• Sonuç bulunamadı

5 Yönetim Yapısı, Yönetci Kadro ve Sorumlulukları

Yönetim yapısı tanımlanırken, “Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hususları ile, dünyadaki diğer güncel uygulamalar ve kır-kent ortaklığı ve yerinden yönetim ilkeleri dikkate alınmıştır. Ayrıca, Yarımada’daki katılımcı süreçlerde ortaya çıkan birikimin yönetime yansıtılması, yönetimin sürekliliği gibi unsurlar da dikkate alınmıştır.

Bir diğer dikkate alınan husus, Healey’in (2009) mekânsal strateji yapma çerçevesidir.

Bu çerçevede, üst hiyerarşik yapılar ile ilişkiler kurulması, yerin diğer yerlere göre konumu ve bağlantılarının geliştirilmesi, yerin kendi iç bileşenlerinin geliştirilmesi unsurları yer almaktadır. Ayrıca raporda yer alan kavramsal çerçeve içinde ifade edilen farklılaştırılmış bilgi teorisi çerçevesinde salt analitik bilimsel bilgi üreten bir yer değil, ekolojik ve tarihsel açıdan sembolik, sentetik ve analitik bilgi üretimine katkı sunan bir yer olmasını da güvence altına almanın yolu yönetim yapısının buna göre tanımlanmasından geçmektedir.

5.1. OliVelo Kent Çeperi Parkı Yönetim Yapısı

OliVelo İzmir Kent Çeperinde Ekolojik Ortak Yaşam Alanı Parkı, bu belge kapsamında ilgi kurulan yerel, metropoliten, ulusal ve uluslararası plan, belge ve ilkelere göre yönetilir. “Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”

12.madddesi gereği “…Yönetim planı onaylandıktan sonra yetkili idarece

çoğaltılarak sorumlu kurum ve kuruluşlara iletilir. Yönetim planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak yetkili idarelerin görevidir.”

Yönetim Kurulu, OliVelo’nun yasal haklarını ilgili hukuki süreçlerde savunmakla mükelleftir.

5.2. Yönetim Yapısı

Yönetim yapısı yarışma sonrası ilgili idare tarafından belirlenecektir. Yönetim yapısı içinde gönüllü görevlilerin yer alacağı düzenlemeler yapılması önerilmektedir.

Aşağıdaki yönetim yapısı önerilmektedir:

• Alan Başkanı

• Yönetim Kurulu

• Orta Kademe Yönetim

5.2.1. Alan Başkanı

“Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 14.maddesi Alan Başkanı ve görevlerini aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:

Madde 14 — Alan başkanı, alanla ilgili daha önceden çalışmalarda bulunmuş, alanı yeterince tanıyan, alan hakkında belirli bir vizyon geliştirebilen, kültürel ve doğal miras yönetimi ile ilgili yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi, yönetim politikaları ve uygulamaları hakkında deneyimli, üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, arkeoloji, sanat tarihi, kamu yönetimi, işletme ve ekonomi bölümü mezunlarından kentsel sit alanlarında kurulacak alan yönetimlerinde ilgili belediye, kentsel sit dışındaki sit alanlarında ise Bakanlıkça atanır.

Yine 14.madde gereği Alan başkanı aşağıdaki görevleri yürütür:

a) Yönetim planının yıllık hedeflerinin gerçekleşmesi için yetkili idare ile birlikte çalışma programlarını belirlemek, kaynak araştırması yapmak,

b) Yıllık bütçe tekliflerini hazırlamak,

c) Alanın sunum, tanıtım, eğitim, bakım, onarım, güvenlik ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve ekipman alımı için her türlü sözleşme, şartname taslaklarını yetkili idare ile birlikte hazırlamak,

d) Alanın doğal ve kültürel kaynaklarının yönetimi için ilgili kurum ve kişilerle

Madde 15 — Danışma kurulu, alanda mülkiyet hakkı bulunanlar, meslek odaları temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölüm temsilcilerinden, alan başkanı ve yetkili idarece tespit edilecek en az beş üyeden oluşur. Danışma kurulu kendi içinden bir başkan seçer.

Bunlara ek olarak, Alan Başkanı OliVelo ile şu ağların arasında ilişki kurulmasını sağlar ve ilgili işleri yürütür:

• Pan-Avrupa Ekolojik Ağı

• Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı,

• EuroVelo Akdeniz Bisiklet Ağı,

• Yaratıcı Turizm Ağı,

• “Slow Food” (Yavaş Gıda) Ağı,

• Akdeniz Orman Ağı

5.2.2. Yönetim Kurulu

“Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 15.maddesi, Danışma Kurulunun kuruluşu ve görevlerini aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır:

Danışma kurulu yılda en az bir kez toplanır. Yetkili idare ile eşgüdüm ve denetleme kurulu gerekli gördüğünde danışma kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Danışma kurulu toplantıları mahallinde yapılır.

