• Sonuç bulunamadı

II. 5 “YAŞADIĞIM YERDEN ÜLKEME” ÜNİTESİNİN

III.1. YÖNTEM

Bu araştırmada izlenen yöntem; “Araştırma Modeli”, “Evren ve Örneklem”, “Denel İşlem” ve “Araştırmada Kullanılan Ölçme Araçları” alt başlıklar altında açıklanmıştır.

III.1.1. Araştırmanın Modeli

Araştırmada animasyon tekniği ile konunun anlatıldığı öğrenci ile geleneksel yöntemle konunun anlatıldığı öğrencilerin başarıları ve coğrafya dersi tutumları arasındaki farkın ortaya konması amacıyla kontrol gruplu deneysel yöntem kullanılmıştır.

Tablo 1. Araştırma modeli

Ön test Son test

D R Ö1 M Ö3

K R Ö2 Ö4

Modelde Kullanılan Semboller ve Kısaltmalar;

D: Animasyonlu öğretim metodunun uygulandığı deney grubu.

K: Klasik eğitim metoduyla öğretim yapılan kontrol grubu.

R: Grupların oluşmasındaki yansızlık

Ö: Ölçme

M: Animasyonlu öğretim müdahalesi

III.1.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın çalışma evrenini 2007-2008 öğretim yılı, 2. döneminde Muhittin Güzelkılınç Lisesi 9. sınıfında öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Uygulamanın başında toplam 4 sınıfta eğitim gören 100 tane 9. sınıf öğrencisine ön test uygulanmış, not

ortalamaları arasında istatistiksel açıdan fark olmayan 9-D ve 9-F sınıfları araştırma için seçilmiştir. Daha sonra kura ile 9-D sınıfı animasyonlu eğitim tekniğinin uygulandığı deney grubu, 9-F sınıfı geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

Başarı testi deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere önce ön test olarak uygulanmıştır. Deney grubunda, öğrenmeyi öğrenme stratejilerine uygun etkinliklerle ders işlenmiş, kontrol grubunun derslerinde ise geleneksel öğretim yaklaşımına dayalı, soru- cevap ve düz anlatım gibi yöntemlerle ders işlenmiştir. Uygulamalar bittikten sonra başarı testi deney ve kontrol gruplarına son test olarak uygulanmıştır. Başarı testinin kullanılmasındaki amaç, öğrencilerin “Yaşadığım Yerden Ülkeme” ünitesiyle ilgili bilgilerini ön test ve son test puanlarını yoklayarak, uygulanan stratejilerden kaynaklanabilecek gruplar arası bilişsel düzeydeki farklılıkları ortaya koymaktır.

Derslerin işlenmesine yönelik olarak ders planları hazırlanmış ve deney grubu için hazırlanan tüm ders planlarında öğrenmeyi öğrenme stratejilerinin kullanılmasına çalışılmıştır. Kontrol grubunda ise geleneksel ders planları hazırlanmıştır.

III.1.3. Denel İşlem

Araştırmanın uygulanmasında izlenen basamaklar aşağıda verilmiştir.

1. Gerçekleştirilen deneysel çalışmada, araştırma yapılacak okulun, okul idaresi ve 9. sınıf öğretmenleriyle görüşülerek araştırmanın amacı, ne kadar süreceği hakkında bilgi verilmiş, daha sonra da gerekli izinler alınmıştır. Araştırmanın tamamı öğrencilerin normal ders yaptıkları dersliklerde uygulanmıştır.

2. Dokuzuncu sınıfların coğrafya dersine ait “Yaşadığım Yerden Ülkeme” konusu seçilmiştir.

tekniğinin uygulandığı deney grubu, 9-F sınıfı geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

5. “Yaşadığım Yerden Ülkeme” ünitesi hem kontrol grubunda hem de deney grubunda araştırmacı tarafından haftada 2 ders saati olmak üzere 3 hafta süreyle işlenmiştir.

6. Kontrol grubunda ders anlatımı sırasında düz anlatım, soru-cevap tekniği ve öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadıkları sorusu ve anlaşılmayan yerlerin tekrarı yapılmıştır. Öğrencilerden konu anlaşılır olana kadar not tutmaları istenmiştir.

