• Sonuç bulunamadı

Yönetim ve Organizasyon

Belgede 2021 YILI BÜTÇE RAPORU (sayfa 40-43)

1. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEŞKİLAT YAPISI

1.1. Yönetim ve Organizasyon

Bakanlığımızın sahip olduğu kurumsal yapı ve kapasitenin etkin bir şekilde kullanılması için planlama, koordinasyon, izleme ve değerlendirme çalışmaları sürdürülmektedir.

Bakanlık görev alanına giren konularla ilgili bilgi, süreç, veri ve istatistikleri bütünsel bir yaklaşımla ele alan coğrafi bilgi sistemi ile entegre bir yönetim bilgi sistemi kurulumu çalışmaları tamamlanmıştır.

Vatandaşların hizmetlere doğru yerden eksiksiz belgelerle başvurmasının sağlanması, ortak hizmetlerin tüm birimlerde aynı şekilde sunulmasının sağlanması, gereksiz yazışmaların kaldırılması, başvurularda istenen belgelerin azaltılması, vatandaşlara başvurularının sonuçlanma süresinin bildirilmesi amacıyla hizmetler e-Devlet ortamına aktarılmaktadır.

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı hizmet standartları, Strateji Geliştirme Başkanlığı koordinesinde tamamlanarak Bakanlığımız internet sayfasında yayımlanmış ve görünürlüğü sağlanmıştır.

Kurumların ve/veya birimlerin hiyerarşik yapılarında meydana gelen değişikliklere uygun olarak yazışma kodlarındaki değişimi önlemek ve veri bütünlüğünü sağlamak amacıyla idari birim kimlik kodu uygulamasına geçilmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından 74.460 idari birim kimlik kodu üretilmiştir.

5018 sayılı Kanun gereğince idare tarafından hazırlanan ve geliştirilen iç kontrol sisteminin yeterliliği ve etkinliğine güvence vermek üzere, söz konusu yasa ve yönetmelikte öngörülen sistem denetimi, mali denetim, uygunluk denetimi ve bilgi teknolojileri denetim görevleri İç Denetim Birimi Başkanlığının yetki ve sorumluluğunda yürütülmektedir.

26

Eğitim hizmetlerinin vatandaşlarımıza; etkili, kaliteli, hızlı, ekonomik ve hesap verebilir nitelikte sunulması çağdaş yönetim anlayışının bir gereğidir. Temel insan haklarından biri olan eğitim hakkının vatandaşların memnuniyetini ve yararını esas alan bir yaklaşımla kullandırılması bizim için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Bütün boyutlarında insan unsurunun ön planda olduğu, girdisi ve çıktısı insan olan eğitim, ulusal hedeflere ulaşmanın, tüm alanlarda gelişme sağlamanın ve toplumsal adaletin vazgeçilmez bir unsurudur. Eğitimin temel amacı, bilgi ve becerinin bir parçası olmak suretiyle, insanın kişisel ve mesleki gelişimine yardımcı olmaktır. Bir nesil yetiştirmenin, bir medeniyet inşa etmek olduğu gerçeğinden hareketle; inisiyatif alan, eleştirel düşünen, iletişim becerisi yüksek, girişimci, yapıcı ve yaratıcı bireyler yetiştirmek toplumsal kalkınmanın en önemli dinamiğini oluşturmaktadır.

Örgütlerin yaşaması ve gelişmesi için temel koşul, kaynakların etkin, verimli ve yararlı bir şekilde kullanılmasıdır. Bu kaynakların öğretimin kalitesine etki eden yönlerinin eleştirel bir yaklaşımla analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi denetimle mümkün olmakta ve bu durum denetim faaliyetlerinin eğitim sistemi üzerindeki önemini artırmaktadır.

Bilgi toplumunda meydana gelen hızlı değişimler, eğitim sistemlerinin kendilerini sürekli olarak yenilemelerini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede, Bakanlığımızın denetimi altında yürütülen eğitim faaliyetlerinin; Anayasa, yasalar, kalkınma planları ve yıllık programlarda belirlenen temel ilkeler doğrultusunda sürdürülmesi ve Bakanlığımızın önemli bir fonksiyonu olan denetim sistemiyle; eğitim hizmetlerindeki olası hataların giderilmesi, eksikliklerin tamamlanması ve hizmet sunumunda arzu edilen kalite düzeyinin yakalanması hedeflenmektedir.

