• Sonuç bulunamadı

YÖNETSEL ÖZELLİKLERİN (DAVRANIŞSAL) DEĞERLENDİRİLMESİ

C. Geliştirilmesi Gereken Alanlar

8. YÖNETSEL ÖZELLİKLERİN (DAVRANIŞSAL) DEĞERLENDİRİLMESİ

Çalışanlar arasındaki işbirliği ortamının yeterliliği:

Üniversitemiz memnuniyet anketleri sonuçlarına göre idari personelin %74,6’sı;

akademik personelin %77,6’sı çalışma arkadaşlarıyla uyumlu bir işbirliği içerisinde çalıştığını belirtmiştir. İş arkadaşlığı ve çalışma ortamı bakımından üniversitemizde sorun olmadığı belirtilebilir.

B.Yeterli (Geliştirmeye Açık) Alanlar Liderlik yaklaşımlarının yeterliliği:

Üniversitemiz idari personelinin %47,4’ü çalıştığı birimdeki yöneticilerin liderlik vasıflarına sahip olduğunu düşünmekte iken akademik personelde bu oran %53,1’dir. Liderlik kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunan yaklaşım açısından önemli faktörlerden biri olarak hizmet içi eğitim (hem idari personel açısından, hem de yönetici eğitimi açısından) yeterli görülmemektedir. Üniversite’de göreve yeni başlayan öğretim elemanlarına akademik ortamı ve üniversiteyi tanıtıma yönelik eğitim programları düzenlenmesi ve bu amaçla oryantasyon

programları düzenlenerek, kitapçıklar hazırlanıp dağıtılması ve etik bilgiler verilmesi çalışma ortamlarını olumlu yönde etkileyecektir.

Yönetici yaklaşımlarının (yönetim tarzı, tanıma ve takdir, insan ilişkileri, yetki paylaşımı vb.) yeterliliği:

Üniversitemiz akademik ve idari personeline yapılan memnuniyet anketlerinde idari personelin %60,4’ü yöneticilerin idari personele yaklaşımlarından memnun olduklarını;

%39,2’si çalıştığı birimde alınan kararlarda etkin olduğunu; %44,4’ü çalışma performansının yönetim tarafından manevi yönden takdir edildiğini ve %55,1’i görev ve sorumluluk tanımlarının açıkça yapıldığını belirtmişlerdir. Akademik personelin ise, %43,8’i akademik personelin idari özelliklerini yeterli bulduğunu; %52,2’si kariyer ve/veya kişisel kalitesini arttırma konusunda çalıştığı birimin kendisine yardımcı olduğunu; %45,6’sı çalıştığı birimde alınan kararlarda etkin olduğunu; %46,4’ü çalışma performansının yönetim tarafından manevi yönden takdir edildiğini ve %50,9’u görev ve sorumluluk tanımlarının açıkça yapıldığını belirtmişlerdir.

Akademik personelin idari ve yönetsel özelliklerinin yeterliliği:

Üniversitemizde akademik yöneticiler personelin görüşleri doğrultusunda eğilim yoklaması temel alınarak belirlendiği ve atandığı için idari ve yönetsel nitelikleri konusunda, bir ön değerlendirme söz konusu olmaktadır. Akademik personelin %43,8’i akademik personelin idari özelliklerinin yeterli olduğunu belirtmiştir.

İdari personelin özelliklerinin yeterliliği:

Üniversitemiz akademik personelin %39,3’ü ve idari personelinin %36,7’si idari personelinin özelliklerinin yeterli olduğunu belirtmiştir. Üniversitemizin uluslararası alanda yurtdışı eğitim anlaşmalarının ve Balkan ülkeleriyle yapılan anlaşmaların her geçen gün artması ve bu alandaki ilerlemeler nedeniyle yabancı dil bilen idari personele ihtiyacın artması nicel ve nitel olarak eksiklikler olduğunu ortaya koymaktadır. Altyapı birimlerinde çalışan personelin işe yönelik bilgi ve becerilerinin istenilen düzeye getirilmesi ve gelişen koşullara uyum sağlamaları amacıyla idari personele periyodik olarak hizmet içi eğitim verilmesi gerekmektedir.

Üniversitenin kendi personelini seçebilme olanağının bu sorunları hafifleteceği değerlendirilmektedir.

C.Geliştirilmesi Gereken Alanlar

Akademik personelin memnuniyetinin yeterliliği:

Trakya Üniversitesi akademik ve idari personeli memnuniyet araştırmasında akademik personelin %71,9’u Üniversite’de bulunmaktan memnun olduğunu belirtmiştir. Akademik personelin memnuniyet düzeyi değişik alanlarda farklılık göstermektedir. Teknolojik altyapı olanaklarının yeterliliğinden memnuniyet düzeyi %40,6; gereken kaynaklara sahip olma da memnuniyet düzeyi %42,9; çalıştığı birimde alınan kararlarda etkin olmadaki memnuniyet düzeyi %45,6 ve kütüphane olanaklarının yeterliliği %51,3 olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte akademik personelin %21,4’ü çalışmalarının karşılığının gelirine yansıdığını düşünmektedir.