Danışma kurulu, yönetim planı taslağını inceleyerek bu taslağın karara bağlanması ve uygulanması konusunda önerilerde bulunur.

Danışma kurulunda görüşülen tüm hususlar ve tavsiyeler, eşgüdüm ve denetleme kuruluna iletilmek üzere tutanağa bağlanır.

Bununla beraber OliVelo’nun kır-kent ortaklığı açısından özel durumu göz önüne alınarak, Danışma Kurulu danışma kurulu yerine bir yönetim kurulu olarak aşağıdaki şekilde önerilmektedir.

Yönetim Kurulu aşağıda sunulan kurum temsilcileri ve meslek grupları üyelerinden oluştur. Kendi üyeleri içinden başkanını seçer. Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu, stratejik düzeyde kararlar almak, gelişme aşamaları ile ilgili performansı değerlendirmek, Alan Başkanı’nın atanmasına onay vermek veya reddetmek, Alan Başkanı’nın performansını değerlendirmek, yönetim yapısı ile ilgili değişikliklere karar vermek, yönetim planını güncellemek, yasal ve hukuki süreçlerle ilgili kararlar almak, işbirlikleri

ve desteklere ilişkin protokol ve sözleşmeleri onaylamak ve yürütülmesini denetlemek görevlerini yürütür. Bu görevleri yürütürken üyeler, kendi mesleki formasyonları, etik kuralları, bilim ve uygulama alanları ile ilgili prensiplere ve bulgulara dayanarak karar alırlar. Yönetim kurulu bu işleri gerçekleştirmek üzere yılda iki kere toplanır. Olağanüstü hallerde açık oturum düzenleyerek e-devlet uygulamaları üzerinden yönetim kurulu toplanabilir ve karar alabilir. Yönetim Kurulu ve Başkanı, “Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hususlarından farklı olarak Alan Başkanı’nın bir kısım yetkilerini üstlendikleri için, yasal sorumluluklarını da taşırlar.

Yönetim Kurulu şu üyelerden kadın/erkek eşitliğini mümkün olduğu kadar yüksek düzeyde sağlayacak şekilde oluşur:

• İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı veya Park ve Bahçeler Müdürü

• Güzelbahçe Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı ve/veya Fen İşleri veya Park ve Bahçeler ile ilgili Müdürü

• İzmir Kent Konseyi’nin görevlendirdiği bir üye

• Güzelbahçe Kent Konseyi’nin görevlendirdiği bir üye

• Yarımada ve benzeri coğrafi alanlarda deneyimi olan Yüksek Peyzaj Mimarı

• Yarımada ve benzeri coğrafi alanlarda deneyimi olan Yüksek Ziraat Mühendisi

• Yüksek Mimar

• Yüksek Arkeolog

• Yarımada ve benzeri coğrafi alanlarda deneyimi olan Yüksek Zoolog veya Biyolog

• Yüksek İşletmeci veya Ekonomist

• Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı

• Ulusal EuroVelo Koordinatörü

• İYTE Teknopark ya da İzmir’de kurulacak bir Yaşayan Laboratuar Yönetim Kurulu Üyesi

• İlgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bir Üyesi

5.3. Ara Kademe Yöneticiler ve Sorumlulukları

Ara kademe yöneticiler ve sorumlulukları Alan Başkanı’nın görüşleri dikkate alınarak Yönetim Kurulu tarafından ilgili yasal çerçeve ve meslek odaları kuralları ve ilkeleri kapsamında belirlenecektir. Bu aşamada OliVelo’nun tek başına ya da bir dizi diğer

• Genel Sekreterlik

• Peyzaj Varlıkları ve Flora-Fauna İlişkileri Müdürlüğü

• Mimari Yapılar ve Altyapı Müdürlüğü

• Afet ve Güvenlik Hizmetleri Müdürlüğü

• Satış, Pazarlama ve Mali İşler Müdürlüğü

5.4. Yönetim Düzeyleri ve Sorumluluklar

Bu kısımda stratejik ve operasyonel düzeyde görevler tanımlanmıştır. Stratejik görevlerde yasama ve denetleme yetkisi Yönetim Kurulu’nda olup, yürütme yetkisi Alan Başkanı ya da onun görevlendireceği orta kademe yöneticilerdedir.

5.4.1. Stratejik Görevler

Onaylanmış yönetim planı ve ekolojik sürdürülebilirlik ilkeleri ve yöntemleri doğrultusunda arazinin ve yaşam alanlarının bakımını yapmak, geliştirilmesi ve ekolojik niteliklerinin sürdürülmesini sağlamak.

