verimliliği sağlayacak ürünler kullanılması temel prensip olarak benimsenecektir. Bu kapsamda otelde alternatif enerji olarak güneş enerjisi kullanılması planlanmıştır. Güneşten elde edilecek enerji ile otelin ihtiyacı olan elektriğin bir kısmının karşılanması planlanmıştır. (%5-10 civarı) Bu maksatla çatıya 405 adet güneş paneli yerleştirilecektir. yerleştirilecek olan güneş panelleri vaziyet planında gösterilmiştir.

Ayrıca Otel projesinde tüm binaya ısı izolayonu uygulanacaktır.

V.2.4 TESİSİN FAALİYETİ SIRASINDA HER BİR ÜNİTEDEN OLUŞACAK KATI ATIK MİKTAR VE ÖZELLİKLERİ, DEPOLAMA-YIĞMA, BERTARAFI İŞLEMLERİ, BU ATIKLARIN NERELERE VE NASIL TAŞINACAKLARI VEYA HANGİ AMAÇLAR İÇİN VE NE ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEĞİ

Tesis 602 yatak kapasiteli olarak projelendirilmiştir. Tesis genelinde ağırlıklı olarak evsel nitelikli atıklar, kağıt karton, plastik vb. gibi geri dönüşüme uygun atıklar oluşacaktır.

 Konaklama Katı atık oluşumu

Proje kapsamında; Aktif turistik faaliyette kişi başı evsel nitelikli katı atık üretimi 1 kg/gün olarak alabiliriz.

602 kişi x 1kg/gün =602 kg/gün katı atık oluşacaktır.

 Yan tesisler

Çok amaçlı salon 700 kişi kapasiteli (700 kişi x 0.1 kg/gün = 70 kg/gün katı atık

Toplantı salonları 1000 kişi kapasiteli (1000 kişi x 0.2 kg/gün = 200 kg/gün katı atık

Restoran-bar-cafeler 1000 kişi kapasiteli (1000 kişi x 0.2 kg/gün = 200 kg/gün katı atık

 Personel

250 kişi x 0.2 kg/gün = 50 kg/gün katı atık oluşacaktır.

Buna göre 1122 kg/gün ≈ 1200 kg/gün evsel nitelikli katı atık oluşacaktır. Katı atıkların biriktirileceği kapların hacim hesabı için en önemli parametrelerden biri kişi başına oluşan ağırlık üzerinden katı atık miktarı (kg/N.G) ve birim hacim ağırlıkları (BHA)dır.

Burada önemli bir diğer faktör ise toplama sıklığıdır. Her gün toplanacaklara göre biriktirme hacmi ile , haftada bir toplanacaklara biriktirme hacmi ayni düşünülemez. Eğer kişi başı katı atık miktarı 1,0 kg/N.gün olarak düşünülürse biriktirme hacim hesapları için bunun BHA=0,4 kg/l olacaktır. (Kaynak: Kentsel Katı Atıkların Biriktirilmesi – Prof. Dr. Ertuğrul Erdin – İzmir 2005)-TMMOB ÇMO Yayınları-Katı Atıkların Yönetimi)

Belediye tarafından verilen bilgiye göre çöpler 3 gün arayla toplanmaktadır. Bu nedenle 1 günlük biriktirme hacmi:

Hbirik, 1 = 1,0 kg/N.gün : 0,4 kg/l = 2,5 lt /N gün 3 günlük biriktirme hacmi ise ;

Hbirik, 3 =3 x 2,5 lt /N gün =7,5 lt/N .3 gün Toplam 1200 kg/gün lük atık için ;

1200 x 7,5 lt = 9000 lt lik toplam konteynır hacmi olması gerekmektedir. Büyük boy çöp konteynırı hacmi ortalama 770 lt olduğuna göre;

9000 lt /770 lt =11.7 konteynır ihtiyacı = yaklaşık 12 adet konteynır ihtiyacı olacaktır.

