• Sonuç bulunamadı

4. GÖRSELLEŞTİRME MODELİNİN TASARIMI

4.4 Verilerin Görsel Yapılara Dönüştürülmesi

Görsel yapılar farklı kategoriler altında yer alan verilerin birinin veya birden çoğunun bir arada olarak temsil edildiği biçimlerdir. Temelde görsel yapılar, aynı esere ait 18 veri türünün her birini yansıtacak temsil biçiminin belirlenmesi ile oluşturulmuştur. Görsel yapılar; eserin rengi, büyüklüğü, yazılı veya sayısal verisinin birer görsele dönüştürülmesi ile oluşmaktadır. Görsel yapıların tasarımında kullanılan görsel dönüşümler; biçimsel, sayısal, yazılı ve biçimsel olarak üçe ayrılmaktadır.

4.4.1 Biçimsel dönüşümler

İlk aşamada her eser bir nokta ile ifade edilmektedir. Nokta yönsüz olması, bir araya gelme durumunda bir küme oluşturabilmesi, bir konu veya bir nesneyi temsil edebilmesi nedeniyle seçilen bir elemandır. Noktanın boyutu ID numarasına göre sıralanmış eserlerin sayısal olarak Excel tablosunda yer alan Büyüklük bilgilerinden elde edilmektedir. Eserin geometrik biçiminin büyüklüğü, çevre ölçüsünün hesaplanarak, aynı çevre ölçüsünün belli oranda küçültülerek bir daireye dönüştürülmesi ile belirlenmektedir. Büyüklüğe bağlı olarak düzleme dönüşen noktaların renkleri ise eserin Renk Ağırlığı verisinden elde edilmektedir. Bu nedenle her bir eseri temsil eden düzlem farklı büyüklükte ve renktedir.

Şekil 4.6 : Eserin temsili.

Daire biçimli Eserin Boyut Bilgisi’ne bağlı olarak; 2 boyutlu eserler (resim, gravür, video vb.) daire formunda herhangi bir değişiklik yapılmadan, 3 boyutlu eserler (heykel vb.) daireye ikinci bir kontur ile derinlik etkisi verilerek ve 4 boyutlu (video, enstalasyon) eserler ise dairenin içi boşaltılarak çerçeve şeklinde temsil edilmektedir (Şekil4.7).

Şekil 4.7 : Eserin boyut bilgilerinin temsili.

Eser Kategorisi başlığı altında yer alan parça, grup, set, seri alt başlıklarını temsil edecek elemanlar arasında topolojik ilişkiler kurma yolu izlenmiştir. Eser Kategorisi görsel yapıların temel prensibi eserin büyüklük özelliği ve renk ağırlığının korunmasıdır.

Eserin parça olması durumunda belirlenen nokta biçimi olduğu gibi korunurken; eserin set olma durumunda nokta kendi içinde x ve y koordinatlarında ötelenerek dört eş parçaya bölünmektedir. Grup olma durumunda, nokta kendi içinde koordinat sistemindeki pozisyonları rastgele olarak dağılmış küçük boyutlu noktalara bölünmekte; seri özelliğinde ise noktalar bir çember tanımlayacak biçimde sıralı olarak dizilmektedir (Şekil 4.8).

Şekil 4.8 : Eser kategorisine göre görsel temsiller. 4.4.2 Sayısal dönüşümler

Sayısal veriler; Eserin Büyüklükleri, Eserin Renk Ağırlığı, Eserin Boyutu, Eserin Yaratım Zamanı kategorileri altında bulunmaktadır. Şekil 4.9’da görülen ve sayısal bir veri olan Eserin Yaratım Zamanı’na ait görsel yapıların eserin büyüklüğü ve eserin renk ağırlığını da içermektedir.

Şekil 4.9 : Eserin yaratım tarihine göre görsel temsil. 4.4.3 Yazılı ve biçimsel dönüşümler

İki farklı görselleştirme türünü içeren ve içerisinde üç veya daha fazla veri içeren temsil biçimidir. Yazılı ve Biçimsel Dönüşümler Obje/Eser Türü, Sınıflandırma Terimi, Başlık Metni, Yaratıcının Tasviri, Yaratıcının Kimliği, Yaratıcının Rolü, Malzeme ve Teknik Tanımı, Eserin Sahibi, Eserin Ödünç Durumu ve Bağış Durumu’na göre belirlenen görsel dönüşümlerdir. Temel olarak bu görselleştirme modelinde eseri büyüklük bilgisi kullanılmaktadır. Yazılı ve biçimsel görsel yapıların ilkinde Başlık Metni ve Yaratıcının Kimliği bir arada yer almaktadır. Bu görsel yapılarda belirli bir büyüklüğe sahip dairenin içerisine Başlık Metni ve Yaratıcı Kimliği kategorilerden elde bilgiler metin olarak alt alta yer yerleştirilmiştir. İki farklı veri çizgi yatay bir çizgi yardımıyla ayrılmıştır. Dairenin rengi ise yazının okunur hale gelmesi için eserin renk ağırlığı değeri yüzde 50 oranında

Şekil 4.10 : Başlık Metni ve Yaratıcı Kimliği’ne göre görsel temsil. Yazılı ve biçimsel görsel yapıların ikincisi, Yaratıcı Kimliği, Yaratıcının Tasviri ve Yaratıcının Rolü bilgilerini içermektedir. Bu temsil biçiminde de kategori bilgileri yazı olarak alt alta yer almaktadır. Yaratıcının Rolü’nün Yaratıcının Tasviri bilgisi içinde yer alan bir veri olması nedeniyle Yaratıcı Rolü daha kalın yazı karakteri ile ifade edilmiştir. Birinci ve ikinci görsel yapıların arasındaki geçişin ayırt edilebilmesi için ikinci görsel yapıda yazılar daire formu yerine çember içerisinde yazılıdır. Çemberin ve içerisindeki yazıların rengi ise eserin renk ağırlığı değerinden alınmaktadır.

Şekil 4.11 : Yaratıcı Kimliği, Yaratıcı Rolü ve Yaratıcı Tasvirine göre görsel temsil.

Eserin Sınıflandırma Terimi ve Malzeme/Teknik Tanımlaması’nda eserin büyüklüğü haricinde renk ağırlığı parametresi de görselin renginin belirlenmesini sağlamaktadır. Önceki yazılı ve biçimsel dönüşümlerde olduğu gibi iki veri alt alta ve aralarında çizgi olacak şekilde eseri temsil eden dairenin içinde yer almaktadır.

Şekil 4.12 : Eserin sınıflandırma türü ve eserin malzeme tekniğine göre görsel temsil.

Eserin Sahibi, Eserin Ödünç Durumu ve Eserin Bağış Durumu’na göre belirlenen görsel dönüşümlerde nokta formunun büyüklüğü eserin büyüklüğü ile ilişkilendirilmektedir. Ancak renk verisi bu görsel yapıda eserin müzeye ait olup olmadığını belirtmek üzere gri renginin iki tonu ile ifade edilmektedir. Müzeye ait olan eserler için RGB kodu 40-40-40 olan koyu gri tonu kullanılırken, ödünç durumundaki eserler için RGB kodu 167-167-167 olan açık gri tonu kullanılmıştır. Eserin Sahibi ve Eseri Bağış Durumu’nu belirten veriler önceki yazılı ve biçimsel dönüşümlerde olduğu gibi alt alta gelecek şekilde nokta formunun içinde yer almaktadır.

Şekil 4.13 : Eserin Sahibi”, “Eserin Ödünç Durumu” ve “Eserin Bağış Durumu” bilgilerinin temsili.