• Sonuç bulunamadı

Araştırma deneysel araştırma niteliğinde olduğundan evren-örneklem ilişkisine yer verilmemiştir. Araştırma, Konya ili merkez Meram ilçesi Mehmet-Şükriye Sert Đlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin

benzer sosyo-ekonomik özellikler taşıması, öğrenciler için benzer eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesi sebebiyle deney ve kontrol grupları aynı okuldan seçilmiştir.

Deney ve kontrol gruplarının oluşturulması ve kesir başarısı yönünden karşılaştırılması için hazırlanan Kesir Başarı Testi, araştırmanın uygulamalarına başlamadan önce 2 Mart 2009 tarihinde, bir ders saati süresince ilköğretim 6. sınıftaki 100 öğrenciye araştırmacı ve ders öğretmenleri tarafından uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur.

Kesir Başarı Testinin uygulandığı şubeler ve öğrenci sayıları Tablo 3.3.1.’de verilmektedir:

Tablo 3.3.1. Kesir Başarı Testinin Uygulandığı Şubeler ve Öğrenci Sayıları

Şube 6-A 6-B 6-C 6-D

Öğrenci Sayısı 25 28 22 25

Deney ve kontrol gruplarının oluşturulmasında okulda belirlenen ders programına uygun olarak Kesir Başarı Testine katılan A, B, C, D şubelerinden A ile D şubeleri deney grubu; B ile C şubeleri ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Deney ve kontrol gruplarını oluşturan öğrencilerin Kesir Başarı Testinden elde ettikleri puanlara ait test istatistikleri Tablo 3.3.2.’ de sunulmuştur.

Tablo 3.3.2. Deney ve Kontrol Gruplarına Ait Kesir Başarı Testinin Test Đstatistikleri:

Tablo 3.3.2.’de görüldüğü gibi deney ve kontrol gruplarının Kesir Başarı Testi sonuçları ile ilgili ortalamaları arasındaki farklılığın manidar olup olmadığını test etmek için bağımsız gruplar için t testi ve varyansların denkliğini test etmek için Levene testi kullanılmıştır. Deney grubuna ait puan ortalamaları ile kontrol grubuna ait puan ortalamalara ait bağımsız gruplar için t-testi sonucunda t değeri 1,802 olarak bulunmuştur. Bulunan bu değer istatiksel olarak (p>0,05) anlamlı değildir. Bir başka ifade ile deney ve kontrol gruplarına ait ortalamalar arası fark istatistiksel olarak manidar bulunmamıştır. Ayrıca Levene testi sonuçlarına göre F değeri 1,58 olarak bulunmuştur. Bulunan bu değer varyanslar arasında 0,05 manidarlık düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Elde edilen bu sonuçlar, deney ve kontrol gruplarının kesir başarısı yönünden uygulama öncesinde denk olduklarını ve her iki grubunda homojen olduğunu göstermektedir.

3.4. Verilerin Toplanması ve Uygulamaların Yapılışı

Araştırmanın verisi Konya ili merkez Meram ilçesi Mehmet-Şükriye Sert Đlköğretim okulu 6. sınıf öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırmanın uygulanabilmesi için 07.01.2009 tarih ve B.08.4.MEM.4.42.00.19/721 sayılı onay ile Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından izin alınmıştır.

Grup N ܺത ܵ

Ortalamaların eşitliği için t testi

Varyansların eşitliği için Levene testi t p F p Deney 50 10,32 5,961 1,802 0,075 1,58 0,111 Kontrol 50 8,38 4,738

02.03.2009 tarihinde, deney ve kontrol gruplarını belirlemek için Kesir Başarı Testi öğrencilere ön test olarak bir ders saati süresince uygulanmıştır.

Kesir Başarı Testinin uygulanmasının ardından 09.03.2009-13.03.2009 tarihleri arasında 2 ders saati süresince deney grubunda yer alan öğrenciler kesir çubukları ile ilgili eğitime tabi tutulmuştur. Araştırmacı tarafından deney grubu ile yapılacak eğitimin süresi, kontrol grubu ile eğitime devam eden ders öğretmeninin yıllık planındaki Kesirlerde Toplama ve Çıkarma konusunun işleniş süresi dikkate alınarak kararlaştırılmıştır. Araştırmacı tarafından deney grubu öğrencileri ile yapılan uygulamalar ile ders öğretmeni tarafından kontrol grubu öğrencileri ile yapılan normal eğitim, eş zamanlı olarak yürütülmüştür.

Deney grubu ile gerçekleştirilen çalışmalar için ders planları araştırmacı tarafından hazırlanmış ve ders işlenişi bu planlar doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi; deney grubunda kesir çubukları kullanılarak, kontrol grubunda ise ders öğretmenleri tarafından hiçbir somut materyal kullanılmadan geleneksel yöntemle işlenmiştir. Deney grubunda kesirlerde toplama işlemi için 4 çalışma yaprağı ve kesirlerde çıkarma işlemi için de 4 çalışma yaprağı kullanılmıştır. Öğrenciler kesir çubuklarını kullanarak çalışma yapraklarını doldurmuştur.

Deney grubunda kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi dört adımda işlenmiştir. Bunlar:

1) Paydaları aynı olan iki kesrin toplanması ve çıkarılması

2) Paydaları birbirinin katı olan iki kesrin toplanması ve çıkarılması

3) Bir doğal sayı ile bir kesrin toplanması ve bir doğal sayıdan bir kesrin çıkarılması 4) Paydaları farklı iki kesrin toplanması ve çıkarılması

Uygulama esnasında kullanılan çalışma yaprakları yukarıda verilen dört adıma uygun olarak hazırlanmıştır.

Uygulama çalışmalarının sonunda Kesir Başarı Testi, son test olarak deney ve kontrol grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından 1 ders saati süresince uygulanmıştır.

3.5. Verinin Analizi

Toplanan verilerin analizi SPSS 15.0 paket programı yardımı ile yapılmıştır. Betimleme amacıyla deney ve kontrol gruplarının ön test ve son testten aldıkları puanlara ait ortalamalar ve standart sapmalar hesaplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının oluşturulması ve kesir başarı yönünden eşdeğerliğinin ölçülmesi amacıyla öncelikle 100 öğrenci üzerinde uygulanan Kesir Başarı Testinden elde edilen cevaplar doğru maddeler için “1”, yanlış yapılan ve boş bırakılan maddeler için ise “0” olarak puanlanmıştır. SPSS programı yardımıyla, Kesir Başarı testine katılan tüm 6. sınıf şubeleri arasından deney ve kontrol grubu olarak seçilen grupların eşdeğer olup olmadıklarını belirlemek için, gruplara ait puanların ortalamaları ve varyansları karşılaştırılmıştır. Puanlara ait ortalamalar karşılaştırılırken; bağımsız gruplara uygulanan t testinden, varyanslar karşılaştırılırken Levene testinden yararlanılmıştır.

Uygulama sonunda deney ve kontrol grupları kendi arasında, bağımlı gruplara uygulanan t testi ile karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının uygulamanın başındaki ve sonundaki başarılarının karşılaştırılmasında ise bağımsız gruplara uygulanan t testi kullanılmıştır.

4. BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde, veri toplama araçlarından elde edilen veriler analiz edilmiş ve bulgular açıklanmıştır.

Benzer Belgeler