• Sonuç bulunamadı

Mimari yapılar ve altyapı satın alma, bakım onarım, işletme süreçlerini ekonomik, sürdürülebilir ve etkin şekilde gerçekleştirmek üzere bütüncül bir yaklaşımla yönetilmelidir. Bu yönetim başlığı altında yönetilecek yapı, altyapı ve açık alanlar aşağıda tanımlanmıştır. Bu kategoride ilgili yapı ya da alanda yürütülen etkinlikler ele alınmaz. Ancak bu etkinliklerin yürütülmesi için gereken fiziki koşulların sağlanması için gerekli işler yürütülür ve tedbirler alınır.

4.5.3.1. Eğitim Alanları

Park içinde kapalı, açık ve yarı-açık olmak üzere üç tip eğitim alanı olacaktır.

Yapılaşmaya izin verilen Ar-Ge Bölgesi’nde kapalı eğitim birimleri, yapılaşmanın olmadığı Koruma Bölgesi’nde ise yarı-açık ve açık eğitim alanları yürüyüş yolları ve doğa içinde uygun alanlarda bulunacaktır.

Yapılar periyodik olarak kontrol edilecek, bakım ve onarım süreçlerinde ekolojik malzemeler mümkün olduğunca tercih edilecek, atıklar uygun şekilde bertaraf edilecektir. Yoğun kullanım sonrası (büyük ve yoğun eğitim etkinlikleri ve ziyaretler vb.) tesisler ayrıca kontrol edilecektir.

AR-GE Bölgesi

• Genel Atölye birimleri (40 m2)

• Felsefe / Sanat / Tasarım / Ekolojik Stüdyoları (50m2)

4.5.3. Mimari Yapılar ve Altyapı Yönetimi

Mimari yapılar ve altyapı satın alma, bakım onarım, işletme süreçlerini ekonomik, sürdürülebilir ve etkin şekilde gerçekleştirmek üzere bütüncül bir yaklaşımla yönetilmelidir. Bu yönetim başlığı altında yönetilecek yapı, altyapı ve açık alanlar aşağıda tanımlanmıştır. Bu kategoride ilgili yapı ya da alanda yürütülen etkinlikler ele alınmaz. Ancak bu etkinliklerin yürütülmesi için gereken fiziki koşulların sağlanması için gerekli işler yürütülür ve tedbirler alınır.

4.5.3.2. Ofisler, Seminer Odaları, Toplantı Salonu ve Tuvaletler

Ofis yapıları AR-GE Bölgesi’nde yer almaktadır. Yapılar periyodik olarak kontrol edilecek, bakım ve onarım süreçlerinde ekolojik malzemeler mümkün olduğunca tercih edilecek, atıklar uygun şekilde bertaraf edilecektir. Önemli uluslararası toplantılar öncesinde ayrıca işlevsellik ve estetik açıdan denetlenerek gereki müdahaleler yapılacaktır.

• İdari Ofisler 3 x 20 (60 m ²)

• Eğitmen Ofisleri / Seminer Odaları 2 x 25 (55 m ²)

• Toplantı salonu (30 m ²)

• WC 2 x 8 (16 m ²)

4.5.3.4. Sergi ve Enformasyon Yapıları

Doğu girişi alanında yer alan serfi ve informasyon alanlarının bakımı, onarımı ve işlevsel tutulması sağlanacaktır. Yapılar periyodik olarak kontrol edilecek, bakım ve onarım süreçlerinde ekolojik malzemeler mümkün olduğunca tercih edilecek, atıklar uygun şekilde bertaraf edilecektir. Yoğun kullanım sonrası (Bisiklet Bayramı vb.) tesisler ayrıca kontrol edilecektir.

• Bilgilendirme alanı (50 m²)

• Yarı açık Fuaye, Sergi, Kitaplık (210 m²)

• Büfe (5 m²)

4.5.3.5. Personel Binaları

Kuzey giriş, karşılama örtüsü, onarım bölgesi kısımlarında yer alan alanlardır. Bu yapılar da periyodik olarak kontrol edilecek ve onarılacak, atıklar uygun şekilde bertaraf edilecektir.

• Personel Soyunma Alanı (40 m ²)

4.5.3.6. Satış Alanları

Onarım Bölgesi’nde yer alan alanlardır. Bu alanlarda ziyaretçilerin ve satış personelinin güvenliğini sağlayacak fiziksel koşullar oluşturulacak, satış pazarlama faaliyetlerinin yoğun olmadığı zamanlarda denetim ve gerekli onarım ve müdahaleler yapılacaktır.