Tesisin bodrum katında 2 adet çöp odası yapılacaktır. Bunlardan bir tanesi soğutmalı bir tanesi soğutmasız olmak üzere yeteri kadar konteynır ihtiva edecektir. Soğutmalı çöp odasında ağırlıklı olarak mutfak atıkları vb. , diğer çöp odasında ise . ambalaj atıkları ve benzeri katı atıklardan olacaktır. Geri kazanımı mümkün olan atıkların lisanslı atık toplayıcılarına ulaştırılması sağlanacaktır.

Bu atıklar tesisin bodrum katındaki çöp odalarında toplandıktan sonra Girne Belediyesi tarafından alınacaktır. (Girne Belediyesi’nin görüşü ektedir.) Bu alanlar bodrum kat planında gösterilmiş olup alanların çöp kamyonlarının yanaşabileceği bölgelerden seçilmesine dikkat edilmiştir.

V.2.5 TESİSİN FAALİYETİ SIRASINDA MEYDANA GELECEK VİBRASYON, GÜRÜLTÜ KAYNAKLARI VE SEVİYELERİ VE ALINACAK TEDBİRLER.

Turistik tesis faaliyeti sırasında vibrasyon olmayacaktır. Otel faaliyeti esnasında meydana gelecek gürültü kaynağı jeneratörün ve ısıtma soğutma havalandırma sistemlerinin çalışması esnasında çıkacak olan gürültü olacaktır.

Jeneratörlere susturucu takılacak, kabinli yapılacaktır. Bu nedenle gürültü önlenmiş olacaktır. kabinli jeneratör ve trafo proje alanının batısında sınırdan 6 m içeride yer alacaktır.

(vaziyet planında gösterilmiştir.)

Isıtma - soğutma-havalandırmanın bulunacağı teknik merkezler otelin çatısında yer alacaktır.ayni şekilde güneş panelleri de otel çatısında yer alacaktır. ısıtma soğutma-havalandırma sisteminin sınırdan uzağa çatıya yerleştirilmesiyle birlikte komşu parsele vereceği gürültü problemi de ortadan kalkmış olacaktır. Sınırda gürültüye sebep olacak hiçbir ünite bulundurulmayacaktır. Bu alanlar vaziyet planında gösterilmiştir. (ısıtma soğutma sistemi 57 dBA max. gürültü seviyesinde olacaktır.)Tesiste 21/97 sayılı Çevre Yasasına Bağlı Ses Ve Gürültü Tüzüğüne uyulacaktır. Gerek açık alan gerekse kapalı alan olarak projelendirilecek eğlence alanlarında ses izolasyon malzemeleri kullanılacaktır.

Alan içerisinde 4 farklı noktada gürültü ölçümü yapılmış olup ekte sunulmuştur.

Yapılacak ses izolasyonları sayesinde dış ortamda ölçülen arka plan (fon) gürültüsü artmayacak ve ortam gürültüsüne katkı yapılmayacaktır. (50 dBA leq) İşletmeci firma; Çevre Yasası uyarınca izin ve lisans alması gereken işletme ve tesisler için çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesine esas olacak akustik raporu hazırlatmak ve bu Tüzük ile belirlenen sınır değerlerin sağlanmadığı durumlarda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamakla yükümlü olacaktır. Ayni şekilde Çevre Yasası uyarınca işletme kapsamında izin veya lisans alınması gerekmiyorsa işletme, programlı, programsız veya şikâyete istinaden yapılacak denetimlerde, yetkili idarenin talebine istinaden çevresel gürültü seviyesi değerlendirme raporu hazırlatmakla yükümlü olacaktır. (Referans: 21/97 sayılı Çevre Yasasına Bağlı Ses Ve Gürültü Tüzüğü Madde (6) Kurum,Kuruluş ve İşletmelerce Alınacak Tedbirler İşletme, (6- (3)) tesis (fabrika), işyeri, atölye, imalathane, eğlence yeri ve ulaşım kaynaklarını planlayan ve işletenler; A-B bendlerı)

Otelin mutfak kat planındaki mekanik tesisat odasında sıcak su depoları ve sirkülasyon pompaları bulunacaktır.