7. Deney grubunda ise öğrencilere kazandırılması istenilen bilişsel, duyuşsal ve devinimsel hedeflere uygun hazırlanan animasyonlar kullanılmıştır. Hazırlanan animasyonlarda bilişsel hedeflerle ilgili içerikte öğrencinin dikkatini çekecek renk seçimleri ve zoomlama tekniği, duyuşsal hedefler için hareket özelliği, ve devinimsel hedefler için tekrarlı animasyon görüntüleri kullanılmıştır. Yine bunun yanında kontrol grubunun ders anlatım aşamasında kullanılan yöntemler de kullanılmıştır.

Bu aşamada deney gurubundaki öğrenciler:

· Anlatılacak üniteye kitaptan kısa bir göz gezdirmişlerdir.

· Ünitenin önemli noktaları bulmaya çalışmışlar, ünite içindeki ilişkileri şematize yapmaya çalışmışlardır.

· Metin içinde önemli noktaların altını çizmişlerdir. · Metinle ilgili özetlemeler yapmışlar

· Metinle ilgili kavram haritaları ve bilgi haritaları oluşturmaya çalışmışlardır.

· Arkasından dersi öğretmenden animasyon destekli öğretim şekliyle dinlemişlerdir.

· Animasyonların önemli noktaları durdurularak tekrar anlatılmıştır.

· Animasyonlarda özellikle vurgulanmak istenen yerler animasyon hareket halindeyken uzaktan lazer ile öğrencilere gösterilmiştir.

b.Kontrol gruplarında geleneksel yöntemlere uygun olarak ders işlenmiştir.

9. Yine öğrencilere coğrafya dersine ve animasyonlu eğitime yönelik tutum ölçeği uygulanmıştır.

III.1.4. Araştırmada Kullanılan Ölçme Araçları

Araştırmada verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır.

Başarı testi:

Araştırmada ele alınan bağımlı değişkene ilişkin verilerin toplanabilmesi amacıyla başarı testi hazırlanmış, geliştirilmiş ve uygulanmıştır. 9. sınıf coğrafya dersi “Yaşadığım Yerden Ülkeme” konusunun hedef davranışları göz önünde bulundurularak çoktan seçmeli 30 soru hazırlanmıştır. Hazırlanan testin geçerliliği kapsam geçerliliği olarak belirlenmiştir. Öğretim hedeflerine uygun olarak hazırlanan sorular coğrafya öğretmeni olarak görev yapan üç öğretmen tarafından incelenerek onaylanmıştır. Hazırlanan test uygulanmadan önce araştırmanın yapıldığı gruba denk 4 sınıfta 85 öğrenciye uygulanmıştır.

Sorular hazırlanmadan önce belirtke tablosu oluşturulmuş ve burada değişik hedeflerle ilgili olarak her hedeften kaç soru sorulacağı belirlenmiştir. Hedef davranışlar doğrultusunda hazırlanan soruların kapsam geçerliliği için uzman görüşüne başvurulmuştur.

Uzmanlarca belirlenen kapsam geçerliliğinden sonra 30 sorudan oluşan pilot çalışmada 15 (%50) bilgi, 10 (%33) kavrama, 5 (%17) analiz sorusu hazırlanmıştır. Başarı testini geliştirme aşamasında, hazırlanan test bu dersi daha önce almış ve bir üst sınıfa geçmiş olan 10. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Başlangıçta 30 maddelik olan test 85 10. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre her maddenin güçlük indeksi ve madde ayırt ediciliği bulunmuştur. Ayırt edicilik indeksi 0.20’nin altında olan 4 bilgi ve 1 kavrama olmak üzere 5 soru testten çıkarılmıştır. Bunun sonucunda geliştirilen testte 11

(rtt) 0.81 bulunmuştur. Çelik’e (2000) göre güvenirlik tahmininde, izlenen yol ne olursa olsun, sonucun 0.00-1.00 arasında olması gerektiği göz önüne alınarak uzmanlar tarafından testin güvenilir olduğuna karar verilmiştir. Bu başarı testi deney ve kontrol grubuna uygulama başlamadan önce ön test, uygulama sonunda son test olarak uygulanmıştır.

Hazırlanan başarı testi, deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olmak üzere iki kez uygulanmıştır.

III.1.5. Kullanılan İstatistiksel Teknikler

Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, Microsoft Excel 2007 ve SPSS 16.0 paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin ön – son test ve ön-son tutum testi sonunda elde ettikleri puanları, frekans(f), yüzde (%), standart sapma (s) ve aritmetik ortalamaları (x) hesaplanarak verilmiştir. Karşılaştırmalarda t-testi, eşleştirilmiş-t testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel çözümlemelerde 0.05 anlamlılık düzeyi temel alınmıştır.

Benzer Belgeler