• Sonuç bulunamadı

Araştırmada veriler 2010-2011 Eğitim Öğretim yılı döneminde toplam 17 haftada gerçekleştirilmiştir. Bu süreç; ön testlerin uygulanması, bilgisayarı öğreniyorum oyun yazılımı ile temel bilgisayar becerilerinin kazandırılması, Zeynep‟in Oyun Bahçesi Oyun yazılımı ile zaman ve mekân kavramlarına yönelik öğretim verilmesi ve son testlerin uygulanması biçiminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dâhil olacak 4 anasınıfı öğretmenine ve velilere okul müdürünün de katılımı ile ayrı ayrı bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Öncelikle öğretmenlere tüm araştırma sürecinde neler yapılacağı açıkça belirtilmiş, yapılan araştırmanın kesinlikle okulun ya da öğretmenin performansını ölçmeye yönelik olmadığı, verilerde öğretmenlerin ya da çocukların isimlerinin, fotoğraflarının kesinlikle kullanılmayacağı belirtilmiştir. Veliler ile yapılan toplantılarda da (dört oturumda gerçekleştirilmiştir) araştırmanın yetkili makamların izni dâhilinde yapıldığı ifade edilerek araştırma hakkında detaylı bilgi verilmiş ve çocuklara araştırma sürecinde verilecek öğretim ile ilgili örneklerden oluşan sunum yapılmıştır

3.4.1. Ön Testlerin Uygulanması

Araştırmacı uygulamalara başlamadan önce çocuklarla tanışma ve onların rahat bir ortamda ön testleri cevaplayabilmelerini sağlayabilmek için iki hafta boyunca çalışma grubunu oluşturan 4 anasınıfının etkinliklerine belirli sürelerle katılmıştır. Araştırma sürecinde daha rahat ve sorulacak sorularda bilgilerini objektif bir şekilde yansıtacak biçimde cevaplamaları sağlamak amacıyla çocuklarla etkileşime girmiş ve yakın ilişkiler kurmuştur. Ön testler, deney ve kontrol gruplarına eş zamanlı olarak uygulanmıştır. ZMKBT‟de ön testlerin uygulanması sürecinde; çocuklar rahatsız olmayacakları, aydınlık, havalandırılmış, sessiz, herhangi bir başka uyaranın olmadığı bir odaya alınmış ve araştırmacı tarafından ZMKBT uygulanmıştır. Araştırmacı, ZMKBT kitapçığındaki soruları çocuklara açık, anlaşılır biçimde yöneltmiş, aldığı cevapları cevap anahtarına işaretlemiştir. Ön testlerde çocukların testi cevaplandırma süresi ortalama 20 dakika, Ön test veri toplama süreci 3 hafta sürmüştür.

3.4.2. Bilgisayarı Öğreniyorum Oyun Yazılımı Ġle Temel Bilgisayar Becerilerinin Kazandırılması

Araştırmacı deney grubuna öğretim başlamadan önce araştırma yapılacak ilköğretim okulunun bilgisayar laboratuvarında bulunan 20 bilgisayarın bir kısmına format atmış, bir kısmının mevcut donanım problemlerini halletmiş, kullanılacak programları bilgisayarlara kaydederek çocukların kullanımına hazır hale getirmiştir. Bilgisayar laboratuvarına öğretim sürecinde çocukların kullanımından ya da başka sebeplerden hizmet veremeyecek olan bilgisayar olması durumunda problemin çözümü için her hafta 5 adet yedek dizüstü bilgisayar ve 5 adet yedek kulaklık getirilmiştir.

Çocukların temel bilgisayar becerilerini kazanması amacıyla deney grubuna iki haftalık “Bilgisayarı Öğreniyorum” oyunu ile öğretim verilmiştir. İki sınıftan oluşan deney grubu haftanın bir günü öğretmenlerinin gözetiminde belirli bir düzen içinde bilgisayar laboratuvarına getirilmiş, 30‟ar dakikalık iki oturum halinde 4 oturumda toplam 2 saat temel bilgisayar becerilerini kazandırmaya yönelik öğretim verilmiştir. Öğretime katılamayan çocuklara farklı günlerde ek öğretim verilmiştir. Öğretim sürecinde anasınıfı öğretmeni ve araştırmacı çocuklara bilgisayar kullanımında rehberlik etmiştir. Öğretim sonucunda araştırmacı tarafından gözlemlenen çocuklar temel bilgisayar becerilerini kullanabilmeleri açısından yeterli görülmüş ve öğretim sonlandırılmıştır. Bilgisayarların kullanımı esnasında karşılaşılan teknik problemler araştırmacı tarafından anında müdahale edilerek çözülmüş, öğretimin aksaması engellenmiştir. Öğretim 2 hafta sürmüştür.

