• Sonuç bulunamadı

ACİL MÜDAHELE PLANI Acil Eylem Olası Riskleri

BÖLÜM VIII İZLEME PROGRAMI

ACİL MÜDAHELE PLANI Acil Eylem Olası Riskleri

 İnşaat aşamasında bazı kaza riskleri bulunmaktadır. bunlar; Endüstriyel kazalar (yangın, patlama, tehlikeli boyutlarda gaz/sıvı kaçakları), doğal afetler (deprem, sel, fırtına, kasırga, heyelan vb.), sabotaj , mekanik arızalar aksaklıklar olabilmektedir. Bu nedenle inşaat aşaması devam ederken personel bilgilendirilecek , bu konuda eğitilerek işçiler ve personelden oluşan bir ekip oluşturulacaktır. Projede çalıştırılacak işçiler 22/92 sayılı iş yasasına uygun olarak çalıştırılacaktır.

Acil Eylem Müdahale Yönetimi

1- Uyarı ve iletişim Sistemleri: Acil eylem yönetiminin en önemli araçlarıdır. Haberleşmeyi ve acil durumlarda yapılması gereken işlemlerin zamanında yapılabilmesini amaçlar. Telsiz, telsiz telefon, telefon, GSM ve hoparlör gibi araçlar kullanılmalıdır.

2- Donanım: Acil durumlarda, acil eyleme maruz kalan kişi , ekipman ve/veya yerin güvenliğini sağlayacak ve acil durumu en kısa ve en güvenli şekilde ortadan kaldıracak şekilde kullanılacak donanımlardır.

3- Bildirim: Acil durum boyutuna göre, yasal çerçevede Mahalli kurumlarla, Sigorta,Emniyet, itfaiye vb. kurumlarla gerekli koordinasyon ve iletişim sağlanır.

4- eğitim: Periyodik olarak acil duruma müdahale ekipleri ve diğer personelin korunma ve müdahale konusunda eğitim verilir.

5- Planlı Acil Eylem Tatbikatları: Acil durumlara hazırlıklı olmayı amaçlayan tatbikatlar planlanarak yapılır.

Proje kapsamında muhtemel bir yangın durumuna karşın inşaat sahasında ve iskan aşamasında yangından etkilenebilecek alanlarda yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri gereğince yangın sistemleri bulunacaktır. inşaat aşaması devam ederken personel bilgilendirilecek , bu konuda eğitilerek işçiler ve personelden oluşan bir ekip oluşturulacaktır.

Projede çalıştırılacak işçiler 22/92 Sayılı İş Yasasına uygun olarak çalıştırılacaktır.

 Yeterli sayıda bekçi ve koruma istihdam edilecektir.

 Sivil Savunma “Teşkilat ve Donanım Tüzüğü” gereğince tesiste çalıştırılacak kişilerden oluşturulacak bir Sivil Savunma Amiri , yeterli sayıda Emniyet ve kılavuz Ekibi ile ilk yardım ekibi herhangi bir acil müdahale durumunda görev alacaktır.

 Tesisin çevresi çevrilecek ve böylece emniyeti sağlanacaktır.

 İtfaiyenin vereceği görüş doğrultusunda uygun yerlere yangın vanası konacaktır.

BÖLÜM IX SONUÇLAR

“Omran Development Ltd.’e Ait Turistik Tesis Projesi” yapılacağı Girne-Ozanköy’de proje alanında yaptığımız araştırma ve değerlendirmeler sonucunda Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır.

Rapor 18/12 sayılı Çevre Yasasının ilgili maddesine göre onaylanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi” Tüzüğüne göre hazırlanmış ve Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü tarafından verilen formata uygun olarak 8 bölümde derlenmiştir.

Bölüm I’de projenin tanımı ve amacı, Bölüm II’de proje için seçilen yerin konumu, Bölüm III’de projenin ekonomik ve sosyal boyutları, Bölüm IV’de proje alanının belirlenmesi ve çevresel özellikleri, Bölüm V’de, projenin Bölüm IV’de tanımlanan alan üzerindeki etkileri ve alınacak önlemler, Bölüm VI’de projenin alternatifleri ve Bölüm VII’de izleme programı açıklanmıştır.