27

Bu kapsamda yol gösterici ve önleyici rehberliği öne çıkararak düzeltmeyi, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi esas alan denetim hizmetleri Bakanlık maarif müfettişlerimizce yürütülmektedir. Denetim sisteminin etkinliğinin artırılması ve standart bir yapının oluşturulabilmesi amacıyla okul ve kurum türleri bazında denetim rehberleri hazırlanmıştır. Hazırlanan denetim rehberleri, mevzuat değişiklikleri ile paydaşlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda sürekli olarak güncellenmektedir. Bununla birlikte, eğitim ve yönetim alanında dünyada yaşanan yenilik ve gelişmeler doğrultusunda “Bakanlık Maarif Müfettişleri Görev Standartları”

belirlenmiş olup, kişisel ve kurumsal gelişimin sürekliliğini sağlamak amacıyla ihtiyaç ve taleplere göre de eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir.

Ayrıca etkili bir denetim için teftiş ve rehberlik alanında ulusal ve uluslararası düzeyde proje çalışmaları yapılmaktadır.

Rehberlik ve denetim hizmetlerinin çağdaş dünyada meydana gelen gelişmelere uyarlanmasına yönelik arayışımız devam etmektedir. Bu bağlamda okul ve kurumların kuruluş amaçlarına uygun olarak faaliyetlerini daha etkili, ekonomik ve verimli olarak sürdürebilmeleri ve her birinin kendi koşulları içerisinde bir bütün olarak değerlendirilmeleri için kurum tabanlı rehberlik, denetim, izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinde çalışan bu yapı, bütün kurumların tür, özellik ve değişkenlerini dikkate alarak öz denetim ve öz değerlendirme yapmalarına olanak sağlayan modüler bir sistemden oluşmaktadır. Ayrıca, denetimi yapılan okullarda; denetim sonrası getirilen önerilerin gerçekleşme durumu ile okul paydaşlarından veli ve öğrencilerin okulda sunulan hizmetlere ilişkin memnuniyet düzeyinin belirlemesine yönelik sahada izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülmektedir.

28

Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak için Bakanlık teşkilatı ve personeli ile ilgili inceleme, soruşturma, ön inceleme ve suç duyurularına ilişkin iş ve işlemler, disiplin hukuku genel ilkeleri çerçevesinde Bakanlık maarif müfettişleri ile muhakkikler tarafından yürütülmekte olup, mevzuata aykırı fiil ve hallerle ilgili idarece gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik önerilerde bulunulmaktadır.

İnceleme, soruşturma ve ön inceleme hizmetlerinin süreç ve sonuçlarının etkin bir şekilde izlenmesi ve dönemsel değerlendirilmesi ile soruşturma görevlerinin objektif ve sistematik olarak yönetilmesi ana bileşenlerinden oluşan; bireysel, kurumsal ve politika geliştirmeye katkı sağlayacak nitelikte veri/rapor üretebilen “e-soruşturma” modülü aktif olarak kullanılmaktadır.

Yapılan bu çalışmalarla birlikte, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde;

denetim sistemimizin kurumsal rehberlik ile inceleme, araştırma ve soruşturma bileşenlerinin ayrılarak, okul gelişimine yönelik kurumsal rehberliğin özel bir uzmanlık alanı olarak yapılandırılması ve denetim çalışmalarının kurumu geliştirme amaçlı rehberlik boyutunun ön plana çıkarılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Bakanlık maarif müfettişlerinin araştırma, inceleme ve soruşturma görevlerinin yanında;

yerinde yaptıkları yapılandırılmış gözlemler, veri toplama araçları ve paydaş görüşleri ile elde ettikleri bulgularla oluşturdukları analiz raporlarının gelişim odaklı tüm paydaşlarla paylaşılması ve raporların gelişimsel veri olarak kullanılması sağlanacaktır.

Belgede 2021 YILI BÜTÇE RAPORU (sayfa 40-43)