Yoğun kullanım sonrasında (Bisiklet Bayramı vb.) ayrıca denetlenecektir.

• Kadim Zeytin İşliği ve Zeytin Yağı Yarı-Açık Satış Alanı (20 m ²)

4.5.3.7. Pazar Alanları

Kuzey Giriş/Karşılama Örtüsü / Onarım Bölgesi’nde yer alan alanlardır. Bu alanlarda ziyaretçilerin ve satış personelinin güvenliğini sağlayacak fiziksel koşullar oluşturulacak, satış pazarlama faaliyetlerinin yoğun olmadığı zamanlarda denetim ve gerekli onarım ve müdahaleler yapılacaktır. Yoğun kullanım sonrasında (Bisiklet

• Kalıcı /satış birimlerinin belirlenmiş ürünleri sattığı alanlar (birim başına 15 ile maks 20m2)

4.5.3.8. Yeme/İçme Alanları

Onarım Bölgesi ve AR-GE Bölgesi yapılarının içinde yer almaktadır. Erişilebilirlik ve çevresel izi azaltmak için küçük tutulan bu alanlarda hijyen koşulları sağlanması, Teknik altyapının güvenli şekilde tesis edilmesi ve işletilmesi, ısı konforu, gıda güvenliği, koku kontrolü işleri gerçekleştirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.

• 3 adet büfe (5-10m2)

4.5.3.9. Geçici Konaklama

Genel konaklama ihtiyaçlarının parkın çevresindeki kentsel ve kırsal alanlardan karşılanması yanı sıra, park alanı içinde de sınırlı konaklama (10 kişi) yanı sıra kamp alanları bulunacaktır.

• Kamp alanları

4.5.3.10. Umumi WC

Umumi WC’lerdeki atıkların bertarafı ilgili belediye ile yapılacak Teknik raporlar sonrasında ortaya konulan hizmet program çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

• Umumi tuvaletler (her biri 40- 60 m2).

4.5.3.11. Destek Birimleri

Destek birimlerinde gerekli alanlarda hijyen koşulları sağlanması, teknik altyapının güvenli şekilde tesis edilmesi ve işletilmesi, ısı konforu, gıda güvenliği, koku kontrolü işleri gerçekleştirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır. Bisiklet tamir alanlarında ortaya çıkabilecek atıkları toplayacak gerekli ekipman ve mekansal düzenlemeler gerçekleştirilecek ve periyodik olarak kontrol edilecektir.

Kuzey Girişi Karşılama Örtüsü Onarım Bölgesi

• Bisiklet Tamir Alanı (30 m²)

• Bisiklet Kiralama Parkı (50 bisiklet kapasiteli)

• Revir (16m2)

4.5.3.12. Otoparklar ve Taşıt Yolları

Motorlu taşıt yollarında itfaiye ve ambulans araçlarının geçişine uygun koşullar tesis edilecektir.

Parka ulaşım ağırlıklı olarak yaya, bisiklet ya da toplu taşıma araçları ile sağlanacaktır.

Motorlu taşıtlar için kısıtlı park alanları bulunmakta toplu taşıma araçlarının ise parkın içine girmeden çıkış ve girişlere yakın duraklarda ziyaretçileri bırakmaları ve almaları öngörülmüştür.

• 20 araçlık otopark 10 engelli otopark alanı (toplam 260 m²). Alan içinde taşıt yolu olarak Yelki yönündeki giriş ile Agora’yı bağlayan alan arasındaki bağlantı ile her iki girişi birbirine bağlayan güzergahtır. Bunların dışında park alanındaki tüm ana bağlantılar sadece acil durumlarda gerekli hizmetlerin erişimi amacıyla taşıtlar tarafından kullanılabilecek yollardır. Olağan durumlarda bu bağlantılar yaya ve bisikletli sirkülasyonu amacıyla kullanılacaktır.

Alandaki taşıt yolu, karbon ayak izinin kontrol edilmesi, alanı kullanan, ziyaret eden veya eğitim amaçlı gelenleri Alana ring servis veren toplu taşıma araçlarına yönlendirerek erişim gereksinimini karşılama amaçlıdır. Güzelbahçe ve Yelki gibi yerleşim merkezlerinden Alana ring bağlantı yapan toplu taşıma araçları ile Alana erişen kullanıcıların; yerleşim merkezlerinde de zaman geçirmesi yerel halk ile bağını kuvvetlendirmesi teşvik edilen ulaşım, sosyo kültürel ve ekonomik temelli politikalar arasındadır.

Benzer Belgeler