VIII. bölüm olan bu bölümde, daha önceki bölümlerde belirtilen açıklamaların TEKNİK OLMAYAN ÖZETİ verilmiştir.

“Omran Development Ltd.’e Ait Turistik Tesis Projesi” Girne’de, Ozanköy sınırları içerisinde, Hendekler ve Tavuk Çiftliği Mevkiinde XII 22 W 1- 2 Pafta/Harita ve 118, 113/3, 122, 123, 124, 112/2/1+ 112/3/1+113/1+ 113/2/1+ 113/5+ 113/6+ 114+ 115+ 116+ 127+ 128/1+

130/1/1+ 439 nolu parseller üzerinde Turistik Tesis Projesidir.

Turistik Tesis genelinde 296 oda bulunmakta olup, 602 yatak kapasitesine sahip olacaktır.

Tesis ; Bodrum kat, Zemin kat, 1. Kat, 2. Kat ve 3. Kat şeklinde tasarlanmıştır. Tasarlanan tesiste yüzme havuzları, yeşil alanlar, spor alanları gibi bir çok yan tesis bulunacaktır. Tesis genelinde toplam 229 adet otopark alanı bulunacaktır. Proje alanında 5 adet yeşil alan bırakılacaktır.

Proje alanı, Girne-Ozanköy Bölgesinde yer almakta olup toplam alanı 40 Dönüm 2 Evlek 300 Ayakkare (54216,87 m2) dir. Proje alanı, 55/89 İmar Yasası altında plan ve emirnamesi olan bölgeler arasında gelmektedir. Bu kapsamda proje alanı Girne II. Bölge Kapsamlı Emirnamesi uyarınca Sahil şeridi ve Kahverengi Bölge içerisinde yer almaktadır. Proje yerinde emirname uyarınca bahsedilen maddelere aynen uyulacaktır.

Çalışma alanı Ozanköy bölgesi içerisinde sahil kesiminde yer almakta olup; kuzey sınırında Akdeniz; doğusunda Cratos Otel, Batısında Zeyko Fabrikası ve güneyinde hali hazırda sulu tarımın yapıldığı araziler ve bu arazilerin bitişinde Esentepe-Girne ana yolu bulunmaktadır.

Proje yeri Girne yerleşim alanının yaklaşık 2,2 km Doğusunda, Ozanköy yerleşim alanın yaklaşık 1.2 km Kuzeyinde, Çatalköy yerleşim alanının ise yaklaşık 3 km kuzey batısında yer almaktadır.

Proje yeri seçim nedeni, bahse konu alanın yatırımcıya ait olması, KKTC turizmi içerisinde Girne ve civar yerleşim alanlarının büyük paya sahip olması, ulaşımın kolay olması, tarihi yerlerin zenginliğinin fazla olan bir alanda yer almasından ileri gelmektedir.

Proje ömrü işlev ve kapasite acısından hizmet ömrü sınırsız olarak öngörülmektedir. Proje kapsamında inşa edilecek binalar en üst düzey inşaat teknolojilerine göre yapılacağından enaz 50 senelik ömre sahip olacağı düşünülmektedir. Gereksinimlere göre bakım ve yenileme çalışmaları ile de projenin devamlılığı sağlanacaktır.

Proje için çeşitli Daire görüşleri alınmış olup raporun ekinde sunulmuştur. Görüşü alınan daireler olan Şehir Planlama Dairesi ön görüşü , Karayolları Dairesi, Turizm Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Girne Belediye’si, Jeoloji ve Maden Dairesi, Orman Dairesi, Tarım Dairesi, Su İşleri Dairesi görüşleri doğrultusunda hareket edilecek olup inşaat ve işletme aşamasında belirtilen tüm hükümlere uyulacaktır. Faaliyet ile ilgili tüm izinler alındıktan sonra inşaata başlanacaktır.