V.2.6 PROJE ALANINDA PEYZAJ UNSURLARI OLUŞTURMAK VEYA DİĞER AMAÇLARLA YAPILACAK SAHA DÜZENLEMELERİ

Alan içerisinde dar bir alanda peyzaj çalışması yapılabilecektir. uygulama projelerinde sonra; tesis alanında peyzaj projesi hazırlanıp uygulanacaktır. peyzaj çalışması yapılırken bölgeye uygun türlerin seçilmesine öncelik verilecektir.

V.2.7 DİĞER FAALİYETLER

Bu bölümde bahse konu olacak diğer hususlar yoktur.

V.3 PROJENİN SOSYAL-EKONOMİK ÇEVRE ÜZERİNE ETKİLERİ

V.3.1 PROJE İLE GERÇEKLEŞMESİ BEKLENEN GELİR ARTIŞLARI, YARATILACAK İSTİHDAM İMKANLARI, NÜFUS HAREKETLERİ, GÖÇLER, EĞİTİM, SAĞLIK, KÜLTÜR, DİĞER SOSYAL VE TEKNİK ALTYAPI HİZMETLERİ VE BU HİZMETLERDEN YARARLANILMA DURUMLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

KKTC’nin kalkınması, KKTC topraklarında turizm yatırımlarının artarak turizmin gelişmesi ile doğru orantılıdır. Bu temel fikirden hareketle şu andaki mevcut durumun yetersizliği de göz önünde bulundurularak yeni yatırımların yapılması gerektiğinden KKTC’nin kalkınması adına olumlu bir yaklaşım olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü 2013, 2014 ve 2015 yılları için

Sürdürülebilir Ekonomi” amacını hedeflemektedir. Bu bağlamda “Turizm” öncelikli sektör olarak belirlenmiştir. Uluslararası standartlarda kurumsallaşmış, doğa ve kültürel varlıklara duyarlı şekilde planlanmış, markalaşmanın sağlandığı, özel ilgi turizmi ve yerel ürünleri öne çıkaran karma bir turizm modeli oluşturmak temel amaçtır.

Yapılması planlanan turistik tesis; bu amaçlar çerçevesinde tasarlanmıştır.

Turistik tesisin inşaat ve işletme aşaması sırasında yörenin istihdamına yardımcı olunacaktır. İşletme aşamasında yaklaşık 250 kişi istihdam edilecektir. Çevre halkının gelirlerinde artış olacaktır.

İstihdam ve ticaretteki gelişme iç göçü azaltmada yardımcı olacaktır. Proje ile yörede turizm servis hizmetlerinin artması, turizm eğitimini ve kültürel yapıyı geliştirirken, ulaşım haberleşme v.b. gibi alt yapıda olumlu değişikliklere yol açacaktır.

Burada yapılacak sosyal ve kültürel etkinliklerden yöre halkının olumlu yönde etkilenmesi söz konusu olacaktır.

V.3.2 ÇEVRESEL - FAYDA MALİYET ANALİZİ

Proje alanı Girne doğu kıyı şeridi içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanı Ozanköy bölgesi içerisinde sahil kesiminde yer almakta olup; kuzey sınırında Akdeniz; doğusunda Cratos Otel, Batısında Zeyko Fabrikası ve güneyinde hali hazırda sulu tarımın yapıldığı araziler ve bu arazilerin bitişinde Esentepe-Girne ana yolu bulunmaktadır. Proje yeri Girne yerleşim alanının yaklaşık 2,2 km Doğusunda, Ozanköy yerleşim alanın yaklaşık 1.2 km Kuzeyinde, Çatalköy yerleşim alanının ise yaklaşık 3 km kuzey batısında yer almaktadır.