3.4.3. Zeynep’in Oyun Bahçesi Oyun Yazılımı Ġle Zaman ve Mekân Kavramlarına Yönelik Öğretim Verilmesi

Araştırmacı, Bilgisayarı Öğreniyorum oyun yazılımının ardından deney grubunu oluşturan çocuklara Zeynep‟in Oyun Bahçesi Oyun yazılımı ile zaman ve mekân kavramlarının öğrenilmesine yönelik BDÖ vermiştir. BDÖ süresinde deney grubu çocukları her hafta öğretime başlamadan önce araştırmacı tarafından o hafta öğrenecekleri konu hakkında bilgilendirilmiş, daha sonra çocuklar oyun yazılımı ile öğretim sürecine dâhil olmuşlardır. Çocukların birbirlerine müdahale etmeleri ya da öğretim haricinde başka bir şeye odaklanmalarını engellemek amacıyla araştırmacı ve anasınıfı öğretmeni BDÖ sürecinin her anında çocuklarla ilgilenmiş, karşılaşılan

problemler anlık olarak çözülmüştür. Bununla birlikte çocukların her türlü soruları cevaplanarak, yazılım ya da BDÖ‟den kaynaklanabilecek sıkıntılar giderilmiştir.

Öğretim, iki sınıftan oluşan deney grubuna her hafta çocukların ilgileri de göz önüne alınarak bir oturum 30-35 dakika arasında olmak üzere 2 oturum halinde verilmiştir. Oturumların birinde o haftaki konu ile ilgili öğretim yapılırken diğer oturumda önceki haftalarda verilen konulara yönelik tekrarlar yapılmıştır. Öğretime katılamayan çocuklar için farklı günlerde telafi oturumları yapılmıştır. Çocuklar toplam 20 oturumda BDÖ almışlardır. Araştırmacının kontrolü ve gözetiminde anasınıfı öğretmeni de BDÖ‟nün her aşamasında yer almıştır.

Bilgisayarı Öğreniyorum oyun yazılımı etkinliklerinde olduğu gibi araştırmacı tarafından bilgisayar laboratuvarına öğretim sürecinde çocukların kullanımından ya da başka sebeplerden hizmet veremeyecek olan bilgisayar olması durumunda problemin çözümü için her hafta 5 adet yedek dizüstü bilgisayar ve 5 adet yedek kulaklık getirilmiştir. Bilgisayarların kullanımı esnasında karşılaşılan teknik problemler araştırmacı tarafından anında müdahale edilerek çözülmüş, öğretimin aksaması engellenmiştir.

BDÖ sürecinde bir haftalık uygulama şu şekilde gerçekleştirmiştir. Uygulama öncesinde araştırmacı bilgisayar laboratuvarını öğretime hazır hale getirmiş (bilgisayarlar açılmış, ilgili oyunlar yüklenmiş, kulaklıklar kontrol edilmiş), daha sonra anasınıfına gidilerek anasınıfı öğretmeni eşliğinde çocuklar el ele tutuşturularak bilgisayar laboratuvarına getirilmiştir. Çocuklara öncelikle o hafta yapılacak etkinlik hakkında genel bilgi verilmiş ve teker teker bilgisayar başına oturtulup kulaklıkları takılmıştır. Çocukların laboratuvarda istenen davranışları sergilemesi ilk haftalarda oldukça zor olmuştur. Bu süreçte araştırmacıya anasınıfı öğretmeninin yanında ihtiyaç duyulduğunda ilgili müdür yardımcısı ve anasınıfı öğretmen yardımcısı da katkı sağlamışlardır.

Öğretim haftanın bir günü iki oturumda gerçekleştirilmiştir. Birinci oturumda araştırmacı; yeni pekiştirilecek kavram ile ilgili yazılımı çalıştırmış, çocukların BDÖ ile etkileşime girmesi sağlanmıştır. Çocuklar, yazılımın yönergelerini takip ederek öğretime katılmışlardır. 30-35 dakika arası süren bu etkinliğin ardından ara verilmiştir. Fare ve kulaklık kullanımından kaynaklanabilecek yorgunlukların giderilmesi için yaklaşık 10 dakika dinlendirilen çocuklar bu arada anasınıfı

öğretmeninin önderliğinde şarkılar söylemişler, tuvalet, su, vb. ihtiyaçlarını gidermişlerdir. Çocukların fiziksel ve zihinsel anlamda BDÖ‟ye hazır oldukları düşünüldüğünde ikinci oturuma geçilmiştir. İkinci oturumda çocuklara yapacakları etkinlikler hakkında bilgi verilmiş ve daha önceki haftalarda oynadıkları oyunlardan bir ya da iki tanesi tekrar amaçlı olarak çocukların kullanımına sunulmuştur. Öğretim sürecinde çocukların yazılım ya da donanım açısından karşılaştıkları problemler araştırmacı tarafından anında çözülmüştür. Çocuklar belirlenen süre içinde öğretime tabi tutulduktan sonra kulaklıkları çıkarılmış, hepsine teşekkür edilmiş ve bilgisayar laboratuvarında el ele tutuşturularak araştırmacı ve anasınıfı öğretmeni eşliğinde sınıflarına götürülmüşlerdir. Laboratuvara gidiş ve dönüş zamanı okul ders saatlerine denk getirilerek çocukların teneffüs arasında oluşacak kalabalıkta olası problem yaşamalarına engel olunmuştur. Öğretim 10 hafta sürmüştür.

Benzer Belgeler