Proje alanının bir kısmı etüd dışı bırakılmış olup yerleşim için ayrılmıştır. Ancak bir kısmının ise II. Sınıf arazi olması ve tarıma olanak vermesi önemli bir husustur. Bu tip araziler Ülkemizde Toprağın korunması adına önem arz etmektedir. (Tarım dairesinin görüşü ektedir.) Proje alanı herhangi bir ÖÇKB alanı içerisinde değildir. Proje alanına en yakın ÖÇKB Alnaı Alagadi ÖÇKB olup proje alanına 11 km uzaklıkta yer almaktadır. Proje alanına en yakın sulak alan ise 7 km uzaklıktaki Arapköy Göletidir

Proje alanında Geotest Ltd. Şti. tarafından Temmuz 2015 tarihinde zemin etüd raporu hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda zemin etüt çalışması kapsamında Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından 12 adet toplam derinliği 180,0 metre olan sondaj kazısı yapılması uygun görülmüştür. Hazırlanan rapor ilgili daire tarafından onaylanmıştır. Zemin etüd raporunda belirtilen parametrelere uyulacaktır.

Proje alanında yapılan incelemelerde benzersiz özellikte jeolojik ve jeomorfolojik oluşuma rastlanmamıştır. Bölgede, rekreaktif alanlar ve bu alanların oluşturulmasındaki planlama enstrümanlarının yetersizdir.

Proje yeri özel mülkiyet olup devletin yetkili organlarının hüküm ve tasarrufu altında değildir.

Arazi hazırlaması sırasında bitkisel üst toprak sıyrılarak depolanacak, peyzaj çalışmaları sırasında kullanılacaktır. Arazi hazırlığı ve kazı sırasında hafriyat Miktarı toplam yaklaşık olarak 200,000 m3 olacaktır. Bu miktar projenin inşaat mühendisi tarafından ortaya koyulmuştur. Hafriyat toprağının bir kısmı (yaklaşık 30.000 m3); otel inşaatı için Bodrum temel kazısı ve arazinin tesviyesinde kullanılacaktır. Hafriyat fazlası toprak ise (yaklaşık 170.000 m3) , Hafriyat fazlası toprak , başka bir firmaya ait olan bir araziye dökülecektir.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nden bahse konu alan ile ilgili görüş talebinde bulunulmuştur. Daire, proje alanı içerisinde 82 adet sondaj çukuru açmış olup herhangi bir taşınır ve taşınmaz eski eser nitelikli arkeolojik kalıntıya bulguya rastlamadığını belirtmiştir.

Ancak ilgili Dairenin inşaat aşamasında talep etmesi durumunda ; inşai ve fiziki müdahale esnasında Eski Eserler ve Müzeler Dairesinden uzman arkeologlar ya da Daire’nin görevlendireceği teknik elemanlar (gözlemciler) bulundurulması sağlanacaktır. Kazılar için dozer, kepçe,ekskavatör gibi iş makineleri kullanılacağından hafriyatın yapılacağı saatlere dikkat edilecektir.

Proje alanında inşaat sırasında arazi kazanmak amacıyla veya diğer nedenlerle herhangi bir su ortamında doldurma ve kazıklar üzerine inşaat yapılmayacaktır. Proje alanı ile deniz arasında kalan sahil şeridi korunacaktır.

Proje alanında inşaat sırasında arazi kazanmak amacıyla veya diğer nedenlerle herhangi bir su ortamında doldurma ve kazıklar üzerine inşaat yapılmayacaktır.

İnceleme alanında kaya düşmesi, heyelan, su baskını gibi doğal afetlere neden olacak yapı mevcut değildir. Proje alanında yağmur suyu drenaj hatları döşenecek olup suyun güvenli bir şekilde denize ulaşması sağlanacaktır. Yağmur suyu drenaj hatları vaziyet planında gösterilmiştir.

İnşaat alanında portatif tuvaletler kurulacaktır. Portatif tuvaletler, inşaat şantiyeleri, askeri üsler ve özel organizasyonlar için her tür alanda geçici tuvalet ihtiyaçlarınıza çözüm üretmektedir. Böylece işçilerden kaynaklanacak atıksular için septik tank+emici kuyu inşa edilmeyecek, haznede biriken atıksular vidanjör yardımıyla ortamdan uzaklaştırılacaktır.