Yol, konaklama tesisi, eğitim vb. tesisler, donatılar, yön levhaları ve işaretlendirmeler ve teknik altyapının bakımı ve onarımını sağlamak, bunların güvenlik, engelsiz yaşam ve çevresel standartlar doğrultusunda işlevlerini sürdürmesini sağlamak.

Rutin kontroller yoluyla arazinin, ziyaretçilerin, çalışanların ve doğal varlıkların durumunu izlemek ve acil durumlar ve problemleri Park Yönetimi ve ilgili diğer idarelere bildirmek.

Ziyaretçi ve çalışan güvenliği ile mal güvenliğinin sağlanması, kamu sağlığının korunması için gereken önlemlerin park ilkeleri ile uyumlu ve doğal varlıkların

zarar görmeyeceği şekilde alınmasını ilgili kurumlarla işbirliği tesis ederek sağlamak, zarar görmeyeceği şekilde alınmasını ilgili kurumlarla işbirliği tesis ederek sağlamak, Yerel yönetimler ve ortaklık kurulan diğer kurumlar ile ilişkilerin kurulmasında ilk iletişim noktası olmak, alana ilişkin her türlü ölçekte plan ve proje ile ilgili durumu ve gelişmeleri takip etmek ve ilgili yasal ve yönetsel süreçlere dahil olmak.

Mevcut Yarımada çalışma grupları, ilgili büyükşehir ve ilçe belediye birimleri, merkezi yönetimin yerel örgütleri ve stratejik planlarda tanımlanmış diğer aktörler ile ilişkiler kurmak ve sürdürmek, EuroVelo Ağı’ndaki, Avrupa Yaşayan Laboratuar Ağı ve Akdeniz Havzası’ndaki diğer kır-kent ortaklık program ortakları ile ilişkiler kurmak, projeler geliştirmek, kültürel ve bilimsel eğitimler ve etkinlikler düzenlemek, yayın yapmak, İzmir Metropoliten Kentsel alanı içinde yaşayanların parkın farkında olmasını ve ziyaret etmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmak,

Kritik olaylarda, acil durumlarda ve olağanüstü yönetim koşullarında AFAD ve benzeri kurumlarla etkin ve verimli çalışma koşullarını sağlamak, afetlere karşı önlemler almak, yasadışı göç ve insan kaçakçılığı gibi eylemlerde OliVelo alanının kullanılmaması için gerekli tedbirleri almak,

Biyolojik çeşitliliği korumak ve genetik kirlenmeyi önlemek için gerekli uzmanlar, kurumlar ve gönüllüler ile yapılacak çalışmaları organize etmek,

Gönüllülerle ilişkileri düzenlemek ve görev dağılımı yapmak,

Ekolojik uygulamalara yönelik eğitim programları geliştirilmsini sağlamak ve bunların verilmesine ilişkin düzenlemeleri yapmak, İzmir Metropoliten Alanı içindeki örgün ilk, orta ve yüksek eğitim kurumları ile gerekli işbirliklerini tesis etmek, karşılıklı bilgi ve personel hareketliliği gerçekleştirmek ve öğrencilerle OliVelo’ya ya da diğer yerlere yapılacak uygun mahiyetteki saha ziyaretlerini organize etmek,

Güzelbahçe İlçesi sakinleri ve temsilcileri ile parkın kuruluş amaçlarına uygun olarak, ilçenin sosyal, ekonomik, kültürel ve doğal yaşamına katkı sunacak ortak faaliyetleri programlamak, kaynak bulunmasına katkıda bulunmak ve bunların gerçekleşmesi için gereken işleri yürütmek,

OliVelo’nun gelişimi için gereken dış kaynakların bulunmasında aktif rol oynamak, kaynak seçiminde ekolojik ortak yaşam alanı olmanın gerektirdiği etik gereği tercihlerde bulunmak,

Ekolojik tarım uygulamaları ile ilgili olarak diğer yerlerde ve farklı kurumlar tarafından düzenlenen etkinliklere personelin katılımını sağlamak, güncel bilimsel gelişmeleri park yönetim planı, operasyonel planlar ve günlük pratiklere yansıtmak,

OliVelo’nun sembolik değerinin artmasına yönelik tanıtım faaliyetlerde ve işbirliği faaliyetlerinde bulunmak ve bu yolla ekolojik ürünlerin ekonomik süreçlerdeki kullanımın artmasını, insan davranışlarının sürdürülebilirlik doğrultusunda değişimini ve ortak bellek oluşturulmasına katkıda bulunmak.

5.4.2. Operasyonel Görevler

Operasyonel görevler yukarıda tanımlanmış faaliyet alanlarını yöneten orta kademe yöneticiler tarafından yürütülür ve ilgili personele delege edilir.

Benzer Belgeler