Proje yeri seçim nedeni, bahse konu alanın yatırımcıya ait olması, KKTC turizmi içerisinde Girne ve civar yerleşim alanlarının büyük paya sahip olması, ulaşımın kolay olması, tarihi yerlerin zenginliğinin fazla olan bir alanda yer almasından ileri gelmektedir. Turizm sektöründe, seyahat acentası, hava yolları turistik eşya sektörü, gıda sektörü, bölgedeki küçük sanayi, istihdam edilen personelle proje önemli katkılar sağlayacaktır. Bunun yanında;

Enerji kaynaklarının iyi bir şekilde kullanılması için iklimlendirme için seçilen cihazların yüksek verimli olmasına dikkat edilecektir.

Otel genelinde enerji verimliliği sağlayacak ürünler kullanılması temel prensip olarak benimsenecektir. Bu kapsamda otelde alternatif enerji olarak güneş enerjisi kullanılması planlanmıştır. Güneşten elde edilecek enerji ile otelin ihtiyacı olarak sıcak su üretiminde kullanılması planlanmıştır. Bu maksatla çatıya yerleştirilecek olan güneşlikler vaziyet planında gösterilmiştir. Ayrıca Yaklaşık 405 adet güneş paneli yerleştirilerek otel elektrik ihtiyacının bir kısmının buradan karşılanması tasarlanmaktadır.

Ayrıca yatırımcı firma otellerde fazla olan su tüketimini azaltmak için gri su uygulamasının hayata geçmesi için proje geliştirmiştir. Böylece lavabo , duş vb alanlarda kullanılan su ayrı bir hatla toplanacak ve basit bir şekilde arıtılıp tuvalet kullanımına verilecektir. Buradan çıkacak olan atıksu ise oetele kurulacak olan ileri arıtmaya verilecektir. Çıkış suyunun yeşil alanlarda kullanılması hedeflenmektedir.

Tesis genelinde su tasarrufu sağlayan musluk başlıkları,az su harcayan çift başlıklı sifonlar tercih edilecektir.

Otel içerisinde oluşacak olan tüm atıksular yapılacak olan kanalizasyon ağı ile toplanarak paket arıtma tesisine verilecektir.

Tesiste oluşacak olan katı atıklar tesisin çöp toplama yerlerinde toplandıktan sonra Girne Bölgesi için öngörülen şekilde toplattırılıp uygun alanlara taşınmasın sağlanacaktır.

Sahil şeridinde herhangi bir düzenleme yapılmayacak olup halkın sahile girmesi kesinlikle engellenmeyecektir.

Çevresel olumsuzluklar alınacak önlemler ile minimuma indirilmeye çalışılacaktır.;

 Alana ulaşım Girne-Esentepe anayolu vasıtasıyla yapılacaktır. Dolayısıyla bu yolun trafik yükü hem inşaat aşamasında hem de işletme aşamasında artacaktır.

 Proje alanı içerisinde çok sayıda ağaç bulunduğu gözlemlenmiştir. Ağaçlar için yapılacak çalışma rapor içerisinde aktarılmıştır.Ancak alanın doğal halinin idamesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle yapılacak peyzaj çalışması ve

 kesilecek ağaç sayısının en az 2 katı kadar ağaç ekimi yapılarak bakımı ve korunması büyük önem arz etmektedir.

 Proje alanı içerisinde uzun yıllardır sulu tarım yapılmaktadır. Toplam alanın bir kısmında narenciye ağaçları bir kısmında sulu tarım ürünleri (kavun, salatalık, domates vb ürünler) bulunmaktadır. Proje alanı arazi kullanım kabiliyeti haritalarına göre II. SINIF arazidir. Bu tip araziler Ülkemizde Toprağın korunması adına önem arz etmektedir.

BÖLÜM VI