Proje yeri çevresinde inşaat sırasında oluşacak olan gürültüden etkilenecek mevcut konutlar ve oteller bulunduğundan çalışma saatlerinin uygun zamanlarda yapılmasına ve beton karıştırıcılar ile ekskavatörlerin elektrikle çalışanlarının kullanılması sağlanacaktır. Ancak çevrede çok yoğun bir yerleşim bulunduğundan dolayı gürültü civar konutlar tarafından hissedilecektir. Gürültünün minimuma indirilebilmesi için inşaat alanı etrafı gürültü önleyici panellerle çevrelenecektir.

Flora tespitleri proje yeri alanı olan toplam 40 Dönüm 2 Evlek 300 Ayakkare (54216,87 m2) bir alanda Eylül 2015 tarihinden itibaren yapılmıştır. Proje alanında bitki türü olarak toplam 29 Familya da toplanan 65 tür tesbiti yapılmıştır. Proje alanında tespit edilen türler ülkemizde çok yaygın olarak bulunan türler olup herhangi ender bir türün ortadan kalkması söz konusu değildir.

Proje yeri Girne-Esentepe anayolunun 300 m Kuzeyinde yer almaktadır. Proje alanı ile bu yol arasındaki ulaşım, şu anda kısmen asfalt yollar ile kısmen ise tarla yolları vasıtasıyla sağlanmaktadır.Bu yollar yatırı mcı şirket tarafından yaptırılacaktır. Karayolları Dairesi’nden projeye ilişkin görüş alınmıştır. Söz konusu daire, verdiği görüşte projenin tüm yasal izinlerini tamamlaması ve Şehir Planlama Dairesi’nden olumlu görüş alması halinde kendi açılarından herhangi bir sakınca olmadığını belirtmiştir.

Tesisin işletilmesi sırasında; max. toplam 344.8 m3/gün su ihtiyacı olacaktır. Havuz için gerekli su ihtiyacı şebeke suyunda karşılanmayacak olup su satıcılarından temin edilecektir.Proje kapsamında şebeke döşenecektir ancak su verilemeyeceği açıktır. Bu nedenle ihtiyaç duyulan su, su satıcılarından temin edilecektir. Ozanköy Bölgesi ,Türkiye su temin projesi kapsamında su verilecek bölgeler arasında bulunmaktadır, dolayısıyla ileride proje alanına su verilmesi için tekrar başvuru yapılacaktır.

Tesis genelinde Hava Kalitesi Korunması ve Kontrolü Tüzüğündeki standart değerlere uyulacaktır. Isıtma - soğutma-havalandırma – trafo – Paket arıtma ve jeneratörün bulunacağı teknik merkezlerin konumu ekli vaziyet planında gösterildiği gibi olacaktır.

Arazi üzerinde çalışma yapan iş kamyonları ve binek araçların, kesinlikle alan üzerinde yağ, filtre değişimi, akaryakıt transferi gibi işlemler gerçekleştirilmeyecek ve toprağın kirlenmemesi sağlanacaktır.

Turistik tesis faaliyeti sırasında vibrasyon olmayacaktır. Otel faaliyeti esnasında meydana gelecek gürültü kaynağı jeneratörün ve ısıtma soğutma havalandırma sistemlerinin çalışması esnasında çıkacak olan gürültü olacaktır.

Proje alanındaki ağaçlar içerisinde bulunan zeytin ağaçları mutlak suretle nakledilecektir.

Diğer meyve ağaçlarının nakledilmesi için de uzman görüşü alınacaktır, verilecek görüş doğrultusunda nakledilmesinin mümkün olmayacağı saptanırsa gerekli izinler alınıp kesilecektir. Kesilecek ağaçlara karşılık peyzaj düzenlemeleri esnasında ağaç ekimi yapılacaktır.

Alan içerisinde geniş bir alanda peyzaj çalışması yapılabilecektir. uygulama projelerinde sonra; tesis alanında peyzaj projesi hazırlanıp uygulanacaktır. peyzaj çalışması yapılırken bölgeye uygun türlerin seçilmesine öncelik verilecektir.. Özellikle deniz tuzuna dayanıklı ve bölgeye uygun türler seçilecektir.