Üniversitenin yapı işleri ile ilgili çalışmaları yeterli bulan akademik personel oranı %21,4; çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmaları yeterli bulan akademik personel oranı ise %23,6’dır. Çalışma ortamını motive edici bulanların oranı ise %41,1’dir.

Ayrıca üniversitenin sunduğu olanaklar açısından spor alanları %31,7; dinlenme alanları

%21,1; yemek kalitesi %18,8; sağlık hizmetleri %33,6 ve son olarak sosyal mekanlar %15,2 personel tarafından yeterli bulunmuştur. Genel olarak akademik personel memnuniyet oranları bir önceki yıla göre düşüş göstermiştir.

İdari personelin memnuniyetinin yeterliliği:

Trakya Üniversitesi akademik ve idari personeli memnuniyet araştırmasında İdari personelin %59,1’i Üniversite’de bulunmaktan memnun olduğunu belirtmiştir. İdari personelin memnuniyet düzeyi değişik alanlarda farklılık göstermektedir. Teknolojik altyapı olanaklarının yeterliliğinden memnuniyet düzeyi %55,6; gereken kaynaklara sahip olma da memnuniyet düzeyi %59,1; çalıştığı birimde alınan kararlarda etkin olmadaki memnuniyet düzeyi %39,2 ve kütüphane olanaklarının yeterliliği %65,1 olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte idari personelin

%29,7’si çalışmalarının karşılığının gelirine yansıdığını düşünmektedir. Üniversitenin yapı işleri ile ilgili çalışmaları yeterli bulan idari personel oranı %28,5; çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmaları yeterli bulan idari personel oranı ise %42,3’tür. Çalışma ortamını motive edici bulanların oranı ise %51,7’dir.

İdari personel üniversitenin sunduğu olanaklar olarak spor alanlarını %40,9; dinlenme alanlarını %25,8; yemek kalitesini %27,5; sağlık hizmetlerini %37,9 ve sosyal mekanları %23,7 yeterli bulmaktadır. İdari personel memnuniyet anket sonuçları da bir önceki yıla göre düşüş göstermiştir.

Öğrenci memnuniyetinin yeterliliği:

Öğrencilere yapılan memnuniyet anketi sonucunda öğrencilerimizin %47,3’ünün Trakya Üniversitesi öğrencisi olmaktan memnun olduğu tespit edilmiştir. Anket sonuçlarına göre öğrenciler Üniversitenin spor etkinliklerini %17,5; kültür etkinliklerini %9,9; sanat etkinliklerini

%10,8 ve sosyal mekanlarını %9,8 oranında yeterli bulmaktadırlar. Derslerde kullanılan teknolojik altyapının yeterliliği açısından öğrencilerin %72,1’i memnundur. Öğrencilerin

%31,6’sı danışmanlık hizmetlerini yeterli bulmaktadır. Sağlık hizmetlerini %21,8’i, kütüphane hizmetlerini %34,3’ü, burs olanaklarını %9,9’u yeterli bulmaktadır. Yemek hizmetlerini %17,5’i kaliteli bulmaktadır. Engelli öğrenciler ile ilgili hizmetleri %11,5 oranında öğrenci yeterli görmektedir. Öğrenciler dersliklerin ısınma açısından %47,4; aydınlanma açısından %77,1 yeterli olduğunu düşünmektedir.

Ortak kültür ve değerlerin paylaşımındaki yeterlilik:

Trakya Üniversitesi akademik ve idari personeli memnuniyet araştırmasında üniversite akademik ve idari personeli ile ortak kültür ve değerleri paylaştığını düşünen akademik personel oranı %45,1 ve idari personel oranı da %39,3 düzeyindedir. Geleneksel olarak yapılan mezunlar günü, açılış ve kapanış törenleri, özel günlerdeki etkinlikler; ortak kültürün oluşmasına katkı sağlamakla birlikte bu alanda bir önceki değerlendirme yılına göre düşüş yaşanmıştır.

İş arkadaşlığı ve sosyal ortamın yeterliliği:

Üniversitemizde çalışan akademik personelin %77,6’sı; idari personelin ise %74,6’sı iş arkadaşları ile uyumlu bir işbirliği içinde çalıştığını belirtmiştir. Yine akademik personelin

%15,2’si; idari personelin %23,7’si sosyal mekanları yeterli bulduğunu belirtmiştir. Çalışma ortamını motive edici bulan akademik personel oranı %41,1 iken; idari personel oranı %51,7’dir.

9. ÇIKTILAR / SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Benzer Belgeler