Turistik tesis projesinde “gri su” uygulaması yapılacaktır. Proje kapsamında bu sistem uygulanarak sudan tasarruf yapılması hedeflenmektedir. Duş-lavabo-mutfak vb gibi alanlardan çıkan atıksu arıtmadan geçirilerek tuvalet kullanımına verilecektir. Gri su arıtma sistemi bodrum katta yer alacaktır. Tuvaletlerden en son çıkan su ise kurulacak olan paket arıtmaya verilecektir. Atıksu arıtma tesisi %30 doluluk oranına gore çalışabilen modüler arıtma olarak tasarlanacaktır. Arıtma tesisi proje alanın Güney batı bölgesinde sınırdan yaklaşık 30 m içeride yapılacaktır.

Tesis genelinde 1200 kg/gün evsel nitelikli katı atık oluşacaktır. Tesisin bodrum katında 2 adet çöp odası yapılacaktır. Bunlardan bir tanesi soğutmalı bir tanesi soğutmasız olmak üzere yeteri kadar konteynır ihtiva edecektir. Soğutmalı çöp odasında ağırlıklı olarak mutfak atıkları vb. , diğer çöp odasında ise . ambalaj atıkları ve benzeri katı atıklardan olacaktır. Geri kazanımı mümkün olan atıkların lisanslı atık toplayıcılarına ulaştırılması sağlanacaktır. Bu atıklar tesisin bodrum katındaki çöp odalarında toplandıktan sonra Girne Belediyesi

tarafından alınacaktır. Bu alanlar bodrum kat planında gösterilmiş olup alanların çöp kamyonlarının yanaşabileceği bölgelerden seçilmesine dikkat edilmiştir.

Bu atıklar tesisin çöp toplama yerlerinde toplandıktan sonra Girne Belediye’si tarafından çöp alanına taşınacaktır.

Tesiste ısıtma ve soğutma vrv/vrf klimalarla sağlanacaktır. (Değişken soğutucu akışkan debili klima sistemi dış ünitesi – vrv/vrf )

Otel genelinde enerji verimliliği sağlayacak ürünler kullanılması temel prensip olarak benimsenecektir. Bu kapsamda otelde alternatif enerji olarak güneş enerjisi kullanılması planlanmıştır. Sıcak su ihtiyacı için güneşlikler, elektrik ihtiyacı için ise güneş paneli kullanılacaktır. Güneşten elde edilecek enerji ile otelin ihtiyacı olan elektriğin bir kısmının karşılanması planlanmıştır. (%5-10 civarı) Bu maksatla çatıya 405 adet güneş paneli yerleştirilecektir. yerleştirilecek olan güneş panelleri vaziyet planında gösterilmiştir.

Tesiste 18/12 sayılı Çevre Yasasına Bağlı Ses ve Gürültü Tüzüğüne uyulacaktır. Gerek açık alan gerekse kapalı alan olarak projelendirilecek eğlence alanlarında ses izolasyon malzemeleri kullanılacaktır.

Tesis genelinde Hava Kalitesi Korunması ve Kontrolü Tüzüğündeki standart değerlere uyulacaktır.

İnşaat alanında Anayasa’nın 94’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası gereğince onaylanmış olan

“İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nın tüm hükümlerine uyulacaktır.

Proje alanı ile deniz arasında kalan alan sahil şeridi olarak ayrılmış olup halkın bu alana (sahil seridi içerisine) girmesini engelleyecek hiçbir yapı yapılmayacaktır.

Proje yeri arazileri faaliyetlerden direkt etkilenecektir. Ancak çevrenin olumsuz yönde etkilenmemesi için gereken tüm tedbirler alınacaktır. Projenin inşaat ve işletme aşamasında 18/12 sayılı Çevre Yasasına, mevcut tüzüklerine ve yasaya bağlı çıkarılacak olan tüzüklerin öngördüğü şartlara uyulması sağlanacaktır.